# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SLUGDGE – Esoteric Malacology
| 05.03.2018

Muhtemelen henüz tanışmadığınız en iyi gruba merhaba deyin.

Bazılarımızın hiç de yabancı olmadığı, ancak büyük çoğunluğun habersiz olduğu bir grup SLUGDGE. İlk albümlerinden bu yana tanıdığım ve gelişimlerini hayranlıkla izlediğim iki kişilik İngiliz ekibi, yepyeni albümleri “Esoteric Malacology” ile karşımızda.

Grubun sümüklü böcek anlamındaki “slug” ile kelime oyunu yaptığı “sludge” türüyle hiçbir alakası yok. Death metal ve black metal ekseninden hayat bulan ancak tam olarak ikisi de olmayan ve en net ifadeyle ekstrem metal yaptığını söyleyebileceğimiz SLUGDGE, “Dim and Slimeridden Kingdoms” yazısında da bahsettiğim üzere, tüm konseptini sümüklü böcekler (slug) ve yumuşakçalar (mollusc) üzerine kuruyor. Albüme adını veren “malakoloji” de zoolojinin yumuşakçalar bölümünü oluşturan bilim dalının adı.

SLUGDGE’ı özel kılan başlıca şey bu eşsiz konsepti olsa da, aslında grubun müziğini öne çıkarmak adına ekstra bir şeye ihtiyacı yok. Önceki albümlerinde belirgin bir gelişim sergileyen SLUGDGE, “Esoteric Malacology” ile birlikte bence hem en iyi albümüne imza atıyor, hem de yılın en iyileri arasına girebilecek kalitede bir iş ortaya koyuyor. “Esoteric Malacology” baştan sona harika riflerle, zekâ fışkıran fikirlerle, enfes performanslarla ve hepsini çok d yükseğe taşıyan hayvan gibi bir prodüksiyonla dolu.

Albümü başlatır başlatmaz nasıl capcanlı, sevilesi, ezici bir şeyle karşı karşıya olduğunuzu anlıyorsunuz. Riflerdeki nota seçimleri, irili ufaklı fikirler, melodiler, dolgular, trafikler, tansiyon; her şey öylesine nefes alıyor ki, ortaya dinlemeye doyulmaz bir şey çıkıyor. Elbette ki zevkler, tercihler farklıdır, ancak tür ayırt etmeksizin kendi içinde kaliteli her şeye açık bir metal dinleyicisiyseniz, SLUGDGE da yaptığı şeyi dünyada en iyi yapanlardan biri olarak karışımızda duruyor.

Clean vokal kullanıldığı kimi gümbür gümbür yerlerde hemşerileri ANAAL NAKHRATH’vari bir epikliğe bürünen SLUGDGE, genel itibarıyla çok tatminkâr, bir o kadar tehditkâr bir müzikle bu bir saatin içini itinayla dolduruyor. Hani “şu konu biraz can sıkıyor” diyebileceğim, dinlerken ıh-mıh ettiğim bir şey olsa dan dun söyleyeceğim, lakin daha ilk dinlemenin ilk saniyesinde “höst ulan” demiş yılların SLUGDGE’cısı olarak, “Esoteric Malacology”yi bence tartışmasız şekilde yılın en iyi albümleri arasına şimdiden yazıyorum.

Çok deşmeye, detaylandırmaya gerek yok; SLUGDGE benim nazarımda kendi türünde dünyanın en iyi gruplarından biri ve “Esoteric Malacology”yi daha ilk saniyelerinden çok sevmemek için de ekstrem metalden baya baya nefret ediyor olmanız gerekiyor. Bu denli güçlü, yaratıcı ve dopdolu bir müziği bu kadar sevilesi ve doyulmaz şekilde sundukları için, bu sürüngen arkadaşları canıgönülden kutluyorum.

Yazıyı güzel güzel yazdım, tam kapatacağım, TDK’ya baktım ve “canıgönülden” ifadesinin gerçekten de böyle yazıldığını öğrendim… Çok tadım kaçtı şu an, hemen albümü bir kez daha başlatıyorum.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.80/10, Toplam oy: 50)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
Willowtip Records
Kadro
Kev Pearson: Gitar
Matt Moss: Vokal
Şarkılar
1. War Squids
2. Crop Killer
3. The Spectral Burrows
4. Slave Goo World
5. Transilvanian Fungus
6. Putrid Fairytale
7. Salt Thrower
8. Limo Vincit Omnia
  Yorum alanı

“SLUGDGE – Esoteric Malacology” yazısına 35 yorum var

  1. şeyh hulud says:

    Normalde bu tarz müzikle pek arası olan biri değilim, yanlız Slugdge konsepti olsun müziği olsun çok eğlendiğim bir grup. Başta black metal olmak üzere müziklerine gayet başarılı şekilde yedirdikleri düşündüğüm çeşitlilik galiba ilk başta beni gruba ısındıran etken oldu.

    Ayrıca Eyehatesalt, Pod Hates Us All, Transilvanian Fungus ve Salt Thrower gibi şeylere bütün gün gülecek kadar gereksiz bir tipim.

  2. Black Thunder says:

    Az bilindik grupları paylaştığınız bir dönem vardı. Slugdge’ı orada tanımıştım, hatta yazıyı da sen yazmıştın. Gayet iyi albümler çıkaran, black ve death metali iyi harmanlayan bir grup. Albümü daha dinleyemedim ama 9/10′u görünce iştahım kabardı.

  3. İlker says:

    Muhteşem albüm. Sene sonu listelerinde de üstlerde göreceğiz bol bol.

  4. Godless Killing Machine says:

    Manyak bir albüm. Akercocke, Meshuggah ve Gojira’yı karıştırmışlar, ortaya böyle bir şey çıkmış.

  5. Bu kadar ezici bir müzik yapıyorlar ama aslında sümüklü böcekler çok hüzünlü canlılar bence. Üstüne tuz ekince ölen canlı mı olur lan. Harbiden yazık.

  6. Kaan says:

    Daha bir defa dinledim, çok güzel bir şey olduğu belli, birkaç defa dinlesem tapacağım sanırım.

  7. Mimisbrunn says:

    Bayıldım bu albüme.

  8. crowkiller says:

    Müzikleri çok iyi de konsept saçma geldi, bir önceki albümleri de baya iyiydi yalnız grubun sümüklü böcek hakkında karanlık şarkı yapması beni sarmadı, ne bileyim böcekler ve metal ne alaka şimdi,sözlere baktım sözler de çok börtü böcekle alakalı değil, daha çok doğal seleksiyondan falan bahsediyorlar, cattle decapitation’ın tarzına benzettim biraz. Ne bileyim arkadaş lahmacun konseptli black metal albümü yapılsa dinler misiniz, biraz öyle hissettirdi bu grup.

  9. Ugur says:

    Crop Killer nasıl bir şarkı aman yarebbim.

  10. Bu yorumum vesilesiyle bu albümün ne kadar hayvan olduğu bir kez daha hatırlansın istiyorum. Eminim Slugdge diye bir şeyden haberi olmayan ama duysa aklını kaybedecek bir sürü insan var.

    Bu insanların sayısı azalmalı.

  11. Son 3-4 yıldır “ne dinlesem” diye düşündüğümde ilk aklıma gelen albümlerden biri. Yeni albüm yapın artık kuruduk resmen.

    Dysplasia

    @Ahmet Saraçoğlu, Vokalisti uzamış covid’den yatıyordu, nasıl oldu acaba?

    Ahmet Saraçoğlu

    @Dysplasia, Mart 2020′deki covid haberinden sonra tam 1 senedir sadece Aralık ayında minik bir hayattayız paylaşımı yaptılar, başka bilgi yok.

  12. Marvin Yanbasanyan says:

    Benim için referans albümlerden biridir bu. Yeni bi kulaklık veya ekipman deneyeceğimde ilk açtığım albümlerden biri bu oluyor. Midler, pesler, sahne genişliği, yok v shape yok u shape ve saire hiç teferruata girmeye gerek yok; o canavar gibi tondan, müthiş prodüksiyondan randıman almışsam yeterli, testi geçti demektir. Birkaç ay evvel high end ekipmanlar ve orta segment planar manyetik sürücülü bi kulaklıkla dinleme fırsatım olmuştu, baya baya zevkten eriyodum. Kompetanı değilim bu işin ama planar hakikaten başka bir şeymiş, özellikle metal dinleyicileri için.

    Bu arada albümdeki riffler gitarla değil bazukayla yazılmış. İyi dinleyin, siz de fark ediceksiniz. Riffler harbi roket amk. Düz gitardan çıkmaz baba bu. Biz de çalıyoruz, az çok biliyoruz bu işi. Riff değil dümdüz roket bunlar amk kandırmayın milleti.

    Bir de yeri gelmişken progculara karşı nefret söyleminde bulunmadan geçmeyelim. Malum son zamanlarda sitede dolanırken BEN TÜMER’E KÜFÜR EDİCEM kafasından çıkamıyorum. “Artık sadece progresif ve caz dinliyorum kanka ;))” tayfasına komple enden boydan bu albümü sokasım var. Ne 10 dakikalık parçanın yarısını yiyen yarak kürek sıkıcı ve müzikal bi değeri olmayan bridgeler, ne siksap atonal “deneysel” pasajlar, ne sırf aksak olsun diye aksak olan bölümler, ne salak saçma klavyeci zırvaları, ne de atmosfer yaratıcam diye yapılan şaklabanlıklar… Lafı hiç eveleyip gevelemeden CANAVAR GİBİ TONLA ÖKÜZ GİBİ RİFF ÜZERİNE ÖKÜZ GİBİ RİFF. Formül budur baba, çok kurcalamaya gerek yok. Şaka yapmıyorum. Şostakoviç değilseniz daha fazlasını kovalamayın.

  13. Erhan Yiğit says:

    Allah olmak istiyorlarsa toplanak allah diyek. Gece gece albümü bir ziyaret edeyim dedim takıldım kaldım. En son bir hamam böceğinin sırtına atlayıp koştura koştura gittiğimizi hatırlıyorum.

    The Spectral Burrows dinlediğim en iyi şarkılardan. Böyle bir nakarat böyle bir rif yazımı böyle bir fikir ne desem bilemiyorum.

  14. Erhan says:

    Aylardır her allahin günü Slave Goo World dinliyorum. Bikmadan usanmadan her gün en az 2 kere dinliyorum.

    Siz de dinleyin.

    Yiğit

    @Erhan, ben de spectral burrows’a bayılıyorum. Sanki senin bir yorumunun altına yazmıştım bu albümle ilgili ama kritiğin altında hiç yorumum yok, mandalina etkisi yaşıyorum şu an. 10 numara albüm. Yaşasın göttenbacaklılar!

    Dysplasia

    @Erhan, Tam da bahar yağmurlarıyla her yerde salyangozlar cirit atarken ahah.

  15. Yiğit says:

    The Spectral Burrows’u belli alalıklarla dinlemezsem rahat edemiyorum, bünyem reaksiyon veriyor hemen. Müthiş şarkı gerçekten.

    Bu albümü bilmeyen kalmamalı.

    Erhan

    @Yiğit, hamam böcekleri ağzını öpsün o ne güzel yorumdur öyle. Aynısı + Slave Goo World.

    Esoteric Malacology bu dünyanın en iyi albümlerinden birisidir.

  16. Erhan says:

    Mastodon mu Slugdge mi deseler Slugdge derim. Bunu sadece bu albümlerini düşünerek söylerim hem de.

    Her yerden takip ediyorum her gün instagram Facebook sayfalarını kontrol ediyorum ama en ufak bir hareketlenme bile yok. Sizin allahiniz kitabınız yok mu şerefsiz böcekler çıkarın artık şu albümü.

    Yiğit

    @Erhan, abartma abi al bi snickers ye. Mastodon diyoruz, bu albümü çok severiz ama Mastodon ayrı. Crack the Skye var bir kere

    Erhan

    @Yiğit, Sadece Crack the Skye değil her albümü aynı kalitededir Mastodon’un ama kişisel olarak ben Emperor of Sand’i tercih ederim.

    Hepsi bir yana Slave Goo World şarkısına hiç bir Mastodon albümünü değişmem yine de.

    Yiğit

    @Erhan, ben niye her mastodon muhabbeti yaptığımızda bunu atmıyorum ki ahaha

    Dysplasia

    @Erhan, Bin tane mastodon’a değişmem.

  17. Crop Killer’ın sonundan The Spectral Burrows’a geçiş hayatımda duyduğum en güzel şarkı geçişlerinden biri.

    Erhan

    @Ahmet Saraçoğlu, :)

  18. Erhan says:

    Oğlum siz hayvansınız lan. Bak ciddi söylüyorum gidin bir doktora falan görünün amk.

  19. Erhan says:

    Oğlum sizi ananız 22 aylık mı doğurdu hani nerede yeni albüm kansızlar? Mastodon bile duyurdu sizden hala ses yok.

  20. Erhan says:

    The Spectral Burrows şarkısının nakaratları bir kadına dönüşüp kanlı canlı karşımda otursa sikim kalkar. O kadar seviyorum.

    Yiğit

    @Erhan, +1

  21. Bu albümün gitar tonundan çocuğum olsun istiyorum.

  22. Hueyn says:

    Yeni dinledim albümü. Gerçekten ömürlük albüm, hiç sıkmıyor.

  23. Erutururu says:

    Dünyanın en abuk konseptini kullansalar da müzikleri feci lezzetli, bir haftadır loopa aldım dinliyorum.

    Aslında bu konseptin bir benzerini mantarlarla ilgili yapmak geldi aklıma, onlar da çok ilginç canlılar.

  24. Ali Osman says:

    O kadar çok seviyorum ki bu albümü sözlerle anlatmam imkansız ya. Gecem şenlendi yine.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.