# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
IN VAIN – Currents
| 15.02.2018

Norveç’in o başka kimseye benzemeyen atmosferi.

Son haftalarda çılgın bir yoğunluk içerisindeyim. Yazdığım kritiklerin azlığından da belli oluyordur; son 2 haftada sadece 1 adet kritiğim PA’da yayınlandı. Yoğunluk artarak devam etse de, albüm inceleme açlığımı daha fazla bastıramadım ve nihayet yeni bir incelemeyle buradayım. Norveç’in özel isimlerinden IN VAIN’in yeni albümü “Currents”la beraberiz bugün. 15 yıl önce kurulan Kristiansandlı grubun dördüncü albümü olan “Currents”, “The Latter Rain”le çılgın bir giriş yapan ve 2013’teki “Ænigma” ile kulaklarımızda lezzetli tatlar bırakan grubun bu 5 yıllık arayı sonlandırdığı albüm olarak çıkıyor karşımıza.

Progresif death metal olarak özetlenebilecek olsa da, ülkesinin çeşitli karakteristik özelliklerini de müziğine katmasıyla zaman zaman avangart olaylara girişebilen IN VAIN, “Currents”ta da alışık olduğumuz kalitesini sürdürüyor. İlk bakışta çok da etkileyici gelmeyen detayların zamanla parıldadığı “Currents”ta, grubun bugüne dek yaptığı en güzel şeylerden bazılarını bulmak mümkün. Çok yüzeysel şekilde bakıldığında IN VAIN’in “Currents”ta biraz dağınık bir müzik yaptığı düşünülebilir. Mesela açılışı yapan Seekers of the Turth’ta bu durum kabak gibi önümüze seriliyor. Dünyanın en güzel melodilerinden birine sahip olan şarkının geri kalan riflerinin bu damar melodiden tamamen bağımsız oluşu dinleyiciyi afallatıyor, hatta belki de rahatsız ediyor. Bilinçli yapılmış olduğu belli bu gibi tercihler, dinleyicinin ilk andan albüme “hmm… dur bakalım” türevi bir temkinle yaklaşmasına neden olabilir.

Gelin görün ki grup bu anlayışı albümün geneline taşımamış. Matt Heafy’nin vokalleriyle konuk olduğu ve açık Ihsahn etkilerinin görüldüğü Soul Adventurer’la birlikte “Currents”ın da adı gibi akmasına tanık olmaya başlıyoruz. Albümün belirgin özelliklerinden biri, özellikle En Forgangen Tid gibi şarkılarda çok açık görüldüğü üzere, dev bir BORKNAGAR etkisi barındırması. Clean vokallerin rengi ve söyleniş tarzı gereği zaman zaman ICS Vortex ve Lars Are Nedland’ın albüme konuk olduğunu düşünmek işten bile değil. IN VAIN’in bestelerini yapan esas adamı Johnar Håland’ın konserlerde SOLEFALD’a destek olduğu düşünüldüğünde, Nedland’ın etkisini hissetmek elbette şaşırtıcı değil.

Benzer vokal paternleri ve tenor olaylar da yer yer akla çok net Einar Solberg tatlarını getiriyor. Misal As the Black Horde Storms’da Einar’ı sol elini dirsekten bükmüş, şık bir Prada çanta taşıyor gibi kendini yırtarken hayal etmek hiç de zor değil. Einar olmasa da, albüme LEPROUS’tan da epey büyük bir destek atılıyor, zira “Currents”taki davullardan Norveç’in en çalışkan ve ele avuca sığmaz davulcusu Baard Kolstad sorumlu.

“Ænigma”yı çok seven bir dinleyici olarak “Currents”ı ilk dinlemelerimde biraz tedirgin olmadım değil. İçimde albüm yoğunluğu ve akılda kalıcılığı konusunda minik şüpheler peydahlanayazarken, onuncu dinlemeden itibaren “Currents”ın vermek istediği her şeyi aldım ve şu an albümü kırk kereden fazla defa dinlemiş bir insan olarak IN VAIN’in yine iyi bir iş çıkardığını rahatlıkla söyleyebiliyorum.

Tekrarlama gereği hissettiğim üzere Seekers of the Truth uzun zamandır duyduğum en güzel melodilerden birine ve inanılmaz iyi yazılmış bir soloya sahip; Soul Adventurer’ın özellikle sonlarındaki vokal fikirleri aşırı iyi; Origin’deki LEPROUS’vari olaylar, Standing on the Gound of Mammoths’ın değişken yapısı takdire şayan. Evet, albüm genel olarak bir “Ænigma” değil, ama kendi başına ayakları yere basan, gayet olgun, üzerinde detaylı şekilde uğraşılmış bir yapıt.

Norveç’in black metal yapmayan gruplarında genel olarak hissedilen tuhaf mistik havayı ve başka hiç kimseye benzemeyen garip atmosferi seviyorsanız “Currents”ta da pek çok güzel şey duyacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim. IN VAIN’i henüz hiç dinlemediyseniz bence en mantıklısı ilk albüm “The Latter Rain”le başlayıp dört albümü sırasıyla dinlemek, zira IN VAIN ona ayırdığınız zamanın hakkını verecek bir grup. “Currents” da bu konuda üzerine düşeni yapıyor.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.79/10, Toplam oy: 28)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
Indie Recordings
Kadro
Johnar Håland: Gitar, synth, geri vokal, besteler, sözler (1-3, 5-7)
Sindre Nedland: Vokaller, sözler (4)
Andreas Frigstad: Vokaller
Kjetil D. Pedersen: Lead gitar
Alexander Lebowski Bøe: Bas

Konuk:
Baard Kolstad: Davul
Matt Heafy: Vokal (2)
Şarkılar
1. Seekers of the Truth
2. Soul Adventurer
3. Blood We Shed
4. En Forgangen Tid (Times of Yore Pt. II)
5. Origin
6. As the Black Horde Storms
7. Standing on the Ground of Mammoths
  Yorum alanı

“IN VAIN – Currents” yazısına 11 yorum var

  1. Seekers of the Truth’un 32. saniyede başlayan melodisine doyamıyorum ulan.

    Kaan

    @Ahmet Saraçoğlu, Evet, tam zamanında gelen bu melodi parçayı yükseltmiş ve kişilik vermiş, sonradan bu melodiye benzer melodilerle devam ederek parçanın omurgası belli olmuş. Çok tatlı.

  2. Kaan says:

    “Soul Adventurer” gecenin bu saatinde bir gitti anlatamam, gündüz dinleseydim, derinliği fark edemeyebilirdim.
    Şu AEnigma yı da dinlemem şart oldu. Sayenizde yine yeni bir grup keşfetmiş oldum. Sağolasın Pasifagresif.

    Berca B.

    @Kaan, ben de grubu ilk defa dinliyor olsam da acayip taktım bu şarkıya, deli gibi döndürüyorum kaç gündür.

    Kaan

    @Berca B., Evet yahu, dinlemeye başlayınca insanı alıp götürüyor. Diğer albümleri de özümsemek şart oldu benim için.

  3. Kaan says:

    Metal Archive de bu albüme Yüz üzerinden elli vermişler, bunu yapanı araştırıyorum, kesinlikle dövücem.

  4. Dunedain says:

    İn vain neden bu kadar gözardı ediliyor anlayamıyorum. Taş gibi grup neyi eksik daha nasıl albümler yapması lazım? Ya da ben mi abartıyorum

    Boba Fett

    @Dunedain, sık albüm yapıp kalıcı olmaları lazım.

    Canoir

    @Dunedain, son albümü çok seviyorum ama grup adına başka hiçbirşey bilmiyorum, tenezzül bile etmedim nedense ¯\_(ツ)_/¯

    Hangi sırayla dinlemeli, öneriniz var mıdır ?

    9yearsago

    @Canoir, Aenigma. Hemen, şimdi dinle!

  5. Hayatımda Seekers of the Truth kadar verse rifiyle nakaratı alakasız şarkı görmedim. 32. saniyede başlayan nakarat melodisi muhteşem bir şey, ama şarkının girişi ve verse rifi aşırı köşeli ve alakasız, böyle garip bir şarkı. Ama o melodi…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.