# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
FREDRIK THORDENDAL’S SPECIAL DEFECTS – Sol Niger Within
| 17.11.2017

İçimdeki kara güneş.

Fredrik Thordendal metalin başına gelmiş en önemli olaylardan biridir.

Bu böyledir.

MESHUGGAH’yla yansıttığı vizyonu sadece MESHUGGAH’nın çok ilginç bir kavram olarak metal dünyasına renk katmasıyla değil, rock da dâhil bu müziğin pek çok alanına sirayet etmesi ve doksan sonrası metalin başka şekillerde gerçekleşmesiyle vücut bulmuştur. Bugün sayısız grubu dinlerken MESHUGGAH ve dolayısıyla Thordendal etkilerine tanık olmaktayız. DEFTONES’undan METALLICA’sına kadar.

Kafası çok başka çalışan bu müzikal deha, MESHUGGAH’nın iki başyapıtı olan “Destroy Erase Improve” ve “Chaosphere” arasına bir de yan proje sıkıştırmış ve “İçimdeki Kara Güneş” anlamına gelen “Sol Niger Within”i sunmuştu. “Destroy Erase Improve” ile önceki thrash metal tabanlı aksaklığını yavaştan törpüleyen ve “Chaosphere” ile djent kavramına -çoğunun başlangıç kabul ettiği “Nothing”den de önce- ışık yakan MESHUGGAH, dolayısıyla Thordendal, belki de “Chaosphere” öncesinde çıkan “Sol Niger Within” ile gitmek istediği yönü belli etmişti.

MESHUGGAH’nın %75’lik kısmını içinde barındıran FREDRIK THORDENDAL’S SPECIAL DEFECTS, bunun üstüne fazladan bir de caz ağırlığı katarak gayet sofistike bir işe imza atmıştı. Allan Holdsworth’ün legatolarına bir saygı duruşu niteliğindeki sololar, Fredrik Thordendal’ın saksafonu henüz mainstream değilken kullanmaya başlamış olması, dünyanın en iyi davulcularından Morgan Ågren’in inanılmaz performansı, Thordendal’ın logaritmik rifleri ve alışık olmayan kulaklar için gelgitlerle dolu besteler, “Sol Niger Within”in karanlığına rengârenk minik ışımalar katan unsurlardı.

Aslında tek bir uzun şarkıdan oluşan albüm, içerdiği konsept gereği bir sürü şarkıya bölünmüş olarak sunuluyor. Bu şarkılardan sadece 3 tanesi 3 dakikanın üzerindeyken, diğerleri 30 saniye ve üzeri olmak üzere asıl bütünü oluşturuyorlar.

“Sol Niger Within”e bakıldığında, bunun neden bir MESHUGGAH albümü olarak yayınlanmadığı düşünülebilir. Dediğim gibi ortada en az %75’lik oranda MESHUGGAH var. Mantık, anlayış, icra; pek çok anlamda “Destroy Erase Improve”un atmosferik anlarına yakın duran pasajlar mevcut. Lakin “Sol Niger Within” konsept bir düşüncenin sonucunda oluşmuş ve birer birer şarkılar içermeyen tek bir parça olduğundan ve içerdiği yoğun caz alt yapısından dolayı kafaya çakan dev gitarlar, davullar ve vokallerden uzak durduğundan, Thordendal’ın bunu yan proje olarak sunmuş olması gayet anlaşılır.

Bir süre önce yapılan açıklamadan ve Thordendal’ın MESHUGGAH’nın yakın zamandaki bir turnesine katılmamasından (yerine SCAR SYMMETRY’den Per Nillson grçmiş ve harika bir iş çıkarmıştı), Thordendal’ın bu yıl olmasa bile önümüzdeki sene yeni FREDRIK THORDENDAL’S SPECIAL DEFECTS albümünü haberini vereceğini, hatta çıkarabileceğini düşünüyorum. Bu umarım olur, zira MESHUGGAH’ın giderek groove’a dönen ve “Destroy Erase Improve” kafasını çoktan geride bırakan kafasına ters şekilde, Fredrik Thordendal’ın FREDRIK THORDENDAL’S SPECIAL DEFECTS ile yine o ayarda, yine Morgan Ågren’li, yine Tomas Haake’nin sesini duyduğumuz, yine allak bullak sololarla dolu bir albüm çıkarması çok güzel bir düşünce.

Bu dediğim umarım olur ve Thordendal yine “Sol Niger Within” gibi bir işle mi, yoksa MESHUGGAH’nın “Nothing” sonrası zihniyetine yakın duran duran bir çalışmayla mı döner, hep birlikte görürüz.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.23/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1997
Şirket
Relapse Records
Kadro
Fredrik Thordendal: Gitar, bas, synth, vokal
Morgan Ågren: Davul

Konuk:
Kantor Magnus Larsson: Kilise orgu
Mats Samsarga Öberg: Kilise orgu, synthesizer
Marcus Persson: Çığlıklar
Tomas Haake: Psychonautun sesi
Jonas Knutsson: Saksafon
Şarkılar
1. The Beginning of the End of Extraction (Evolutional Slow Down)
2. The Executive Furies of the Robot Lord of Death
3. Descent to the Netherworld
4. ...och stjärnans namn var malört
5. Dante's Wild Inferno
6. I, Galactus
7. Skeletonization
8. Sickness and Demoniacal Dreaming
9. UFOria
10. Z1 - Reticuli
11. Transmigration of Souls
12. In Reality All Is Void
13. Krapp's Last Tape
14. Through Fear We Are Unconscious
15. Death at Both Ends
16. Bouncing in a Bottomless Pit
17. The Sun Door
18. Painful Disruption
19. Vitamin K Experience (A Homage to the Scientist / John Lilly)
20. Cosmic Vagina Dentata Organ
21. Sensorium Dei
22. Magickal Theatre .33
23. Z2 - Reticuli
24. De Profundis
25. Existence Out of Joint
26. On a Crater's Verge
27. Solarization
28. The End of the Beginning of Contraction (Involutional Speed Up / Preparation for the Big Crunch)
29. Tathagata
  Yorum alanı

“FREDRIK THORDENDAL’S SPECIAL DEFECTS – Sol Niger Within” yazısına 3 yorum var

  1. Godless Killing Machine says:

    Meshuggah’ı bir türlü sevemedim gitti. Bilgisayarda yazıp kaydetmişler gibi geliyor tüm müzikleri. Overrated gruplar listemde ebediyen en tepede kalacaklar. Delicesine sevenleri olan, her daim sağda solda adını gördüğümüz hayvan gibi ünlü bir grup. Seven neyini seviyor vallahi çok merak ediyorum, bu kadar sevilen bir şeyi ıskalamak istemezdim.

    Osman

    @Godless Killing Machine, seven büyük ihtimal en manyak, en kafa sallanılası grup olduğu için seviyordur. Çok bi olayları yok aslında.

    Firat Tale

    @Godless Killing Machine, ben de yazsam aynisini yazardim, cok denedim ama bir turlu isinamadim, su albumden sarkidan basla diyen varsa beklerim

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.