# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SYSTEM OF A DOWN – Hypnotize
| 14.03.2017

Tankian’ı geçtim, Malakian’ı seçtim.

Ashes of the Wake

System of a Down; hakkında her kafadan ses çıkan, politika ile fazla iç içe olan bir grup. Kimisi siyasi görüşlerinden ötürü sevmez, kimisi siyasi görüşlerine rağmen müziğine bayılır; System of a Down’ı müziği yüzünden sevmeyen birini ise henüz görmedim.

Grup 2005 yılında iki albüm çıkarmaya karar vermişti. ”Mezmerize” şaşırtıcı ve güzel bir albümdü. İlginç tarafı Daron Malakian’ın rolüydü. Daron bu albümde resmen Serj Tankian’ı geri vokal konumuna düşürmüştü. Ardından çıkan bu albümde de aynı çizgiyi devam ettirdiler.

System of a Down’ın bu kadar ünlü olmasındaki en büyük pay nedir? Özgün müzik mi, akılda kalıcı rifler mi? Yoksa Ermeni lobisi mi? Bu böyle uzar gider. Fakat şunu kabul etmek gerekiyor: System of a Down sert bir müzik yapmasına rağmen popülaritenin içinden geçmiş, ilk albümünden son albümüne kadar kalitesini, özgünlüğünü devam ettirmiş, saygıyı hak eden bir grup.

Albümdeki çoğu şarkıda gitarist Daron’ın harika vokal yeteneği ortaya çıkıyor. Neredeyse Serj Tankian’dan bile daha iyi bir vokal yeteneği var. Akılda kalıcı, kolay ve keyifli rifler de ayrı bir şahane. Daron Malakian’a bir deha desek yanlış olmaz sanırım. Bu kadar basit, akılda kalıcı ve özgün rifler yazmak her yiğidin harcı değil.

Bu albümde öyle bir şarkı vardı ki, ilk çıktığında çok konuşulmuştu. Adı ”Holy Mountains”… Bu şarkı hakkındaki saçma sapan iddialar ve yalanlar yüzünden çoğu kişi grubu dinlemeyi bırakmıştı. Hatta saçma sapan bir başka grup da System of a Down’a karşı saçma sapan, utanılası bir klip çekip YouTube’da paylaşmıştı. ”Holy Mountains” isimli parçada Ermenistan’ın ”soykırım”, Türkiye’nin ”tehcir” olarak adlandırdığı 1915 olayları anlatılıyor. Bu açıdan bakınca, “Hypnotize” için 1915 olaylarının en fazla bahsedildiği albüm diyebiliriz. Siyasi görüşlerime ters olmasına rağmen, bence şarkı mükemmel.

Bu albüm grubun bazı hayranlarına göre hayal kırıklığı olabilir, çünkü Serj Tankian gibi mükemmel bir sese sahip bir vokalist, birkaç şarkı dışında geri planda kalıyor. Hatta Lonely Day’de Daron Malakian vokal görevini komple üstlenmiş durumda. Tabii benim gibi Daron’ı daha çok seven hayranlara göre bu iyi bir şey. Daron Malakian albümün genelinde ön plana çıksa da, Serj Tankian’ın yeteneğini konuşturduğu Tentative ve Holy Mountains gibi parçalar da var elbet.

Bu albümden sonra System of a Down için hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Grup dağıldı, gitarist Daron Malakian ve davulcu John Dolmayan Scars on Broadway isimli ayrı bir grup kurdu. Serj Tankian solo kariyere başladı, albümler çıkardı. Shavo Odadjian ise evde sakallarına bakmakla uğraştı. Grup 2010′da geri döndü, 2015′te ana vatanlarında bedava bir konser verdi ve bu sene de yeni bir albüm çıkarmaları bekleniyor.

“Hypnotize”; Serj Tankian hayranlarının sevmeyeceği, Daron Malakian hayranlarının bayılacağı bir albüm diyerek yazıyı noktalayalım. Politika ile müziği ayrı tutmanız dileğiyle, iyi dinlemeler.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.76/10, Toplam oy: 80)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2005
Şirket
Columbia
Kadro
Serj Tankian: Vokal, klavye, theremin
Daron Malakian: Gitar, vokal
Shavo Odadjian: Bas, geri vokal
John Dolmayan: Davul, perküsyon
Şarkılar
1. Attack
2. Dreaming
3. Kill Rock 'n Roll
4. Hypnotize
5. Stealing Society
6. Tentative
7. U-Fig
8. Holy Mountains
9. Vicinity of Obscenity
10. She's Like Heroin
11. Lonely Day
12. Soldier Side
  Yorum alanı

“SYSTEM OF A DOWN – Hypnotize” yazısına 25 yorum var

  1. burak35 says:

    korn linkin park manson ghost gojira ve rammsteinle birlikte yeryüzünde gördüğüm en sikko en sikten boktan en kıytırık en neüdüğü belirsiz sikimsonik gruplardan biri mk

    deatheist

    @burak35, helaaall bu müzik seninle gurur duyuyor yiğidim aslanım

    killyourselfchuck

    @burak35, erkekkkkk

    Salata

    @burak35, trveeeee kvlttttttt

    Ashes of the Wake

    @burak35, bu ne cesarettir yarabbi. seni tanımak istiyorum yiğidim. mutlaka ara.

  2. burak35 says:

    @deatheist, @killyourselfchuck, bu dandik grupları dinleyeceğime gider desultory dinlerim adamların en azından yaptığı bir tür var ve kalitesi var ne boş adamlarsınız la

    killyourselfchuck

    @burak35, şaka yapıyoruz la daha kaliteli gruplar var tabii de şunu unutmamak lazım (ben bu grubu dinlemesemde) kendi yaptıkları türde başarılılar.

    deatheist

    @burak35, istiyorsan osuruk sesi dinle orası beni bağlamaz da yıl olmuş 2017, elle tutulur bir gerekçe göstermeden ”koğn lönkön pork monson vs. gördöğöm ön sökko goroplor yo” kadar basit bir cümle kurabilmen için kendini akşamdan suda bekletmiş falan olman gerek ya.

    dünya’nın ihtiyacı olan son şey senin ve benim bu konularda ki beş para etmez görüşlerim buna hiç şüphen olmasında sen görüşünü ifade edebileceğin binlerce üslup, tavır, cümle, kelime arasından en sert olanları (en azından küfürlü olanları) seçiyorsan bence bunda problem var aga sevmiyorum, beğenmiyorum diyip geçmek bu kadar mı zor?

    özellikle günümüzde ki kolay erişilebilirliğin de getirisiyle; beğenmediğin takdirde bir daha dinlememek üzere rafa kaldırabilmen bu kadar kolayken senin bu hiç görmediğin, etmediğin adamlara böylesine nefret duyman hayli garip. ya aranızda derin bir husumet geçti, ya da internet dışında ki hiçbir ortamda kimsenin yüzüne düşüncelerini söyleyemeyecek kadar losersın, bu yaşına kadar herkes tarafından dışlandın ve hıncını buralardan çıkartıyorsun :)) kolay gelsin kardeş

    Ahmet Saraçoğlu

    @burak35, dün gece deatheist’in yukarıdaki yorumuna verdiğin ama benim yayınlamadığım cevaptan ötürü bundan sonra siteye yorum yazmazsan sevinirim, yazdıkların artık sitede yayınlanmayacak.

    deatheist

    @Ahmet Saraçoğlu, abi keşke yayınlasaydın ya küfür dağarcığının ne kadar yaratıcı olduğunu merak ettim şu an açıkçası dhfkghdgkshd

  3. junkman afatsum says:

    Öncelikle şunu söylemeliyim kritiğin sonunda ki ” Politika ile müziği ayrı tutmanız dileğiyle” bu söz olmamış arkadaş. Nedenine gelirsek politika dediğimiz şey hayat standartlarımızı belirliyorsa sırf müziği güzel diye ya da başka sanat eseri olur hiç fark etmez bir şeyi güzel diye ayılıp bayılamam. Yani sonuna kadar eleştirebilirim amma velakin cahil bir duruş tavır sergileyip o sanat eserini tümden reddediyorum anlamına gelmesin tabi ki oturup dinlerim çözümlemeye çalışırım mesajını.

    Bu arada benim dünya görüşüme göre çok da ters bir duruşu olmayan bu grubun bu albümü tam bir başyapıt bana kalırsa. Mükemmel riffler mükemmel melodiler mükemmel bir vokal atışması ve mükemmel bir özgünlüğe sahip bu albüm ki bence ikiz kardeşi ”Mezmerize” ve ”Toxicity ”albümleride bu saydığım özelliklere sahip başyapıtlar.

    Notuma da gelirsek tabi ki 9/10 bir puanı ise daha iyisini yapabilecekleri düşüncesi nedeni ile kırıyorum.

  4. @junkman afatsum, Politika önemsiz demiyorum, politik görüşleri yüzünden grubun müziğini kötüleyenlere lafım. Grubun milliyetçi yönüne ben de ayar oluyorum mesela. Sosyalistim ama emperyalist bir yalan olan soykırımı kabul etmem.

    deadhouse

    @Ashes of the Wake, ”emperyalist bir yalan olan soykırım”

    Niyetim tartışma başlatmak değil zaten tartışılacak bir şey değil ama bu konudaki özgüvenli tavrın şaşırtıcı.

    Ashes of the Wake

    @deadhouse, kabul eden ülkelere bakarsak ve o dönemin rus komünistlerine bakarsak şaşırtıcı değil aslında. Soykırımın kralını yapan ülkeler kabul ediyor ve sağlam propaganda yürütüyor. Katliamlar olmuştur elbette çeteler arasında ama soykırım çok farklı bir şey. Ermenilerin o zaman pek fazla nüfusa sahip olmadığını düşünürsek 1.5 milyon sayısı çok abartı. Eğer öyle bir soykırım olsaydı şu an dünyada 8 milyon ermeni olmazdı bence. He tabi bunu tartışacak yer değil burası ama neden öyle düşündüğümü belirtmek istedim. :)

    Ashes of the Wake

    @deadhouse, haha insanların politik düşünceleri değişebiliyor hakkaten 3 sene önce dediklerime bak haha. cidden baya özgüvenli konuşmuşum.

    deadhouse

    @Ashes of the Wake, İnsanlar bazen değişimi salt olumsuz lanse etmeye çalışıyor. Değişmek utanç verici bir şey değildir. Bu nedenle bence insanları geçmişteki bazı düşünceleri nedeniyle zor durumda bırakmamak lazım. Israrla “bak sen şöyle demiştin” demenin bir faydası yok. Sırf eskiden söylenen bazı olumsuz, yanlış sözler nedeniyle onlara önyargıyla yaklaşmak doğru değil. Olumsuz ve olumlu değişim yerine ben “değişim zorunludur” demeyi tercih ediyorum. Konunun dışına çıktık, bunu niye söylüyorum. Maalesef çevremde insanları salt geçmişleriyle yargılamaya çalışan çok insan gördüm. Uzattım galiba. Bu da benim kusurum:)

    Küçük Zenci

    @Ashes of the Wake, Bir yanlış anlaşılmayı düzelteyim. SOAD elemanları milliyetçi değiller bildiğim kadarıyla. Tam politik görüşlerini bilmiyorum ama kelle paça bir Ermeni milliyetçisi Türkler’den hardcore nefret etmesi gerekirken hafızamı yokladığım kadarıyla grubun 5-6 sene önce okuduğum bir röportajında Türklerle bir zoru olmadığını, hatta sevdiklerini, tek sorunlarının Ermeni Soykırımı olduğunu, hatta Türkiye’de konser dahi vermeyi istediklerini fakat tepkilerden çekindiklerini okumuştum. Hatta hatta 2013′de Gezi eylemlerinde değil metal, tüm müzik camiası içinde bize en büyük desteği veren gruplardan biri de Soad olmuştu. O güne kadar açıkçası bende pek sevmiyor olsam da Gezi’deki o duruşları nedeniyle 2013′ten sonra gruba karşı bütün önyargılarım kalktı hatta sempati dahi beslemeye başladım. Ha yine yaptıkları tarz bana pek hitap etmiyor o ayrı.

    Her zaman diyorum sorun halklar arasında değil, devletler ve hükümetler arasındadır diye.

    Ashes of the Wake

    @Küçük Zenci, Gezi parkına destek verdiler, Türklere karşı bir nefreti yok ama milliyetçi oldukları bariz belli. Özellikle Daron Malakian.

    Bence de sorun halklar değil devletler arasında. Emperyalist ülkeler de bunu ister zaten, orta doğu halklarını birbirine düşürmek için elinden geleni yapar. Fakat bunu anlamayan bir halkın, bir milletin ismini küfür olarak kullanan, sansürleyen, bir halktan nefret eden kafatasçı faşistler var.

  5. killyourselfchuck says:

    albümün puanın bu kadar düşük olmasına üzüldüm, gerçekten çok fazla gruba ilham kaynağı oldular. Hala fanları değilim, ama ben bile üzülüyorum bunlara olan önyargıya.

  6. Asitli Günler says:

    “Neredeyse Serj Tankian’dan bile daha iyi bir vokal yeteneği var. ”

    Bu cümleye hiç ama hiç katılmıyorum. SOAD zaten bu vokal tartışması yüzünden Serj ile Daron arasında gerilim oldu grup müziğe ara verdi. Şimdi yeni çıkacak albümlerin vokallerinde Serj daha ağırlıklı olacak diye düşünüyorum.

  7. mrfaraday says:

    müziğe müzik pencerisinden bakamayanlar zaten hiç bir zaman gerçek müziği hissedemeyeceklerdir bu adamların siyasi görüşü gram umrumda değil tüm dünyanın tartıştığı bir konuda fikirlerinin doğru ya da yanlış olması umrumda değil
    adamların yaptığı müzik özel ve özgün
    ve inandıkları şeyleri ifade ediyorlar
    sen onlara inanmadığın için nefret ediyorsun saçma beynini doğumda kaybetmiş ergen seni

  8. Bu adamların en iyi albümlerinden biri “Mezmerize” ama sitede kritiği yok. Yazılsa mı acaba bir ara.

    Bu arada şu şarkı:

    https://www.youtube.com/watch?v=eIqESwzCGg4

    = System of a Down’a dair her şey

    Cidden Serj’in vokaliyle ve daha sert distortion’la düşününce aynısı oluyor ahah

    Ashes of the Wake

    @Ahmet Saraçoğlu, aslında ilk onu yazmayı düşünüyordum ama Hypnotize hep geri planda kalan bir albümdü. Mezmerize’yi de yazmayı düşünüyorum kısa zamanda.

  9. Frostauðn says:

    Bu albümü dinlerken Lonely Day’de götümden bıçaklamasanız 10 puan vericem her dinlediğimde o yalnızlık hissi çöküyor. Yalanda olsa mutluymuş gibi yapmak yalnız değilmişim gibi hissetmek iyi geliyor. Neyse farkındalığı olan canlılarız ama çoğu zaman hayatın akışında kopup gidiyoruz iyi ki gidiyoruz yoksa sürekli gerçeklikle mücadele etmek insanı öldürürdü gündelik hayatın o keşmekeşinde kaybolmak ne güzel şey insanın devam edebilmek için buna ihtiyacı var.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.