# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DEATHSPELL OMEGA – Kénôse EP
| 10.11.2017

“O daha fazla olmalı; ben daha az olmalıyım.”

“DEATHSPELL OMEGA incelemesi yazma hissi” diye bir şey var. O his içindeyken şakalar, kelime oyunları falan bir an olsun akla gelmiyor. İnsan farklı bir ruh hâline bürünüyor, ciddileşiyor. Benim durumumda, tıpkı dinlerken olduğu gibi, yazarken de tüyleri ürperebiliyor.

DEATHSPELL OMEGA’nın şarkı sözlerini kendi adıma çok kişisel ve bağlantı kurulabilir gördüğümden, bugüne kadarki DsO albüm incelemelerimde sözlerden özellikle bahsetmedim. “Kénôse” için bunu biraz esnetmeye karar verdim. Adını bileğimde taşıdığım “Si Monvmentvm Reqvires, Circvmspice”nin bir eklentisi hüviyetindeki “Kénôse” EP’sine adını veren kavram nedir, önce ona bakalım.

Şu anda bu satırları yazmakta olduğum Kos Adası da dâhil olmak üzere, Yunan halkının pek güzel konuştuğu Yunancada “boş” anlamına gelen “kenos” kelimesinden türeyen “κενόω” (boşaltmak) fiilinden ortaya çıkan “kenosis” (içini boşaltma); İncil düzleminde farklı bir anlam kazanarak derinleşiyor ve “kendini tamamen boşaltmak ve Tanrı’dan gelecek her şeyi kabul etmek” anlamına geliyor.

Adını, Yunan alfabesinin son harfi olduğu için “her şeyin sonu”nu ifade eden “Omega”dan alan grup (“Ω” aslında sadece “büyük O” demek (“O-mega”); alfabede bir de “küçük O” var (“O-micron”), Tanrı ile İsa arasındaki bağlantıya, İsa’nın dirilip geri dönmesi fenomeninden yaklaşıyor:

“Tanrı, İsa formunda ölümlü bir varlık olmak adına ilahi özellikleri kendi içinden boşalttı.”

Yine aynı minvalde başka örnekler de görebiliyoruz:

“O daha fazla olmalı; ben daha az olmalıyım” (John 3:0; Vaftizci John, İsa’dan bahsediyor.)

DEATHSPELL OMEGA’nın bu konuya yaklaşımı, İsa öldükten ve ölümsüzlüğe geri döndükten sonra, Tanrı’nın özünün eskiden olduğu gibi kalıp kalmadığına yönelik.

“Tanrı’nın dünya üzerindeki yansıması olan İsa ölünce, Tanrı varlığına aynen devam etti mi, yoksa öldü mü?”

Grup bu soruyu baz alıyor ve konuyu elbette ki son derece sarsıcı şekilde, referanslar ve alıntılar kullanarak işliyor. 37 dakikalık süresiyle bir EP’den ziyade albüm olarak değerlendirilebilecek (son albüm “The Synarchy of Molten Bones”dan 8 dakika daha uzun) olan “Kénôse”, az önce de dediğim gibi “Si Monvmentvm Reqvires, Circvmspice”nin bir uzantısı olarak yorumlanabilir. Notalarla fırtına koparabilen ender gruplardan biri olan DEATHSPEL OMEGA, “Kénôse”de de bu özelliğini sergiliyor ve aşırı derecede yıkıcı bir iş sunuyor. Grubun önceki ve sonraki tüm işlerinde gördüğümüz ve DsO dışında bir grubun ancak bir yere kadar yaklaşabileceği eşi benzeri olmayan kötülük, karanlık ve şiddet, “Kénôse”yi de baştan başa kaplıyor.

Grup yeri geldiğinde durulsa da, atmosfer yaratma amaçlı sakinleşmeler sunsa da, bu kapkara iblisin eninde sonunda zehirli salyasını tüküreceğini, black metali de aşan ve gerçekten de manevi boyutlara taşınan kudretinin kilise duvarlarında yankılanacağını her an biliyorsunuz.

Orta Çağ’ın karanlığı, engizisyon, meydanlarda asılan sayısız insan, cadı avları veya aynı dinin bir mezhebindeki insanların sadece 24 saat içinde karşı mezhepten 10.000 kişiyi katletmesi gibi, insanlık tarihine bakıldığında gayet sıradan, somut ve insani durumları akıllara getiren; bunun yanı sıra, belli ki insan olmanın bir gereksinimi olan inanma ihtiyacının onu nerelere götürebileceğini işleyen grup, bu minvaldeki en somut materyal olan İncil’i gerçek bir oyun alanı gibi kullanıyor ve tabii ki de diğer hiçbir grubun inemediği derinliklere iniyor.

Müzikten öte bir deneyim olarak gördüğüm DEATHSPELL OMEGA, pek çokları için aşırı kişisel bir kavram ve “Kénôse” de müzikal ve sözel olarak sadece DsO elinden çıkabilecek, derinliğini, yoğunluğunu tartışmaya bile gerek olmayan, eşsiz bir çalışma. “Si Monvmentvm…”la köklenen fikirlerin devam ettiği, hatta daha avangart tatlara sürüklendiği EP’de, teknik olarak da elbette ki kusursuz bir performans var. Yine de ben konu DEATHSPELL OMEGA olunca olayı teknik detaylara indirgemeyi, sunulan bu şeyi enstrümanlar ve vokal kullanılarak yaratılan bir müzik olarak görmeyi pek tercih etmiyorum. DsO’nun yarattıklarını, sizi birtakım şeyler düşünmek üzere provoke eden bir dışavurum, bir taciz veya kelimenin tam anlamıyla bir provokasyon olarak görmek bence daha uygun.

Günün birinde Vatikan’daki papazların ve Papa’nın bir odada toplanmasını ve DEATHSPELL OMEGA müziği eşliğinde, albümlerdeki sözleri hep birlikte okuyup düşüncelerini aktarmalarını çok isterdim. Acaba sadece tebessüm mü ederlerdi, yoksa hayatlarını bu yola koymuş insanlar olarak belli sözleri okuduklarında bir an olsun tüylerinin ürpermesini engelleyemedikleri, tatlarının kaçtığı, yahut 1 salise bile olsa kendilerini sorguladıkları olur muydu?

Olur muydu olmaz mıydı bilmem, ama olsaydı çok süper olurdu.

Albümün okur notu: 12345678910 (9.57/10, Toplam oy: 69)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2005
Şirket
Norma Evangelium Diaboli
Şarkılar
1. I
2. II
3. III
  Yorum alanı

“DEATHSPELL OMEGA – Kénôse EP” yazısına 13 yorum var

  1. mysh says:

    Kafamızı yakan güzel adamlar. Adeta black metalin pink floyd’u.
    Bir de şunu merak ediyorum açıkçası: Infernal Battles çizgisinden Si Monvmentvm’a geçişteki etkilenimler nelerdi? Gorguts ve Blut aus Nord’u az çok tahmin edebilmekle birlikte, ortaya çıkan şeyin neredeyse bir tek kendine benzer olması, gözümde Deathspell’i eşi benzeri olmayan bir noktaya yükseltiyor. Adamların her bir yeni albümde kendi sınırlarını zorlamaları ve müziklerinin çeperini genişletirken bir yandan benzer kalıp bir yandan evrimleşmeleri büyümeleri ve bunu kendilerinden hiç taviz vermeden yapmaları falan göz yaşartıcı şeyler.

  2. TAAKE says:

    kelimlerin kifayetsiz kaldığı,çok nalet bir grup DsO,yani metal bile değil bunların yaptığı apayrı bir olay,kaosun,karanlığın müziği
    Şahsen bu EP Si Monvmentvm Reqvires, Circvmspice den üstündür,hatta DsO nun en iyi işi bu mu yoksa,Fas – Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum mu kaar veremiyorum

  3. TAAKE says:

    Ahmet çok iyi yazmış kritiği bir de şöyle bir şey var sözlükte kenose hakkında

    Yunanca kenosis kelimesinden gelen bi kelime*. içini boşaltmak anlamında kenosis (ekenosen). kenotik teori denilen bir teoriye göre hz. isa dünyaya insan olarak gelirken tüm insanüstü özelliklerinden vazgeçip bir insan olarak gelmiş. burada bahsedilen bir içi boşaltılmışlık, bir hiçlik. ama kelime anlamının tersine paha piçilemez bir hiçlik. burada içinden alınan, boşaltılan, acı çekmemesi mümkünken çekmiş olması gibi, insan olmanın gerektirdiği şeyleri yapmış olması, insanüstü özelliklerinden vazgeçmiş olması, doğum ve büyüme sıkıntılarını çekmiş olması gibi şeyler. bana bunu anlatan bir katolikti, bu konuda değişik anlayışlar olduğunu da söylemişti. hayırlısı artık*. SHIRAK

    Burada anlatılanlara göre ben bu ep nin hz. isa nın insan olma isteği ve bunun çatışması–The Last Temptation Of Christ filminde anlatılıyor bu konu–olarak biliyordum,hatta kapaktaki insan iliği,kemiği,kanı gibi insani özellikleri çağrıştıran kapak resmi de bunu destekliyordu,şimdi bu kritik ile daha değişik bir yorum kazandı bu ep kafamda,metal yaparken düşündüren bir grup DsO

  4. 12ParmakBağırsağı says:

    And the victim, blind to the radiating Light of Truth, stuttering, repeats
    Lamma Sabacthani
    Lamma Sabacthani
    Lamma Sabacthani…

    Deathspell Omeganın en karanlık anı olabilir bu.

  5. daud says:

    Deathspell Omega’nın deneysel tarafının harika yansıtıldığı EP, özellikle üçüncü parçadaki sludge/doom vari kısım mükemmel.

  6. crowkiller says:

    ahmet saraçoğlu sence kapak ne anlama geliyor

    crowkiller

    @crowkiller, bir de ilk dönem işleri hariç bütün bütün albümlerindeki davullar drum machine diyorlar ne diyorsun bu konuda

    DSOfedaisi

    @crowkiller, hasjarl bir röportajında baterinin drum machine olmadığını, insan elinden çıktığını net olarak belirtmiş.

    Ahmet Saraçoğlu

    @DSOfedaisi, ki o röportajı şu an ana sayfamızda bulmak mümkün.

    Ahmet Saraçoğlu

    @crowkiller, cevap vermeyi unutmuşum kusura bakma. Kapağın muhabbetini bilmiyorum, araştırmadım. Davullar konusunda da çelişkili şeyler okudum ama net olarak bilmiyorum. Bilen varsa söylesin.

    TAAKE

    @crowkiller, kan,et,sinir daha geniş bilgi için üstteki entrimi okuyabilirsin

  7. deadhouse says:

    ”I” tek başına son iki Deathspell Omega albümünden daha değerli.

  8. Yiğit says:

    II’de 8:11de giren kısım ve devamı Paracletus’u çağrıştırıyor. 5 yıl önceden teaselemişler resmen.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.