# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VINNIE MOORE – Time Odyssey
| 21.06.2017

30 yıllık lezzet tufanı.

Oğuz Sel

Gitar çalamadığıma ve gitarla icra edilen parçaları klavye ile bir tarafımı yırtsam da aynı şekilde çalamamama yandığım albümlerden biriyle birlikteyiz. Bu defaki yolculuğumuz epeyce eskiye, 1988 yılına.

Malmsteen ve daha nice neo-klasik gitar üstadının yanında adının az anılmasına içerlediğim Vinnie Moore’un genç sayılabilecek yaşlarda neler yapabileceğini gösterdiği ikinci enstrümantal albümü “Time Odyssey”, en az 1986 çıkışlı “Mind’s Eye” albümü kadar ilginç fikirleri de beraberinde getiriyor.

“Bir derdim var ve bunu melodilerle anlatabilirim Part II” kıvamındaki yapım, Moore’un üstün gitar yeteneklerini sergilemekle kalmayıp, henüz Dream Theater’la yolu kesişmemiş olmasına karşın yenilikçi bakış açısına o zamanlar bile sahip olan Jordan Rudess ile neler yapabileceğini de gösterdiği bir albüm.

Buram buram 80’ler kokan “Morning Star” ile büyüleyici bir giriş yapan ve albümün geri kalanında da aynı enerjiyi koruyan Vinnie Moore, o dönemin kısıtlı olanaklarına karşın elindekilerle harikalar yaratmayı başaran Jordan Rudess’ın klavyeleri ve atmosferik işleriyle albümün tamamını dinlenebilir kılıyor.

Benim için bir süre sonra yorucu hâle gelen birçok neo-klasik gitaristinin albümüne kıyasla, gerek gitar tonlarıyla gerekse oluşturulan genel havayla rahat dinlenebilir sınıfına dâhil olan “Time Odyssey”, Moore’un gövde gösterisi yaptığı bazı parçalarla zaman zaman enteresan bir forma kavuşabiliyor.

“The Tempest” ile bu enteresanlığın açılışını yapıp üşenmeden “Pieces of a Picture” gibi bir manyaklığa imza atan Moore, dinlerken sadece hayranlık duyabildiğim bu eseriyle yeteneğinin ulaştığı noktayı gözler önüne seriyor. Albümde dinamik-enerjik ve gövde gösterisi tadında şarkıların yanı sıra duygu seli yaşatmasa da, dinleyici yatağa yatırıp gözlerini tavana dikmesini sağlayan eserler de mevcut.

Bunlardan biri, The Beatles’ın çok sevilen eserlerinden “While My Guitar Gently Weeps”in sade ve başarılı yorumu meselâ.

İlk keşfettiğim günden bu yana muhtemelen yüzlerce defa dinlediğim ve ömrüm yettiğince de dinlemeye devam edeceğim nadir albümlerden “Time Odyssey”, içinde Jordan Rudess var diye demiyorum, hakikaten çok iyi albüm. Temiz prodüksiyonu, tane tane işitilebilir enstrümanları ve az önce de dediğim gibi buram buram 80’ler kokan havasıyla bir müzik albümünden çok, adı gibi tam bir zaman yolculuğu. Özellikle; bol ama baya bir bol melodili işler seviyorsanız, neo-klasik taraflara ufaktan bulaştıysanız, saatlerce çıkarmaya çalışıp belki de çıkaramayacağınız karmaşık şarkılar arıyorsanız albüme bir göz atın derim.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.97/10, Toplam oy: 32)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1988
Şirket
Squawk Records
Kadro
Vinnie Moore: Gitar
Michael Bean: Bas
Jordan Rudess: Klavye
Joe Franco: Davul
Şarkılar
1. Morning Star
2. Prelude / Into the Future
3. Beyond the Door
4. Message in a Dream
5. As Time SlipsBy
6. Race with Destiny
7. While My Guitar Gently Weeps (THE BEATLES cover’ı)
8. The Tempest
9. Pieces of a Picture
10. April Sky
  Yorum alanı

“VINNIE MOORE – Time Odyssey” yazısına 4 yorum var

  1. Ufuk Sönmez says:

    ben vinnie moore’un ilk dönem neoklasik albümlerinden ziyade sonraki yıllarda çıkardığı albümlere bayılıyorum. örneğin 99 yılında çıkardığı “the maze” albümü. sonra 95′te çıkardığı “out of nowhere” ya da 91′deki “melt down” gibi. the maze, progresif şarkıların da olduğu müthiş bir albümdür gerçekten.

    vinnie moore benim açımdan gerçekten elit seviyede bir gitaristtir. belki guthrie govan ya da greg howe seviyesi gibi kapasiteli ve inanılmaz değil ama tıpkı andy timmons gibi duyguyu ve melodikliği iyi harmanlayan çok başarılı bir gitarist. epey severim tarzını doğrusu.

    BUGI

    @Ufuk Sönmez, Kesinlikle öyle ya, A kalite gitaristlerden birisi. Dinlemekten asla sıkılmıyorum. Ayrıca her türlü tarzı çalabiliyor. Shred de neoklasik de funk da, blues da. Zaten albümlere bakınca fark ediliyor

  2. Seyfullah says:

    Albüm gerçekten muazzam fakat okur notu neden bu kadar düşük anlamadım.

  3. Marvin Yanbasanyan says:

    İlk kez bir albümün okur notuna tetikleniyorum. Ayıptır beyler. Tek kusuru içinde beatles olması bu albümün, hakkını verin biraz.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.