# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
Аспид – Кровоизлияние
| 30.06.2017

Sadece Rusya’dan çıkmış en iyi thrash metal albümü değil, aynı zamanda…

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından yalnızca 3 ay önce Moskova, tarihinin en büyük konserlerinden birine tanık oluyor ve AC/DC, METALLICA, PANTERA, BLACK CROWS, ülkelerinde sınırlı düzeyde “Batı”ya tanık olan ve kimi kavramların açlığını çeken 600.000 ila 1.000.000 arası kişiye inanılmaz bir festival yaşatıyorlardı. Bazı kaynaklara göre 53 kişinin hayatını kaybettiği, sayıları 11.000′i bulan polislerin fazla eğlenenleri coplarla dövdüğü bu efsanevi Monsters of Rock performansı, belki de şu anda bahsetmekte olduğum Аспид’i (Aspid) kuran Vladimir, Vasily, Aleksander ve Vitaliy için de hayatlarının en önemli anlarından biriydi.

Rusya’nın ilk açık hava konseri olan ve rock/metal tarihine geçen bu geceden 2 yıl sonra, Volgodonsk’ta yaşayan dört genç, 1988′de kurdukları gruplarının ilk albümünü çıkarıyorlardı. Bildiğimiz gibi Rusya, hiçbir şekilde bir metal ülkesi sayılamaz. Başta ARKONA, ARIA, KAUAN ve PAGAN REIGN olmak üzere ülkeden çıkan ve adını dünyaya duyuran gruplar olsa da, Rusya için metalin pek de içselleştirilememiş bir şey olduğu ortada. Rusya’da yaşadığım yaklaşık 1,5 aylık süre zarfında da net şekilde gözlemleyebildiğim bu durumu kıran, kalitesiyle “nasıl yani?” dedirten, afallatan işler de yok değil.

“Кровоизлияние” bu işlerin başında geliyor.

Аспид yakın zaman önce, şuradaki yorum sayesinde tanıştığım bir grup. Bir süredir Cuma günleri sürdürdüğümüz teknik thrash metal seçkisi dâhilinde gruba sitede yer vermeye karar vermem için, albümün ilk şarkısı Он пришёл (Аспид)’i dinlemem yeterli oldu diyerek başlayayım.

Аспид teknik thrash metalle iştigal eden, görünüşe göre kariyerinde sadece bu albümü çıkaran ve sonra da dağılan bir grup. Bu durumu ilginç kılan konuların başında, bu kadar kaliteli ve ileride başarı getirecek bir müzik yapmasına rağmen grubun sadece bu albümle yetinmiş olması, grup elemanlarının sonradan metal adına bir şey yapmamış olmaları geliyor. Аспид “Кровоизлияние”de o kadar iyi bir thrash metal ziyafeti sunuyor, öylesine taş gibi bir albüm ortaya koyuyor ki, “gösterip de vermemek” kavramının müzikteki karşılığını yaşadığınızı hissediyorsunuz. Albümde bir thrash metal severin arayıp da bulamayacağı hiçbir şey yok.

Mükemmel rifler, çok akıcı besteler, harika bireysel performanslar, vokalinden davuluna hayvan gibi icralar, gayet güçlü bir sound… Uçuşan sololar, yırtıcı vokaller, değişken bir anlayış, yaratıcı bir dolu fikir, hatta Там Где Ночь adlı şarkıda karşımıza çıkan ve 1993′te çıkan thrash metal albümlerinde neredeyse hiç görmediğimiz bir şey olan blast beat bile “Кровоизлияние” içerisinde mevcut.

Albümü dinlerken aklınıza gelen iki yorumdan biri “Ben bu grubu/albümü bugüne dek nasıl duymamışım acaba”, diğeri ise “Ulan böyle manyak albüm yapıp neden bir daha hiçbir şey yayınlamadınız barzo herifler, adam mı trollüyosunuz?”.

Gerçekten de ortada kriminal bir durum oluştururcasına harcanmış yetenekler, harcanmış bir grup var. “Hafız bu albüm aşırı iyi oldu, burada bırakalım efsane olalım” diye düşünülmüş olsa, onu bile anlayışla karşılayacağım düzeyde kaliteli bir thrash metalden söz ediyoruz. Eğer cidden bu sebepten başka albüm çıkarmadıysanız, ta kafanıza sıçayım ama. Cidden, omuzlarınıza tüneyip, kulaklarınızdan tutarak kendimi dengeleyeyim ve tam kafanızın tepesine dolu dolu sıçayım.

Thrash metal, teknik thrash metal seviyorsanız, metal konusunda en azından o dönem için egzotik bir ülkeden çıkan ve parıl parıl parlayan cevherler keşfetmekten keyif alıyorsanız, Аспид’i ve “Кровоизлияние”yi dinleyerek bir güzel sinirinizi bozabilir, “nası ya?”lar arasında kaybolabilirsiniz.

Başka da bir şey demiyorum.

Ублюдки…

9,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.63/10, Toplam oy: 30)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1993
Şirket
Ritonis
Kadro
Aleksander Sidorchik: Gitar
Vasily Shapovalov: Davul
Vitaliy Holopov: Vokal
Vladimir Pyzhenkov: Bas
Şarkılar
A Yüzü
1. Intro
2. Он пришёл (Аспид)
3. К цели одной
4. Дай мне (Пьеса для балета)

B Yüzü
5. Эй, ты
6. Там, где ночь
7. Коматозное состояние
8. Кровоизлияние
Web
  Yorum alanı

“Аспид – Кровоизлияние” yazısına 12 yorum var

  1. Ouz says:

    Kritiği okuyup acayip alevlendim, açtım albümü dinlemeye başladım. Türle öyle süper mega ilgim olmasa da hakikaten sağlam bir iş olduğu ortada. Neden tek albüm, bu herifler şimdi neler yapıyor gibi mevzulara ben de takıldım.

    Grubun eski üyelerinden Leonid Vereschagin, şimdi Fatal Band diye br grupta çalıyormuş. Gruba ve bu arkadaşa ulaşılsa, Аспид hakkında bir şeyler öğrenilebilir mi acaba? Aramızda Rusça bilenler varsa konuyla ilgili destek atarlarsa ne güzel olur.

  2. circleperspective says:

    ”omuzlarınıza tüneyip, kulaklarınızdan tutarak kendimi dengeleyeyim ve tam kafanızın tepesine dolu dolu sıçayım.”
    sanırım biraz fazla içselleştirmişsiniz ahmet bey :D

    Ahmet Saraçoğlu

    @circleperspective, o kakayı yapmayı gerçekten çok istedim evet.

  3. Bunları bir 8 – 9 sene evvel keşfettiğimde çok değişik gelmişti bu adamlar bana. O sıralar haddinden fazla dinledim ama artık hiç aramaz oldum. Rus metali diyince aklıma bu herifler, Shah, Мастер, Круиз. Yazacak şeye sıkışırsan bu grupları parlatabilirsin, abi.

  4. Bluesun tonları says:

    Bu adamların bilinmemesinin tek nedeni Rus olmaları herhalde. Batı Avrupa’dan bir ulke veya ABD menşeğli olsalardı şu an kült statüsündelerdi.

  5. karapapak says:

    Cumaları resmen özenle beklenen gün oldu benim için umarım ilerde metalin diğer türleri içinde böyle özel günler ve albüm incelemeleri olur. Tabi cumaları için teknik thrash veya thrash incelemelerinin devamını bekliyoruz.

    Cuma günlerini beklerken 1998-99 yıllarında çıkan kült Şebek Köprüaltı heavy metal dergisinde Arda TURAÇ ve Şanver (OFLUOĞLU)abinin yazılarını bekler gibi hissettim kendimi, özellikle albüm kritiklerinde Şanver abinin müthiş bir kalemi vardı. Albüm yorumlarını okumayı çok severdim ve hiç bitmesin uzadıkça uzasın isterdim. Yeni dönemde Ahmet SARAÇOĞLU nu da böyle görüyorum 2010 lu yılların Şanver abisi gibi benim için betimlemeleri ve yazı kurgusu tam 90 yıllardaki gibi zihin açıcı bu nedenle PA nin 6 yıldır sıkı bir takipçisiyim.

    Ayrıca rusya metali demişken bence Aspid kadar değerli tek albümlü ve kült mertebesinde olan Will of Gods Is a Great Power gibi devasa bir albüm yapan SCALD da unutmayalım! Umarım Ahmet in değerli kaleminden bu muhteşem albümün de yorumu görürüz.

    https://www.youtube.com/watch?v=_uzMYp71ZYo

    9yearsago

    @karapapak, Scald’ı dinlediğin için teşekkür ederim.

  6. İlker says:

    Dünyanın en iyi thrash metal albümlerinden biri.

    Bu kadar.

  7. sueda says:

    spotifyda olmaması ağlattı

    ismail vilehand

    @sueda, şuradan 3.52 Türk lirası karşılığında alabilirsin. bir paket bisküvi parası. ağlanacak bir durum yok aslında, sevdiğiniz müziğe ufak rakamlar vermekten çekinmeyin.

    https://metalrace.bandcamp.com/album/extravasation

    bence spotify’da olsa bile, çok büyük şirketlerden çıkıp satış rekorları kırmayan albümlere para vermekten çekinmeyin. ne o para verdiğiniz adamlar zengin olur, ne siz fakirleşirsiniz ama sevdiğiniz müziğe büyük katkınız olur.

  8. Horrendous says:

    3. parça thrash metal külliyatında ne kadar duygu varsa hepsini barındırıyor.

  9. Raddor says:

    Zamanında yorum yaptım sanıyordum buraya. Öyle acayip sevdiğim bir albüm değil de yoklukta iyi gidiyor. En sevdiğim parça Give Me (Play for Ballet). Albümle aynı isimdeki son enstrümantal parça da bayağı güzel. Spotify’a da geldi. Dinlemek isterseniz orada İngilizce aratarak bulursunuz: Aspid – Extravasation.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.