# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CIRITH GORGOR – Bi Den Dode Hant EP
| 16.03.2017

100. yazı.

Oğuz Sel

“İnsanların ortaya koydukları eser ya da yaptıkları iş noktasında sahip oldukları motivasyonu merak etmişimdir hep.” diyerek başlangıç yapmıştım geçen sene nisan ayında yayınlanan ilk PA kritiğime. Birkaç gündür kendimi yeni kritik yazma konusunda çeşitli nedenlerle isteksiz hissediyordum, durumu Ahmet’le paylaştım ve sağ olsun, anlayışla karşıladı beni. Ve dönüp dolaşıp kendi yazdığım yazının başlangıcında buldum kendimi. Evet, insanların ortaya koydukları eser ya da yaptıkları iş noktasında sahip oldukları motivasyonu merak etmişimdir hep ve şimdi bu yazıyı hazırlarken sahip olduğum motivasyon, geçen sene bu zamanlardaki nedenlerle aynı: PA’ya destek olmak, insanlarla sevdiğim/sev-e-mediğim müzikleri yazılar aracılığıyla paylaşmak ve yeni müzikleri keşfetmek için harekete geçmek (Aksi hâlde gün boyunca tek bir parçayı loop’a alıp saatlerce dinleyebilirim.) istemem.

Tabii bu yazıda, sıraladıklarım haricinde bir şey daha var beni harekete geçiren. O da, bu kritiğin, bir aksilik olmazsa ve yayınlanırsa, 100. kritiğim olması. Kimi zaman leş gibi kritikler hazırladığımı çok sonraları fark etsem de tasvir edebildiğim ölçüde, dilim döndüğünce bir şeyler anlatmaya çalışıyorum işte buralarda. Umarım işe yarıyordur, umarım birileri, hayatlarının albümlerine yazılarım aracılığıyla bir şekilde denk geliyordur.

Hollanda’nın yetiştirdiği başarılı black metal gruplarından Cirith Gorgor’un üzerindeki ataletten kurtulmasını memnuniyetle karşılıyorum. Zira adamlar normalde üç-dört senede bir albüm çıkarırlardı ve yüzlerce grubun fink attığı ortamda kendilerine muadil pek bir grup olmadığı için takipçiler, bir sonraki yapımı hasretle beklerdi. Neyse, hayaldi, gerçek oldu ve Hollandalı cengâverler, geçen sene sundukları “Visions of Exalted Lucifer”ın üzerinden bir sene henüz geçmişken yeni EP’leri “Bi Den Dode Hant” ile kulakların kirini pasını almaya geldiler.

“Kısacık EP’yi nasıl yazayım?” diye düşünürken aklıma konsantre Vernel geldi. Yükte hafif pahada ağır olan konsantre yumuşatıcılar, az miktarda kullanımla çok çamaşırın yumuşatılabilmesini sağlar mâlûmunuz. “Bi Den Dode Hant” EP’si de aynı üç yeni şarkı ve bir de önceki albümden, albüme ismini veren şarkıyla, kocaman bir albümlük keyif ve doyuruculuk barındırıyor. Klasik leş black metal gruplarından sayamayacağım Cirith Gorgor, enteresan melodilerle, eski albümlere ve popüler parçalarına gönderme niteliğinde tınılarla donattığı EP’sinde yırtıcılıktan taviz vermiyor.

Açılış parçasıyla kazıya kazıya giren Levithmong kişisi, bazı noktalarda, kendi adıma anlaşılması güç işlere girişerek şarkılara büyük katkıda bulunuyor davullarıyla. Bir sonraki mesele ise armonik zenginlik konusunda coşan gitarlar. Az önce de belirttiğim gibi eskilere selam çakan bazı bölümlerle, özellikle grubun fanlarının tüylerini diken diken eden ilk iki parça, grubu tanımak isteyenler için de mükemmel eserler olmayı başarıyor. Çok katmanlı vokal kullanımı ve kök notalar üzerinden yürüse de varlığıyla genel sound’u güçlendiren basgitarla daha da büyüyen “Bi Den Dode Hant” grubun bana kalırsa 2010’lu yıllarda attığı en önemli adımlardan. Şarkı kompozisyonları, parçaların genel tansiyonu ve enstrümantasyon gibi mevzular da devreye girince EP, “Ya dur, bir tur daha dinleyeyim,” kıvamına rahatlıkla geliyor.

“Şöyle takır takır çalarken tüylerim de diken diken olsun,” diye beklediğiniz yapımlar varsa “Bi Den Dode Hant” ilginizi çekecektir. Daha nice Cirith Gorgor kritiklerinde ve PA için hazırladığım daha nice 100. yazılarda görüşmek üzere.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.82/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Hammerheart Records
Kadro
Satanael: Vokal
Marchosias: Gitar
Valefor Gitar
Waldtyr: Bas
Levithmong: Davul
Şarkılar
1. Proclamation of Destruction
2. The Luciferian Principle
3. Bi Den Dode Hant
4. A Vision of Exalted Lucifer
  Yorum alanı

“CIRITH GORGOR – Bi Den Dode Hant EP” yazısına 9 yorum var

  1. deadhouse says:

    100. yazın hayırlı olsun. Severek okuyoruz:)

  2. northern says:

    sitede herhalde bu kadar kısa sürede bu kadar fazla albüm yazısı yayımlanan birisi daha yoktur, yazarlar kadrosunda bence adın geçmeli. tebrikler.

    deatheist

    @northern, kaç zamandır aynısını yazacaktım ben de, unutuyorum. hakikaten de hayran olunası bir çalışkanlık. ayrıca yazılarda ki üslubu, mizacı da gayet karakteristik bence. yazan kişinin adına bakmadan kritiğe biraz göz attığımda bile kendisinin yazdığını anlayabiliyorum

  3. Koralp says:

    Hayırlı olsun 100. kritiğin, son zamanlarda çok emeğin geçtiğini düşünüyorum siteye. Daha nice yüzlere.

  4. Horrendous says:

    Severek takip ediyorum kritiklerini gerçekten emeğine, kalemine sağlık. Kendi adıma teşekkür ederim sayende tanıştığım albümler için. Bir dost tavsiyesi sadece lütfen yanlış anlama, albüm notu konusunda biraz fazla cömertlik seziyorum sadece, tabii ki kişisel bir mesele ama diğer işlere haksızlık oluyormuş gibi hissediyorum. Onun dışında üslubuna hayranım.

    Bu albüme gelecek olursak tam anlamıyla sindiremedim ama şimdiden fazlasıyla beğendim.

  5. Ouz says:

    Arkadaşlar, güzel sözleriniz ve temennileriniz için ayrı ayrı çok teşekkür ederim.

    - Puanlamalarda daha hassas olmaya çalışacağım.

    - Metal müzik konusunda kadroya dahil olacak kadar donanımlı olduğumu düşünmüyorum. Zira sitede yazısı çıkan bir yığın grubu ya tanımıyorum ya da hayatımda hiç dinlemedim. Konuk yazarlık benim için en ideali şu durumda. :)

    - Kritik hazırlama mevzusunda süper çalışkan biri sayılmam, kendi işim de bir şeyler yazmak olduğu için çoğu zaman posam çıkmış vaziyetteyken kritik yazıyorum buraya. Üslubum ve anlattıklarım beğeniliyorsa ne mutlu bana. Bazen geveziliğin dozunu kaçırdığımı düşünüyorum ama kritiklenen gruptan ziyade doğrudan yazılarımla ilgili geri bildirim almadığım için yazıları çok da ehlileştiremiyorum işin açığı.

    Tekrar tekrar teşekkürler arkadaşlar, ölmezsem kalmazsam buralarda yazıyor olacağım yine.

    Sevgi ve saygılarımla,

    Oğuz

  6. Bu yazı yayınlandığı günden önceki gece dedemi kaybettiğimden bir şeyler yazma fırsatım olmamıştı, o yüzden şimdi yazıyorum.

    Bugüne dek siteye katkı yapan pek çok arkadaş arasından yazım tarzı, bilgisi ve insani ilişkileri açısından öne çıkan ve hem zor zamanlardaki desteği hem de bolluk zamanlarında attığı kritiklerle PA’yı daha da rahatlatan Oğuz’a buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Ana sayfadaki kadro kısmında adı geçmese de aslında kadroda yer alıyor diyebilirim. Site yenilendiğinde kendisi de isterse ismen yazılı olarak da kadroya ekleriz.

    Bugüne dek sitede pek çok insan yazılar yazdı, pek çok kişi katkı yaptı, ancak hem yazım kalitesi hem de miktarı açısından bugüne kadar PA’ya bu kadar fazla yardım eden bir başkası olmamıştı.

    Nice 100′lere diyelim. Sayende ben de çok fazla yeni grupla tanıştım, sağ ol var ol.

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Ahmet, öncelikle bu vesileyle sana ve ailene tekrar baş sağlığı, dedene de rahmet diliyorum.

    Güzel düşüncelerin ve daha da önemlisi PA’ya hayat verdiğin için ben teşekkür ederim.

    Oturup her gün sayfalarca yazı yazan ben, şimdi ne yazacağımı pek bilemedim işin açığı. İyisi mi, ben de nice 100′lere diyerek toparlayayım. :)

    northern

    @Ahmet Saraçoğlu, bu mesaj vesilesiyle sitenin yenileneceğini 2017′de de tekrar hatırlamış olduk haha. bi 5 yıldır yenileniyor, chinese democracy gibi olmak üzere hehe.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.