# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CLANDESTINE BLAZE – Tranquility of Death
| 17.11.2018

Tek kişilik sapıklık şenliği içindeki blasfemik zirve.

Mikko Aspa hastalıklı bir insandır.

Bu böyledir.

DEATHSPELL OMEGA vokalisti olarak harikalar yaratan ve black metalin 2000 sonrası tarihini yazan isimlerden biri olan Aspa; gündelik hayatında her türlü günahın bayraktarı, her çeşit pisliğin önde koşanı bir insan. Funeral doom projesi STABAT MATER’den porngrind projesi CREAMFACE’e kadar çok çeşitli alanlarda pislik üretmeyi seven bir insan. NICOLE 12 adlı çocuk istismarı konseptli bir de power electronics projesi bulunan Aspa’nın bu tek kişilik sapıklık şenliği içerisindeki blasfemik zirvesi de elbette ki DEATHSPELL OMEGA. Adını duymanın bile tüyleri ürperttiği grubun geçtiğimiz 20 yılda black metale nasıl yön verdiği hepimizin malumu.

CLANDESTINE BLAZE’i 1998’de kuran Aspa, bildiğimiz gibi DsO’ya “Si Monvmentvm Reqvires, Circvmspice” ile katılmış ve grubun giderek yükselen grafiğinin mimarlarından biri olmuştu. Bu durumun Mortuus/MARDUK ilişkisiyle bire bir örtüştüğünü görüyoruz. Mortuus da 1995’te FUNERAL MIST’i kurduktan sonra tıpkı Aspa gibi 2004 yılında MARDUK’a katılıyor ve sonrası malumunuz… Dolayısıyla DsO’nun günahlarla kavrulan dünyasının Mikko Aspa gibi bir mikropla tamamlanması, İngilizcede “mükemmel uyum” anlamına gelen “a match made in heaven” ifadesinin “a match made in hell” şekli olarak karşımıza çıkıyor.

Bu takvimsel kısımları geride bırakarak “Tranquility of Death”e doğru yol alalım. CLANDESTINE BLAZE’in saf black metal karakteri düşünüldüğünde, özellikle son 5 yılda iyice aktif olan Aspa’nın “Tranquility of Death”i de alıştığımız CLANDESTINE BLAZE kalitesinde sunacağına dair pek şüphem yoktu. İkinci dalga Norveç black metali, DARKTHRONE çiğliği, bilmem kim piçliği diye özetleyebileceğimiz türde; son derece saf, kapkara bir black metal yapıyor CLANDESTINE BLAZE. “Tranquility of Death”te de bu dediğim şeyi bizatihi görüyoruz.

Albüme adını veren şarkının girişindeki akustik gitar ve akabinde giren BURZUM’vari monoton keder dışında tamamen savaş, yıkım, itlik kopukluk, kan gövdeyi götürüyor tarzı bir albüm “Tranquility of Death”. Bu hissin oluşmasında baş rolü oynayan faktörlerden biri de albümün prodüksiyonunun sunulan müziğe bu kadar cuk oturmasının yarattığı mutluluk. Albümün prodüksiyonu öylesine “işte tam olarak bu” ki, albümdeki müziği amaç değil araç kılarcasına gerçek, kanlı canlı bir black metal hissi vücut buluyor. Sadece bu atmosfer için bile albüm bir çırpıda black metalin anlamına dönüşüveriyor.

Şarkılara baktığımızda, “God on the Cross”la paldır küldür giren Aspa’nın “Tragedy of Humanization”da BEHERIT’vari işlerle tempoyu düşürdüğünü ve atmosfer peşinde koştuğunu görüyoruz. “Blood of the Enlightenment”ta bir nebze DsO olaylarına dokundurduktan sonra, “Tamed Hearts”ta iyice 93-95 Norveç ortamlarına bulaşıyor, son iki şarkıda ise albümün ilk yarısında görülmeyen düzeyde hüzünbaz tatlarla SARGEIST’a kayan daha damar bir black metal sunuyor. Genel baktığımızda “Tranquility of Death” gayet dengeli, değişken ve dinlemesi zevkli bir black metal albümü.

Finlandiya’nın BEHERIT’lerle, IMPALED NAZARENE’lerle kirlettiği sular yıllar sonra CLANDESTINE BLAZE’in ölüm kokan çiçeklerini besliyor. İster saksıyı kaldırıp altında biriken suyu için, ister çiçekleri koklayıp kendinizden geçin; zararlı çıkan her türlü sizsiniz.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.56/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
Northern Heritage Records
Kadro
Mikko Aspa: Her şey
Şarkılar
1. God on the Cross
2. Tragedy of Humanization
3. Blood of the Enlightenment
4. Tamed Hearts
5. Tranquility of Death
6. Triumphant Empire
  Yorum alanı

“CLANDESTINE BLAZE – Tranquility of Death” yazısına 8 yorum var

  1. şeyh hulud says:

    İşemeli sıçmalı ayinleri bir yana, röportajlarında çok mantıklı konuşan biri Mikko Aspa, denk gelince okuyorum mutlaka. Mesela şuradaki gördüğüm en iyi röportajlardan biriydi, baştan sona hem sorular hem de cevaplar çok iyi, tavsiye ederim:

    http://www.metal-observer.com/3.o/interview-clandestine-blaze/

  2. crowkiller says:

    ”NICOLE 12 adlı çocuk istismarı konseptli bir de power electronics projesi bulunan Aspa… ”

    lan bu adamın tutuklanması falan gerekmiyor mu ?

    böyle iğrenç bir konuda ”sadece müzik” yapınca şirin mi gözüküyor yani?

    dso çok sevdiğim bir grup, Clandestine Blaze’i de arada dinlerim yalnız bu saçmalık biraz fazla geldi, NICOLE 12 midir ne boksa açtım biraz dinledim, cazır cuzur seslerden ibaret bir şey, drone metal hayranı olarak bir şeye de benzetemedim

    2 gün sonra DsO vokalisti bir çocuğa tacizden tutuklandı diye haber çıksa herkes sanki bir şey bilmiyormuş gibi, aa yazık etti gruba, hadi linç edelim allahın cezası herif yaa diye tepkiler gösterecek

    Ahmet Saraçoğlu

    @crowkiller, cidden manyaklık. Bir de çok bilinç altı detaylar var o projede. “Braces” (diş teli) diye EP’si var mesela. Tam bir sayko.

    crowkiller

    @Ahmet Saraçoğlu, https://www.last.fm/music/Nicole+12/Substitute

    böyle bir albüm kapağı olan bir albümü bilgisayarında, telefonunda barındıran var mı acaba

    bu arada last fm de gördüm bahsettiğin albümü,” braces mi? ne alaka lan şimdi amına kodumun şizofre…. hassiktir lan bi dakka oğlum noluyor lan…” oldum

  3. geblo can says:

    “İkinci dalga Norveç black metali, DARKTHRONE çiğliği, bilmem kim piçliği diye özetleyebileceğimiz türde” bolumunu okurken sesli kahkaha attim. Black metali seven ve ona gonulden bagli bir nefer olarak Dso’ya olan askim bir baska. Bana kalirsa Dso ile birlikte black metal turunde 3. bir dalga olustu. Aspa reisin de bu konuda buyuk emegi oldugunu dusunuyorum. Cansın Aspa reis.

  4. deadhouse says:

    Soluksuz dinledim. Zaten albüm tek bir şarkıymış gibi bir his de veriyor. Cesur, yetenekli ve sert bir adam Mikko Aspa!

  5. deadhouse says:

    Geçen sene çıkan albümü de iyiymiş. Taş gibi black metal.

  6. B says:

    secrets of laceration krtiği gelsin

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.