# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VREDEHAMMER – Violator
| 24.03.2016

Bu yıl dinleyeceğiniz çok iyi albümlerden biri daha.

Çoğunluğun Abbath’ın turne gitaristi olarak, hatta Abbath’ın turne gitaristliğinden ayrılması sebebiyle tanıdığı Per Valla’nın tek kişilik blackened death metal projesi VREDEHAMMER var bugün karşımızda. Valla’nın şu an bahsettiğimiz albümü tamamlamak adına ABBATH’tan ayrıldığını söyleyerek, müzisyenin bu albüme ne denli inandığını en baştan söyleyerek başlayalım.

Valla’nın bu albüm sonrası turlayabilmek adına tek kişilik projeden 3 kişilik normal bir gruba dönüştürdüğü VREDEHAMMER, bu yıl dinlediğim en iyi albümlerden birini çıkarmış diyerek girişeyim kritiğe. IMMORTAL’dan alışık olduğumuz enfes thrash metal soslu black metal ve melodisini, hoyratlığını nefis bir dozda sunan death metalin cana can katan bir birleşimi var “Violator”da. Mükemmel, hakikaten mükemmel rifler, yaratıcı melodiler ve hepsini kapsayan şahane bir atmosfer…

Thrash unsurlarının gayet baskın olduğu albüm, thrash metalin black metalle birleştiğinde nasıl mükemmel sonuçlar elde edildiğini bien bizler için son derece değerli bir konuma geliyor. Zira bu denli yaratıcı rifler ve black metali yalayıp yutmuş olan Valla’nın dinamizmi çok iyi kullanan bakış açısı birleştiğinde, ortaya da doyulmaz şarkılar çıkmış. En az 30 kez baştan sona dinlediğim ve yarım saatlik süresini mükemmel bir kıvamda bulduğum “Violator”; başta da dediğim gibi haşin ve yırtıcı olmak konusunda üzerine düşeni çok zevk sahibi şekilde yapıyor. İlk şarkı Light the Fucking Sky’ın aşmışlığının ardından gelen Spawn Tyrant, adeta steroid kullanmış ilk dönem THE HAUNTED’mışçasına ısıran rifler, coşkun bir sürat ve heyecanlı şekilde ilerliyor. Albüme adını veren şarkıda ise Abbath’ın ABBATH ile yaptığı “Abbath”taki çoğu şarkıdan daha Abbath’vari yaklaşımlar görüyoruz.

1

Aslında iki albümü birbiriyle kıyaslamak da öyle pek kaçınılabilecek bir şey değil. İki albüm de black metal, thrash metal, death metal unsurlarına sahip, ikisi de yakın prodüksiyonlara sahip ve yine ikisi de çok iyi. Ama hangisinin daha iyi konusuna geldiğimizde, benim oyum “Violator”dan yana. Bunun sebebi de “Violator”ın genel anlamda daha yaratıcı olduğunu düşünmem. Valla albümde sayısız rengi, oyunu, ilginçliği almış ve hepsini gıpgri bir potada eriterek bize sunmuş. Dinlerken IMOORTAL da duyuyoruz, bu güçlü atmosfer ve sound içerisine harika yedirilmiş LAMB OF GOD’vari işler de, AMON AMARTH’ı anımsatan epiklikler de; DARKTHRONE’un çiğliğini de, SLAYER’ın black metalleştirilmiş hâllerini de… Üstelik de tümü VREDEHAMMER karakteri içerisinde.

Grubun ikinci albümü olan “Violator”, bir önceki “Vinteroffer”a göre daha derli toplu ve şarkı yazımı anlamında daha deneyim koksa da, ilk albümü de dinlemiş biri olarak Valla’nın ne yaptığını gayet iyi bilen bir müzisyen olduğunu söyleyebilirim. İki albümde de, riflerin bir araya getirilmesi, trafik, dinamizm ve tansiyonun yükseltilip alçaltılması gibi konularda çok ustaca örnekler var.

“Violator”da bahsedilmesi gereken diğer bir husus da vokaller. Öncelikle Valla’nın çok net şekilde Randy Blythe’ı çağrıştıran bir vokal rengi, tarzı ve yaklaşımı var. Onu taklit etmiyor, ancak vokalleri Blythe’ı epey andırıyor. Light the Fucking Sky’ın daha 1. dakikası dolmadan eşim Güzide “vokaller Randy gibi” diyerek bu konunun ne denli ortada olduğunu kanıtlamış oldu. Bu vokaller müziğe son derece iyi uyuyorlar ve Ursus gibi daha melodik riflerde bu özelliklerini o kadar da yansıtmıyorlar. Özellikle adını andığım şarkı, barındırdığı AMON AMARTH’sı Viking metal yapısıyla albümün en çok öne çıkan anlardından bazılarını oluşturuyor.

Ursus’u anmış olduğum için diğer şarkılara haksızlık yapmış gibi hissetmemi sağlayacak kadar dolu dolu olan “Violator”da, sevmediğim, özelliksiz bulduğum tek bir şarkı bile yok. Baştan sona, 33 dakikalık bir kaliteli metal eseri var elimizde.

Bahsettiklerim size çekici geldiyse, ki eminim aranızda şu müziğe kul köle olacak pek çok insan vardır, VREDEHAMMER’ı ve “Violator”ı sakın atlamayın. 2016 bence metal konusunda şu ana kadar efsane bir yıl oluyor ve VREDEHAMMER da yıl sonu listemde şimdiden kendine yer edinecek gibi duruyor.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.15/10, Toplam oy: 20)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Indie Recordings
Kadro
Per Valla: Gitar, vokal
Stone: Bas
Felix: Davul
Şarkılar
1. Light the Fucking Sky
2. Spawn Tyrant
3. Violator
4. Deadfall
5. Ursus
6. Cyclone
7. Blodhevn
  Yorum alanı

“VREDEHAMMER – Violator” yazısına 8 yorum var

  1. Korhan Tok says:

    Sadece yazıdaki şarkıyı dinleyebildim ama yetti gibi. Bu seneyi götürecek şeylerden birine benziyor. ES.

    mysh

    @Korhan Tok, Abi sen gelmedin mi, daha bitmedi mi askerlik?Gözünü seveyim geri dön, bilmediğimiz black albümleri kritikle,özledik seni…

    Ahmet Saraçoğlu

    @mysh, Korhan şu an Kıbrıs’ta asker, biz de Güzide ile onu ziyarete geldik, ama az kaldı dönmesine. Hatta hafta sonu görüşeceğiz herhalde. Asker hâliyle yukarıdaki şarkıyı dinleyebilmiş olmasına da çok sevindim. <3

  2. Ş. Yıldırım says:

    Daha ilk dinlemede sardı. Gerçekten iyi bir iş. Sık sık dinleyeceğim gibi görünüyor.

  3. şeyh hulud says:

    Güzel albüm, bu sene Deströyer 666′in yeni albümü çıktığından beri beni baya domine ediyor, ona iyi bir alternatif olabilir.

  4. riser says:

    harika albüm. ursus, spawn tyrant ve violator favorilerim.

  5. Bi kaç yerde gördüm dinleyip dinlememe arasında kaldım. PA’da görünce ilk Ep’lerindne başladım hafif bir fiskeyle başlayan dokunuşlarını ilk albümleriyle tokata dönüştürdüler, ağzımın ortasına.
    Bu albüm biraz daha sönük kalmış diyebilirim ilk albümlerine göre yine de bu sene çıkan çoğu albüm gibi dinlenebilir seviyede.
    Bu yılın ilk çeyreği daha yeni bitti ve bi dünya güzel albüm dinledik.

  6. ÖNCÜL says:

    Taş gibi albüm, tuttum bunu.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.