# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VIPASSI – Śūnyatā EP
| 28.02.2017

Teknikse teknik, duyguysa duygu.

Oğuz Sel

Dante’nin Inferno’sundan fırlayan kapağı ve Budizm’e hafiften sırtını dayayan konseptiyle ayrı bir merak uyandıran, sahip olduğu mistik yapıyı, ortaya koyduğu riflerle de dinleyicisine hissettiren ve kritiği hazırlarken yaşadığım aksilikler nedeniyle sanırım üçüncü defada tamamladığım Vipassi kritiğinden herkese merhaba.

Enstrümantal metal işlerinden acayip hoşlanıyorum. Melodik zenginliğin ve bireysel teknik kabiliyetlerin kimi noktada daha çok öne çıktığı bu türdeki grupları da yakaladıkça dinlemeye gayret ediyorum. Bu bağlamda Ne Obliviscaris ve A Million Dead Birds Laughing gibi gruplarda yer alan müzisyenlerin yan projesi sayılabilecek Vipassi, dinlemesi gayet keyifli bir müzik yapıyor.

“Śūnyatā” aslında geçen sene bağımsız olarak çıkardığı, geçtiğimiz ay da Season of Mist tarafından yayınlanan bir EP. Yapımda, soyut tınılar üzerinde dolanıp parçaları çok da kişisel enstrüman şovuna dönüştürmeden, kimi zaman akılda kalıcı kimi zamansa düşüncelere daldıran notalara hayat veren grup, Spotify’ın oluşturduğu teknik/brutal death metal listesinde yer alan “Benzaiten” parçasıyla, bu tür müzik arayanları rahatlıkla avcunun içine alıyor.

Fallujah’ın “The Flesh Prevails”deki enteresan rif formuyla Blotted Science’ın teknik tarafının bileşimi kıvamındaki grup, çoğu kişi tarafından duygusuz bulunan bu türde, gayet duygusal ve duygusallığı nispetinde sert şarkılara imza atıyor.

Temiz sound ve çalgı aletlerinin dengeli dağıtımıyla dinlenebilirliği hayli artan “Śūnyatā”, gitarların delirip coşmadığı ancak perdesiz basın hemen her şarkıda “Ben de buradayım!” diyerek kendini öne çıkardığı ve dinleyenleri bu tavrıyla memnun ettiği bir yapım oluyor. Kompozisyonun gidişatına göre şekillenen enstrümanlara mükemmelen uyum sağlayan davullar, teknik ve estetiği son derece güzel harmanlıyor.

Konuk olarak gelen hanım abla, enstrümanların oluşturduğu mistik havaya, ufak dokunuşlar yaparak farklı bir renk katıyor.Otuz dakikaya hayli yüksek bir müzikal doyuruculuğu sığdıran Vipassi, enstrümantal müzik yapan bazı grupların yer yer benimsedikleri, uzadıkça uzayan ve başı sonu bir süre sonra karışan şarkı üretme işine de hiç bulaşmıyor ve derli toplu parçalarla yapımı sonlandırıyor.

2016’da görece daha az kişinin haberdar olduğu, 2017’deyse adını hayli fazla müzikseverin öğrendiği Vipassi’nin şimdilik ilk kaydı “Śūnyatā” grubun bir sonraki kaydını heyecanla beklemek için en geçerli nedenlerden biri oluyor. Scale the Summit gibi grupları da takip edenlere önerebileceğim albüm, benim adıma 2017’nin sürprizlerinden biri olmayı başarıyor.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.11/10, Toplam oy: 18)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Season of Mist
Kadro
Ben Boyle: Gitar
Benjamin Baret: Gitar
Brendan Brown: Bas
Daniel Presland: Davul
Konuk:
Chantelle Clancy: Vokal
Şarkılar
1. Gaia
2. Benzaiten
3. Jove
4. Sum
5. Elpis
6. Paradise
7. Samsara
  Yorum alanı

“VIPASSI – Śūnyatā EP” yazısına 3 yorum var

  1. Swedish says:

    Ne obliviscaris in davulcusunu instagramda takip ettiğim için grubu erken keşfedenlerdenim.
    Çok ama çok dinlenebilir müzikleri var.ahmet in yazdıklarına ek olarak bayan vokal mırıldanmalarına bayıldım.Albümü iki şeyle anlat deseler mırıldanan vokal ve perdesiz bas gitar derdim.

    Umarım erken biten projelerden olmazlar

    Ahmet Saraçoğlu

    @Swedish, ben yazmadım, Oğuz yazdı. :)

  2. Emre Görür says:

    26 Ocak

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.