# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SABHANKRA – Revenge
| 04.03.2017

Hepsi bir arada.

Melodik death metal, thrash metal, black metal, power metal, pagan metal, folk metal gibi çeşitli unsurları bir arada kullanan ve hepsini epik bir anlayışla bir araya getiren İstanbullu grup SABHANKRA’yı, Headbangers’ Weekend performansı öncesinde sitede ağırlayalım dedik.

Albümsüz geçen 8 yılın ardından 2014′teki “Seers Memoir“la geri dönen SABHANKRA, geçtiğimiz yıl da “Revenge” adlı son albümünü çıkarmış ve 16 yıllık kariyerine 3. albümünü eklemişti. Bu kadar çok türü bir arada nasıl kullanıyorlar sorusunun cevabı aslında düşünüleceği kadar zor değil. Grup tüm bu türlerden ögeler taşıyor ve bunları farklı şekillerde kullanıyor olmaktan ziyade, akıllara hepsini getiren bütün hâlinde bir metal yapıyor. Bir şarkının bir yerine clean vokal koysanız power metale dönüşebileceğini, bir diğerine ufak bir melodi ekleyip daha pagan bir biçime sokabileceğinizi hissediyorsunuz. Kısacası SABHANKRA müziği; ufak oynamalarla bu türlerin herhangi birine daha yakın hâle getirilebilir.

Albümde yer yer kullanılan klavye melodilerinin sonraki albümlerde daha çok kullanılabileceğini düşünüyorum. 53 dakika süren ve hiç de kısa olmayan albümdeki müzik, bu tarz bir klavye desteğine gayet açık. “Revenge”in açılışını yapan You Will Die’ın başındaki SUMMONING’vari klavye kullanımı bunun ve bu formülün daha sık kullanılmasının SABHANKRA müziğini daha zengin hâle getireceğinin net bir göstergesi. The Moonlight gibi ilk dönem şarkılarda görülen doksanlar AMORPHIS etkilerini şu an belki fazla kullanmıyor ve daha dıgıdıgı atarlı taraflara kayıyorlar, ancak SABHANKRA müziğinin zenginleşmesini sağlayan bu unsurları da geri plana bırakmamaları herkes adına daha iyi olur kanaatindeyim.

Prodüksiyon namına albümün daha gümbür gümbür, daha dolgun olabileceği ortada. Gitarlar daha yırtıcı, daha etli olsalar, böylesi gitar bazlı bir müzik çok daha etkileyici hâle gelebilir. Grubun ileriki albümlerinde bu konuya daha çok özen göstermesi hem grup hem de dinleyici için daha iyi olacaktır, zira benzer türdeki yabancı gruplarda karşımıza çıkan kayıtlar için bu tarz şikâyetlere yer bırakmıyor.

SABHANKRA’ya dair en ilginç taraflardan biri de, grubun kimi melodilerinde yakaladığı Türk popu kıvamı. I’ll Die With Your Love gibi şarkılarda karşımıza çıkan melodilerde çok net bir doksanlar Türk popu etkisi var ve başta yadırgar gibi olsam da, sonradan bir şekilde bu doksanlar Türkiye’si griliğini, kalıtsal hüznünü SABHANKRA’ya çok yakıştırmaya başladığımı söylemek isterim. Hüzünlü bir Tükrçe pop şarkısının nakarat melodisi gibi duran bir melodi, SABHANKRA’nın üstüne basa basa vurgulayan yaklaşımı sonucunda bir şekilde grubun alametifarikalarından birine dönüşebiliyor.

Bunun yanı sıra, albümün en kırıp döken bölümlerinden bazılarına sahip olan kapanış şarkısı Abandoned By the Gods da yine SABHANKRA’nın diğer bir yüzünü görmemizi sağlayan; doksanlar Göteborg havasını sofralarımıza getiren bir yapıt. Tarama melodiler ve blast beat’lerle köpüren şarkı, 1.41′de giren klavye tonu tercihi ile şaşırtıyor, sonra yardırmaya kaldığı yerden devam ediyor. Bahsettiğim prodüksiyon konusunun gelişmesi hâlinde bu gibi agresif bölümler çok daha güçlenip, çok çok daha etkili hâle gelebilir.

SABHANKRA ülkemizin uzun soluklu gruplarından biri ve ne yapmak istediklerini iyi biliyorlar. Son yıllardaki üretkenlikleri düşünüldüğünde, daha güçlü bir prodüksiyon ve biraz daha kendi kendini edit’leme ile daha kompakt, daha vurucu bir SABHANKRA sunmaları gayet mümkün.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.60/10, Toplam oy: 30)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
El Emeği Göz Nûru
Kadro
Savaş Sungur: Vokal, gitar
Süha Kozbey: Gitar
Gürkan Yücel: Bas
Mehmet Engin: Davul
Şarkılar
1. You WIll Die
2. One Shall Fall
3. Cursed Sword
4. Immortal Son
5. Revenge
6. Eternal Rage
7. Hate
8. I Will Die with Your Love
9. Nightmare
10. To Die for a Lie
11. Abandoned by the Gods
  Yorum alanı

“SABHANKRA – Revenge” yazısına 4 yorum var

  1. Godless Killing Machine says:

    Bu elemanlar bayağı bir süredir ortalarda. Bu albüme şöyle bir göz attım, henüz yorum yapabilecek kadar dinlemedim ama sound konusunda hala sıkıntıları var. Daha önceki albümlerinde çok kuru bir soundları vardı, zaten ortaya bence çok orijinal bir şey konmuyor, bir de o soundla iyice kötü oluyordu. Halbuki daha iyisini yapabilecek kapasiteleri var bence. Gitar tonlarını biraz daha kirletmeleri lazım, davul kayıtları da çok daha iyi yapılabilir. Tonları hala çok kötü, çok amatör. Bir de şu metal gruplarının Türk müziği melodileri çalma işi bir tek bana mı bayat geliyor bilmiyorum. Kim yaparsa yapsın bir türlü ısınamadım. Çok bayağı, işin kolayına kaçmak gibi geliyor. Pentagram hariç.

    Bence Sabhankra şu anki haliyle son derece vasat bir grup. Belki bir şeyler kaçırmışımdır umuduyla albümü bugün dinleyeceğim. Ama umarım ileride bu sound işine ciddi ciddi eğilirler.

    ozzy

    @Godless Killing Machine, folk ezgilerden faydalanan yüzlerce grup var dünyada rotting christ,orphaned land,melecesh,moonspell diye uzar gider.Türkiye ye ait müzik neden metalle buluşmasın,bugün moğolistan dan bile kendi ülkesinin ezgilerini kullanan gruplar var.

    İlhan

    türk metal dinleyici kitlesinin anlayamadığı bir grup. bu kitle sussa daha çok kazanacak türk metali bence.

  2. Küçük Zenci says:

    Sabhankra’yı dinlemem etmem, bu grupla işimin olacağını da zannetmiyorum çünkü maalesef çoğu Türk grubunda olduğu gibi Savaş isimli elemanın mütevazilik konusunda biraz sıkıntısı var gibi. Kendinden daha amatör gruplara ve işlere alaylı yorumlarda bulunup prim yaptığını öğrendim. Hoş şeyler değil bunlar. Bence yukarıdaki arkadaşın dediği ”bu kitle sussa” meselesi bir yana, bir de piyasadaki insanlar biraz daha mütevazi olursa Türk metali daha çok kazanacak bence.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.