# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
2018 Dünya Kupası
| 11.06.2018

Rusya’dan sevgilerle.

2018 Dünya Kupası tartışma başlığından herkese merhaba.

14 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında Rusya’da düzenlenecek turnuvadaki tüm maçlarla ilgili konuşabileceğimiz, takımlara dair düşüncelerimizi söyleyebileceğimiz bu başlık turnuva boyunca burada olacak.

Kolaylık olsun diye grupları da verelim. Ayrıca bu tabloya bakarak çeyrek final, yarı final, final ve şampiyon tahminlerinizi yapabilirsiniz.

Şimdiden iyi muhabbetler.

  Yorum alanı

“2018 Dünya Kupası” yazısına 131 yorum var

  1. Spacedementia says:

    Harika bir tartışma konusu :) Şahsi fikrimce Arjantin’in çok çabalayacağını ancak çeyrek finalde İspanya’ya eleneceğini, yarı finalde Fransa-Brezilya ve İspanya-Almanya eşleşmelerinin olacağını, finale Brezilya-İspanya’nın çıkacağını ve kupayı Brezilya’nın net bir skorla kazanacağını düşünüyorum. Özellikle bu turnuvada teknik direktörlük farkının çok ciddi hissedileceğini ve o yüzden Brezilya’nın kupayı kaldıracağını düşünüyorum. Kupada sürpriz yapmasını beklediğim takımlar: Polonya, Sırbistan ve Belçika.

  2. golg says:

    Bu şampiyonayı İspanya götürecek gibime geliyor.adamların hem kadro iyi hem de iyi oynuyorlar.
    fransa,brezilya,almanya,belçika bunların da kadro iyi olmasına rağmen oyunlarında problem var.
    bu sene İspanya bir de takım olarak iyi defans yapan,dirençli bir takım finale çıkar bence o da portekiz olabilir.

    edit 15 temmuz pazar:Alman futbolcular kupa töreninde kendinden geçiyor,görevli duran kızları şampanyayla yıkıyorlar,coşku tavan..

  3. Rashid says:

    Gönlüm tabiki de kuzeylilerden yana. Umarım İzlanda-Danimarka-İsveç üçlüsünden bir tanesi yarı finali görür. Ama genel anlamda gruplara bakınca Hollanda, İtalya gibi turnuva favorisi olan ülkeleri göremeyince insan hüzünleniyor.

  4. necrobutcher says:

    Tabi ki çocukluk aşkım Arjantin !!

    Avrupa’ya gelmesin kupa çünkü İtalya yok. Almanya ve İspanyadan nefret ederim İngiltere zaten alamaz.

  5. Nox says:

    Kim kazanacak bilemem ama tahminlerin aksine Almanya kazanamayacak. Bence yaratıcı oyuncu eksikliği çekiyorlar. Akıllarda hala 7-1lik efsane skor var. Bundan dolayı bence bu kadar favori görülüyorlar ama misal 2014 finalinde Arjantin çok daha iyi bir oyun ortaya koymuştu. Erken skor bulamayınca yaratıcılık sıkıntısı başlıyor.

    Bence olası favoriler: ispanya, brezilya, arjantin

    çeyrek/yarı finale kadar yardırıp sonra sıçması muhtemeller: ingiltere, portekiz, uruguay, belçika, fransa

  6. kspsml says:

    https://www.sporx.com/kspsml-dk2018-fgy-57773

    Kupa Arjantine gitsin istiyorum ama o defans ve orta sahayla zor işleri. Messi’nin bir Maradonalık yapması gerekiyor biraz.

    Mısır, Kolombiya ve Peru dan beklentilerim var turnuvaya renk katıcaklarını düşünüyorum. Esasen Uruguay’ı da eklerim bu gruba ama kuraları kötü ondan dolayı ilerleyemez diye düşünüyorum.

    Real düşünürsekte tabi ki Almanya lanet olsun onlara ama garanti yarı finalleri var her türlü, Fransa gördüğüm en iyi Fransa tabi ki değil ama güçlüler. Fazla siyahiler yaratıcı beyaz oyuncu(Zidane kadar olmasada o vizyonda) ve gol vuruşu olan forvet eksikliği (Mbappe yazmayın hemen ince işçilik golcülükten bahsediyorum) olduğunu düşünüyorum. İspanya da oldu olası bitirici forvet sıkıntı vardı yine olucak ama tecrübe (Ramos etkisi) falan bişeyler olabilir.

    Son olarak Brezilya, Portekiz ve İngiltere’den bir bok olmaz diye düşüyorum. He derken gruptan çıkarlar o kadrolarla ama ilerisi anlamında bir beklentim yok.

    Ahmet Saraçoğlu

    @kspsml, C grubundan Peru’nun çıkması çok çok zor bence. Danimarka çıkar diye düşünüyorum. Peru’da Farfan ve Guerrero dışında pek az sağlam adam var, zaten Guerrero’nun cezası kalkmasaydı Rusya’ya eğlencesine geliyolar derdim.

    kspsml

    @Ahmet Saraçoğlu, Mantık tabi ki Danimarka diyor. Orta ve Güney Amerika’da futbol dinden daha önemli bir noktada bilindiği gibi adamlarda bilmem kaç yıl sonra dünya kupasına katılmış ben Peru ya inanıyorum.(İnandık ya şimdi her maçta 5 yerler…)

    \m/

    @kspsml, griezmann gibi bir oyuncu varken yaratıcı beyaz oyuncu eksikliği yazmak nedir dostum? Euro 2016 ve CL 2016 performanslarını izlemelisin bence. Atletico bu sene takım olarak kötüydü ama griezmann dünyadaki en yetenekli oyuncuların başında gelir

    kspsml

    @m/, şimdi söyle anlatayım futbolda bildiğiniz gibi bazı şeyler yetenek değil taşak ister. Griezmana kötü futbolcu demiyorum ama tip bir oyuncu da değil bence. Son şampiyona da sanki Payet o pozisyonda oynuyordu yada yanlış da hatırlıyor olabilirim.

  7. Kamil says:

    Favoriler: İspanya, Brezilya, Almanya

    Şampiyon olması istediklerim: İngiltere, olmazsa Brezilya

    Sürpriz beklediğim takımlar: Senegal, Hırvatistan

    Fransa ve Belçika çok iyi kadrolara sahip olsalar da taktik ve takım olma anlamında eksikler.

    İngiltere bu sene için umut vaat ediyor. Umarım klasik İngilizliklerini yapıp Almanlara penaltılarda elenmezler.

    Arjanlar bence gruptan bile çıkamayacak. Koskoca bir takım sadece Messi’nin ayağına bakıyor. Messi haricinde gerçekten hiçbir şey yok. Kale kova, defans pert, orta saha evlere şenlik. Mascherano da 33-34 oldu ve Çin’de emekliliğe geçti. Messi bu takımla dünya kupası alırsa mucize olur. Portekiz’in zaten hiç şansı yok.

    Hollanda neyse de bu turnuvada İtalya olmalıydı.

  8. \m/ says:

    Gönlümden geçen Arjantin. Zira messi gibi bir oyuncu dünya kupasını hak ediyor. Son kupada kıl payı gitti (lanet olası higuain) ama bu kupada işleri daha zor. Her ne kadar hücum hatları ölümcül olsa da takımın geri kalanı çok da kaliteli değil

    Bir de niye kimse Fransa yazmamış arkadaş. Ben Fransa ve Brezilya’nın favori olduğunu düşünüyorum. İki takımda da fark yaratacak oyuncular var. Özellikle Neymar ve Coutinho’dan beklentim büyük.

  9. metalist says:

    Final Fransa-Almanya
    Şampiyon da Almanya

  10. Erdem says:

    herkes katiliyo Turkiye yok yaziklar olsun aldiginiz milyonlara

  11. BlackWaltz says:

    Brezilya sakatlık/kart sorunu yaşamassa siler süpürür.Eğer yaşarsa ispanya kazanır.Arjantin ve portekiz gruplardan çıkamaz.Belçika ve ingiltere çeyrek final göremez.

  12. deadhouse says:

    Çok net bir şekilde Brezilya favori bence. Her mevkide birden çok kaliteli oyuncuları var. Çok zor gol yiyorlar, defans hatları çok sağlam. Aynı şekilde orta sahada yetenekli oyuncu eksikliği çekmiyorlar. Forvetler de çok iyi. Diğer favorilerim; Arjantin, İspanya ve Belçika. Almanya ve Fransa her ne kadar çok güçlü kadrolara sahip olsalar da oyun anlamında hala yeterli seviyede olduklarını düşünmüyorum. Aslında Arjantin bu saydığım takımlar arasında en kötüsü. Ama Messi’nin üzerindeki Dünya kupası kazanma baskısı etkisini güçlü şekilde hissettirecektir diye düşünüyorum. Bu takımlar dışında kupayı kazanabilecek bir takım yok bence. İngiltere yetenekli bir kadroya sahip ama çok tecrübesizler. Bu oyuncular bir arada oynamaya devam ettikçe gelecek turnuvaların favorilerinden biri olabilirler.

  13. Turnuva yarın başlıyor, bugün İspanya teknik direktörü Lopetegui Real Madrid’le anlaşma imzaladığı için kovuldu, yerine Fernando Hierro geçti. Hadi bakalım.

    Aaron

    @Ahmet Saraçoğlu, o zaman Portekiz bunları ilk maçta donunda sallar bu moral ile :)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Aaron, bence tam tersine daha fazla kenetlenecekler.

    Aaron

    @Ahmet Saraçoğlu, Portekiz değil ama Cristiano Ronaldo salladı ;)

    Rashid

    @Ahmet Saraçoğlu, Yerine geçen Hierro’nun da eski bir Madrid efsanesi olması :D

  14. Ufuk Sönmez says:

    arkadaşlar o değil de dünya kupasıyla ilgili youtube’ta güzel programlar var “socrates dergi” ve “bilyoner” kanallarında. son bir kaç gündür zevkle takip ediyorum:

    https://www.youtube.com/watch?v=RR_CuokVBt8

    https://www.youtube.com/watch?v=VGoB_ApXZ3g

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ufuk Sönmez, Sokrates’in muhabbetleri efsane. Erman Yaşar akıyor adeta.

    Berca B.

    @Ahmet Saraçoğlu, hahaha aynen. Adam medya devliğinin hakkını sonuna kadar veriyor. Gecenin üçünde Le Mans yarışı sunarken güllaç tarifi veren adam her türlü dinlenir.

    Yalnız Socratesin diğer programlarında efsane. Tivibu ekibi, Ciddiyetten Uzak ve Socrates Türk spor yayıncılığı için bulunmaz nimet resmen.

    Ufuk Sönmez

    @Ahmet Saraçoğlu, haha evet abi. erman yaşar senenin yükselen yıldızı oldu. isminin altına “medya devi” yazıyolar artık :D bu arada ciddiyetten uzak’ta da mehmet demirkol ve ırmak kazuk dünya kupası’yla ilgili yayınlara başladılar. bu 3 kanal bizi baya bi ihya eder diye düşünüyorum, isimler çok iyi çünkü ;)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ufuk Sönmez, @Berca B., Ciddiyetten Uzak ciddi anlamda en büyük hayal kırıklığım. İlk birkaç konuk eğlenceliydi, muhabbet güzeldi, sonra birden saçma sapan bir konuk seçimine gittiler ve fark ettim ki normalde çok sevdiğim ve yorumlarını istisnasız takip ettiğim Mehmet Demirkol’un ve özellikle de iyi bir adam olan Irmak Kazuk’un geyik muhabbeti hiç çekilmiyormuş. Ne baş başa olan ne de konuklu Ciddiyetten Uzak’ları seyrediyorum son birkaç aydır. Dünya kupası yayınlarının ilkine baktım, Irmak’ın eeee öööö’lerini, muhabbetin yüzeyselliğini duydum anında kapattım. Sokrates ve De Marke’nin yanında baya çocuk programı gibi kalıyorlar bence futbol konusunda.

    “VAR çok tartışılıyo tamam falan da yani ne biliym ya bence futbolu biraz öldürdüğünü düşünüyorum yani.” – Irmak Kazuk, 15 Haziran 2018

    Sokrates şu anda Türkiye’nin en iyi futbol kanalı bence. Tek şikâyetim, Tivibu da dâhil Kaan Kural’ın futbol yorumlaması. Futbol konusunda epey sınırlı bilgisi var; sadece Arsenal’i biliyor ve kendisinin de söylediği üzere yakından takip etmiyor. Dolayısıyla Kaan Kural futbol konuşurken bitse de diğerleri konuşsa diye dinliyorum açıkçası.

    Bunlar dışında şu anda Türk futbol basınının en hızlı parlayan adamı Uğur Karakullukçu da özellikle son 1 aya her yerde karşımıza çıkıyor. Günde 2 TV, 2 YouTube programında falan çıkıyor. Baktım millet biraz sıkılmaya başlamış bile. Neyse, NTVSPOR kapanınca evlat acısı gibi koymuştu ama bu adını andığımız isimler ve kanallar bu boşluğu süper doldurdular, hatta daha bile iyi oldu diye düşünüyorum şu anda.

    Ve videoların altındaki tüm yorumlarda görebileceği üzere:

    “Erman Yaşar herhangi bir konuda haklıdır.”

    Ufuk Sönmez

    @Ahmet Saraçoğlu, abi gerçekten süper gözlemler olduğunu söyleyebilirim. hepsinin altına imzamı atarım. ciddiyetten uzak’ın tüm bölümlerini izledim, dediğin gibi son konuklarda çıtayı düşürdüler. dün mesela saba tümer’li olan programı içimden izlemek gelmedi. bir de cu’ya aboneyken diğer kanallara abone değildim şimdi seçenek çok onların muhabbeti boşa vurması pek sarmıyor. bir de artık dünya kupası maçları var, maçlardan zamanımız pek kalmayacak.

    kaan kural, inan özdemir’le nba konusunda çok iyi bir ikili oldular.

    uğur karakullukçu futbol haricinde biraz kendini geliştirmesi gereken bir isim. örneğin diğerleriyle baya baya sanat, sinema, müzik felan da konuşabilirmişsin gibi geliyor ama uğur bana bu izlenimi pek vermiyor. diksiyonunu ve genel bazı tepkilerini(gülüşünü mesela) değiştirmesi gerek bence. yoksa o da ortalamanın üzerindedir futbol konusunda.

    youtube’un damgasını vurduğu bir dünya kupası oluyor, çok garip.

    bir de son olarak ben abi, milletin maç öncesi tahminlerini pek sallamıyorum. kendim gruplardaki ilk maçları izleyip takımların hangi dizilişle sahaya çıktıklarını, hangi mantaliteyle oynadıklarını, oyuncuları tanımak felan isterim. şu ana dek 2 maç oynandı, sana rusya’nın, mısır’ın uruguay’ın ilk 11′ini ve dizilişlerini ezbere sayabilirim. maç sonu muhabbetleri benim açımdan daha cezbedici oluyor bu bakımdan.

    buraya da tüm takımların oyuncu kadrosunu bırakayım, maçları izlerken oyuncuları tanımak adına epey faydalı oluyor bu rehber:

    https://www.theguardian.com/football/ng-interactive/2018/jun/05/world-cup-2018-complete-guide-players-ratings-goals-caps

    Berca B.

    @Ahmet Saraçoğlu, esasında Ciddiyetten Uzak’ı izleten Mehmet Demirkol benim için. Irmak Kazuk konusunda haklısın, normalde yaşıtlarıyla geyik yapabilecek durumdayken Mehmet Demirkol’un baskınlığına tam uyum sağlayamamış gibi geldi bana. Ama yine de Demirkol’u izlemeyi seviyorum. Konuk konusunda da haklısın, bazen çok abuk subuk konuklar geliyor ama bazen de muhabbet çok güzel akıyor.

    Kaan Kural herhalde tüm Türkiye basınında en sevdiğim insan. NBA hastası biri olarak zaten çok sevmemin yanında, adamın rasyonelliği, benzersiz objektifliği, kelimeleri uzmanca kullanışı vs derken adam bizim spor basınının parlayan yıldızı, sanat güneşi resmen. Bence zaten biraz da bu yüzden futbol yorumlatıyorlar ona. Çok iyi olduğu için “hadi sen bunu da kotarırsın” demişler gibi ama dediğin gibi bilgisinin kısıtlı olduğu da belli. Yine de böyle adamlara ihtiyaç var gibi geliyor bana.

  15. Ugur says:

    Yine maçları izlemekten çok twitter ve /sp/’de anlık goy goyla geçecek bir turnuvaya daha merhaba diyoruz.

    İtalyamın olmayışı canımı acayip derecede sıkıyor tabi ama yapacak birşey yok.Daha kimi tutacağıma karar veremedim.Göz zevkime en yakın İspanya gibi duruyor şimdilik.Onun dışında İzlanda, Danimarka, Meksika, Mısır’ı falan çeyrek finallerde izleriz umarım.

  16. Ashes of the Wake says:

    Kolombiya’yı destekliyorum. Falcao son iki sezondur eski günlerini aratmıyor. James Rodriguez ile birlikte turnuvaya damga vurabilirler. Kazanacaklarını sanmıyorum, orası ayrı ama en az bir çeyrek final yaparlar yine.

    Sürpriz takımım ise Sırbistan. Kadrosu çok potansiyelli. FM’de elimde büyüyen isimler var kadroda. Rajkovic, Jovic, Zivkovic, Mitrovic falan. Mitrovic’e güveniyorum bu sefer. Fulham’da kendini kanıtladı bence.

  17. Portekiz – İspanya tahminleri?

  18. golg says:

    kovaresma girdi portekiz 5 yiyecek!bu sirk topçusunu bırak milli takımı mahalle takımına almam ben.

  19. golg says:

    Maçları trt den izlemeyin! maç önü maç sonu maç arası her fırsatı kendi partilerinin reklamı için kullanıyorlar.anında kapatıyorum kanalı.ben artık yabancı kanallardan izliyorum.

  20. deadhouse says:

    Şu ana kadarki tüm maçları izledim. Futbol katili oyununu oynayan tek takım İzlanda. Diğer tüm takımlar güçleri ölçüsünde olumlu futbol oynamaya çalıştı. Bu tip takımlardan sinirimi bozuyor.

    Ugur

    @deadhouse, Katılmıyorum.İzlanda’ya gelene kadar Fransa var Portekiz var.Kalecisi part time yönetmen, antrenörü dişçi olan takım, Messi’ye geçit vermedi be.Daha ne yapsınlar.Kadrosunun tümü milyar dolarları geçen oyuncularıyla penaltı dilenenler utansın.

    Amme hizmeti:
    TRT’den bıktınız mı?
    -Acestream playerı indiriyorsunuz
    -Reddit’in r/soccerstream sayfasındaki ilgili maç başlığına giriyorsunuz.
    -Oradaki çeşitli HD linkleri (BBC,FOX vb) acestream player’da açıyorsunuz
    -Reklamsız mis gibi izliyorsunuz.

    Aaron

    @deadhouse, “Seeing people calling Iceland boring and defensive as if that’s something we’re choosing to do. Our GK is a film director, our RB has a day job making salt and got time off work to play at the World Cup. If you can’t be happy for us, go jump in the fucking ocean.”

  21. Ufuk Sönmez says:

    ah ulan peru’ya çok yazık oldu bee :(

  22. Nox says:

    Meksika adına çok sevinçliyim şu an. 2014′deki brezilya – meksika maçında galibiyeti haketmelerine rağmen hakem tarafından öyle bir doğranmışlardı ki o sinirle bir daha maç izlemedim. o aldıkları ahların acısı 7-1′de çıktı neyse ki.

    https://www.youtube.com/watch?v=bF0HexkKUQQ

  23. Ugur says:

    Benim yorumum arada kaynadı sanırım haha.Neyse ben İzlanda ile ilgili söylenenlere katılmıyorum.Adamlar delikanlı gibi oynuyorlar.Part time doktor, yönetmen adamlar karşısında Messi varken otobüsü park etmicekler de ne yapacaklar? Helal olsun, olur o kadar.

    Onun dışında şimdiye kadar gözlemlerim;
    -Alman defansı evlere şenlik.
    -Brezilya 2014′te neyse şuanda da o.Hele o Neymar şımarığı kendini yere atmaktan başka hiçbir şey yapmıyor.
    -Arjantin tam bir drama queen takımı.Mascherano, Di maria, Messi bu kadar olur ya ahaha
    -Sırbistan iyi mi oynuyor yoksa karşısındaki takım mı kötüydü bilemedim.
    -Ronaldo dışında Portekiz de tat vermiyor.
    -İtalya’nın yokluğunda İspanya’yı destekleme kararı aldım.Finale kadar gider gibi duruyorlar.

    golg

    @Ugur, Brezilya takımı genel olarak maç sıkıştığı anda yerde kıvranmalara,hakem üstüne baskı vs.. gibi her türlü şerefsizliğe giriyor,bunu nedense barcelona takımı da hep yapıyor bütün dünyayı iyi top oynuyoruz biz ama bize haksızlık yapılıyor algısıyla kandırıyorlar.bütün el clasico’larda golü yedikleri an başlarlar yerde kıvranmaya!!

    Ugur

    @golg, Helal aynen, bir de Barcanın oyuncuları da çirkefliklerini oynadıkları milli takımlara da taşıyorlar.Yukarıda Arjantin’den bahsederken bunu demek istemiştim.Adamlar İzlanda karşısında penaltı dilendiler ahah

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ugur, spam’e gitmiş evet, şimdi bulup onayladım.

  24. Kupada ilginç şeyler oluyor. Yarınki maçlar da oynansın da ilk maçlar üzerinden detaylı değerlendirme yapalım.

  25. den4x says:

    black metalin gururu orta avrupanın şanlı çocukları polonyaya başarılar dileyeyim.
    desteklediğim bir takım olmasa da ingiltere bi ilerlese güzel olur. yoksa japonya meksika falan underdogların yanındayız. en son geçen dünya kupasında futbol takip ediyordum ama olsun.

  26. Ashes of the Wake says:

    Lozano gol atınca duygulanan FM tayfa burada mı? :)

  27. deadhouse says:

    İran’a bak sen. Sanki bir zamanların Mourinho’lu Chelsea’si. Sanki Simeone’li Atletico. Günümüz futbolunda eğer defans yaptırmayı bilen orta-iyi bir antrenöre sahipseniz iyi savunma yapabiliyorsunuz. Ulan Otto Rehhagel futbolun amına koydun.

    Bugünkü fikstür şu ana kadarki turnuvanın en kötü maç programıydı. 3 maç da çok kötüydü. Aralarında en kötü maç ise Uruguay – Suudi Arabistan maçıydı. Bu maçı pür dikkat 90 dakika izleyebilen insanla her şeyi yapabilirsiniz.

    Turnuva şu ana kadar beklentileri karşılamaktan çok uzak. Gerek defans futbolu, gerek büyük takımların masaya yumruğu vuramaması, etkisiz oyunları vs. derken zevk vermek yerine işkence vermeye başladı turnuva. (özellikle bugün)

    İkinci maçların daha iyi olmasını umut ediyorum. Her ne kadar ilk gün hayal kırıklığına uğrasak da yarından sonra ikinci maçlar tat verir umarım. Arjantin – Hırvatistan maçından ümitliyim. Bakalım.

  28. deadhouse says:

    Futbol düşmanı bir ülkenin son dakikalarda 2 gol yemesi kadar zevkli bir şey yok.

  29. Melkor says:

    Neymar’ın futbol hayatı bitse kaç kişi üzülür acaba? ayağına tekme atılsın diye yavaş yavaş top sürmeler, ceza sahasında sıyrılabileceği yerde kendini yere atmalar. tipide ayrı itici. tam bir kalemtraş. nefret ediyorum.

  30. eskiblackcilardan says:

    Turkiye nerde biz Dunyali degil miyiz?

  31. golg says:

    Harry kane2e bak 2 tırrık penaltı attı bi de g.tüne çarptı girdi hattrick yapmış oldu lan herif!

  32. Crackedbrain says:

    Şampiyon almanya diyenler buradamı hala 😀

  33. Crackedbrain says:

    Çoğu kişi ihtimal vermemiş ama bence Belçika sürpriz yapacak

  34. Rusya’dan bildiriyorum: Grup safhasında her takım için çok detaylı yorumlar yazmayı planlıyordum ama araya işler, Rusya seyahati ve hastalık girince yazamadım. Aynı aksaklıklar sitenin güncellenmesine de etki etti, fark etmişsinizdir. Neyse, bundan sonraki maçlar için daha detaylı yorumlar yazarım, site de 1-2 gün içinde normal düzenine girer.

    8 kişilik bir grup olarak 9 gündür Rusya’dayız. Yarın gece döneceğiz.

    Sürekli taraftarlarla iç içeyiz. Bu kadar fazla farklı milletten insanla birlikte olmak çok eğlenceli. Sırf Peru’dan 22.000 insan gelmiş. En çok Tunuslular, Nijeryalılar, Brezilyalılar, Senegalliler, Perulular eğlendi. Son 16′ya kalan ülkelerin taraftarları hâlâ eğlenmeye devam ediyor.

    Turnuva öncesinde Putin “Gelen misafirlere en ufak bir şey yapanın götünü keserim” dediği için, normalde baya ırkçı olan Rusların kimseye karşı en ufak bir olumsuz hareketi yok. Her şey düzenli, hiçbir tatsızlık çıkmıyor.

    Şu an Saint Petersburg’dayım, Moskova’da kaldığımız otel Luzhniki Stadyumu’nun hemen karşısında, metro durağının yanındaydı. Danimarka-Fransa maçının ardından 81.000 kişi stattan çıkıp otelin yanındaki metroya yürüdü. O kadar insanın çıkışı ve polis kordonundan metroya girişi 1 saat falan sürdü. Resmen 1 saat boyunca insan aktı stattan metro girişine. Polis kordonları çok tavizsiz; dışarıdan taraftarlara müdahale edilmesine de izin vermiyorlar (ki zaten eden yok), taraftarların kordondan çıkıp sağa sola dağılmalarına da.

    Herkeste FAN ID diye boyun kartları var, ona sahip olunca metro vs hep ücretsiz (ki zaten Moskova’da hayatın yarısı yer altında geçiyor).

    Rusya turnuva için 13 milyar Dolar harcadı ama turizm açısından bunu mutlaka çıkaracaktır; bugüne dek Rusya’ya gitme konusunda çekimser olan yüz binlerce insan Rusya’yı gayet gidilebilir bir yer olarak algılamıştır.

    En kısa zamanda daha detaylı şekilde yazacağım.

    Ashes of the Wake

    @Ahmet Saraçoğlu, Abi Sırbistan – İsviçre maçı sonrası atmosfer nasıldı? Göndermeli gol sevinçleri falan bayağı olay oldu. Fanatiklik konusunda aşmış olan Sırp taraftarlar nasıl bir tepki verdi?

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ashes of the Wake, o maç Kaliningrad’daydı, ortam nasıldı bilmiyorum ama olumsuz bir haber duymadık.

  35. Kaan says:

    Başlığı görünce konu “James Bond” 1963 sandım.

  36. den4x says:

    rip in peace polonya, japonya, meksika. sırada brezilya var inşallah.

    deadhouse

    @den4x, Brezilya şampiyon.

    Crackedbrain

    @deadhouse, Belçika yenecek onu ;)

    deadhouse

    @Crackedbrain, Japonya biraz tecrübeli olsaydı Belçika’yı elemişti. Brezilya’nın yenileceği bir takım yok, yenemeyeceği takım da yok. Büyük ihtimalle kupa onların. Brezilya olmasa 2. favorim Fransa. Bu iki takım dışında çok zor.

    Crackedbrain

    @deadhouse, bence tecrübeyle alakası yok. Belçika teknik direktörü oyunu okudu ve gerekli hamleleri yaptı maç döndü.

    Ufuk Sönmez

    @Crackedbrain, olur mu hocam japonya eğer son kornere giderken geride birkaç adam bıraksaydı, o son golü yemezdi. artı 2-0 öndelerken rakip hoca oyuna müdahele ederken japonya oyunu adeta seyretti. onlar asya’da oldukları için bu tarz üst seviye maçlarını az oynadıklarından tecrübesizler, buraları oynamış olsalardı 2-0′dan o maçı vermezlerdi.

    martinez’in oyunu okuyup hamleler yapıp maçı döndürmesinde ise kesinlikle haklısın.

    Crackedbrain

    @deadhouse, bu galibiyet sana gelsin ;)

    Crackedbrain

    @deadhouse, bide brezilyanın yenileceği takım yok demişsin:D

    Ahmet Saraçoğlu

    @den4x, Polonya hiç tartışmasız turnuvanın en büyük hayal kırıklığıydı. Nergal bile Instagram’da dalga geçti her maç sonrası. Hatta dalganın dozunu biraz abartıp sonradan sildiği paylaşımı bile var.

  37. kspsml says:

    Çeyrek finaller açıklandı…

    ilk olarak izlediğim en kötü dünya kupası, var sistemi bunu çok etkilediğini düşünüyorum ve turnuvayı daha duygudan yoksun mekanik bir hale getirdiğini düşünüyorum. Aklımda kalan Arjantin-Fransa maçı ve Cavani’nin muhteşem golü dışında kalan bir şey yok şuana kadar.

    Turnuvanın sürprizi kesinlikle Almanlar gruptan çıkamaması (beter olsunlar). Sen git hayvan gibi bir ligin olsun, Bayern gibi bir takımın haftalar öncesinden şampiyonluklar yaşasın falan ama hala forvetin Gomez komedi durum, birde türk oyunculara ırkçılık yapılması (hani adamlar kötü olsa yap acaba Almanların koca tarihinde var mıdır Mesut gibi inceci adam neyse…) Sonra Sane’yi almamak nedir? resmen şaka birde Ter stege’nin hakkı olan kaleyi Neuer verilmesi adaletsizlik. Son turnuvadan sonra kaptanın milli takımı bırakmış o karakterin yeri doldurulamamış olması. Tüm bunlara rağmen yok futbol 30 kişinin oynadığı Almanların kazandığı zart zurt… adamı böyle s.kt.r ederler. Rahatladım resmen.

    Diğer sürprizler İspanya’nın elenişi ve Rusya’nın ev sahibi şeysini iyi kullanması.

    Benim ve sitedeki bir çoğunun favorisi Arjantin, o nasıl takım defans orta saha kaleci bende çıksam herhalde bu kadar oynarım dedim. Şu kadarını söyleyeyim gruptan çıkmasına üzüldüm. Dedim Fransa bunlara 6 7 tane atar gönderir. Neyse ki ucuz yırttılar.

    Beklentim olan Peru, Mısır, Kolombiya ve Uruguay’dan Uruguay halen devam ediyor.

    Bir bok olmaz dediğim Brezilya, Portekiz ve İngiltere’den 2′si devam ediyor halen kazanmaları istemiyorum.

    Son olarak Belçika, Hırvatistan ve Uruguay’dan biri kazanmasını istiyorum.

    Ashes of the Wake

    @kspsml, Almanya hakkında görüşlerine kesinlikle katılıyorum. Neuer’in kalitesi inkar edilemez fakat bu adam uzun bir sakatlık geçirdi. Geçen sezon doğru düzgün oynamamış adama sırf ismi yüzünden DK gibi önemli bir turnuvada şans vermek nedir?

    Forvette Gomez eski günlerini aratıyor, Werner ise tam bir balon. Yıllardır şişirdiler bu adamı, Leipzig ayarında bir oyuncu en fazla.

    deadhouse

    @kspsml, Bundesliga için hayvan gibi bir lig diyeni ilk defa duyuyorum. Süper lig bile Bundesliga’dan iyi. Onun dışında güzel bir Dünya Kupası oluyor bence. Çok güzel goller var, gollü maçlar var. Kötü maçlar her turnuvada var. Hep ezber laflar bunlar. Sen kaç dünya kupası izledin bilmiyorum ama bu dünya kupasına nazaran daha berbat turnuvalar mevcut.

    kspsml

    @deadhouse, Şurada bizim köy sizin köyden büyüktür mantığıyla yorum yapma lütfen yazdıklarım benim kendi düşüncem. ”Hep ezber laflar bunlar. Sen kaç dünya kupası izledin bilmiyorum ama bu…”
    baya gaza gelmişin bir yatırıp ağzın burnunu skrm dememişsin. Onu da de senin canın sağolsun sıkıntı yok. Birde Fransa 98 den bu yana tüm turnuvaları izlemeye çalışıyorum ve Bence en kötüsü şuana kadar bu kupa.

    Berca B.

    @kspsml, turnuvanın şimdiye kadar çok bir numarasının olmamasıyla ilgili fikrine katılsam da VAR’la ilgili fikrine katılmıyorum, bence yapılmış en iyi yeniliklerden biri. Özellikle hakemlerin takdir haklarını çoğunlukla güçlüden/ev sahibinden yana kullandıklarını düşünürsek, bazı ağır haksızlıkların da güzel bi şekilde önüne geçiyor.

    kspsml

    @Berca B., Eğer zamanında var sistemi olsaydı Maradona eliyle o golü atamazdı ama hakemlerin taktiri hep güçlüden kullanacağı da bir gerçek. İki ucu boklu değnek … Sanırım bu turnuvanın olayı da Var sistemi olucak gibi duruyor.

    Şafak

    @Berca B.,Abi, şuana kadar pek olmadı ama ola ki ofsayt şüphesiyle atılan bir gol olursa golü atan takımın gol sevincini düzgün yaşayamayacağını düşünüyorum. Brezilya’nın başına, Neymar’ın kendini ceza sahası içinde yere attığı pozisyonda bu geldi. Sevindiler penaltı var diye. Sonra kursaklarında kaldı… Futbolcular nasıl anlık kararlar veriyor ve bu kararlardan geriye dönüş olmuyorsa hakemlerin de öyle olması/kalması gerektiğini düşünüyorum. Hatalarla güzel bu oyun.

    Ahmet Saraçoğlu

    @kspsml, Almanya Kore’ye 2-0 yenildiğinde Saint Petersburg’daydım, herkes o kadar sevindi ki bu kadar olur. Özellikle Brezilyalılar hem 7-1′in ardından gruptan çıkamadıkları için hem de son 16′da karşılaşmayacakları için aşırı sevindiler. Ama onlar dışında da genel olarak herkes Almanya’nın elenmesinden dolayı çok mutlu olmuş gibiydi; dünya kupası dünya sahnesinde pek fazla yer tutmayan daha küçük ülkelere de ev sahipliği yaptığından, dev bir ülkenin turnuvadan ayrılıp daha küçük ülkeleri yoluna devam etmesinden dolayı herkes ekstra bir mutluluk yaşadı. En azından Rusya’daki görüntü buydu.

  38. İsveç tam bir sürpriz takım oldu ya. Zlatan olsaydı acaba bu kadar ileri gidebilirler miydi? Bence kadrolarına göre çok iyi bir performans gösterdiler.

    Kolombiya’nın elenmesine çok üzüldüm. Bu takım gerçekten başarıyı hakediyordu. Mina turnuvaya damgasını vurdu. Barcelona harika bir yatırım yapmış gerçekten.

    Bacca götü kollasın bu arada. Çok boktan bir penaltı vuruşuydu.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ashes of the Wake, Zlatan olsaydı İsveç şu anki taktiğiyle oynayamazdı ve daha düşük ihtimalle bu noktaya gelebilirlerdi bence.

  39. Osman says:

    Belçika veya Brezilya alır diyordum. Çeyrek finallerde karşılaşmaları, eh… Hiçbir takım acayip öne çıkmıyor, şu durumda İsveç bile kupayı eve götürebilir. Futbol kalitesi süper olmasa da heyecanlı ve çekişmeli kupa oluyor.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Osman, Belçika Brezilya 2014 ve Euro 2016′da çeyrek finalde elendi ve artık “sürpriz beklenen takım” hüviyetleri de bitti bence. Hayvan gibi kadroları var, sürprizi mürprizi kalmadı artık, daha ileri gidip başarılı olmaları lazım. Ama bu sefer de karşılarına önce Brezilya, onu geçerlerse de Fransa çıkacak, o yüzden yine çeyrek finalden öteye gidemeyecekler gibi gözüküyor.

    Bu kadronun bir kısmı Euro 2020′de sahada olur ama takımın yarısına yakını Katar 2022′yi göremeyebilir. Alderweireld, Vertonghen, Witsel, Mertens, Kompany falan 29-32 yaş aralığında. Bir sonraki dünya kupasında bu jenerasyonun da miadı dolmuş olacak, o yüzden en azından final oynamak adına (Rusya 2018′i saymazsak) şu anki takımın 2 şansı kaldı gibi gözüküyor. Tabii alt yapı güçleri ve yetenekli adam çıkarma potansiyelleri düşünüldüğünde sonraki kupalarda da ilginç şeyler yapabilirler.

  40. Berca B. says:

    Sadece GS iyiyken Süper Lig, denk gelirsem de Premier League ve Şamp Ligi maçları izleyen ortalama altı bir futbol izleyicisi olarak bu turnuvadan ben de şu ana kadar beklediğimi alamadım. Kimi insanlar defans organizasyonlarının başarısına, ince detaylara bakarak izlediği şeyden keyif alabilirken benim en büyük kıstasım bol gol, çizgiden çıkan toplar, yüksek tempo gibi şeyler, kısaca heyecan. Bu turnuvada da maalesef birkaç maçta bu heyecanları yaşayabildim. Çok ağır hastası değilsen 90 dakika bir aksiyon olmadan bişi izlemek müthiş sıkıcı bişi bence.

    Hea gerçi milli takım maçlarına hiçbi zaman o kadar bel bağlamamak lazım belki de. Zaten senede birlikte anca bir avuç maç yapıyorlar, onda da doğal olarak süpersonik maçlar nadiren çıkıyor.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Berca B., metali mi daha çok seviyorum futbolu mu noktasında duran bir insan olarak, bu dünya kupasının taktik anlayışlar açısından dünya futbol tarihinin önemli noktalarından biri olduğunu düşünüyorum. Bireysel yeteneklerin neredeyse tamamen silikleştiği (İspanya maçındaki Ronaldo performansını ve rezalet Arjantin defansı karşısındaki Mbappe performansını bir kenara koyarsak) ve özellikle defansif açıdan çok oturaklı düzenler gördüğümüz bir turnuva.

    Bu yüzden de set oyununda atılan gol sayısı önceki tüm turnuvalardan düşük ve duran toplar çok çok daha önemli bir hâl alıyor. Bu açıdan bakınca bence turnuva taktiksel açıdan faydalı ve ileriye ilham verecek detaylar barındırıyor.

    Bu duruma ters oynayan takımlar bir yere kadar ilerleyebiliyorlar; misal Meksika’nın Brezilya karşısındaki saçma sapan kontratak girişimleri ve “1000 metreden şut atmaları gibi anlamsız çabaların bir işe yaramayacağı belliyken, şansına elenen Kolombiya’da defans oyuncusu Yarri Mina’nın ve özellikle de yakın dönemde dünyanın en iyi stoperlerinden biri olacağına emin olduğum Davinson Sanchez’in performansları fark yaratıyor.

    Dolayısıyla bu turnuva savunmaların öne çıktığı (2. bölgeye çıkmalarından bahsetmiyorum tabii ahah), duran topların aşırı önemli olduğu ve manyak gibi penaltı kararının verildiği bir turnuva olarak tarihe geçecek gibi gözüküyor.

    Ufuk Sönmez

    @Berca B., kesinlikle katılıyorum. futbol izlemek ciddi derecede zaman kaybı olmaya başlıyor bu turnuvalarda. hıza önem veren yeni jenerasyonun futbola çok düşkün olmayacağını düşünüyorum bu bağlamda. ama şöyle de güzel bir nokta var. bu kupalardan güzel sportif ya da insan hikayeleri çıkabiliyor. takip etmesi keyifli, izlemesi pek de iç açıcı olmayan bir spor işte. teknik-taktik açıdan bakınca oyunu köreltenlerin büyük ölçüde teknik direktörler olduklarını görüyoruz. öyle güzel ttakımları heba ediyorlar ki… örneğin sampaoli arjantin’i resmen harcadı. descahmps fransa’yı frenliyor. hierro zaten bir teknik direktör değil şu an için. çift forvet oynatmamaya yemin etmişler gibi. ama bakıyorsunuz meksika’ya peru’ya, belçika’ya felan ellerinden geldiğince hücum oynamaya çalışıyorlar. hep bu şerefsiz teknik direktörler hep. :p

  41. Uzun zamandır beklediğim 15-20 dakikalık boşluğu buldum ve hemen son 8 yorumu yazayım dedim.

    URUGUAY – FRANSA

    Maçın kaderi büyük oranda Cavani’nin oynayıp oynamamasına bağlı (lütfen oynasın). Fransa hücum hattı Arjantin karşısında çılgın gözükse de bunun başlıca sebebinin Arjantin’in korkunç defansı olduğunu düşünüyorum. Bence Fransa şu ana kadar gerçek anlamda zorlu bir maç oynamadı. Arjantin maçı gollü geçmiş olsa da Fransa o maçta bile çılgınca zorlanmadı.

    Uruguay’ın defansı ve -Cavani oynarsa- forveti muazzam ama orta alanda yaratıcılık eksikliği var bence. Fransa da bireysel olarak çok yetenekli adamlardan oluşsa da takım olarak acayip bir tehditkârlıklarını görmedik. Aslında bu turnuvada hiçbir takım korkulu rüya durumunda değil. Her ülkenin zayıf ve güçlü yönleri var ve hepsi de net şekilde gözüküyor.

    Epey çılgın bir maç bekliyorum, sonuçta da Fransa bir şekilde kazanır gibime geliyor.

    BREZİLYA – BELÇİKA

    Dışarıdan bakınca en çılgın maç bu olacak gibi gözüküyor ama Belçika’nın Japonya karşısındaki sıkıntılarını gördükten sonra Brezilya’nın ağır basacağı bir maç da olabilir. Brezilya’da sağ bekte Wagner takımın zayıf halkası gibi gözükse de Martinez bu maçta da Carrasco kazmasını oynatırsa (evet bu yaşta Çin’e gitti ve artık kazma) Brezilya adına o kadar da sıkıntı olmayacaktır. De Bruyne şu ana kadar City’de yaptıklarının dörtte birini gösteremedi ama onun sebebi de Pep ile Martinez’in orta saha anlayışları. Japonya maçında Fellaini ve Chadli oyuna girince her şey değişti, ama Belçika bu maçta da 1 ya da 2-0 geriye düşerse bu kez geri çeviremez.

    Belçika savunması komple Premier League’den geliyor ve bence Brezilya bu maçta -sanmıyorum ama- Gabriel Jesus yerine daha sürprizli olan Firminho’yu oynatırsa daha ilginç şeyler olabilir. Belçika defansı Brezilya’nın şimdiye kadar karşılaştığı takımların defanslarına göre usta isimlerden kurulu olduğu için Neymar’ın önceki maçlardaki kadar yerde kalacağını sanmıyorum, ama tabii Kompany falan daha ilk andan korkutma amaçlı ayı gibi girerse de şaşırmam.

    Normal şartlarda çeyrek finalin en kaliteli maçı olması gerekiyor, umarım öyle de olur. Bence Brezilya alır.

    RUSYA – HIRVATİSTAN

    Grup aşamasında Moskova’daydım ve Rusya’nın gruptan çıkması Rusları baya delirtti. Kupalarda ev sahibinin kollanması gelenektir ama İspanya’yı bileğinin hakkıyla yendiler ve normal şartlarda tabii ki Hırvatistan daha kaliteli olsa da, neler olacağını artık kimse kestiremez diye düşünüyorum. Rusların sınırlı kalitesi belli ama bir şekilde -sanki doping almışçasına- anormal bir gazla ve bitmeyen bir enerjiyle oynuyorlar. Turnuva başında tarihin en kötü Rusya’sı, kupa tarihinin en kötü ev sahibi performansı mı olacak yorumlarına inat, Rusluk bilinciyle hayvan gibi zorluyorlar. Golovin falan önemli tabii ama Rusya’yı adam adam değerlendirmek çok da anlamlı değil.

    Hırvatistan’ın yeteneklerinin toplamından daha azını sunan bir takım olduğunu düşünüyorum. Sadece bu turnuvada değil, her zaman. Bence Rebic, Perisic ve Mandzukic üçlüsü ortalamanın üstü bir forvet hattı olsalar da turnuva kazanacak kudrette değiller. Turu geçerlerse de, finale dahi çıksalar bile şampiyon olmaları mümkün değil bence.

    Her şeye rağmen Hırvatlar alır gibime geliyor.

    İSVEÇ – İNGİLTERE

    Kupa başlarken turnuvadaki en zayıf Avrupa takımı olarak gösterilen İsveç’in bu noktaya gelmesi takdire şayan. En yetenekli adamlarının Forsberg olması bile takımın yaratıcılık düzeyi hakkında fikir veriyor. Yine de adamlar fizik güçleri ve oyun disiplinleriyle işlerini görmeyi başarıyorlar. İsveç’in böyle inançlı oynamasının sebeplerinden biri de Zlatan’ın olmaması. Hem futbol dünyasının genelindeki “Zlatan’sız olmaz” düşünceleri hem de Zlatan’ın turnuva öncesi yaptığı hafif mizahi hafif dokundurmalı yorumlar -ki teknik direktör tepki de gösterdi- belli ki adamları biraz gazlamış, hırslandırmış.

    İngiltere önceki kupalara nazaran daha sempatik ve iştahlı gözükse de onların da kırılganlıkları belli oluyor. Bence İsveç defansı Tottenham taktiği üzerine kurulu saldırgan İngiltere hücumlarına bir yere kadar dayanabilir. İsveç stoperleri 1.90’dan uzunlar, o yüzden kafa toplarında sıkıntı çekmeyebilirler ama Sterling, Alli ve oynarsa Lingard gibi seri adamlar baya canlarını sıkabilir.

    İngiltere kazanır diyorum.

    Şahsen Fransa – İngiltere finali bekliyorum. İstiyorum demeyeyim ama öyle olacak gibime geliyor ve kupayı da Fransa alır diye tahmin ediyorum.

    deadhouse

    @Ahmet Saraçoğlu, Brezilya – Hırvatistan. Şampiyon Brezilya.

  42. den4x says:

    Maçları 90ar dakika izlemesem de, yani öyle tamamını izlemedim, ben bu dünya kupasından hayvan gibi zevk aldım. Hatta birçok etkiyle gelmiş geçmiş en iyi kupalar arasına girebilir diyorum(linç serbest). Daha doğrusu ben demiyorum da, bu minvalde okuduğum birkaç yorum sonrası ben de bu görüşe geldim.

    Başlıca sebepleri messi ve ronaldonun elenmesi(hatta arjantin ilk turu geçmemeliydi), almanya sürprizi, ingiltere uruguay hurvatistan gibi takımların ilerlemesi. Sizi bilmiyorum da ben sürekli favorilerin ilerlediği, diğer takımlara 3-5 attığı bir şey izlemek istemiyordum.

    VAR muhteşem bir uygulama. Uzatmadaki değişiklik hakkı aynı şekilde. Daha benzeri birçok kural değişikliği gelmeli futbola. Hatta abartıyorum; 11 kişi kendi ceza sahasında durmamalı, basketboldaki hücum süresi “benzeri” paslaşmaktan öldürmeyi engelleme amaçlı bir şeyler de olmalı.

    Ben hala belçika’nın brezilyayı yeneceğini düşünüyorum ama ne istesem tersi olduğu için brezilya kupayı alacak kesin. Bu turnuvada bu kötü şansımı yıktık, messiyi eledik, ingiltereye penaltılar kazandırdık ama bakalım.
    isveç hırvatistan ingiltere rusya dörtlüsünden birinin final oynayacak olması muazzam olay :) rusya hariç umarım bu üçünden birisi alır kupayı.
    Öteki tarafta Fransa en potansiyelli takım fakat döşamp sağolsun…

    Turnuva daha başlamadan ben de Fransa – İngiltere diyordum, biraz da geyiğine. Şu an Belçika – Hırvatistan istiyorum.

    den4x

    @den4x, Bu arada ingilterenin önceki turnuvalarda neden antipatik geldiğini anlayabiliyorum da, bu sefer hiç öyle bir takım değil. Trippier favori adamım.

    En güzel gol fransız sağ bekin arjantine attığı efsane vole. Birçok güzel gol vardı, hiçbiri bir 2010 van bronchorst olmasa da.

    Son olarak 98den beri önceki şampiyonların 5inden 4ünün gruplardan çıkamaması süper olay.

    Ahmet Saraçoğlu

    @den4x, benim hatırladığım ilk dünya kupası İtalya 90. O sırada 9 yaşındaydım ve Panini’nin futbolcu kartları ortalarda geziyordu. Hatta TV’de canlı izlediğim ve bugün bile hatırladığım birkaç gol var. Mesela Schillaci’nin şu videodaki ilk golü Dünya Kupası’na dair hatırladığım ilk şey.

    https://www.youtube.com/watch?v=QQnM9OcJ8tw

    1994′ün de büyük kısmını izledim. Finalde Baggio’nun uzaya attığı penaltıyı ve efsane Brezilya kadrosunun şampiyon olmasını canlı izledim.

    Fransa 98′de Roberto Carlos’un Barthez’e attığı efsane frikiği de canlı gördüm. Futbol adına tanık olunması gereken şeylerdi.

    2002 zaten bizim adımıza muhteşemdi; İlhan Mansız’ın Roberto Carlos’a rainbow yapması, altın golle 3. olmamız falan…

    2006 finalinde Zidane’ın Materazzi’ye kafası, 2010′da vuvuzelalar, 2014′te Almanya’nın Brezilya’yı 7-1 ezmesi falan hep kupa tarihine geçen olaylar.

    Bu kupada henüz böylesi destansı, efsane şeyler olmadı ve sanırım olmayacak. Ama yine de Lineker’ın da dediği gibi: https://twitter.com/garylineker/status/1014251217688711168

    Dolayısıyla ben halimden memnunum.

    Sonraki dünya kupasının 2022 sonbaharında Katar’da yapılacak olmasına burun kıvırırken, 2026′nın Kanada, ABD, Meksika ortak yapımı olacak olmasına iyice uyuz oldum. Resmen komple bir kıtaya verdiler kupayı; taraftarlar çok az yan yana gelebilecek, tüm o şenlik havası dağılacak. Aşırı kötü bir tercih bence.

    Neyse yarın olsun da futbolsuz geçen 2 günün acısını çıkaralım.

    Ufuk Sönmez

    @Ahmet Saraçoğlu, 2026′da takım sayısının 48′e çıkacak olması da epey can sıkıntısı olacak gibi…

    bu arada geçmiştekileri çok güzel sıralamışsın, bizim olduğumuz 2002′yi bir kenara burakırsak bence en güzel dünya kupası fransa98 idi. hem pek çok takım kadro olarak prime, en üst noktasındaydı hem de 90′ların o güzel ruhu mevcuttu. brezilya-hollanda maçında ronaldo’nun tek başına orta sahadan karşı kaleye olan heyecan verici driblingini hala unutamıyorum misal. onun bir benzerini geçenlerde mbappe yapınca aklıma direkt o sahne geldi.

    bu turnuvaya ise var ve kale çizgisi teknolojisi, duran toplarda atılan goller, kağıt üzerindeki büyük takımların etkili futbol oynayamamaları, hatırı sayılır adette sıkıcı maç ve bir o kadar da atılan güzel gol ile hatırlanacak. ben bundan sonra bu tarz turnuvalarda grup maçlarını skip geçip, 2.turlardan başlayacağım gibi görünüyor. 90 dk.’lar ciddi zaman kaybı olmaya başladı benim gözümde zira.

    den4x

    @Ufuk Sönmez, @Ufuk Sönmez, @Ahmet Saraçoğlu, ben burada ahmet saraçoğlu ile aynı fikirdeyim, dünya kupası her zaman dünya kupası. bir tweet vardı “işte gerçek dünya kupası bu, mısır – suudi Arabistan “şeklinde. ben o sıkıcı 90 dakikaları da aşırı seviyorum. dünyanın alakasız ülkelerinin 4 senede bir maç yapması her şekilde keyif veriyor.

    misal heavy metal en iyi dönemini ne zaman yaşadı diye sorsak şimdi derim. bir grubun en iyi albümü her zaman son albümüdür lafındaki gibi en iyi dünya kupası da şimdiki, çünkü şu an yaşıyoruz.
    eskiye doğru gittikçe artan nostalji ile basit şeyler bile olduğundan güzel geliyor. yoksa her kupanın güzellikleri var. burda da olur bir şeyler illa ki.

    ben kupalara dair en geriden 2000 portekizi hatırlayan biri olarak ben dr fransa 98 derdim yoksa. belgesellerin de etkisi vardır. 98in sadece futbol topunu hatırlıyorum ahah

  43. Ufuk Sönmez says:

    tahminlerim:

    fransa – uruguay: orta sahası çok sıkışık bir maç olacak. uruguay’ın zaten müthiş bir takım savunması mevcut. muslera-godin-gimenez üçlüsü süper. cezalı matuidi yerine fransa’da kimin oynayacağı da önemli. inşalla lemar gibi hücumcu bir oyuncu oynar. tolisso oynarsa vay halimize. fransa’nın arjantin maçı yanıltmasın, set hücumunda kapalı savunmaları aşamadıklarını gördük önceki maçlarda. uruguay’ı izlemek ise aşırı sıkıcı. o yüzden ben fransa diyorum.

    brezilya – belçika: belçika’ya yine bahane çıktı. çeyrek finalde brezilya’ya elendik, gidip de isveç’e elenmedik felan diyecekler. ama öyle değil. ortaya karakter koyup maçı kazanmaları lazım veya en azından bunu bize hissettirsinler. ama çok yumuşak bir orta sahaları mevcut. brezilya ise tam tersi 7-1′lik fiyaskodan sonra ayakları daha sağlam yere basıyor ve gol yememe konusunda çok iyiler. sol kenarda bu kez carrasco başlamaz diye tahmin ediyorum. esasında belçika 3′lü oynamak yerine 4-3-3 oynasa keşke. bu sayede bir orta sahaları daha olabilirdi oyunda, mesela dembele veya kadroya almadıkları nainggolan gibi. yani witsel-dembele-de bruyne orta sahası, ileride de mertens-lukaku-hazard üçlüsü. brezilya turu geçer diyorum.

    rusya – hırvatistan: ruslar baya baya doping yapıyor galiba, bu epey konuşulmaya başlandı. ispanya maçında derinde bekleyen bir rusya bu sefer olmaz umarım. eğer olursa üzerlerindeki sempati antipatiye dönüşebilir. ispanya maçında 3′lü çıktılar bu kez tekrardan 4′lüye dönebilirler. bu sayede ileride golovin-cherysev-dzyuba’yı tekrar bir arada izleyebiliriz. hırvatistan ise harika bir takım ama yeterince ikna edici değiller. rakitic-modric müthiş. perisic-mandzukic-rebiç ok ama 11. oyuncu brozovic olunca topa sahip oluyorlar ama hücumda pek de etkili olamıyorlar. sanki kramaric veya kovacic oynasa daha mı iyi olur? onlara ince bir dokunuş lazım, bir adım ileriye götürebilecek. hırvatlar alır.

    isveç – ingiltere: ingilizler’in premier lig tandanslı 3′lü savunmalarını ve değişik oyun tarzlarını beğendim. düşünün 3 lü stoperlerden biri aslında bir sağ bek olan k.walker. ön liberodda henderson oynuyor, önlerindeki lingaard ve delle ali ise sürpriz koşularla ceza sahasını hareketlendiriyorlar. isveç’i doğru düzgün izlemedeim hiç, disiplinli ve iyi savunmaya sahip oldukarını, takım oyunu oynadıklarını biliyorum sadece. bu turu bence ingiltere geçer.

    fransa – brezilya: bu maçı alan kupayı alır.
    hırvatistan – ingiltere: ingiltere final yapar diyorum.

  44. deadhouse says:

    Fransa – Uruguay

    Fransa defansta süper bir takım değil. Ama çok zaafı olan bir takım da değil. Arjantin maçına kadar 1 gol yemişlerdi. Di Maria’nın golü ekstrem bir goldü. 2. golde de kaleci kontrpiyede kaldı. Umtiti – Varane ikilisi iyi iş çıkarıyor bence. Takım olarak da Arjantin karşısında sakin ve bilerek oynadılar. Uruguay cephesine gelirsek olay cidden Cavani’ye bağlı. Portekiz maçında Cavani oyundan çıktıktan sonra Uruguay’ın ileride zorlandığını gördük. Cavani oynarsa Fransa’yı bir ihtimal eleyebilirler. Fransa’nın yıldızlarıyla bir şekilde üstünlüğü ele alacağını ve Uruguay’ı eleyeceğini düşünüyorum. Fransa %55 Uruguay %45 diyorum.

    Brezilya – Belçika

    Turnuva öncesi Brezilya’nın hazırlık maçlarını izledim. Gerçekten çok sağlam bir görüntü çiziyorlardı. Gerek hücumda, gerek defansta kusursuza yakın bir oyun vardı. Turnuvada ise şu ana kadar baskın bir oyun sergilediklerini söylemek zor. Ama her şeye rağmen bu takımı yenmenin ekstrem bir durum yaşanmazsa (penaltı+kırmızı kart gibi) çok zor olduğunu düşünüyorum. Belçika beklentileri bir türlü karşılayamadı. Japonya maçında oyuncularının ayağı birbirine dolanıyordu. Oyuncular başarılı olamamaktan korkuyor gibiler. Bence kadro olarak Brezilya’dan bir eksikleri yok. Ama mental anlamda sorunlu bir takım. Ve cidden de Carrasco tercihi maçta kilit bir durum teşkil edebilir. Yine aynı 11′le ve sistemle çıkacaksa çok açık verebilir defansları. Brezilya kazanacaktır.

    Rusya – Hırvatistan

    Hırvatistan, Danimarka maçında beni hayal kırıklığına uğrattı. Bu kadar zengin bir orta sahan varken, ofansif anlamda birden çok opsiyonun varken kontrollü oyunu tercih etmek hataydı. Korktular, kendilerine güvenmediler. Bu defa aynı hatayı yapmayacaklarını düşünüyorum. Maçın başından itibaren dominant bir oyun bekliyorum. Hırvatistan net favori bence.

    İsveç – İngiltere

    İngiltere’nin yetenekli bir kadrosu var. Ancak oyun anlamında oldukça zorlandıklarını gördük. Bu takımın kaybedecek bir şeyi yok. Çok zengin kadrolarla başarı yakalamayan takım bu kadroyla başarısız olursa (ki bence çeyrek final bu takım için başarısızlık değildir) kimse bir şey demez. Bu takımın en büyük artısı bu. İsveç ise turnuvanın en kontrollü oynayan takımlarından biri. Hata yapmayacakmış izlenimi veren bir oyunları var. Yarı finalin en zor maçı. Açık söylemek gerekirse İngiltere de tur atlarsa, İsveç de tur atlarsa şaşırmayacağım. Maç çok ortada bence.

    Crackedbrain

    @deadhouse, bence Belçika alacak maçı. Japonya maçında ikinci yarida 2-0 dan döndüler

  45. Daha önce hiçbir dünya kupasında bu kadar çok kaleci sıçışı görülmedi sanırım. Daha çok gol olsun, top acayip falsolar alsın diye topu da ona göre tasarlıyorlar ama bu turnuvada cidden çok fazla abuk subuk gol yendi. Karius bile nötrlendi resmen.

  46. Belçika’da Carrasco/Mertens yerine Fellaini/Chadli ilk 11’de ahah. Martinez realist adammış helal.

  47. den4x says:

    bir de şeyi sorayım, türkiye’nin meksika gibi her sene katılıp ikinci turda (hatta gruplarda) elenmesini mi yoksa 40 yılda bir yarı final yapmasını mı tercih edersiniz? çetin cem yılmaz yazmıştı twitterda siz ne düşünüyorsunuz merak ettim

    Ahmet Saraçoğlu

    @den4x, ben kesinlikle ilkini tercih ederim. Önemli olan o havayı solumak, dünya kupası atmosferini yaşamak. Yoksa son 16’ymış, yarı finalmiş yıllar sonra kimse hatırlamıyor.

  48. ahaha 2-0

    Belçika şiir gibi oynuyor. Çok acayip maç olacak.

    Ufuk Sönmez

    @Ahmet Saraçoğlu, abi helal olsun ya, en sonunda belçika ortaya karakterini koydu. bu gazla kupayı alsalar çok şahane olur. göze hoş gelen, hem pas oyununu hem de direkt oyunu güzelce oynuyorlar. adamların maçları zevkli oluyor, altın jenerasyon en sonunda gösterdi gücünü heyt be, sevindim vallahi.

    martinez hoca’ya da helal olsun, önceki maçtaki hatalarından ders çıkarmış. fellaini orta sahaya net direnç kattı, şu an bence ilk 11′lerini buldular. brezilya tarafında da casemiro’nun ne kadar önemli bir oyuncu olduğu ortaya çıktı. firmino ve d.costa’yı daha fazla oynatmalıydılar, özelikle firmino resmen fark yarattı girişiyle birlikte. r.agusto girdikten sonraki ilk 11 net bence brezilya’nın en verimli 11′iydi. ki kaçırdıkları pozisyonlar da oldu. özelikle neymar’ı forvet arkasına çekip, sol tarafı tamamen marcelo’ya bıraktılar. titi’nin hamleleri başarılıydı bence 2. yarıdaki oyun bunu gösterdi ama bunu daha önce yapmalıydılar.

  49. Crackedbrain says:

    BEN DEMİŞTİM BELÇİKA ELEYECEK BREZİLYA’YI DIYE ;)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.