# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ISKALD – Innhøstinga
| 05.09.2018

Buzparmak.

ISKALD…
IS KALD…
ICE COLD…

Bir black metal grubu için mantıklı bir isim. 2005 yılında kurulan Norveçli grup, “Hasat” anlamında gelen “Innhøstinga” adlı 5. albümüyle karşımızda. ISKALD gayet dinamik, değişken ve hiperaktif bir black metal yapan ve bunu steril bir sound ile sunan bir grup.

Öncelikle söylenmesi gereken, ISKALD’ın “Innhøstinga”da gerçekten de dur durak bilmeden rif değiştiren, gayet dolu bir black metal sunduğu. Grubu ve albümü sevip sevmeme kararınız da zaten büyük ölçüde bu noktaya dayanıyor. ISKALD black metalin atmosfer, duygu, maneviyat tarafında pek bir şey vermeyen, lakin bunu iyi müzisyenlik ve yaratıcı rif yazma çabasıyla kapatmaya çalışan bir oluşum. Şarkılardaki tüm riflerde açık bir “karakterli olma mücadelesi” görüyoruz. Öylesine yazılmış, sırf black metal rifi olsun diye çalınan pek bir şey yok; her şarkıda gerçekten de kimlik sahibi rifler, düzenlemeler var.

Bu rifler bir araya geldiklerinde yıllar sonra unutulmayacak bir albüm ortaya çıkarıyorlar mı, orası tartışılır. Albümü 7-8 kez dinlemiş biri olarak, “Innhøstinga”nın dinlemesi gayet zevkli, sürükleyici bir albüm olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim, fakat kendimi yıllar sonra “ulan şu şarkı da neydi be” diyerek bu albümden bir şarkıyı açarken de göremiyorum. Bunu ne kadar büyük bir sorun olarak gördüğünüz size kalmış; o an için iş görsün, keyif versin derseniz ISKALD cidden sağlam bir iş çıkarmış diyebiliriz. Bir süreliğine de olsa sizi oyalaması gayet muhtemel bir albüm “Innhøstinga”.

“Innhøstinga”nın en ağır tempolu şarkısı olan “Offer Av Lifet”in albümün en değerli ögesi olduğunu düşünüyorum. Düzenlemesi diğer pek çok şarkı kadar değişken değil ve bu da onu son derece tutarlı, yere sağlam basan ve etkileyici bir şeye dönüştürüyor.

Sonrasında gelen “Even Dawn Drew Twilight” da aynı şekilde tutarlı ve ne yaptığını bilir bir yırtıcılığa sahip. 52 dakikalık albüme dair temel eleştirim, bu tarz rif ardına rif bazlı beste yapısının bir yerden sonra biraz yormaya başlaması ve özellikle son 3 şarkıda belli ölçüde “daha bitmiyor mu?” hissi yaratması. Albümü ilk 3 dinleyişimde, “From Traitor to Beast”le birlikte ne kadar kaldığına bakmaya başladım. Bence bu albüm 37-40 dakika arası bir şey olsaydı etkisi daha fazla olurdu.

Yine de öznel bir eleştiri ve başkalarınca haksız bulunması da gayet olası. Dediğim gibi, ISKALD ciddi anlamda sürükleyici ve özellikle ilk 1-2 dinlemede son derece keyif veren bir black metal yapıyor.

Biraz kısa ömürlü mü, bence evet. Ama zaten günde 1000 tane albümün çıktığı bir zamanda, bunu çok da dert etmemek gerek.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.67/10, Toplam oy: 3)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
Indie Recordings
Kadro
Simon Larsen: Vokal, gitar, bas, klavye
Aage André Krekling: Davul, vokal
Şarkılar
1. The Atrocious Horror
2. No Amen
3. Offer av livet
4. Even Dawn Drew Twilight
5. Resting... Not in Peace
6. De siste vintre
7. From Traitor to Beast
8. Lysene som forsvant
9. Innhøstinga
  Yorum alanı

“ISKALD – Innhøstinga” yazısına 1 yorum var

  1. Groove says:

    Norveççe ve İsveççe şarkı isimlerinin küçük harfle devam etme olayına hastayım.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.