# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
İZMİR ATTACK – Kıvanç Yorulmaz: İzmir Metal Sahnesinde Neler Oluyor?
09.02.2017

“Euronymous’un dükkânına astığı Türk bayrağı.”

Yeni bir röportajdan daha merhaba. Bu hafta gözlerimizi İzmir’e çeviriyoruz. Karşımızda, son dönemde epey güzel işler yapan İzmir Attack ve organizasyonun başındaki isimlerden Kıvanç Yorulmaz var. Uzun süredir metal ile haşır neşir olan Yorulmaz ile İzmir Attack’i, festivale gelen ve gelmesi planlanan grupları, İzmir sahnesinin ve seyircisinin durumunu ve elbette ki MAYHEM’in efsane İzmir konserini konuştuk.

Röportaj: Ahmet Saraçoğlu

Kıvanç selam. Umarız her şey yolundadır diyerek sorulara başlıyoruz. Öncelikle bu röportajı seninle neden yaptığımıza dair bir cevap olması amacıyla biraz kendinden bahseder misin? Bu müzikle ne kadar zamandır haşır neşirsin? Metal senin için ne ifade ediyor, nasıl başladın, bugüne dek bu müzik için neler yaptın?

Tüm Pasifagresif ailesine ve okurlarına İzmir’den merhaba. Şu anda her şey güzel gidiyor ve daha da iyi olmasını umuyorum. Ben 45 yaşındayım ve İzmir Metrosunda yönetici olarak çalışıyorum. Rock, metal ve türevlerini dinlemeye liseye giderken başladım. Yaklaşık olarak 30 yıldır bu ortamın içindeyim. Metal müzik dinlemeye başladığım andan itibaren hayatımın içinde her zaman var oldu ve olmaya devam ediyor. Yaşam tarzım diyebilirim. Bugüne kadar olan süreçte yeni radyoların bol bol açıldığı dönemde İzmir’deki yerel bir radyoda Cehennemin Derinlikleri adında death, black, doom, grindcore vs tarzlarında bir radyo programı yaptım. Ayrıca Ege Rock Kültür Derneği’nin kurucu üyelerindenim. Elimden geldiğince tüm konser ve etkinliklere gittim. Grupların albümlerini aldım, imkânım dahilinde her türlü yardımı yapmaya çalıştım. Ege Rock Kültür Derneği olarak da pek çok konser düzenledik. İzmir Fuarı ile anlaşma yaparak 2 yıl üst üste İzmirli grupların Fuar süresince açık havada konser vermesini sağladık. Ayrıca Rotting Christ, Rumble Militia, Biocancer gruplarını getirdik. Yerli gruplarımıza konserler düzenledik. Son olarak da İzmir Attack’ın kurucuları arasındayım.

İzmir Attack adı altında düzenlenen bu konserlerin ikincisini 12 Şubat’ta gerçekleştiriyorsunuz. Bilmeyenler için kadroda kimler var, o gün festivale gelecekleri nasıl bir gün bekliyor?

12 Şubat Pazar günü Volume Alsancak’ta yapılacak olan İzmir Attack 2 konserimizde Sapık İnek, Inhuman Depravity, Tahrip ve Meta grupları sahne alacak. Konsere gelecek olan misafirlerimiz çok güzel bir şov izleyecekler. Gelen grupların hepsi başarılı gruplarımız. Ayrıca bu konsere gelecek olan misafirlerimiz sadece o güne ait olarak 18 Mart’taki Suicidal Angels konserinin biletini 40 TL ye alma imkânına sahip olacaklar. Hep beraber eğlenceli bir gün geçireceğimize inanıyorum.

18 Mart da İzmir Attack adına önemli bir gün, zira Yunan thrash metal grubu SUICIDAL ANGELS, Norveçli black metal grubu MORK, İzmirli RAMPAGE ve yine Yunanistan’dan AMKEN festivalin 3. ayağında sahne alacak. Bu isimleri neye göre seçtiniz? Yabancı grupların bu aralar Türkiye’ye gelme konusunda çekinceleri oldu mu?

Mork grubu ile irtibatı yıllar önce İzmir’e Mayhem’i getiren Arcan Öğütverici arkadaşımız kurdu. Grup yıllar önce Mayhem’in İzmirde konser verdiğini duyduktan sonra Arcan arkadaşımıza “efsane Mayhem’in konser verdiği İzmir’de biz de konser vermek istiyoruz” demiş. Arcan grubu tek olarak getirmeyi düşünüyordu. İzmir Attack’taki tüm arkadaşlar olarak Suicidal Angels’ı çok seviyoruz. Biz Suicidal Angels konseri düzenleyeceğimizi Arcan’la paylaştık ve o da “Mork da benden” deyince ilk iki grubumuz şekillenmiş oldu. Amken grubu ilk etkinliğimizde muhteşem bir performans sergilemişti ve çok olumlu tepkiler almıştık. Grubun vokalisti Vanyas (Türkçesi böyle okunuyor :) ) Suicidal Angels’ın İzmir’de konser vereceğini duyduktan sonra bana şaka yollu olarak mesaj attı ve “konserde Amken de olacak mı?” diye sordu. Ben de İzmir Attack’taki arkadaşlarıma durumu ilettim. Oylama yaptık ve herkes grubun tekrar gelmesini istedi. Bu sayede AMKEN grubunu da konsere dâhil edilmiş oldu. Rampage ise Türkiye’nin efsane olmuş gruplarından. Bugüne kadar birlikte çalışma imkânımız çok istememize rağmen olmamıştı. Grubun davulcusu Ozan ile muhabbet ederken düzenleyeceğimiz konser ile ilgili bilgi verdik ve Rampage’ın da bu konserde olmasını istediğimizi söyledik. Grup olarak seve seve çalacaklarını söylediler ve 18 Mart’taki İzmir Attack 3′ün kadrosu böylece şekillenmiş oldu. Türkiye’de yaşanan terör olaylarından dolayı grupların olumsuz cevap verme ihtimalini biz de değerlendiriyorduk, fakat gelmek istediklerini söylediklerinde herhangi bir çekincelerinin olmadığını görmüş olduk ve çok sevindik.

Daha derinine inersek, İzmir Attack’in amacından, hedeflerinden biraz bahseder misin? Grup seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz? İleride daha da büyük isimleri İzmir topraklarında görme şansımız olacak mı? 2017 veya 2018 yılı için İstanbul, Ankara gibi illerden bile birçok dinleyiciyi İzmir’e çekecek düzeyde büyük bir grup getirme planınız var mı?

İzmir Attack olarak toplamda 27 kişiden oluşuyoruz. Hedeflerimizi ve amacımızı ortak karar alarak belirliyoruz. Öncelikli amacımız konseri izlemeye gelen misafirlerimize ekonomik olarak en uygun konserleri düzenlemek. Grup araştırmalarını yapan 5-6 arkadaşımız var. Hem maliyetini hem de uygun tarihli olan grupları belirleyip aramızda tartışıyoruz. Grupları buna göre belirlemeye çalışıyoruz. Yerli gruplarımız da bizimle çalışmak istiyorlar. Hedefimiz ilerleyen süreçte çok daha büyük grupları İzmir’e getirerek konser verdirebilmek. Bunu sürekli birbirimizle paylaşıyoruz. Yapacağımız 2 etkinlikten sonra önümüzü daha net göreceğiz.

Son yıllarda İzmir’de MEKONG DELTA gibi kült isimleri de görmeye başladık. Bu konserleri düzenlerken seyircinin ne kadar ilgi göstereceği konusunda nasıl soru işaretleri oluyor? Düzenlenen konserlere gelen kitleden memnun musunuz? Promosyon ve etkinlikleri duyurma konusunda sıkıntınız oluyor mu, konserlerin ardından “benim hiç haberim olmadı” diyen metal dinleyicileriyle karşılaşıyor musunuz?

Seyircinin nasıl tepki vereceği hiç belli olmuyor. En az 200 kişi gelir dediğimiz konsere 35 kişi geldiği de oldu, 100 kişi gelse iyidir dediğimiz konsere 300 kişi geldiği de oldu. Konserlerimize gelen kitleden tabii ki de mutluyuz. Hepsinin ayaklarına sağlık. Buradan bir kez daha etkinliklerimize gelen herkese teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Etkinlikleri duyurma açısından pek sorun yaşamıyoruz. Ama daha iyisini de yapabileceğimizi görüyoruz. Etkinliğimizi duymayan nadiren de olsa bir iki kişi olabiliyor.

İzmir ve metal deyince akla elbette ki efsanevi MAYHEM konseri geliyor. Senin bu konsere dair söyleyebileceğin neler var? Konseri düzenleyenlerle de yakınsın; eğer biliyorsan, bize o konsere dair henüz pek bir yerde anlatılmamış detaylar verebilir misin?

Ben Gemlik’te çalıştığım için konsere gidememiştim. Konsere 247 biletli gelmiş. Ayrıca İzmir konseri Euronymous ve Dead’in sahne aldığı son konser oldu. Konsere elemanlar makyajsız gelmiş. Sahneye çıkmadan önce ise makyajlarını yapmışlar ve konsere gelen herkes grubu makyajlı görünce şok olmuş. Euronymous ölmese o yılın yazında misafir olarak Arcan’a gelecekmiş. Kışın da Arcan Euronymous’un yanına Oslo’ya gidecekmiş. Euronymous sahibi olduğu Helvete mağazasına bir Türk bayrağı istemiş. Arcan bayrağı yollamış ve Euronymous da dükkâna asmış.

3-4 yıl önce o zamanki grubumla İzmir’e gelip çalmış ve son derece katılımcı, gaz bir seyirciyle karşılaşmıştık. Sence İzmir ve çevre illerden gelen seyircinin metale ve canlı performansa açlığı ne düzeyde? Size gelen “şu grubu da getirin”, “şu da gelsin” talepleri genellikle hangi tür ve gruplar üzerine yoğunlaşıyor?

Düzenlediğimiz ilk İzmir Attack konserinden sonra çok güzel tepkiler aldık. Hiç tanımadığım insanlar konsere gelmişti. Çevre illerden gelenler de vardı. Aydın, Balıkesir, Manisa, Çanakkale, Eskişehir. Hatta Karabük’ten bile gelen misafirimiz oldu. Konser bittikten sonra izleyenlerin mutluluğunu görmek harikaydı. Yeni konserlerimizi heyecanla beklediklerini söylediler. Ayrıca Suicidal Angels, Kreator, Sodom isteyenler oldu. Thrash isteyenler ağırlıktaydı ama, death metal isteyenlerin de çok olduğunu biliyorum.

Ülkemizde yaşanan terör olayları belki de en çok eğlence sektörünü etkiledi. Özellikle yabancı sanatçıları Türkiye’ye getirmek artık hiç olmadığı kadar zor. Bu noktada sence konserlere katılım ve kaliteli işler yapmak isteyen organizasyonlara destek verme konusunda dinleyicilere de bir görev düşüyor mu? Konserlere gelme konusunda tedirginlik duyan, yahut “zaten iptal olur” diye en azından son ana kadar bilet almayan dinleyicilere ne gibi önerilerin olur?

Dinleyici olmak işin en kolay kısmı. Sadece konser biletini alıp izlemeye geliyorsun. Konser düzenlemek gerçekten çok zor. Ülkemizin son dönemdeki yaşadığı ve yaşamaya devam ettiği üzücü olaylardan sonra grup getirmek iyice zorlaştı. Ekonomik olarak maliyetlerin artmasının yanında, ortaya çıkan güvenlik sorunu bazı grupların geri adım atmasına yol açtı. Bu kadar zorlu şartlara rağmen konser düzenlemeye çalışan herkese büyük saygı duyuyorum. Dinleyicilere ise şunu söyleyebilirim. Artık eskisi kadar konser malesef ki düzenlenemiyor. Düzenlenen konserlere sahip çıkılması en büyük temennim.

İzmirli grupların son yıllardaki durumu konusunda ne düşünüyorsun? Sence olumlu bir gelişme var mı?

Çok güzel gruplar çıkıyor İzmir’den. Yeni albüm çıkaran ve çıkarma aşamasında olan God Mode, One Against All, Meta ilk aklıma gelenler.

Deneyimli bir metal dinleyicisi olarak küçük tatlı anket sorularıyla röportajın sonuna gelelim;

Hayatında izlediğin en iyi 5 konser:

- Mgla – Brutal Assault
- Uçk Grind – Ketum – Bornova
- Autopsy – Netherland Deathfast
- Biohazard – Brutal Assault
- Magrudergrind – Netherland Deathfest

2016′da dinlediğin en iyi 5 albüm hangileriydi?

- Asphyx – Incoming Death
- Magrudergrind – 2
- Suicidal Angels – Division of Blood
- Gorguts – Pleiades’ Dust
- Devildriver – Trust no One

Satın aldığın son 5 albüm?

- Amken – Adrenaline Shot
- Hellsodomy – Chaostorm
- Suicide – Deaf Mute
- Biocancer – Tormenting the İnnocent
- Slayer – Repentless

2017′de hangi grupların albümlerini bekliyorsun?

- Autopsy
- Dying Fetus
- Mgla
- Amken
- Memoriam

Sorularımız bu kadardı. Organizasyonlarınızda başarılar ve bol şanslar, her şeyin istediğiniz gibi gitmesi ve en kısa zamanda bir yerlerde görüşmek dileğiyle.

İzmir Attack olarak ilginiz için çok teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

etiketler:
  Yorum alanı

“İZMİR ATTACK – Kıvanç Yorulmaz: İzmir Metal Sahnesinde Neler Oluyor?” yazısına 11 yorum var

  1. dottre says:

    Çok güzel herşey bazi yerlerde özelliklede euronymous izmir konserini asla unutmayacagiz infernal hail

  2. Devrim says:

    lutfen mgla ‘yi izmire getirin

  3. deadhouse says:

    Mgla’nın Brutal Assault konseri şimdiden kült olmuş galiba.

  4. Küçük Zenci says:

    Euronymous üstadın Helvete’ye Türk bayrağı astığını bilmiyordum. Benim merak ettiğim Varg faşosu bu duruma ne tepki vermiş.

    Nox

    @Küçük Zenci, o da bıçaklamış işte.

    deatheist

    @Nox, sjdjdjfjffk gerekçe gibi gerekçe

  5. Koralp says:

    Doğduğumdan beri İzmir’de yaşayan biri olarak, genç yaşıma rağmen 2-3 senedir İzmir’de düzenlenen hemen hemen her organizasyona katıldım.En büyük pişmanlığım iki kere Bio-Cancer’in İzmire gelmesi ve benim gidemememdir; bunun haricinde Mekong Delta’dan Murder King’e, Rampage’dan Pitch Black Process’e yaklaşık 10 tane Türk ve yabancı grup izledim. Genelde katılım 150-200ü geçmiyor ama her konserde kemik bir kitle oluyor ve genel olarak müthiş zevkli konserler çıkıyor ortaya. 12 Şubat’taki organizasyonu kaçıracak fakat Suicidal Angels konserine iki elim kanda bile olsa gidecek biri olarak şunu söylüyorum ki, Türkiye’nin neresinde olursanız olun, İzmir’deki konserleri kaçırmayın. Çünkü Arcan abi ve İzmir Attack gerçekten harika işlere imza attılar son birkaç senedir. Ve buna ek olarak izleyici kitlesi, İzmir takımının süper lige çıkmasını bekler gibi metal konseri bekleyen onlarca aç insan olunca konserler çok daha zevkli oluyor. Kısacası hep yapın bu konserleri, biz gelelim.

    arcan

    @Koralp, 11.11.2017 Eric Forrest (E-FORCE) Voivod’dayken parçası olduğu Negatron ve Phobos albümlerinden oluşan setlist’i İzmir’ de çalacak…

    Koralp

    @arcan, O konserde de orda olacağım abi, kaçar mı :)

  6. Son of Moonshine says:

    Gbh konseri battı. Çok az kişi geldi.Bu konser yüzünden yapmayı düşündüğü işleri askıya aldığını duyurdular. Bu sitede de duyurusunu göremedim GBH konserinin. Bir süre konsersiz geçeceğine benziyor. Konser işinin tamamen endüstriyel bir hale geldiğinin kanıtıydı bence bu konser. Haggard konserinin tüm biletleri tükenmişti -bir ay önceki konser. Tabi gbh ve punk hem İzmir hemde Türkiye için hagard a göre daha az kitleye sahip bir grup ama bu kadar az beklemiyordum toplasan 50-60 kişi ya var ya yoktu.

    Son of Moonshine

    @Son of Moonshine, haggard konseri bir ay değil bir hafta önceydi.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.