# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
AVANTASIA – Ghostlights
| 01.02.2016

İyi vokal melodisi yazanın sırtı yere gelmez.

EDGUY insanı Tobias Sammet’in 16. yılını deviren senfonik power metal projesi AVANTASIA ile birlikteyiz bugün. Pek çok efsane vokalist ve konuk müzisyenle devam ettirdiği AVANTASIA kariyerinin 7. albümü “Ghostlights”ı 3 gün önce çıkaran Tobias Sammet, 2013′te “The Mystery of Time”ı çıkarmış, hemen ardından EDGUY ile “Space Police – Defenders of the Crown”ı piyasaya sürmüş, ardından da dur durak bilmeyip yeni AVANTASIA albümü için çalışmaya koyulmuştu.

1992 yılında, 15 yaşında EDGUY ile başladığı yolculuğunda power metal adına epey sağlam işler ortaya koyan Sammet, AVANTASIA ile de olayın prodüksiyon tarafını en tepelere taşımış ve gerek albümlerdeki kadrolarla, gerek ortaya konan işin ihtişamıyla tür adına en ön plandaki isimlerden biri olmuştu.

“Ghostlights”; bu çalışkan, üretken, yetenekli adamın, zengin power metal diskografisine baya sağlam harflerle kazıdığı bir albüm diyerek başlayalım. Mystery of a Blood Red Rose ile gayet akıldı kalıcı bir giriş yapan ve bu tavrını genelinde sürdürmeyi başaran albüm, dünyanın en iyi vokalistlerinden biri olan ve önceki albümde göremediğimiz Jorn Lande’nin dönüşüyle başka boyutlara taşınıyor. Lande’nin 12 dakikalık epik Let the Storm Descend Upon You’daki vokalleri ve özellikle Lucifer’daki gövde gösterisi duyulmaya değer. Lucifer’ın girişini, bu açıdan ARK’ın enfes şarkısı Missing You’ya benzetiyorum. Let the Storm Descend Upon You, aynı zamanda AT VANCE’ın nedense geri planda kalan müthiş gitaristi Oliver Hartmann’ın da mükemmel bir solosuna sahne oluyor. O kadar iyi yazılmış ve icra edilmiş ki…

“Ghostlights”taki diğer bir sürpriz, 2008′deki “The Scarecrow”da Alice Cooper’ın yer almasına benzer bir tatla karşımıza çıkan ve albümdeki en sevdiğim şarkılardan biri olan müthiş nakaratlı The Haunting’i coşturan TWISTED SISTER efsanesi Dee Snider. Seduction of Decay’de sahneye çıkan ve baya iyi bir performans sunan Geoff Tate, nakarat yorumuyla şarkının ilk andan bu yana dilime dolanmasını sağlamayı başardı. Nakarat kısmındaki zekice bas yazımını da ufak ama önemli bir ayrıntı olarak söylemeliyim.

Albüme adını veren şarkıda Tobias’la birlikte karşımıza çıkan Michael Kiske, Jorn Lande birlikteliğinin nasıl epik bir şey olduğunu sanırım söylememe gerek yok. Kiske’nin ses rengi ve gücü gerçekten de doyumsuz; power metalin adeta tanımı gibi. Lande’nin kırçıllı sesiyle birleşen bu meleksi ses, Tobias’ın akıllıca düzenlemeleriyle birleşince enfes bir şey ortaya çıkarmış. Yine Oliver Hartmann’ın bu şarkıdaki solosu, ne kadar zevk sahibi bir gitarist olduğunu kanıtlar cinsten. Nota seçimleri ve solo içerisindeki his değişmeleri yaratan fikirleri gerçekten de dersler çıkarılası.

Gitarlar demişken, albümdeki gitarlardan sorumlu demirbaş kişi, Tobias’ın son 8 yıldaki sağ kolu diyebileceğimiz Sascha Paeth’in performansı da her zamanki gibi takdire şayan. Özellikle Babylon Vampires’ın girişindeki rif tek kelimeyle harika. 17 saniye süren bu rif, benim için “Ghostlisghts”ın net şekilde en iyi anlarından biri. Gotik tatlarla albümün tam ortasında kendini belli eden Draconian Love ve NIGHTWISH’in ayrık sakallı insanı Marco Hietala ile at koşturan Master of the Pendulum’da, adeta NIGHTWISH’in By Bye Beautiful’una atıf yapan bir nakaratla albümün en sert anlarından birini oluşturuyor.

WITHIN TEMPTATION’dan Sharon den Adel’i konuk eden ve epey güzel yazılmış vokal melodileriyle ortamı yumuşatan Isle Of Evermore’un ardından yardıran Babylon Vampires, sonra Kiske’nin yine inlettiği Unchain the Night… Albümdeki her şarkıda çok fazla güzel şey bulmak mümkün. Fark ettiğiniz üzere uzun zamandır ilk defa şarkı adı ve detayı vermeli bir yazı yazdım, bunun sebebi de albümün çok pek çok dinamik içermesi ve konuk barındırıyor oluşu.

Son kelamlarda, “Ghostlights”ı çok fazla beğendiğimi söylemeliyim. Pek çok şarkının pek çok yerini, albümün internete konduğu andan beri sürekli mırıldanıyor, şarkıları açıp açıp duruyorum. Power metal namına bu yıl dinlediğim en iyi albümlerden biri olacağını şimdiden kestirebildiğim “Ghostlights”, türü sevenlerin dinlemesi gereken bir albüm.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.77/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Nuclear Blast Records
Kadro
Tobias Sammet: Vokal, klavye, bas
Sascha Paeth: Gitar, klavye, bas
Michael "Miro" Rodenberg: Klavye, orkestrasyon

Konuklar:
Herbie Langhans: Vokal (Şarkı 6)
Robert Mason: Vokal (Şarkı 2)
Bruce Kulick: Gitar (Şarkı 9, 10 ve 12)
Oliver Hartmann: Gitar (Şarkı 2, 5, 9 ve 11)
Felix Bohnke: Davul (Tüm şarkılar)
Dee Snider: Vokal (Şarkı 3)
Geoff Tate: Vokal (Şarkı 4)
Marco Hietala: Vokal (Şarkı 7)
Sharon den Adel: Vokal (Şarkı 8)
Michael Kiske: Vokal (Şarkı 5 ve 11)
Ronnie Atkins: Vokal (Şarkıs 2 ve 11)
Bob Catley: Vokal (Şarkı 12)
Jørn Lande: Vokal (Şarkı 2, 5 ve 10)
Şarkılar
1. Mystery of a Blood Red Rose
2. Let the Storm Descend upon You
3. The Haunting
4. Seduction of Decay
5. Ghostlights
6. Draconian Love
7. Master of the Pendulum
8. Isle of Evermore
9. Babylon Vampyres
10. Lucifer
11. Unchain the Light
12. A Restless Heart and Obsidian Skies
  Yorum alanı

“AVANTASIA – Ghostlights” yazısına 9 yorum var

  1. Cihan says:

    Oliver Hartmann gitar dışında vokalini neden kullanmadığını anlayamıyorum. İnanılmaz bir ses rengi ve guclu bir sesi olmasına rağmen kullanmıyor ikidir.Album cok iyi evet ama eski havasından daha mistik bir havaya doğru gidiyor iki albumdur. İlk iki albumun vermiş olduğu heyecanı cidden blamıyorum. Müzisyen kalitesi eskilere oranla daha dusuk.Gamma Ray den Henjo Richter ilk iki albumde enfens işler yapıyordu Sascha Paeth onun hiç bir zaman yerini doldurabilcek bir çalım yetenegine sahip degil sadece beste ve duzenlemeler konusunda Henjonun önünde. Markus Grosskopf olmayısı zaten ismen bir kayıp. Bukadar adamı bir araya getiripde vasat sıradan birsey beklemek zaten mumkun olacagını dusunmuyorum ama iki albumdur devam eden mistik kasfeti biraz olsun hareketlendirecek bir şeyler olmalı eğer yaparsa yeni Avantasia albumunde. Kanımca bir oylama yapsa yeni albumde kimler olmalı diye sonrasında oan gore soz yazımına gitse bence cok acayip seyler olabilir. Mesela Geoff Tate benim için ilk duydugumda inanılmaz bir etki yarattı kafamda ama Kiske ile bir dueti olmayınca biraz olsun husrana ugramadım değil hani. Yeni albumde Bruce Dickinson gorebilir miyiz die cok dusundum ve istedim. Gecmiste Ayreon ve Tribuzy gibi gruplarla bunu yaptı ve Avantasia ilede bunu yapabicegini dusunuyorum. Yeni album icin yine en cok istedigim iki ses ise DC Cooper ve Tom Englund olurdu sanırsam…

    Ahmet Saraçoğlu

    @Cihan, artık var olmayan ama benim için gelmiş geçmiş en iyi power metali yapan Lost Horizon’dan Daniel Haiman olsa altımı ıslatırım sevinçten. Kiske etkisi bariz olsa da, benim için gelmiş geçmiş en iyi power metal vokalisti o.

    Senin söylediğin iki isim de harika olur gerçekten.

    Cihan

    @Ahmet Saraçoğlu, Daniel evet guzel guclu bir ses Lost Horizon da cok guzel bir grup ama gelmiş geçmiş olayı baya tartısılıp konusulur. Daniel kendini harcamıs bir adam kanımca ve piyasada boyle 3 5 adam da var acıkcası. yas 45 lerde ve 2 Lost Horizon albumunun yanında Heed denen vasat bir grup sonrası sesi cıkmaması bir sıkıntı oldugunu gosteriyor bence. Yani Cans gibi bir adam hala Hammer Fall gibi vasat gruplarla iş yapabiliyorsa bence burada Daniel gibi adamların bir problemi oldugunu gösterir acıkcası.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Cihan, tabii, ben kendi zevkim için dedim zaten. Benim dinlediklerim arasında en iyisi olduğunu düşünüyorum, ama dediklerinde de haklısın. Baya harcadı kendini, büyük bir gruba girip yardırabilirdi ama olmadı.

    Cihan

    @Ahmet Saraçoğlu, burada olay bence kişinin kendi piskolojik sıkıntıları egolarıyla alakalı. MEsena Crimson Glory den Midnight 30 sene piyasada kalmıs zamanında geoff Tate ile kafa kafaya gitmiş ama hiç bir şey yapmamıştır. Son donemlere bakıldıgında Jorn Lande de oyle ama adamın kendi iradesi ile catır catır is yapıyor Malmsteen ile birlikte bence efsanevi seyler yapacakken karakolluk olmaları yada kendi grubunda Tore Moren ve Jorn Viggo gibi avrupa kıtasındaki ust duzey gitaristleri harcaması. Bunlara guzel ornekler var AXL mesela GNR ile kac album yapmıs 35 sene boyuncada ne olmus tamamen egoları yuzunden insalar verecekleri hizmetleri gecmisteki seyleri evirip cevirip sadece para somurebilien sahıslar haline geliyor.

  2. Ufuk Sönmez says:

    bu ne abi bütün vokalistler toplanmış, trt yılbaşı gecesi programı gibi.

  3. Çok süper bi albüm bu cidden. Bugün 4 kez dinledim baştan sona. Az önce de Babylon Vampyres’ın giriş rifini çıkardım, aşırı zevkli çalması. <3

  4. Babylon Vampyres’ın ilk 42 saniyesi, dünyanın gitarda çalması en zevkli 42 saniyelerinden biridir. Bu böyledir.

  5. OblomoV says:

    Draconian Love ne güzel şarkıdır, Herbie Langhans’in vokali ne güzel vokaldir öyle!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.