# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ENSIFERUM – Two Paths
| 21.09.2017

Bu yol yol değil.

Oğuz Sel

Metal uğruna yaptığım savaşlardandı arkaik kılıcım ve baltamın körelmeye yüz tutuşu; olsun varsın, her savaşın ardından gelen zaferle içim doluyordu derin bir huşu. Biledim her ikisini de gururla, Metal Şafağı’nın tam da ortasında. Biliyordum ki kadim ruhlar benimleydi, o yüzden korktuğum asla yenilgi değildi. Savaş Tanrıları beni ve arkadaşlarımı daima selamlıyordu, bu sayede gönlümüz huzur ve inanç doluyordu. Gücümüzü aldığımız şey silahlarımızdı; ama bu satırları Ensiferum’un yeni albümü hakkında bir şeyler yazmak adına uzatmamak lazımdı.

Nasılsınız arkadaşlar? “For Those About to Fight for Metal” parçasından aldığım ilhamla ilkokul terk düzeyinde birkaç satır karalayayım dedim, iyi etmiş miyim? Biliyorsunuz birkaç gün önce sevdiğimiz, takdir ettiğimiz, yeni albümlerini dört gözle beklediğimiz Finli Ensiferum’un “Two Paths” albümü çıktı. Çok ekstrem bir şeyler olmazsa ya da aşırı dozda gaza gelmezsem sevdiğim grupların albümleri çıkmadan önden yayınladıkları parçalara pek bakmıyorum. Benzer şeyi, merakla beklediğim filmlerin ve oyunların trailer’larını izlememek şeklinde de uyguluyorum, tat kaçıranlardan uzak durmak önemli.

Ensiferum’un neci olduğunu, çizdiği rotayı, izlediği yolu, eleman değişikliklerini filan uzun uzun sıralamayacağım. Kendi adıma konuşmam gerekirse beni son iki albümde epeyce hayâl kırıklığına uğrattı grup ve kendi adıma aman aman beklentilere girmeme konusunda karar aldım. Grubun popülerleşmesine bağlı olarak şarkı yazım tekniklerinde ve kompozisyonlarında yaşanan farklılaşma sizin de dikkatinizi çekmiştir. Buna ek olarak grubun zamanla sound açısından yumuşaması ve enstrümanların kullanımı noktasında “mainstream” grupların izinden gitmeye başlaması da benim canımı sıkan başlıca olgulardan oldu. Artık kulaklarımıza yer eden Nordik ezgileri de etkili kullanmaması veya kullanamaması da Ensiferum’un, zihnimde pozitiften nötre doğru evrilen gruplardan biri hâline gelmesini neden oldu maalesef.

Metal Blade etiketiyle çıkardığı ikinci albümünde az önce bahsettiğim mainstream çizgisini kendine kılavuz edindiğini hicap duyarak belirtmek zorunda kaldığım Ensiferum, melodik açıdan doyuruculuktan uzak, artık gruba ve benzeri türlerde müzik yapan ünlü başkaca gruplara âşinâ olanların, zerre kadar heyecanlanmayacakları şarkılar üretmiş. Bazı eserlerin kendi içlerinde bağlamdan kopuk ve anlamsız gibi görünen ancak konser alanlarındakilerini coşturmak için yapılandırıldıkları belli olan noktaları da, müziklerin artık müzik için değil de, daha çok ticarî kaygılar neticesinde şekillendirildiklerini ilân ediyor bir bakıma. Sert vokaldeki tecrübesini ezelden beri gösteren Petri’nin sesinin, enstrümanların arasına kaynamış olması ve buna karşın, kadın vokallerin yanı sıra temiz erkek vokallerin gayet işitilebilir olması, grubun yumuşama konusunda ne derece ciddi olduğunun göstergelerinden.

Bir de tabii genç metalci dostları gazlamak için takınılan tavır ve lirikleri buna alet etme mevzusu var ki, açtırmayın bayramlık ağzımı kıvamındayım sizi temin ederim. Grubun, yeni nesil Manowar’culuk oynama isteğini anlamlı bulmasam da anlayabiliyorum, lâkin bu kafanın değiştiğini ve genç metalcilerin bu tip şeylere prim vermeyeceklerini tahmin edebiliyorum; bana göre hayâl âleminde yaşamanın âlemi yok.

Albümün tamamına kötü dersem taş olma ihtimâlim yüksek. Gruba yeni katılan, geri vokal ve akordeonda yer alan Netta Skog isimli şirinlik muskasının Facebook hesabında “Millet, yeni albüm hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna bir arkadaşın yanıtını ben de aynen onaylıyorum: “Feast with Valkyries tällä hetkellä henkilökohtainen suosikkini.” Evet, odaklanmanız gereken bölüm “Suosikkini” kısmı değil “Feast with Valkyries” idi. Bu parçayla birlikte sözlerine ağzımı bırakıp kıçımla gülsem de “For Those About to Fight for Metal” ve bana kalırsa en Ensiferum işi şarkı olan “King of Storms” gibi eserler yabana atılacak gibi değil.

Her ne kadar albüm, sonlara doğru baymaya başlasa da, kulaklarım takır takır blast beat’ler ve hayvanlar gibi kükremeler işitmek istese de, “From Afar” kıvamında karanlık şarkıları heyecanla bekleyip bulamasam da, “Two of Spades” gibi soytarılıkları bulundurmayan “Two Paths” dinlenebilir kıvamda olan ancak birkaç ay içinde unutulmaya mahkûm kalacak bir eser. Seneler sonra “Ya Ensiferum 2017’de bir albüm çıkardı, ne unutulmaz eserdi!” diyecek kimse olmayacağına neredeyse eminim.

Popüler etiketini iyiden iyiye sırtlanan ve popülerliğin getirdiği olumsuzlukları, güzel hazırlanmış senfonik kısımlar barındıran fakat yaratıcılıktan uzak şarkılar üreterek en acı şekilde hissettiren Ensiferum, umarım günün birinde eski güzel günlerine dönebilir. Umudum çok yok ama en azından yazıyı bu temenniyle bitireyim istedim. Daha suosikkini albümlerde görüşmek üzere.

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.08/10, Toplam oy: 24)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Metal Blade Records
Kadro
Petri Lindroos: Sert vokal, gitar
Markus Toivonen: Temiz vokal, geri vokal, gitar
Sami Hinkka: Bas, vokal
Netta Skog: Akordeon, geri vokal
Janne Parviainen: Davul
Şarkılar
1. Ajattomasta unesta
2. For Those About to Fight for Metal
3. Way of the Warrior
4. Two Paths
5. King of Storms
6. Feast with Valkyries
7. Don't You Say
8. I Will Never Kneel
9. God is Dead
10. Hail to the Victor
11. Unettomaan aikaan
12. God is Dead (Alternatif versiyon)
13. Don't You Say (Alternatif versiyon)
  Yorum alanı

“ENSIFERUM – Two Paths” yazısına 1 yorum var

  1. MetaLstorM says:

    Albüm bence gayet iyi,akıcı,eğlenceli bir albüm.Albüm tam bir hafta önce yani geçen perşembe ortamlara düştüğünden beri dinliyorum.Last.fm hesabımda direkt zirveye oturdu.Ensiferum gerçekten çok sevdiğim birkaç gruptan biri.Ve size samimi olarak söylüyorum yaptıkları her albümü beğeniyorum.Sanırım bu Dünya’da adamların Unsung Heroes albümünü zevkle dinleyen bir ben varım heralde.Unsung Heroes bana göre Ensiferum diskografisinde çok ayrı bir yerde duran,grubun başka albümlerine hiç benzemeyen bir albüm.Albümü sanırım akustik bölümler,yavaş parçalar barındırdığı için kimse sevmiyor.Oysa ben o yavaş parçalardaki atmosfere bayılıyorum.1 saatten uzun bir albüm olan Unsung Heroes bana yarım saatmiş gibi geliyor.One Man Army ise yine güzel bir albümdü,içinde hiç vasat parça barındırmıyordu.Two Paths adlı albüme gelince,ilk çıkan single olan For Those About to Fight For Metal’dan pek haz alamasam da zamanla dinleyerek beğenmeye başladım.Ardından çıkan Way of the Warrior önceki single’a göre çok çok iyiydi,sonrasında çıkan King of Storms ise süperdi,albümle ilgili bir şüphem kalmamıştı artık.

    Her neyse,albüm çıktı defalarca kez dinledik,beğendik.Şimdi,Albümdeki en sevdiğim parça Don’t You Say oldu.Parça gerçekten grubun Lai Lai Hei’den sonra yazdığı en eğlenceli parça.Abartısız 40′ın üzerinde kez dinledim parçayı,dinlemelere doyamıyorum.Zaten 2 ay kadar önce fb sayfalarından paylaştıkları teaser’da bu parçadan tadımlık vardı,harika bir parça olduğunu oradan anladım.Açıkçası kritikte parça hakkında bir iki birşey söylenmesini isterdim.Çünkü gerçekten herkesin sevebileceği bir parça.Ayrıca ben Alternatif versiyonunu daha çok beğendim.Tamam Markus’un clean vokalini de severim ama Petri’nin harsh vokalini ayrı seviyorum o yüzden bana ayrı güzel geldi alternatif versiyon.Keşke albümde alternatif versiyon ile Markus’un söylediği versiyon yer değişseydi.

    Neyse sonuca gelelim.Lafı çok uzattım biliyorum ama sevdiğim grupların albümü söz konusu olunca çok fazla şey yazasım geliyor.Daha da yazardım ama çok daha uzatmak istemiyorum.Albümün sene sonu listemde üst sıralara doğru bir yerde yer edineceği kesin.Yukarıda da söylediğim gibi From Afar’dan sonra yaptıkları en iyi albüm olduğunu düşünüyorum.Önceden gaza gelip One Man Army’e 9 vermiştim.Ama 9′luk bir albüm kesinlikle değil.Bu albüme 8 veririm One Man Army ise 7,5 eder kesinlikle.Neyse efenim ben gidip bir Don’t You Say patlatayım da keyfim yerine gelsin.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.