# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CANDLEMASS – Death Thy Lover
| 30.06.2016

30. yıl şerefine hâlâ ayakta.

Oğuz Sel

Lise döneminde, hocaların fikrimi sormadan çeşitli etkinlik sunumları için beni seçmeleri hem hoşuma giderdi hem de muhtemel aksiliklere karşı bir tedirginlik yaşardım. Sayfalar dolusu yazı yazmaktan üşenmesem, hatta bunu bir alışkanlık haline getirsem de lise dönemlerindeki tedirginliği yaşamıyor değilim şu an. Çünkü konu edindiğim grup Candlemass ve ele alacağımız mesele, bu adamların, ben daha 4 yaşındayken yaptıkları ilk albümlerinin üzerinden 30 sene geçmiş olmasını kutlamak için çıkardıkları yeni EP’leri “Death Thy Lover”.

Bırakın 30 seneyi, 15-20 senelik grupların bile “Biz yeni şeyler denemek istiyoruz, biz buyuz işte, yeniliğe açığız, gelsenize su çok güzel…” gibi sözlerle ya da materyallerle, ilk birkaç albümlerine âşık olup kendilerinden o minvalde yapımlar bekleyen kemik kitlelerini, akılları sıra ‘yenilik’ denen kısır döngüye yönlendiren grupların aksine, kuruldukları günden bu yana en iyi bildikleri ve yaptıkları şey olan epik doom metali harbiden hakkıyla yapan ve neredeyse her albümlerinde sevenlerini hayal kırıklığına uğratmayan Candlemass, geleneğini bozmayarak yeni EP’si “Death Thy Lover” ile bir çeşit Rüstem Batum olup beyinleri tokatlamaya başladı bile.

Tarzla ilgili olan müzik severlere, EP’deki parçaları dinletip “Bu şarkılar sizce kime aittir?” diye sorsanız, kesinlikle “Candlemass” cevabını alacağınız netlikte ve özgünlükte olan şarkılar, kasvet ve kederle yoğrulmuş ve sofralara gelmiş adeta. Grubun kendine has melodileriyle harmanladığı ve 2007-2012 arasında vokal olan Robert Lowe’un yerini alan Mats Levén’in beklentilerimin çok çok üzerindeki vokalleriyle hayat verdiği EP, grubun son zamanlardaki havasını devam ettirir nitelikte parçalarla dolu. Gerçi açık konuşmam lazım, EP’ye adını veren parçadan uzun süre kafamı kaldırıp da diğerlerine geçemedim, zira adamlar nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama dinleyeni muma çeviren vokal melodilerini geberten gitar rifleriyle buluşturmayı her seferinde çok iyi beceriyorlar.

Son derece uysal şekilde yapılandırılmış gitarlar ve onlara eşlik eden davul – basla rahat dinlenebilecek nitelikteki yapım, dur kalklı ve ağır aksak giden parçalarla ruhunuzu süründürmeye ant içmiş gibi tavırlar sergiliyor, aman dikkat. Sonra “Biz ne güzel 30. yıl kutlayacaktık…” demenize fırsat kalmadan olduğunuz yere çökebilirsiniz.

Birbirinin üzerine geçemeyecek kalitede üç sözlü ve bir de enstrümantal parçayla sevenlerine bir kez daha seslenen Candlemass, “Ölmedim, hâlâ dimdik ayaktayım” dercesine doom metal meraklılarını bir kez daha selamlıyor. Size düşen, yapımı salim kafayla dinlemeye başlamak.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.63/10, Toplam oy: 27)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Napalm Records
Kadro
Mats Levén: Vokal
Lars "Lasse" Johansson: Gitar
Leif Edling: Bas
Mats "Mappe" Björkman: Gitar
Jan Lindh: Davul
Şarkılar
1. Death Thy Lover
2. Sleeping Giant
3. Sinister and Sweet
4. The Goose
  Yorum alanı

“CANDLEMASS – Death Thy Lover” yazısına 5 yorum var

  1. P L A G U E says:

    Sanırım 2016 sene sonu listesinde sadece ben yazmistim bu kusursuz eseri. Neyse o ayri konuda ben kopegi oldugum bir album-ep nin kritigini nasil atlamisim, nasil farketmemisim hayret ettim.

    Sonuca gelirsek yukarda belirttigim gibi tek kelime ile kusursuz. Uzatmalari riff leri beni benden aliyor bu babaların. Sound zaten tokat gibi vuruyor. Yeni vokalde lowe un yoklugunu hissettirmeyerek son derece zor bir isin altindan kalkmis. Saygi duymamak elde degil…

    Bi kac gundur cok sevdigim gruplarin album haberleri geliyor, birde bu babalar bi surpriz yapsalar keske, bende kendimi atese versem…

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, 20 Ekim’de “Nightfall”un 3 CD’lik 30. yıl dönümü özel sürümü çıkacak eğer haber olarak görürsen.

    P L A G U E

    @Ahmet Saraçoğlu, bu adamlarla alakali duyacagim her yeni bilgi haberin kralidir😉 Cok sagol…

  2. Oral says:

    Sadece Sleeping Giant’ın ana riff’i bile günümüzde doom olarak görülen birçok grubu cebinden defalarca çıkartacak cinsten. Bu iş böyle yapılır.

  3. Candlemass says:

    Death thy lover şarkısının yok mu bir tabı veya live versiyonu acaba? Bir kaç yerini kulaktan çıkarttım ancak baştaki tiz riffi yapamadım bir türlü yardıma açığım.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.