# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CZORT – Czarna Ewangelia
| 28.01.2018

Leh şeytanı.

Oğuz Sel

2018’in en başarılı black metal albümlerinden biriyle daha karşınızda olmaktan kıvanç duyuyorum. Hakkında herhangi bir malûmat bulamadığım grup ve hakkında anlatacak bir şeylerim olan albüme geçmeden önce hepinizin aklına gelen soruya yanıt vereyim:

Czort, şeytan anlamına geliyor.

Akşam yattığınızda sizi uykusuz bırakabilecek bu çok önemli sorunun yanıtını verdiğime göre Czort’un diğer black metal gruplarından, “Czarna Ewangelia”nın da diğer black metal albümlerinden ne gibi bir farkı var da böylesine gazlı bir giriş yapmama vesile oldu, ona açıklık getirmeye çalışayım. Az önce de arz ettiğim üzere grup hakkında internet üzerinde pek bir bilgi yok. Kadro kaç kişiden oluşuyor, yaşları kaç, hangi takımı tutuyorlar, hobileri neler vs. bunları öğrenmek mümkün değil. Beri yandan Czort hakkında emin olduğum iki şey var. Bunlardan birincisi, heriflerin Polonya’dan oldukları, ikincisi ise black metal icracısı hemen her Polonyalı grup gibi süper müzik yaptıkları.

Czort, 1990’lardan fırlamışçasına bir black metal yapıyor. Artık buna Satyricon’un ilk dönemleri mi dersiniz, ağır aksak giden Gorgoroth parçaları gibi mi dersiniz, yorum sizin. Ancak grubun Inquisition’a öykünmeleri, “Damned in Black” dönemi Immortal’a selam çakmaları filan da kulaklardan kaçmıyor. Böyle yazınca, grubun birilerinden çalıp çırpma müzik yaptığı gibi bir izlenim oluşmasın kesinlikle, yok öyle bir şey. Albümdeki şarkılar, acayip karakterli eserler. “Karakterli” ifadesi, bir müzik çalışması için kullanıldığında evet, biraz soyut ve anlaşılmaz gelebilir ancak böylesine bir müziği tarif edebileceğim en kestirme kelime buydu. Şarkıların çok büyük kısmı ağır aksak gidiyor, temposu farklı olan ama genellikle çift kros davulla desteklenen eserler, gitarlardan dökülen catchy riflerle albenili hâle geliyor. Şarkılarda ölesiye kazımaların olmaması da albümün, black metal eserlerine yeni yeni ısınan müzikseverler tarafından rahatlıkla dinlenebilmesini sağlıyor.

Czort’un başkaca black metal gruplarının başvurduğu teatral işlere bulamaması, karanlığı ve ürkütücülüğü, dinleyenin zihnine musallat olabilecek midtempo demonik şarkılarla yansıtması, beni tavlamalarına yetti de arttı bile. Buna ek olarak, şarkıların tempolarına ve ritim tasarımlarına rağmen kullanılan melodi ve riflerle dinleyiciye mütemadiyen kafa sallatması da “Czarna Ewangelia”nın ne denli iyi bir iş olduğunun göstergesi bana göre. Açıkçası Inquisition albümleri haricinde bende bu etkiyi yaratacak pek bir işle karşılaşmıyorum kolay kolay. Eh, delicesine tarama gitar ve blast beat manyaklıklarının da bu etkiyi bünyede yaratması da her zaman mümkün olmuyor.

Ne enstrümantasyon ne de genel prodüksiyon noktasında abartıya kaçılmayan, çılgın ses efektleri barındırmayan, vermek istediğini birtakım şaklabanlıklara kaçmadan veren, 47 dakikada herhangi bir black metal dinleyicisini yamultup köşeye bırakacak çapta bir eser “Czarna Ewangelia”. Tür adına acayip yenilikler getirmese de birbirinin karbon kopyası gruplara benzememesi açısından da takdiri hak eden Czort, Polonya’nın gururu olma yolunda emin adımlarla ilerleyen bir ekip olacak, benden söylemesi, kendinizi hazırlayın. Bir sonraki kritikte görüşmek üzere. Grupla aynı adı taşıyan parçanın, dinlerken size salgılatacağı adrenaline emanet olun.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.50/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
Under the Sign of Garazel Productions
Kadro
Bilinmiyor
Şarkılar
1. Wszystko w pył
2. Opętanych zew
3. Jako w piekle tak i na ziemi
4. Czort
5. Triumf śmierci
6. Stręczyciele dzieci diabłav
7. O stwórcy...v
8. Zima
  Yorum alanı

“CZORT – Czarna Ewangelia” yazısına 9 yorum var

  1. İkisi de Polonyalı iki black metal grubu için biraz fazla benzer kapaklar sanki.

    http://www.pasifagresif.com/wp-content/uploads/blaze-of-perdition-conscious-darkness.jpg

    Eline sağlık, fırsatım olduğunda dinleyeceğim.

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Polonya black metal sahnesinde gerçekten enteresan işler dönüyor. Kapak benzerliğinde, aynı kötücül kaynaktan beslenilmesinin etkisi olabilir.

    Tabii bir de Czort elemanlarının kimliğinin belli olmama durumu var, bir bakarsın grubun arkasından, BoP projesindeki tayfa çıkar.

    Son olarak rica ederim. Fırsat olmasını bekleme, bence fırsat yarat albümü dinlemek için. ;)

    Chaosophia

    @Ouz, “vermek istediğini birtakım şaklabanlıklara kaçmadan veren” demen beni kara kara düşündürdü abi. İster istemez düşüncenden etkilendim. Bu yüzden sormak istiyorum. Vermek istediğini birtakım şaklabanlıklarla veren, vermeye çalışan gruplara dair 1,2 örnek var mı elinde? Derdim boş yapmak değil. Çok merak ettim sadece.

    Ouz

    @Chaosophia, Merhaba. O tarz bir grubun yoksa ve grupla ilgili materyaller, bir şekilde karşıma çıkmayacaksa bu ifadenin seni kara kara düşündürmesine gerek yok. :)

    Daha önce Der Weg einer Freiheit kritiğinin altında da şöyle bir sohbet olmuştu:

    http://www.pasifagresif.com/2017/09/der-weg-einer-freiheit-finisterre/comment-page-1/#comment-479563

    Burada da düşüncelerim aşağı yukarı aynı. Müzikal düzlemde politik doğruculuğa soyunup, her grubu kucaklamam mümkün değil ama hedef göstererek “Şu şu şu gruplar, şaklabanlıklarıyla birlikte yerin dibine batınlar!” demem doğru olmaz. Sorunu boş yapmak olarak değerlendirmedim bu arada, rica ederim.

    Chaosophia

    @Ouz, Ne demek istediğini çok iyi anladım. Ben bir çok kritiğini okumuştum daha önce, hala severek okuyorum ve bir yandan tek kişilik bir grup projem olduğundan etkilenmemek pek elimde olmuyor açıkçası. Verdiğin cevap beni daha özgür hissettirdi. Çok teşekkür derim.

    Ouz

    @Chaosophia, Hazırladığım kritiklere zaman ayırdığın için ben teşekkür ederim. Kritiğin, böyle bir konuyu açmasına vesile olmasından dolayı da çok mutlu oldum ayrıca.

    En nihayetinde kişisel zevklerim ve hayata/olaylara bakış açım nispetinde yorumlar yapıyorum kritiklerde. Bu bağlamda, müzik üretimi konusunda doğru bildiğinden şaşma diyerek, haddim olmayan bir tavsiyede bulunmak isterim. Ne beni ne de bir başkasını umursamadan müziğini üret. Emin ol, seni yansıttığına inanarak ürettiğin tüm eserler, alacağın pozitif ya da negatif yorumlardan çok daha değerli olacaklar.

    P L A G U E

    @Ahmet Saraçoğlu, alakasız olacak ama, borknagar gitaristinin gruptan ayrılması?

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, son günlerde ayı gibi yoğundum, bugün sitede olacak haber.

    Kısmet diyelim, Borknagar = Oystein olduğu için bir sıkıntı olmayacaktır.

  2. Firat Tale says:

    -Abizittin mi abi?

    -Ney?

    -Czortt Erenkoy!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.