# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
THY CATAFALQUE – Geometria
| 10.05.2018

İç açılarının toplamı 180° derece olmayan üçgen.

Metal gerçekten çok garip bir şey. İçine sokabildiğiniz şeylerin sınırsızlığı, ortaya çıkan sonucun kalitesinden bağımsız olarak insanı şaşırtıyor. İster eski usul şeyleri sevin ister her anlamda yenilikçi bir anlayışı benimseyin; metalin çok uzun zaman önce her yöne çekilebilen, her şeyle birlikte kullanılabilen elastik bir şeye dönüştüğü açık.

2016’da çıkan “Meta” ile kitlesini önceye oranla daha da artıran THY CATAFALQUE, Macar müzisyen Tamás Kátai’ın diğer bir bukalemunluğuyla daha karşımızda. “Meta”da olanca metalliğiyle gayet cayır cayır bir tavır koyan THY CATAFALQUE, “Geometria”da çok daha varyasyonlu, çok daha yan etkili ve dolayısıyla az metalli bir kimlik sunuyor. Albümü dinlerken çok farklı etkilenimleri, ilham kaynakları, fikirleri ve planları olan bir metalcinin elinden çıkan bir şeyler duymakta olduğunuzu açıkça hissediyorsunuz.

İçinde “Gőte” (semender) ve “Sík” (düz) diye iki şarkı olan bir albümden bahsediyoruz bugün. “Ahaha o ne lan” diye bir anlığına da olsa düşünseniz bile, “Geometria”nın böyle yavşaklıklarla işinin olmadığını görmek için albümü başlatmanız yeterli oluyor. “Hajnali Csillag”ın başında tekrar edilen Macarca sözlerin gizemiyle açılan “Geometria”, adının hakkını verircesine geometrik bir artışla çatallanıp budaklanıyor.

Albümden yayınlanan ilk iki single’dan birinin “Szamojéd freskó”, diğerinin de “Sárember” olmasına şaşmamalı. “Szamojéd freskó” belli oranda “Meta”lıklar sergileyen ve THY CATAFALQUE’ın metal tarafını vurgulayan bir şarkıyken, “Sárember” ise “Geometria”nın en şekilsiz, acayip unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. Katai’ın bu iki şarkıyı önden yollayarak dinleyiciyi albüme alıştırması mantıklı bir tercih. Diğer bir mantıklı tercih olan konuk vokalist Martina Veronika Horváth, albümün resmen bağırdığı kadın vokal ihtiyacını gideren ve böylesi eklektik, sofistike bir albüme gayet de tat katan bir diğer değer. Normalde metal albümlerinde kadın vokaller konusunda epey seçici olsam da, Horváth’ın “Geometria”ya çok şey kattığı da ortada.

Canlı davul içermeyen ve Kátai’ın programladığı davullar ve sample’ları üzerinden yürüyen albüm, bu sample kullanımıyla da THY CATAFALQUE’ın önceki işlerinden farklılaşıyor. Albümdeki elektronik tat kullanımı bir hayli fazla ve bu tatlar metalde daha yerleşik kimi şeylerle iç içe geçtiklerinde epey enteresan olaylara yelken açıyorlar. Bunun dışında, “Gőte”nin sonlarında karşımıza çıkan türde bir perdesiz bas solosu gibi mezeler de albüme renk katan şeylerden bazıları.

Son tahlilde, “Geometria” son derece zengin, dolu ve ilgi çekici bir dinlemelik. Bence “Meta” kadar karakterli ve uzun ömürlü değil, ancak yine de Tamás Kátai’ın yaratıcılığını, üstelik de tutarlı sunulması zor bir bağlamda bizlere veren; lineerlikten çok uzak, gerçekten de bukalemun gibi bir albüm.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.56/10, Toplam oy: 18)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
Season of Mist
Kadro
Tamás Kátai: Vokal, gitar, bas, klavye, sample'lars, programlama

Konuk:
David Jean-Baptiste: Saksafon
Colin Hume: Trompet
Viktória Varga: Anlatım
Martina Veronika Horváth: Vokal
Gyula Vasvári: Vokal
Misha Doumnov: Keman
Balázs Hermann: Perdesiz bas
Şarkılar
1. Hajnali csillag
2. Szamojéd freskó
3. Töltés
4. Gőte
5. Sárember
6. Hajó
7. Lágyrész
8. Sík
9. Balra a Nap
10. Tenger, tenger
11. Ének a búzamezőkről
  Yorum alanı

“THY CATAFALQUE – Geometria” yazısına 4 yorum var

  1. tears_of_sin says:

    Albümün tek eksi yönü var göte ve sik adındaki şarkı sırasını art arda yapmamış olması, geri kalanı mükemmel bir albüm hahaha

  2. Horrendous says:

    Seviyorum bu adamı.

  3. Uğur Aslan says:

    Çok acayip şeyler barındıran muhteşem bir albüm. Baştan sona bir beyin fırtınası.. Sanırım bir haftadır filan dinliyorum ve her seferinde farklı bir yere takılıyorum. Yılın en iyiler listesinde kesinlikle ilk 10′da olur.. Bu arada albüm analizi muhteşem @ahmetsaraçoğlu 👏👏

  4. Kaan says:

    Yine sayenizde haberim oldu bu oluşumdan. Diskografi bitmek üzere. Özgünlük ve yaratıcılık çok iyi.Değişik tatlar barındırıyor ve sürüklüyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.