# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DARKTHRONE – Arctic Thunder
| 01.10.2016

Karlı havada bira içmek.

Black metal tarihini yazan gruplardan biri olan DARKTHRONE’la ilgili en güzel şeylerden birisi, Fenriz ve Nocturno Culto’nun black metal tarihi içindeki konumlarından dolayı herhangi bir kasıntıya girmemeleri ve kariyerlerini son derece üretken şekilde sürdürmeleri. “Biz kvlt bir grubuz, öyle ikide bir albüm çıkarmamalıyız” gibi bir kafaya girmeden bir ila üç yıl arasında paso albüm yayınlıyor oluşları onları çok daha sevilesi yapıyor diye düşünüyorum.

Tabii DARKTHRONE ve sevilesilik deyince asıl konu; başta Fenriz olmak üzere grubun aşırı derecede samimi ve içinden ne geliyorsa onu yapıyor oluşu. Seveni sevmeyeni elbet var, ancak tartışmasız bir gerçek var ki, o da DARKTHRONE sadece ve sadece kendi istediği şeyi yapıyor.

The Underground Resistance” ile son albümlerde peydahlanan “Gerçek DARKTHRONE bu deyil… :(((((((“ fenomenini iyice körükleyen grup; yeni albümü “Arctic Thunder”da da yine istediğini yapıyor ve elbet köklere dönmese de, cayır cayır bir DARKTHRONE albümü yaratmayı başarıyor. Adını 1985-1989 arasında aktif olan ARCTIC THUNDER adlı Norveçli gruptan alan albüm, bir önceki albümdeki speed metal/heavy metal ağırlığını klasik hevy metal/black metal tarafına doğru kaydırmış. Grubun 1988-1990 arası demolarını kaydettiği The Bomb Shelter’da kaydedilen ve çiğlik dozu tam da DARKTHRONE’a uygun bir sound’la bezeli “Arctic Thunder”ın, her ne kadar grubun böyle bir derdi olmasa da, genel karakter olarak DARKTHRONE’un son dönemdeki en black metalli albümü olduğunu düşünüyorum.

Nocturno Culto’nun ekolu vokalleri, Fenriz’in çiğlikten geberen ama DARKTHRONE ruhunu da dibine kadar yansıtan davulları, grubun alışık olduğumuz rif karakteri ve eskilere, çok eskilere selamlar gönderen şarkı kimlikleriyle “Arctic Thunder” kesinlikle çok iyi bir albüm. Yer yer çok bariz şekilde CELTIC FROST’u, yer yer tribute düzeyinde MOTÖRHEAD’i (Inbred Vermin) duyduğumuz albümü değerli kılan bir diğer konu da, albümün az evvel bahsettiğim şekilde black metal kimliğini belirgin şekilde taşıması. Sludge’dan doom metale, thrash’ten death metale çeşitli ilhamlar, her tür old-school beslenme ve tüm bu çirkinlikleri uğursuz bir potada eriten anlayışın tepesinde, DARKTHRONE’a dair çok sevdiğimiz, vazgeçemediğimiz black metal ve black metalvari hareketleri de anbean görüyoruz.

Açılışı yapan mükemmel Thundra Leech’in ardından giren ve ilk 3 dakikası itibarıyla ENSLAVED’vari bir soğukluk pompalayan Burial Bliss, “Arctic Thunder”ın zengin karakterini daha ilk baştan yüzümüze çarpan yapıtlar. Clean gitarla başlayan ve dip gürültüne kurban dedirten prodüksiyonuyla DARKTHRONE’u neden sevdiğimizi bize bir kez daha gösteren Boreal Fiends, doom havasıyla albümde ayrı bir yerde duruyor. 2.30′daki “Boooooriiiyıııl Fiiiiiiyaaaaaaaaaaaands” ile birlikte iyice ağırlaşan şarkı, CELTIC FROST’vari hareketlerin ardından giren cowbell’le de güldürmeden geçmiyor. Inbred Vermin mükemmel bir MOTÖRHEAD’e saygı duruşu kimliği taşırken, Arctic Thunder’da ise sallanan kafalar (konserlerde değil, evlerde, odalarda) gözünüzün önüne geliyor. Büyük oranda ağır tempodaki Throw Me Through the Marshes’la biraz sakinleşen albüm mükemmel giriş rifiyle ilk andan vuran Deep Lake Trespass’le sona yaklaşıp, albümün en kısa şarkısı The Wyoming Distance ile de kapanıyor. Şarkının sonunda Fenriz’in bir kuplelik MR. MISTER cover’ı da duyulası.

Sonuç itibarıyla “Arctic Thunder”, karlı havada eldiven takmadan içilen soğuk bira gibi bir albüm. Hem buz gibi tenekesiyle elinizi üşütüyor hem de yudumladığınız alkolle içinizi ısıtıyor. Grup her ne kadar bir süredir dinleyicilerini ikiye, üçe, dörde bölmüş ve bunu zerre kadar umursamamış olsa da, tek bir gerçek var o da DARKTHRONE dilediği müziği dilediği şekilde yapmaya ve metal tarihinin en önemli gruplarından biri olmaya devam ediyor.

Grupla ilk kez “Hate Them” zamanında tanışmış bir dinleyici olarak şöyle bir baktığımda, “Arctic Thunder” beni baya uzun zamandır en çok heyecanlandıran, dinlerken en çok keyif aldığım ve en sevilesi olarak gördüğüm DARKTHRONE albümü.

Zaten bir grupta Fenriz diye biri varsa, ne yaparsanız yapın o grubun yaptığı şeyleri de elbet bir şekilde sevmek zorunda kalacağınız da aşikâr.

İyi ki varsın, iyi ki kendinden başka kimseyi sallamıyorsun DARKTHRONE.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.94/10, Toplam oy: 81)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Peaceville
Kadro
Nocturno Culto: Vokal, gitar, bas
Fenriz: Davul, bas, gitar
Şarkılar
01. Tundra Leech
02. Burial Bliss
03. Boreal Fiends
04. Inbred Vermin
05. Arctic Thunder
06. Throw Me Through The Marshes
07. Deep Lake Tresspass
08. The Wyoming Distance
  Yorum alanı

“DARKTHRONE – Arctic Thunder” yazısına 24 yorum var

  1. mysh says:

    Benim için senenin albümü.

  2. şeyh hulud says:

    Metale giriş A/1, her bakımdan ders gibi albüm.

  3. crowkiller says:

    darkthrone artık metal müziğin köklerine dönüş albümünden ziyade kendi köklerine dönüş albümü yapmalı, şöyle çatır çutur, çığlıklı, taramalı, blastlı, mağarada kaydedilmişinden, kapağı siyah beyaz,corpse paintli fenrizli, lyrics by yerine satanic poetry by yazan

    deadhouse

    @crowkiller, Öyle bir şey mümkün değil

  4. deadhouse says:

    Darkthrone resmen sikmiş bırakmış. 10/9.5

    x23

    @deadhouse, aynen.

    deadhouse

    @x23, Hala dinliyorum.

    Anubis

    @deadhouse, ben de

  5. P L A G U E says:

    Simdi neresinden övmeye başlasam, nasıl ifadeler kullansam boş olacak. 2016 her anlamıyla unutulmaz bir yıl. Benim için özellikle behexen tek başına yeter derken birde darkthrone cıkarıp dalgayı masaya vurdu. Kapağı ilk gördüğümde zaten kafamda şimşekler çakmıştı. Çok ağır bir darkthrone fanıyım. Her albümlerini seviyorum, bazılarına tapıyorum. Bu kadar dolu dolu müzik yapan bir grup 2016 da bunu artık başka boyuta taşımış. Öncelikle sardonic wrath den beri çıkardıklari en muhtesem albümleri oldu benim için. son yillarda kemik fanlardan bazilari(ben) yaptiklari motörpunkthrone albümlerini inanilmaz benimserken, diger kesim reroreroro yaparak gruptan uzaklasti. Neyse konu o degil. Konu bu adamlarin altina girdigi her tur icin basyapit cikarma potansiyelleri. Bi albumde sludge, doom, heavy, black hepsi var. Bazi parcalarda hissedilen hafif melankoli var. Lan sayin aminakoyduklarim. Siz ne icip ne dinliyirsunuz da bu kadar turu kusursuz sekilde birbirine yediriyorsunuz??? Darkthrone dinlerken aha candlemass rifi dedirttiniz bana. (Candlemass e ölürüm) ciddi soyluyorum sapittim resmen. Herseyi gectim o vokaller, sound, fenriz in davul tonu. Kusursuz. Balikesir sokaklarinda darkthrone dinlemeyen bole olsun die kosup bacaama bicagi taktirip eve donesim geldi lan resmen. Cok ozelsin, cok buyuksun be darkthrone…icmeden bunlari yazdim. İcerken daha cok yazarim ben bu albumun altina.

    Acancan

    @P L A G U E, hocam sen nerelisin

    P L A G U E

    @Acancan, denizli

    Acancan

    @P L A G U E, sefa abi sen misin

    P L A G U E

    @Acancan, ii de sen kimsin la? Aykut?

    Acancan

    @P L A G U E, hahaha evet doğru bildin. bir ara muhabbetin geçti engin beyler dedi balıkesir’de ulan dedim acaba. yorum altını da siktik biraz ama değişik bir sürpriz oldu

  6. TAAKE says:

    manyak bi şeyler bekliyordum,şaşırtmadılar gerçekten,olağanüstü bir şey tanımlanamaz çiğ melankolik enerjik pislik dolu

  7. P L A G U E says:

    Inbread vermin 1:21 kalp ben…

  8. deadhouse says:

    Bu sene açık ara en çok dinlediğim albüm. 50 defadan fazla dinlemişimdir. Darkthrone bu işi biliyor. Biri bana canım metal dinlemek istedi bir albüm önersene dese al sana Arctic Thunder derim köşeme çekilirim. Çok net bir şekilde amına koymuşlar, noktayı koymuşlar. Net, kısa, orijinal. Tam bir metal albümü.

    şeyh hulud

    @deadhouse, aynı şekilde, bu sene Dunsmuir-Dunsmuir ile birlikte en çok dinlediğim albüm. Hatta benim de içimden hep benzer bir şey geçiyor dinlerken, bundan sonra bana “bu metal ne ola ki?” diye soranlara direk bu albümü önericem. Müziğin ötesinde bi kültür var bu albümün içinde, dinlerken buram buram hissettiriyor onu.

    deadhouse

    @şeyh hulud, Cidden öyle. Kültür var derken çok haklısın. Müzikten öte bir şey var. Çok zor bir şey bunu yapmak, ama Darkthrone basit şekilde yapabiliyor. Bu da onların farklı.

  9. Küçük Zenci says:

    Bu senenin en iyi albümü net. Beğenmeyen Gojira dinleyebilir.

  10. Anubis says:

    Darkthrone un en sağlam ve en sevdiğim albümü . Mükemmel riffler mükemmel davullar mükemmel vokal . 10 üzerinden 10 fazla söze gerek yok harika albüm

  11. x23 says:

    burial bliss ne muhtesem bir şarkıdır. çıldıracağım dinlerken.

  12. 1001101001 says:

    şu albümün rym puanının 3.26 / 5.0 olmasının hiçbir mazereti yok. siteyi çok sevsem de arada böyle dallamalıkları oluyor site erbabının. halbuki 2010 sonrası çıkan albümlerden içinden metal nedir diye sorsalar bunu gösteririm.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.