# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
PHENDRANA – Sanctum Sic Transit Gloria Mundi
| 06.02.2018

Meksika karanlığını nasıl bilirsiniz?

Oğuz Sel

Geçenlerde yayımlanan Mendacium kritiğine, Daniel Jackson’ın yaratıcılığı ve başarılı müzisyenliği nedeniyle “İddia ediyorum, bu ismi ileride çok duyacağız.” diyerek başlamıştım. Köken olarak yarı Suriyeli yarı Lübnanlı olan ve Meksika’da doğup büyüyen Jorge Salum veya tam adıyla Jorge Anuar Salum Kuri kişisi de adını ileride sıklıkla duymamız muhtemel genç yeteneklerden biri. Birçoğumuzun ilkokul çağında olduğu 12 yaşındayken, müteveffa büyükbabasının anısına, babasının da kadroda olduğu Pakistuf grubunu kurarak müzik yapmaya başlayan Jorge Salum, 16’sına geldiğinde grubun adını Phendrana şeklinde değiştirdi. Kendi uğraşlarıyla enstrüman çalmayı öğrenen Salum, Phendrana’da vokal ve tüm enstrümanlarda sorumlu yegâne kişi ve şimdi 18 yaşında.

Phendrana ve dolayısıyla Jorge Salum, atmosferik progresif post-black metal türünde müzik yapıyor. Albümün geneline hâkim olan müziğin türünün tam olarak bu olup olmadığı bir miktar tartışmaya açık bana gör Phendrana’nın ortaya koyduğu eserlerde; 1980’ler esintili rock parçaları da kulaklara çalınabiliyor, 1990’ların ortasında metal piyasasını darmaduman eden İsveçli melodik death gruplarından izler de hissedilebiliyor. Albümü dinlerken “Yahu ben bu melodiyi bir yerlerde işittim,” durumunu zaman zaman yaşadım. Doğrudan bir araklama olsa sanırım anımsardım ama büyük ihtimalle benzer nota aralıklarında gezinmeler ve artık “anonim” hâle gelmiş akorlar, bunun sorumlusudur.

“Sic Transit Gloria Mundi” konsept yapıda bir albüm ve konseptin zenginliğini arttıran enstrümantal şarkılar da aralarda boy gösteriyor. Öte yandan, diğer parçaların da lirikleri çıkarılsa, rahatlıkla enstrümantal forma dönüştürülebilirlerdi. Albümün bazı parçalarında konuk hanım vokaller de bulunuyor. Şu günlerde inişe geçen kripto para piyasasını takip eden metal tutkunlarının merakla dinleyeceklerine kesin gözüyle baktığım “Ethereum” ve hanım vokalli kısımları dinlerken cringe atakları geçirdiğim “Where Ages Meet” bunlardan ikisi. Hanım vokaller ve koro bölümleri yer almasa, eksikliği pek de hissedilmezmiş bana kalırsa.

Az önce yaş konusuna özellikle vurgu yapmıştım. Henüz 20’li yaşlarına ulaşmamış ve metal piyasasında üretilen müziklerin belki de çok büyük kısmını dinlememiş biri için yaratıcı sayılabilecek işlere imza atan müzisyenin kendini geliştirmesi hâlinde daha başarılı işler ortaya koyması mümkün. Ancak daha önce işitmediği türde bir müzik arayanların Phendrana’dan ellerinin yarı yarıya boş ayrılacaklarını söyleyebilirim.

Albüm kendini dinletmeyi başarıyor olsa da az önce bahsettiğim üzere bir albüm boyunca yaşamanız muhtemel “Bunu daha önce duydum,” hissi, ufak da olsa tat kaçırabilir.

Yine de 2018’de underground black metal dünyasında neler olup bitiyor merak ediyorsanız, küçük yaşına rağmen büyük işler başarmaya başlayan Jorge Salum’un Phendrana projesine ve gizli nesne bulma oyunlarındaki sahneleri andıran kapağa sahip “Sic Transit Gloria Mundi” albümüne bir göz atın derim.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.83/10, Toplam oy: 6)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
Frozen Archives
Kadro
Jorge Anuar Salum Kuri: Vokal ve tüm enstrümanlar

Konuk:
Vera Clinco: Vokal (3, 6)
Ara Coelium: Koro vokal (7)
Şarkılar
1. Sanctum
2. The Threshold (Enstrümantal)
3. Ethereum
4. The Dream (Enstrümantal)
5. Where Ages Meet
6. The Bog (Enstrümantal)
7. Gjenganger
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.