# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
AH CILIZ – CHIRAL – Origins (Split)
| 20.01.2018

Duble atmosfer, duble etki.

Oğuz Sel

2018’in üstümüze kamyonla underground black metal albümü attığı şu günlerde, geçen senenin son aylarında çıkıp, hakkında bir şeyler yazmazsam hakikaten ayıp olur diye düşündüğüm yapımlardan birinden daha merhaba.

Pek bilinmeyen grupları dilim döndüğünce anlatmaya gayret ettiğim için radarıma önce ismiyle sonra ürettiği materyallerle takılan AH CILIZ, 2008’den bu yana faaliyet gösteren atmosferik depresif black metal icracısı bir oluşum.

İlk zamanlarında daha çiğ ve herkese hitap etmeyen bir yol izlese de kendince takipçi edinen grubun, vokale gelen Boris Iolis kişisinin katılımının ardından ufak tefek zihniyet değişikliklerine gideceğinin sinyalleri “Origins” split’i ile veriliyor bir bakıma. Nispeten yumuşak bir sound, akustik geçişler, eğreti durmayan klavye destekleri ve atmosferi epeyce zenginleştiren efektler, AH CILIZ grubunun split’e damga vurmasında hayli etkili.

Duygu değişimlerinin/dönüşümlerinin müzikal olarak yansıtılmasındaki başarısını, sıkıcı olmayan kurgulara borçlu olan ekip, süresi beş dakikaya ulaşan enstrümantal parçasıyla da dinleyici nasıl hipnotize edeceğini de gösteriyor. Şarkı kompozisyonlarında yer verilen bazı melodilerin döngü hâlinde sunulması ise asla sıkıcı veya tekdüzelik hissiyatı yaratmıyor.

Prodüksiyon konusunda türüne ve önceki albümlerine kıyasla başarılı sayabileceğim AH CILIZ bölümünün kulağıma batan tek yönü, bazı noktalarda çekilip alınan reverb’lerin, bence çok süper olmayan snare tonunu kabak gibi ortaya çıkarması. Hani azıcık uğraşılsa daha iyisi elde edilebilecekken, neden böyle bırakılmış demeden edemedim. Onun haricinde şikâyet edeceğim bir durum yok. Şimdi geçelim, CHIRAL kısmına.

2013’ten bu yana faaliyet gösteren ve şimdiye dek iki albüme imza atan tek kişilik İtalyan atmosferik black metalci CHIRAL, depresif sularda serinlemek yerine kulaç atan AH CILIZ oluşumuna oranla daha bir sert, daha bir “Şu an bir black metal eseri dinliyorum.” bilinci aşılayan eserlerle karşımıza çıkıyor. Açılışı enstürmantal bir parçayla yaparak gerek enstrümanlara gerekse şarkı kompozisyonu konusuna ne denli hâkim olduğunu kanıtlayan CHIRAL, diğer parçalarda da lead gitara yüklediği melodiler ve atmosferi zirveye taşıyan başarılı klavye patch’i seçimleriyle dinleyicilerini astral bir seyahate davet ediyor.

“Çıkarıyor” demedim zira bu seyahate çıkmaya henüz hazır olmayan müzikseverlerin olma ihtimâli var. Beri yandan atmosfer ağırlıklı black metal albümlerine müptelaysanız ve işini iyi yapan adamların eserlerini ayıla bayıla dinliyorsanız, zaten split’in CHIRAL bölümünde kendinizi kaybetmeniz gayet mümkün.

Hep söylediğim gibi aralara derelere sıkışan, hak ettiği değeri göremeyen nice albüm ve grup oluyor son zamanlarda. İsmine bayıldığım AH CILIZ ve CHIRAL ikilisinin iş birliklerinin son derece lezzetli bir meyve verdiği açık. Size düşen, zihnen uygun olduğunuzda split’e bir göz atmak. Eminim kendinize uygun parçalar bulacaksınız. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.00/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Hypnotic Dirge Records
Kadro
AH CILIZ:
Boris: Vokal
Elmer: Tüm enstrümanlar

CHIRAL:
Chiral: Her şey
Şarkılar
1. Ah Ciliz - Cascadia
2. Ah Ciliz - Moonlight in Night Season - Enstrümantal
3. Ah Ciliz - People of the Stars
4. Chiral - A Feeble Glare of Autumn - Enstrümantal
5. Chiral - Queen of the Setting Sun
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.