# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
OVERKILL – The Grinding Wheel
| 04.02.2017

Ne süpersin OVERKILL, cayır cayırsın OVERKILL.

Thrash metalde son yıllarda ne kadar çok kaliteli iş çıktığının farkındayız değil mi? ABD’sinden Almanya’sına, Güney Amerika’sından Kanada’sına, İsveç’ine, hem eski hem de yeni gruplardan ciddi anlamda iyi işler görüyoruz. KREATOR yeni albümüyle Almanya’nın en çok satan albümüne imza atıyor, hepsini geçtim, SEPULTURA bile iyi bir albüm çıkarabiliyor.

Nuclear Blast’tan gelen promo mail’ini telefonumda gördüğümde aklımdan geçen ilk şey “Acaba “Ironbound” kalitesine yaklaşacak bir şey olacak mı?” idi. “The Electric Age”i sevmiş, “White Devil Armory“yi daha da çok sevmiş biri olarak, grubun “Horrorscope“tan bu yana çıkardığı en iyi albüm olduğunu düşündüğüm “Ironbound”la baş edebilecek bir albüm gelmesi, OVERKILL adına isteyebileceğim en büyük şeydi.

“The Grinding Wheel”ı dinlemeye başladığımda ve özellikle de önceden yayınlanan ilk 3 şarkıyı geçtiğimde gördüm ki, albümü “Ironbound”la kıyaslamak hiçbir anlam ifade etmiyor. Bunun sebebi de OVERKILL’in burada farklı bir şey amaçlamış ve bunu çok sağlam şekilde başarmış olması.

Her şeyden önce belirtmek lazım ki, Blitz cidden büyük adam. Şu adamın şu yaşta ortaya koyduğu performans öylesine büyük, öylesine ders niteliğindeki. İştahı, heyecanı,adanmışlığı hiç bitmedi ve 18. albümde bile aynı gazla, aynı hırsla devam ediyor. Aynı şekilde D.D. Verni’nin OVERKILL’i bambaşkalaştırmasını sağlayan karakteri ve iyi bir ses sisteminde dinliyorsanız kayıtsız kalmanızı imkânsız kılacak performansı da dillere destan. Düşük frekanslar kütür kütür, güldür güldür üzerimize dökülüyor adeta. Ron Lipnicki’nin bombastik davullarıyla bir araya geldiklerinde daha da ölümcül hâle gelen baslar, OVERKILL ritim departmanının ciddi anlamda rakibi zor bulunur bir groove basmasına ve grubun müziğini çok çok yukarılara taşımasına vesile oluyor. Linsk ve Tailer’ın cayır cayır gitarları ve bu albüm özelinde tekme tokat daldıkları rifleri de eklenince, “The Grinding Wheel”ın ölümcül bir hâl alması kaçınılmaz oluyor.

Öncelikle “The Grinding Wheel” her şeyiyle saf bir thrash metal albümü. Biribirinden güzel rifler, yırtıcı vokaller, davullar ve baslarla şahlanan; Come Heavy gibi şarkılarda daha sludgy yüzünü gösterse de Red, White and Blue gibi ilk yarısı saf thrash, ikinci yarısı ilk dönem ANTHRAX’vari yerlere giden işitsel dayakların daha bir öne çıktığı, özellikle yayınlanan ilk 3 single’ın neredeyse kusursuza yaklaştığı; melodisiyle, şarkı düzenlemeleriyle, rif geçişleriyle, her anlamda dinlemesi çok, çok, çok zevkli bir albüm.

Bunu sağlayan unsurlardan bir diğeri de Andy Sneap’in önüne çıkan her şeyi yıkan prodüksiyonu. Gitarların yumruğu masaya vuran karakteri, basın dominantlığı, Blitz’in sesinin her çatlamasını duyduğumuz ayrıştırılırlığı ve splash’inden china’sına her şeyi yanı başımızda hissettiren çok canlı davul kaydıyla, “The Grinding Wheel” son zamanlarda dinlediğim en ağızdan saşya akıtan thrash metal prodüksiyonlarından birine sahip.

Şimdi gelelim asıl güzel kısma. “The Grinding Wheel”i önemli yapan ve bence son iki albümün önüne geçiren asıl şey, OVERKILL’in bu albümde belli açılardan kendini aşmaya karar vermiş ve bunu da en iyi şekilde başarmış olması. Grubun, hatta thrash metalin her döneminden, coğrafyasından örnekler bulabildiğimiz albüm; yer yer içine yedirdiği progresif unsurlar ve epik bölümlerle de öne çıkıyor. Sadece arka arkaya dizilmiş süper riflerden değil, melodisiyle, vokal paterniyle bir bütün hâlinde kendi çaplarında ufak dersçiklere dönüşen şarkı düzenlemelerinden bahsediyorum. Grubun bir şarkı içinde bir anda sağ gösterip sol vurması ve tüm karakteri çorba olmadan oradan oraya savurması; kulağa batan tek bir nota olmadan bu testere kıvamındaki şarkıları yılan balığı gibi kaydırması; ciddi anlamda takdire şayan.

Bu ustalık ve iş bilirlik sayesinde 1 saatlik albüm ciddi anlamda 35-40 dakikaymış gibi geliyor ve bir çırpıda bitiyor. Şöyle bir bakınca şarkıların uzun oldukları, OVERKILL’in METALLICA sendromuna yakalandığı şeklinde düşünülebilir, lakin işi bilen adam olunca böyle bir sulandırma, bayma asla söz konusu olmuyor. Sondaki 8 dakikalık isim şarkısına bakalım; ne yaptığını çok iyi bilmeyen bir grubun asla besteleyemeyeceği bir şarkı. Bitiyor sanıyorsunuz daha güçlü geliyor; araya çırılçıplak bas sokup destansı işlere kayıyor, görkemli, ihtişamlı hâle geliyor, tüyleri ürpertiyor, sersemletiyor…

Sonuç itibarıyla “The Grinding Wheel” her şeyiyle OVERKILL ve daha fazlasını bize veren, kusursuza yakın, ateş gibi bir thrash metal albümü. Ortalarına doğru birazcık herkesi memnun etmeyebilecek olaylara uğrayan, ancak grubu seviyorsanız muhtemelen bunlara da takılmayacağınız ve hep çok iyi yanlarıyla göreceğiniz albümü, KREATOR’la birlikte 2017′yi thrash metal adına taş gibi başlatan bir diğer albüm olarak deftere yazıyoruz. Bakalım thrash metal sevenler bu iki güzellik içinden hangisini daha çok beğenecekler. Hangisi daha çok övgü alırsa alsın, bu yarıştan galip çıkanın thrash metal dinleyicileri olduğu kesin.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.37/10, Toplam oy: 46)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Bobby "Blitz" Ellsworth: Vokal
D.D. Verni: Bas, Vokal
Dave Linsk: Lead gitar
Derek "The Skull" Tailer: Ritim gitar
Ron Lipnicki: Davul
Şarkılar
>01. Mean Green Killing Machine
02. Goddamn Trouble
03. Our Finest Hour
04. Shine On
05. The Long Road
06. Let's All Go To Hades
07. Come Heavy
08. Red White And Blue
09. The Wheel
10. The Grinding Wheel
  Yorum alanı

“OVERKILL – The Grinding Wheel” yazısına 18 yorum var

  1. Kıvanç says:

    Muhteşem ötesi..

  2. Godless Killing Machine says:

    Ahmet başkan bir şey soracağım, bu promolar cd olarak mı geliyor yoksa şirketin sana özel download ettirdiği bir yer falan mı var? Cehaletimden soruyorum.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Godless Killing Machine, ikincisi. Bazı şirketler mail’den link yolluyor, Nuclear Blast’ın basın için ayrı bir portalı var, albümlerin çıkışına belli bir süre kala oraya konuyor.

  3. yenal says:

    Cumaya kadar sabırla bekleyeceğiz.Blitz 58 yaşında.Sesini çok iyi kullanıyor oluşu uzun zaman daha bizi bu zevkten mahrum etmeyeceğini gösteriyor.Umarım 2-3 albüm daha böyle gider.

  4. Patognomonic says:

    Albüm kapağındaki mantık hatası: dişliler çalışamayacağı için, bu dişliler öğütemez

    hysteresis

    @Patognomonic, ahahah ilk gördüğümde anında bunu düşünmüştüm. Üzerinde yazı yazan dişli parçalanacağı için alabüm adı ona da gönderme yapmış olabilir :)

  5. 74-76 says:

    overkil hep güzel gitaristlerle çalışıp güzel albumler yaptıktan sonra bu iki vasat gitaristle yaptıkları tüm işler vasatın üzerine bi türlü çıkamıyor.from underground dan sonraki albumleri dinlemeye tahammül edenlerde garip geliyor..
    hee bişiler yapmaya çalışmışlar olacakmış ama hala vasatın üzerine pek çıkamamış gibiler.

    Osman Gümüş

    @74-76, Overkill 2 gitaristle beste yapmıyo yanlış olmasın. Dave Linsk sorumlu gitar işlerinden, diğer gitarist canlı performans için aldıkları part time işçi gibi bişiy.

    Osman Gümüş

    @Osman Gümüş, ayrıca bence herifler oturup çivi gibi de riff çakıyolar. https://youtu.be/N_fL_A8F0fE?t=162

  6. Özgür says:

    Yok ya olmuyor. Bu vokaliste ve yaptıklarına dayanamıyorum. Her şeyi çekilmez hâle getiriyor. 5.5/10

  7. yenal says:

    Bobby blitz overkill dir overkill de Bobby blitz dir.Benim şahsi fikrim metal dünyasında bu sesi bu kadar iyi kullanabilen nadir vokalistlerden biridir.İlk albümlerinden son albümlerine kadar beni en çok çeken vokaldeki fantastik brutal ,çiğ,vahşi farklı olarak tanımlanacak bir tarza sahip olmasıdır.Bilmiyorum yanlışmı düşünüyorum…

  8. deadhouse says:

    Taş taş. Son yıllarda dinlediğim en iyi Thrash Metal albümü. 2017′de ise dinlediğim en iyi albüm. O nasıl riffler insafsızlar! Müthiş gaz olmuş ya. Kritikte bahsedildiği gibi şarkılar uzun ama öyle bir ustalıkla kotarılmış ki bir anda bitiveriyor. 9.5/10

  9. yenal says:

    Red White And Blue, The Wheel…Bu iki parça için bile albüm dinlenebilir.Artık gerisini siz düşünün. Ron Lipnick overkill den ayrılmaz umarım.Parçaları canavara çevirmiş….

  10. riser says:

    san antoino spurs bile bu kadar istikrarlı değil arkadaş.

  11. Ölümüne beğenmedim ama tahmin ettiğimin çok çok üzerine çıkmışlar. Şarkıların hepsinde ayrı tatlar var. Bence Horrorscope’tan sonra yapılmış en iyi Overkill albümü şu an için. Bu arada thrash metal tarihi içerisinde en fazla albüm çıkaran grup oldular sanırım, kaçın bu 18? 19? 20? İyi ki varsınız.

  12. Koralp says:

    2010ların tartışmasız en istikrarlı ve en sağlam thrash metal grubu Overkill. Eski ve yeni işlerinin tam anlamıyla hastası olarak şunu söylemeliyim ki 2010 ve sonrasında çıkardıkları albümlerden en iyisinin açık ara The Electric Age olduğunu düşünüyorum fakat The Grinding Wheel de onun ardındaki yerini aldı benim için. Bu yaşta bu eforu nasıl sarf edebiliyorlar, bu enerji nereden geliyor hiçbir fikrim yok ancak işini en iyi yapan gruplardan biri bu adamlar. Keşke bir 10 yıl filan böyle gitseler. 8/10

  13. Küçük Zenci says:

    Bobby Blitz’in dinlediğim en iyi Thrash vokalisti olmasından şüpheliyim. Chuck Billy falan hiç bi şey değil bence onun yanında. Bir tek rahmetli Paul Ballof belki biraz zorlardı o kadar. Cidden acayip bi şeymiş bu adam ya.

  14. Hakan says:

    Ulan metallica album çıkarsın diye göbeğimiz çatlıyo , overkil 7 senede 4 tane şahane album yapacak enerjiyi , yaratıcılığı nerden buluyo. Açıkçası böyle hayvani şarkılar böyle müthiş bir album beklemiyo insan iki yılda bir album çıkarınca overkill.sıkıcı bir album dür deyip burun kıvırarak dinlerken hastası oldum. Sözler , vokaller , riffler ,gitarlar,davullar, düzenlemeler ve sound hepsi çok çok iyi , bi çırpıda dinliyosun albumu hiç sıkılmadan. Oooaaaoo time is killing meeeee .
    Bu arada blitz in you tube daki metal frontmenleriyle röportaj yapan veletle olan muhabbetleri çok matrak , adam acaip komikmiş .

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.