# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
RIPPER – Experiment of Existence
| 12.04.2016

Yılın thrash metal albümü adayı.

Ne? İki gün arka arkaya thrash metal grubu mu? Oh evet, hem de nasıl. Bu kez ülke olarak epey uzağa, Şili’ye, zaman olaraksa epey yakına, birkaç hafta öncesine gidiyoruz ve Şilili grup RIPPER’ın bir anda ortamda bomba etkisi yapan yeni albümü “Experiment of Existence”a yumuluyoruz.

Şili, nüfusuna oranla çok büyük bir thrash metal sahnesine sahip bir ülke. SEPULTURA’nın seksenlerde Brezilya’da yaktığı ateşin sıcaklığını hâlâ hisseden bu kocaman kıta, üçüncü dünya ülkelerinin kimi metal türlerinde öne çıkması kapsamında, tıpkı brutal death metal grubu fışkırtan Endonezya ve Filipinler gibi çok sayıda thrash metal grubu çıkartıyor.

Basit bir istatistikle, Şili’yi, thrash metalin çok sevildiğine inanılan ülkemizle kıyaslarsak, Şili’de thrash metal yapan grup sayısı, Türkiye’deki thrash metal grubu sayısının dört katı. Üstelik de Türkiye’nin nüfusu Şili’nin dört katıyken…

Daha modern bir sound benimseyen CRIMINAL, Şilili thrash/death meta grupları arasından en çok öne çıkanlardan biri olsa da, ülkenin asıl gücü, tıpkı Brezilya’da olduğu gibi seksenlerden beslenen, çiğ, leş, kazımasyon, köpekleşen thrash metal gruplarından geliyor. Bu grupların son dönemde en çok öne çıkanları arasında da, ilk albümü “Raising the Corpse”u 2014′te çıkaran ve şu anda bahsettiğimiz “Experiment of Existence”ı da bir ay önce ortamlara salan RIPPER var.

RIPPER, thrash metali death metalle iç içe geçiren ve işleri olabildiğince çirkinleştiren bir grup. Erken dönem SEPULTURA (özellikle “Schizophrenia“), DARK ANGEL ve DEATH, “Pleasure to Kill” dönemi KREATOR ve death metalin en ham hâllerini sunan MERCILESS gibi grupların harmanından oluşan bir müzik sunan RIPPER; ilk albümüyle gördüğü ilgiyi yeni albümüyle katlıyor. Kapaklarının renk paletinden midir bilmem, son haftalarda sürekli CHTHE’ILIST ile birlikte anılıyormuş hissini yaratan RIPPER, her ne kadar o denli buhranlı bir death metal yapmasa da, uğursuzluk ve köhnelik babında CHTHE’ILIST’le denk etkileyicilikte bir müzik yapıyor.

Grubun en önemli bileşenlerinden biri, bas gitarını hayvan gibi kullanan basçı Pablo Cortés. Şarkılarda net şekilde duyulan bas, sadece bu özelliğiyle ve iyi çalınmış olmasıyla değil, müziğin genelini domine etmesiyle de öne çıkıyor. SADUS’vari bir kimliğin benimsendiğini net şekilde görebiliyoruz, ancak yine de gereğinden fazla bir bas yoğunluğu da yok. Albüm boyunca tek boyutlu seyreden ve varyasyona girmeyen vokalle kontrast oluşturacak şekilde değişken kimlikteki gitarlar, çok farklı etkilenimlerden beslendiklerini hissettiren ancak asla klonluğa kaçmayan bir karaktere sahipler. Özellikle sololarda ve solo arkası riflerde hissedilen bir ilk dönem DEATH ve Schuldiner etkisi varsa da, bu örneğin bir DECREPIT BIRTH sterilliğinde değil. Çirkinlik, hoyratlık hep ön planda.

Benzer şekilde, retro thrash gruplarının sahip olduğu kısmen sevimli ve eğlenceli/mizahi yaklaşım da karşımıza çıkmıyor. Mükemmel giriş rifiyle kopartan Anthropophagic Life bu konudaki en bariz örneklerden biri. RIPPER ne seksenleri tekrardan yaşatmak ne de sevdiği grupları sıralamak için burada. Ne TOXIC HOLOCAUST kadar zehirli ve çiğ, ne de benzer uzaysal konseptleri benimsediği VEKTOR kadar çok yönlüler; ama damarlarına dek benimsedikleri thrash metal ateşini gayet tehditkâr şekilde sunabilecek her tür silaha sahipler. Duygusu da, tekniği de, kazımasyonu da, yaratıcılığı da yerli yerinde.

Kökleri thrash metale dayanan uzun soluklu gruplar için “thrash bu deyilllll….” diye gözyaşı dökmektense, thrash metalin zaten o olmadığı bilinciyle gerçek thrash metal yapan grupları keşfe çıkmak en iyisi. RIPPER bu konuda numunelik ve pek çoklarının yıl sonu listelerine girecek bir örnek.

Thrash metali seviyorsanız ve bu albümü dinleme konusunda bir merakınız yoksa, thrash metali sevmiyorsunuz demektir.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.33/10, Toplam oy: 18)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Unspeakable Axe Records
Kadro
Pablo Cortés: Bas
Venus Torment: Gitar, vokal
Nicolás Villanueva: Davul
Daniel Poblete: Gitar
Şarkılar
1. Magnetic Solar Storms
2. Anthropophagic Life
3. Experiment of Existence
4. Anatomy of the Galaxies
5. Stellar Evolution
6. The Alpha Orionis
7. Rotten Dreams
8. Chromatic Fantasy
9. Neuronal Unity
10. Spherical Energy
11. Humanity Was Wrong
  Yorum alanı

“RIPPER – Experiment of Existence” yazısına 8 yorum var

  1. CHTHE’ILIST’ ve bu alümün kapaklarını yapan adam aynı kişi ve Paolo Girardi denilen bu vatandaş deli, cidden deli. Kodumun adamı sanki modern yıllarda yaşamıyo da 1600′lü yıllardan kopmuş gelmiş gibi resim yapıyo. Özellikle şeytanlı ya da iskeletli tasvirleri mükemmel ötesi. Son 2 – 3 yıldır favorim oldu bu adam.

    Müziğe diyecek laf yok, dinlemeyen üzülür.

    Berca B.

    @Osman Gümüş, Paulo Girardi kadar işleriyle tipi uyuşan adam azdır heralde. İşleri kadar tipiyle kılık kıfayetiyle de tam bir pislik.

    Bu arada Türkiye’den de bir grubun kapağını yapmıştı -enfesti- ama hangi gruptu hatırlayamadım.

    P L A G U E

    @Osman Gümüş, bildigin hayvanoglu hayvan bi adam bu. Bende cok ciddi hayranlik besliyorum bu elemana. İnquisition sayesinde tanidim, cizimlerini inceledim. İnanilmaz. Yaptigi hersey mukemmel. Abartiyo diyebilirsiniz belki ama ben boyle dusunuyorum. Detay yakalamaktan bazen gozlerim bulanio o derece.

    Horrendous

    @Osman Gümüş, Instagram üzerinden kendisiyle konuşma fırsatım oldu, tahmin edersiniz ki yıkama cilalamalı ve bol hayranlık içerikli mesajlardan sonra kendisine resmettiği albümleri önceden dinleyip dinlemediğini sordum ve aldığım cevap:

    ” Well I don’t listen to them always, if I don’t know what to do or if I’m uncertain I’ll listen to the music of course but not always. I often know what to paint already. I have much fantasy.”

    Açıkçası biraz garibime gitti, yaptığı kapaklarla içindeki müzik o kadar birbirine uyuyor ki kesin bu adam albümü yalayıp yutmuş diyorsun ama gel gör ki…

    Delilik ile dahilik arasındaki ince çizgi.

  2. mysh says:

    Güzel albüm, güzel kritik.

  3. bahadır says:

    gerçekten çok iyi bir albüm.

  4. Black Thunder says:

    Muazzam bir albüm.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.