# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
AETERNAM – Ruins of Empires
| 05.04.2017

Doğu Batı sentezi.

Kanadalı olmasına rağmen etnik tatlara büyük ilgi duyan ve özellikle Doğu’dan gelen müzikleri kendi metali içinde eritmeyi başaran AETERNAM’la birlikteyiz bugün. Önce “Desciples of the Unseen” ve sonra da “Moongod” ile kitlesini genişleten 2007 kurulumlu grup; yeni albümü “Ruins of Empires”la da hatırı sayılır bir iş ortaya koyuyor.

Son derece “Mabool” bir biçimde başlayan açılış şarkısıyla tavrını ilk andan ortaya koyan AETERNAM, her an Kobi Farhi’nin clean vokalleri girecekmiş gibi yapan bu açılışı ile ilham kaynaklarını da gözler önüne seriyor. Albümde yeterli bir progresif yapı eşliğinde sunulan melodik bir death metal, folk unsurlar ve senfonik bir anlayış var. Bu folk unsurlar hiçbir zaman bir folk metal oynaklığına dönüşmeden, SEPTICFLESH’in Mezopotamya etkili karanlık tınılarına ve büyük oranda da ORPHANED LAND’e yaklaşan ve zaman zaman da gayet yırtıcı hâl alan bir biçimde sunuluyor. Bu Doğu tatlarından sorumlu başlıca kişi de, hiç kuşkusuz, Fas asıllı vokalist/gitarist Eşref (Achraf) Loudiy.

Albüm; melodilerindeki akılda kalıcılığı, yer yer dibine vurduğu atarlı death metalle kontrastlayıp, bir de üstüne bezediği etnik ögelerle kendi kimliğini yaratmayı beceriyor. Bu Mağribi/Mezopotamya menşeli tatların dışında, AETERNAM çok daha doğuya da gidiyor ve The Keeper of Shangri-La’nın girişindeki Japon halk ezgilerini, sonrasında gelen ve WILDERUN‘u anımsatan kadife bir progresif/folk anlayışla sunuyor. Albümün en tatlı yerlerinden olan bu kısımların benzerlerini, FALCONER’dan Mathias Blad’ın berrak sesini andıran vokaller eşliğinde farklı yerlerde de görüyoruz.

“Ruins of Empires”a dair övülmesi gereken bir diğer husus da; albümün şarkıları arasındaki tutarlılığı iyi sağlaması ve bu sayede baştan sona bir yolculuk yahut bir konsept hissi veren, bütünlüklü bir hava oluşturması. Şarkılar büyük karakteristik farklılıklar gösterseler de, nihayetinde aynı ellerden, zihinlerden çıktıklarını belli ediyorlar. Bu da AETERNAM’ın kimlik sahibi, ayakları yere basan bir grup hâline gelmesini sağlıyor ve grubun geleceği adına da çeşitli ışıklar yakıyor.

Yukarıdaki saydığım etkilerin yanı sıra, grup epik yönünü göstermek adına da çeşitli fırsatlar kolluyor. İhtişamlı nakaratlar ve THERION’vari haydada huydada kısımlar da bu amaçla yer yer kullanılıyor. Fallen is the Simulacrum of Bel bu konudaki en bariz örnek olarak karşımıza çıkıyor.

Genele bakarsak, “Ruins of Empires” iyi bir albüm. AETERNAM’ın önceki işleriyle kıyaslandığında bence belirgin bir öndeliği yahut gerideliği yok. Grubun karakterini yansıtan, hep belirli bir kalitenin üstünde seyreden, dinlemesi de analiz etmesi de zevkli, zengin bir albüm. Yazıda adı geçen grupları seviyorsanız; ARKAN, MYRATH gibi gruplara aşinalığınız varsa, bunların daha bir katmanlısını, olaylısını duymak adına AETERNAM’ı da mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.13/10, Toplam oy: 23)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Achraf Loudiy: Vokal, gitar
Antoine Guertin: Davul, perküsyon, vokal, sample'lar
Maxime Boucher: Bas, vokal
Şarkılar
1. Damascus Gate
2. Paropamisadae
3. Sun Shield
4. The Keeper of Shangri-La
5. Fallen Is the Simulacrum of Bel
6. Colossus
7. Nightfall on Numidia
8. Praetor of Mercury
9. Zadyin Arga
  Yorum alanı

“AETERNAM – Ruins of Empires” yazısına 5 yorum var

  1. Rashid says:

    Her albümde üstüne koymaya devam ediyorlar. Özellikle kayıt kalitesi bakımından ama sertlik anlamında önceki albüm yanlış hatırlamıyorsam ismi “Moongod” idi, daha sert bir albümdü buna nazaran ama yinede beklenileni veren bir albüm oldu. Son yıllarda böyle etnik bazlı müzik icra edenler etnik tarafın bokunu çıkarıyor ama Aeternam ve ya Eşref diyelim bunu dozunda kullanmasını iyi biliyor.

  2. Rıdvan Öztürk says:

    nile’dan sonra bu alanda en sağlam grup bence, 3 albümleri var üçü de ayrı birer şaheser, bu heriflerin soloları insanın ruhundan ruh alıyor resmen.

  3. Anubis says:

    Grubun çok sıkı takipcisi ve hastası olarak bomba haberi patlatayım
    AETERNAM DAN EŞREF, 4. ALBÜMLERİ İÇİN STÜDYOYA GİRDİKLERİNİ DUYURDU!

  4. Anubis says:

    Aeternam 4. Albümlerinin 2020 başlarında ortamlarda olacağının haberini verdi. Albümün adı Al Qassam olacak.İzzeddin el Kassam Tugayları, Hamas’ın silahlı koludur. Hamas’ın silahlı kanadına bu ismin verilmesinin nedeni, İzzeddin El Kassam’ın Filistin’in bağımsız ve İslâmi bir ülke olması için fikren harekete geçen ve ardından da bu mücadelesini silahlı direnişe çeviren ilk eylemci olmasıdır.

    Albüme dair ufak bir teaser: https://youtu.be/_2AqN7sJZPU

    Ortadoğudaki Savaş konseptli bir albüm bekliyorum hadi bakalım

  5. enemyofgod says:

    Sun Shield ne güzel şarkıdır.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.