# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DARK – Endless Dreams of Sadness
| 16.01.2017

Metal dünyasında “doksanların ortası” samimiyeti.

Oğuz Sel

Müzik üretebilen kişi veya grupların temel hedefi, oluşturdukları materyalleri derli toplu bir hale getirip geniş kitlelere ulaştırabilmektir. Bunun sonucunda kazanılan para ve edinilen şöhret, pek çok müzisyen için ikinci ve hatta üçüncü plandadır.Günümüze ulaşabilen ve ulaşamayan grupların ürettikleri eserlerin bolluğu bunun açık birer göstergesi. Müzik dünyasına çok sayıda ve gayet önemli değerler kazandıran Almanya’dan çıkan Dark, maalesef pek de tanınamadan hayatını noktalayan ama geride bıraktığı eserlerle asla unutulmaması gereken gruplardan biri.

Tür bazında yaklaştığınızda ne yaptıklarını ilk dinleyişte tam olarak çözemeyeceğiniz grubun ilk albümü olan “Endless Dreams of Sadness”, melodik death metal sosuna bulanmış melodik gothic metalli melodik thrash metal gibi bir şey esasen. Melodik kısmına fazlaca vurgu yaptığımın farkındayım ancak albümü baştan sona dinlediğinizde sizin de işitebileceğiniz gibi şimdiye kadar az sayıda gruba kısmet olacak derecede yoğun ve birbiriyle gayet başarılı bir şekilde bağlanmış rif ve klavye melodileri, albümün temel olayı.

1990’larda birçok popüler grubun da sıklıkla yaptığı “Parçanın belirli bir noktasında durakla, orta veya yavaş tempolu ikincil bölümlerle şarkıyı zenginleştir, tekrar dön ana parçadan devam et. ”formülünü yer yer uygulayan grup, albümün genelini naif bir kafa karışıklığıyla oluşturmuş izlenimini de vermiyor değil. Sanki grup elemanlarından bazıları “Biraz daha duygusal ve ruhlu işler yapalım..” derken diğer tayfa “Daha sert müzik yapmalıyız nıhaha!” tadında yaklaşmış olaya.

Bu kafa karışıklığı, vokal konusunda da kendini gösteriyor elbette. Genellikle brutal vokalle ilerleyen parçaların bazılarında vokal, brutal vokalle şarkı söylemeye ve kendince derdini anlatmaya çalışıyor. Çalışıyor çalışmasına da zaman zaman tebessüm ettirecek hallere de sebebiyet veriyor haliyle. Diğer yandan kimi parçalarda sahne alan ve hem arka planda kendini gösteren hem de parçaya doğrudan eşlik eden kadın vokalin, albüme ayrı bir güzellik kattığı çok açık.

Enstrümanlarına hakimiyet konusunda da zaman zaman tökezleyen grubun özellikle davulcusu, rahatlıkla duyulabilir aksaklıklara imza atmış bazı parçalarda. Buna rağmen şarkıların genel halleri ve bilhassa klavyenin gerek atmosfer gerekse melodi konusundaki yapısı, prodüksiyon temelli hataları affettiriyor. Farklı konuların ele alındığı sözlü şarkıların yanı sıra sözsüz şarkılarda da kendisini gösteren Dark, iddiam o ki, albümü tamamen sözsüz yapsa da bundan aşağı bir iş çıkmazdı.

Tek suçu yanlış zaman diliminde, yanlış prodüksiyon ekibiyle ve belki de yanlış tanıtım kampanyasıyla yola başlamak olan Dark, kariyerindeki en kompleks ve en melodik albümünü pek çok hata ve eksikliğe rağmen birilerine ulaştırmayı başardı ve ben bu albümü 15 seneye yaklaşan süredir dinleyebildiğim için kendimi şanslı hissediyorum.Eğer benim gibi melodi zengini albümlere hastaysanız ve bu konuda türlere takılıp kalmıyorsanız, “Endless Dreams of Sadness” beklentilerinizi fazla fazla karşılayacak bir albüm.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.00/10, Toplam oy: 6)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1995
Şirket
GUN Records
Kadro
Michael Löchter: Vokal
Christian Betz: Bas
Volker: Klavye
Jochen Donauer: Davul
Mathias Fickert: Gitar
Şarkılar
1. Endless Dreams...
2. Nemesis of Neglect
3. Dawn of the Gods
4. When the Love Is Gone
5. Gaias Masterpiece
6. Fool
7. A Taste of Fear
8. In Darkness
9. Brainsickness
10.Dagobar
11. Embedded in Illusions
12. Visions
13. ...of Sadness
Web
Yok
  Yorum alanı

“DARK – Endless Dreams of Sadness” yazısına 1 yorum var

  1. Ouz says:

    Yazıdan kısa süre sonra albümün, internette bulabildiğim en kaliteli kaydı eklenmiş. Bendeki kayıt da dahil olmak üzere internetteki tüm kayıtlar düşük bitrate’liydi.

    https://tinyurl.com/yyh8m9qu

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.