# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
FIRESPAWN – The Reprobate
| 06.07.2017

No bulşit.

Güneşin etrafındaki 36. turunu tamamlamış, 37.’yi dönmekte olan bir insan olarak, metal dinleyicilerinin zamanla “bizden geçti” havasına girmeleri oldum olası tadımı kaçırmıştır. İnsanın müzik zevki elbet değişebilir, isteyen istediğini dinleyebilir, ancak kimilerinin “biz bunları gençliğimizde dinlerdik”, “metal kaldı mı ya?” türündeki yaklaşımlarını gerçekten de büyük kekoluk, ibişlik, barzoluk olarak görüyorum.

1991’de tanıştığım bu pek güzel müzikle olan ilişkimin yaşımla birlikte yumuşamamış, bilakis sertleşmiş olması da kendi adıma ilginç bir ayrıntı. “İnsanın kulağı başka şeyler arıyor” olayını bir an bile yaşamadım ve o “başka şeyler”i de hep metal kontekstinde aradım.

Yine zaman içinde müzik zevkimde yaşanan değişikliklerden biri, özellikle de thrash, death ve black metal gibi daha sert türlerdeki “no bullshit” ihtiyacım oldu. Yarın yayınlanacak DEMOLITION HAMMER yazısında da bahsettiğim bu durum, özellikle bu tarzlarda, hele hele death ve black metalde, olabildiğince lafı gevelemeden, doğrudan malı masaya koyma arayışına itti beni. Bu türlerle harmanlanan ve bu türleri belli oranda sulandıran şeyleri de sevsem de, kendi başıma kaldığımda, yani siteye yazmak için değil de kendim dinlemek ya da arkada çalması için bir şeyler açtığımda hep bu tarz tavizsiz ve direkt olaya giren gruplara yöneldiğimi fark ettim.

Bu uzun girişin ardından, bu girişi yazmama vesile olan yeni FIRESPAWN albümü “The Reprobate”e geçebilirim.

“The Reprobate” benim için bu yılın en güzel sürprizlerinden biri oldu. Bunun birinci sebebi, çıkışından epey sonra dinlemeyi akıl ettiğim ilk albümün üstüne çok net şekilde koymuş olmaları, ikinci sebebi de albümün kötek gibi bir sound’la baştan sona yardırması ve birbirinden leziz şarkılarla dolu olması.

FIRESPAWN eski ve mevcut ENTOMBED, AEON, NECROPHOBIC, UNLEASHED, DEFLESHED, DARK FUNERAL ve bir dolu grubun elemanlarından oluşuyor. Grubun en çok öne çıkan ismi elbette ki ENTOMBED efsanesi LG Petrov olsa da, FIRESPAWN’u oluşturan tüm elemanlar enstrümanları konusunda baya bir şeyi aşmış, olayı yemiş bitirmiş isimler. Gitar sololarının lezzetliliği, eski DARK FUNERAL davulcusu Matte Modin’in davullarının hayvanlığı; Modin’in davul yazımı gerçekten de bana haftalardır, olmayan davullarda blast beat’ler attırıyor, stüdyoya koşturup davul çaldırıyor.

Albüme dair söylenmesi gerekenlerin başında FIRESPAWN’un deneyimi geliyor. Tüm şarkılarda grubun şarkı yazımı, icra ve fikir bulma konusundaki tecrübesine tanık oluyoruz. Bu bazen basit bir rifin çok akıllıca kullanılıp dev bir etki yaratması, bazen de tüm grubun ilk andan taarruza geçmesiyle vücut buluyor. Yazının ilk iki paragrafında bahsettiğim “no bullshit” olayını nefis şekilde kotaran FIRESPAWN, bir an olsun sulanmayan ve pek çok şeyin doğru yapıldığı bir death metal sunuyor.

Serpent of the Ocean’ın akılda kalıcılığı, Blood Eagle’ın apar topar yardırması, Full of Hate’in AT THE GATES kokan, yer yer DIMENSION ZERO’yu anımsatan rifleri, General’s Creed’de tüm grubun resmen döktürmesi, albüme adını veren şarkıdaki MORBID ANGEL uğursuzluğu… Hepsi birlikte “The Reprobrate”i taş gibi bir death metal albümü yapmayı başarıyorlar.

Bu tarz toplama gruplar her zaman istenen sonucu sağlayamıyorlar; içlerinde büyük isimler barındıran ancak ortaya çıkan müziğin çok da ahım şahım olmadığı durumlara tanık olduk, oluyoruz. Ancak FIRESPAWN bunlardan biri değil. Ciddi anlamda yardırıyor, gözümüzün yaşına bakmadan saldırıyorlar.

Sadece LG Petrov’un tok ve dolgun kükremesine hayran kalmak için bile dinlenebilecek “The Reprobate”i muhakkak ki yıl sonu listeme de alacağım diyor, bilmem kaçıncı kez daha play’e basıyorum.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.40/10, Toplam oy: 20)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Century Media Records
Kadro
LG Petrov: Vokal
Victor Brandt: Gitar
Fredrik Folkare: Gitar
Alex Friberg: Bas
Matte Modin: Davul
Şarkılar
1. Serpent of the Ocean
2. Blood Eagle
3. Full of Hate
4. Damnatio ad Bestias
5. Death by Impalement
6. Generals Creed
7. The Whitechapel Murderer
8. A Patient Wolf
9. The Reprobate
10. Nightwalkers
  Yorum alanı

“FIRESPAWN – The Reprobate” yazısına 7 yorum var

  1. gerekli says:

    “1991’de tanıştığım bu pek güzel müzikle olan ilişkimin yaşımla birlikte yumuşamamış, bilakis sertleşmiş olması da kendi adıma ilginç bir ayrıntı” bu yazdıklarına ek olarak güneşin etrafında 45 defa dömüş olduğumu belirtirken bu müzikle tanışma zamanımı da 1984-1985 sezonu olarak ilan ediyorum.

  2. şeyh hulud says:

    Petrov tam bir rus mafyasısın.

  3. Rashid says:

    Albüm niyetini kapağından belli ediyor zaten. Doğrusunu söylemek gerekirse grup üyelerinin kimler olduğun habersiz bir şekilde albümü dinlemiştim ilk çıktığında. Başlarda “iyimiş bu” modundan ortalara doğru bacaklarım istemsizce blast beat’ler atmaya başlamıştı bile. Her şeyiyle mükemmel bir albüm. İlk albümü dinlemedim ama okuduklarım kadarıyla sanırım baya orta halli bir albümmüş. Neyse en azından 3. albüm gelene kadar idare eder.

  4. den4x says:

    Bu bizden geçtici tayfa kadar gıcık başka bir güruh yok herhalde müzikte. Metal müzik tabii, popçular her türlü leş. Yani tamam bi yaştan sonra değişebilir insanın aradıkları da 20den sonra yaww ergenlik hevesiydi işte aktiftik o zamanlar şimdi durulduk kafası gerçekten çok acayip. Mikael stanne gittikten sonra in flames bitti diyenlere uyuz olmam bunlara oluyorum. Ben hep derim, piyasa metalcisiyim, çok grup bilmem ama zaman geçtikçe daha da derinlere inip seviyorum müziği. Hatta metal dışında dinleyesim gelmiyor.
    Bir de geçen başka bir yazıda da 91de başladım dediğinde bayağı şaşırmıştım, daha genç sanıyordum sayın lord saraçoğlu :)

  5. M says:

    Neden daha once dinlememisim yahu bu grubu? Okuzluk hayvanlik kaos aman yareppi.

  6. Berca B. says:

    Bir diğer Total Satan vakası da burdaki General’s Creed. Aşırı zengin olsam duvarlara şu anda balyozla girişiyodum, böyle bi manyaklık yok.

    ismail vilehand

    @Berca B., benim de The Emperor ile birlikte en sevdiğim Firespawn şarkısı. Aşırı gaz cidden. Ama yoğun Morbid Angel etkisinden dolayı albüm bazında en çok Abominate’i seviyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.