# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DARK FUNERAL – Where Shadows Forever Reign
| 13.06.2016

Kitabına uygun mükemmellik.

Black metali çok fazla seviyor oluşumdan dolayı bir kez daha kendimi şanslı hissettiğim bir kritikten daha merhaba. Bu yıl içinde tür adına epey güzel işler çıktı, çıkıyor.

Şu anda da onlardan biriyle beraberiz.

DARK FUNERAL’la tanışmam 2001′e, “Diabolis Interium”a dayanıyor. O sırada sınırlı olan black metal dağarcığım içerisinde grubu beğenmiş, açıkçası biraz da yorucu bulmuştum. Sonrasında çıkan albümleri sevdiysem de, kendimi gerçek bir DARK FUNERAL hayranı olarak gördüğümü söylemem. Peki bu durum “Where Shadows Forever Reign” ile birlikte değişti mi?

DARK FUNERAL, tavrından ve genel halet-i ruhiyesinden ötürü pek çoklarınca trve’luk namına çöp olarak görülen, pek çoklarınca küçümsenen, hatta dalga geçilen bir grup. Bu yüzden de black metal dünyasında seveni olduğu kadar sevmeyeni de olan DARK FUNERAL’ı, özellikle Lord Ahriman’ın kimi Joey DeMaio’lukları sebebiyle, black metalin MANOWAR’ı olarak gördüğümü söyleyebilirim.

Lâkin bu, grubun 7 aradan sonra çıkardığı “Where Shadows Forever Reign” çok nefis bir black metal albümü olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Lafı çok dolandırmadan sadede gelelim. “Where Shadows Forever Reign” her anlamda, ansiklopedik karşılık olacak düzeyde net, formülize, saf bir black metal albümü. İlk saniyesinden son anına dek black metal içinde çeyrek asırdır duyduğumuz her şeyi tekrar tekrar duyuyoruz.

Cümle sanki olumsuz bir şey ifade ediyormuş gibi gözükse de, işin aslı öyle değil. “Where Shadows Forever Reign” her anlamda kanıksanmış şeylerle dolu ve türün karakteristik özelliklerinin güvenli ellerinde dolanan bir çalışma olsa da, yine türün bu karakteristik özellikleri çok harika şeyler olduğundan, albüm baştan sonra sular seller gibi akıyor. Şimdiye dek en az 30 kez dinlediğim “Where Shadows Forever Reign”, her seferinde bende “lan yine mi bitti?” hissiyatı uyandırdı ki, bir albümün sağlayabileceği en büyük başarılardan biri budur diye düşünüyorum.

“Where Shadows Forever Reign”de DARK FUNERAL kadrosundaki köklü değişimleri de görüyoruz elbet. Albüme Tempel of Ahriman diye bir şarkı koyacak kadar DARK FUNERAL’ın sahibi olan Lord Ahriman’ın dışında, özellikle Emperor Magus Caligula’nın ardından katılan vokalist Heljarmadr albümde baya bir gözde gösterisi yapıyor. Caligula’nın tarzını seven biri olarak, daha önce sadece GRÁ’nın “Ending” albümünde dinlediğim Heljarmadr’ın gruba katılışı gayet isabetli bir karar olmuş. Çok varyasyonlu olduğunu söyleyemem ve tehditkârlık namına da yüzümüze fazla gırtlak parçası ve kan pıhtısı yapışmıyor, lâkin arkadaki kitabına uygun black metal üzerine gayet cillop gibi oturan bir yırtıcılığı var.

Albümdeki tüm şarkılarda black metal sevgimi törpüleyen sayısız bölüm olsa da, bunca dinlemenin ardından en sevdiğim şarkı sanırım As I Ascend olarak öne çıkıyor. Ağırlığı ve enfes melodisi günlerdir dilimden düşmüyor. Diğer bir mükemmel black metal örneği de her anı kusursuz The Eternal Eclipse. Albümden iki şarkı seç deseler bu ikisine öncelik tanırım, ama dediğim gibi albüm her bittiğinde “yhaaaa! :(” oluyorum.

Dediğim gibi; alışık olunmadık veya türün sınırlarını zorlayan tek bir şey bile yok, riske girmek yok, her şey standart black metal… Ve her şeyin iyi yapılması neticesinde, bu harika bir şey.

“Where Shadows Forever Reign”; “Attera Totus Sanctus” ve “Angelus Exuro pro Eternus“tan net şekilde daha iyi bir albüm diye düşünüyorum. DARK FUNERAL hakkında ne düşünürseniz düşünün, “Where Shadows Forever Reign” çok net şekilde yılın ve hatta son yılların en iyi black metal albümlerinden biri.

Ha bir de, Necrolord = adam gibi adam.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.14/10, Toplam oy: 84)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Century Media
Kadro
Lord Ahriman: Gitar, bas
Chaq Mol: Gitar
Dominator: Davul
Heljarmadr : Vokal
Şarkılar
1. Unchain My Soul
2. As One We Shall Conquer
3. Beast Above Man
4. As I Ascend
5. Temple of Ahriman
6. The Eternal Eclipse
7. To Carve Another Wound
8. Nail Them to the Cross
9. Where Shadows Forever Reign
  Yorum alanı

“DARK FUNERAL – Where Shadows Forever Reign” yazısına 26 yorum var

  1. TAAKE says:

    albüm ne zaman çıktıda hemen kritiklediniz ya deli gibi bekliyorum bu albümü ama daha ulaşamadım maalesef ama sağlam bi şey olduğu çok önceden kesindi zaten bulur bulmaz burdayım

    Ahmet Saraçoğlu

    @TAAKE, @Can, albümün tamamı kritiğin içindeki Spotify playlist’inde var zaten.

    Can

    @Ahmet Saraçoğlu, Ben onu açtığımda parçaların kısa halleri açılmıştı sadece, siteye gitmek gerekiyo sanırım.

  2. Can says:

    Saldırgan Dark Funeral’ı seven ve ona alışmış biri olarak pek beğendiğim söylenemez. Özellikle o delirten kromatik rifflerini arar oldum albümü dinlerken, Dominator gibi dünyanın en hayvan tuşesine sahip metal davulcularından birine sahipler, sikip atmaları lazım.

  3. Bende Saklı Kalsın says:

    Dark Funeral, Dissection mavisine bürünmüş ha…

  4. psylocke says:

    albumun adına bile kurban.

  5. TAAKE says:

    gerçekten güzel albüm ama her zamanki dark funeral sertlikliğini bekleyenler hüsrana uğrayacaklar,dedikleri gibi karanlık ama daha duygulu(!) bir albüm olmuş ve bayağı mükemmel bi iş çokmış ortaya

  6. Agrypniæ says:

    Kritiğin giriş demeci efsane olmuş.Eline sağlık ahmet abi :)

  7. Veysel says:

    Öncelikle inceleme süper olmuş. Albüm şahane olmuş farklı özellikle vokali değişmiş bir Dark Funeral görmek fena değildi. Albüm harika olmuş, belki 6-7 kez dinlemişimdir. Yeni vokalin ses tonunu ve performansını çok beğendim, bir fark yaratmış. Bu arada yeni vokalin ses tonunu, Shagrath’a benzeten bir tek ben miyim?

  8. deadhouse says:

    Bu kadar sade bir black metal yapıp kulak pası silmeyi başarmak harika bir olay.

  9. ismail vilehand says:

    Dominator imam olsa namaza başlarım. The Poisonous Path ile birlikte bu sene içerisinde çıkmış en iyi black metal albümü.

  10. Küçük Zenci says:

    Çok matah bi espirisini bulamamıştım ben bu albümün. Maksimum 7 çalışır benden. Nail Them to the Cross, As I Ascend ve 1-2 şarkı dışında diğer şarkılar çok vasat. Yer yer bayıyor. Kötü bir albüm değil ama benim bekletimi karşılayamadı. Bu kadar uzun ara verip bu kadar bekletince, umutlarda yüksek oluyor ama çok harika işler gelmediği sürece karşılayamıyor işte böyle.

  11. ismail vilehand says:

    albümde boş yok ama ilk ve son şarkı ayrı muazzam. albüm turnesinde canlı izleyip sağlam sapıttığım için yeri her zaman ayrı olacak.

  12. killyourselfchuck says:

    albüm güzelde artık albüm kapakları ya çok basit oluyor, (retro olmak trendi için yada sadelik olsun diye) yada çok birbirinin aynısı. özellikle death metal ve black metal gruplarından 15 20 grup sayabilirim albüm kapağında ki o mavi tonu tamamen kullanan. 25 grup sayabilirim albümlerinin kapakları birbirlerine şekil vs benzemesede figürlerin duruşundan ve tonları kullanışının aynı oldugu. bilemiyorum belki de benim albüm kapağı görselliği fetişim azdı ama albüm güzel güzel :D

  13. Alondate says:

    Ancak bu kadar iyi bir geri dönüş yapılabilirdi. As I Descend ve The Eternal Eclipse efsane ötesi olmuş. Bu yeni gelen vokalist gerçekten farklı bir hava katmış gruba. Dümdüz black metal icra edelim demişler ama yine de sonuç süper olmuş. Ahriman baba boynuma dolaaaa

  14. Evelin says:

    Dark Funeral’in katiksiz en iyi albumu kanimca. Davulculari altin kapanis yapmis resmen!

  15. ismail vilehand says:

    Bu albümün turnesinde aldığım albüm kapağını barındıran tişört, en sevdiğim grup tişörtüm. Giymeye kıyamıyorum.

  16. enemyofgod says:

    Neden bu kadar geç fark ettim bilmiyorum ama Unchain My Soul girişi ABBA olmuş.

    https://www.youtube.com/watch?v=XEjLoHdbVeE
    https://www.youtube.com/watch?v=Qmk_PXtem4E

    O değil de 5 sene olacak albüm çıkalı, umarım yüzümüzü kara çıkarmazlar.

  17. Daha 2 ay önce yazmışım ama tekrar yazacağım çünkü her dinlediğimde aynı şeyi hissediyorum. Hayvanlığın tanımı resmen bu albüm. Her şarkısı başka bir gövde gösterisi. Bayılıyorum her şeyine.

    Alondate

    @Ahmet Saraçoğlu, Bir kac aydir dinlemiyordum. Simdi bu mesaji okuyunca buyuk terbiyesizlik yaptigimi fark ettim. Kesinlikle modern bir sanat eseri.

  18. Beast Above Man’in 56. saniyesinde giren bölüm = black metal

  19. Son 5 In Flames albümünü yeniden eskiye arka arkaya dinledikten sonra havale geçirmek üzereydim ki bu albümü açtım, Dominator’ın blast beat’leriyle ruhumu arındırıyorum şu an.

    Berca B.

    @Ahmet Saraçoğlu, “Son 5 In Flames albümünü yeniden eskiye arka arkaya dinledikten sonra…” şu cümleyi okurken bile ter içinde kaldım.

  20. As I Ascend’in 0.50-2.12 arası din gibi bir şey. İnanç sistemi gibi şarkı yapmış adamlar.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.