# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
NORDJEVEL – Nordjevel
| 30.01.2016

Uzun zamandır dinlediğim en iyi black metal albümü.

Bugün sizlere uzun süredir dinlediğim en iyi black metal albümünden bahsedeceğim. Vokalde Doedsadmiral (SVARTELDER, DOEDSVANGR), gitarda Nord (FATAL IMPACT, TVANGESTE, BYRDI) ve davulda Fredrik Widigs’den (MARDUK) kurulu 1 yıllık grup NORDJEVEL (Kuzey Şeytanı), dün çıkan ilk albümü “Nordjevel” ile black metale dair her şeyin doğru yapıldığı, muazzam bir iş ortaya koydu diye başlayalım.

“Nordjevel”i daha ikinci dinlememde, albüme 9 mu, 9,5 mu, yoksa 10 mu vermem gerektiği konusunda düşünmeye başlamıştım. Evet, albüm o kadar iyi arkadaşlar. “Nordjevel”, black metalin farklı dinamiklerini, sunumdan prodüksiyona, performanstan ruha kadar her şeyi eksiksiz, hatta fazlasıyla yapan, yarattığı ürpertici soğukluğu kallavi bir sarkıt şeklinde kafamıza kafamıza vuran bir albüm.

Ben hep şuna inanmışımdır. Metal gibi yerine göre tehditkâr bir türde müzik yapıyorsan, eğer iddialı bir grupsan, iddialı bir albüm yapacaksan, davulcun iyi olacak. Akıl almaz becerileri olmayan, standart, işini iyi yapan bir davulcu belki bir grubu geri götürmez; ancak davul konusunda gövde gösterisi yapan güçlü bir davulcu bir grubu çok çok ilerilere götürebilir. NORDJEVEL’de bunun net bir örneğini görüyoruz. Çk standart bir black metal davulculuğuyla da sunulabilecek olan albüm, MARDUK davulcusu Fredrik Widigs’in davul koltuğunda oturmasıyla öyle bir boyut atlıyor, öylesine agresifleşiyor ki; “Nordjevel”in kusursuz black metalinin kafaya böyle çakıyor olmasındaki aslan paylarından birini Widigs’e vermeden edemiyorsunuz.

9 şarkı barındıran albümde boş tek bir an yok. Tüm şarkılar adeta “arkadaş siz neredeydiniz?” dedirtiyor. The Shadows of Morbid Hunger’ın paramparça eden yapısından, Sing for Devastation’ın buzlu groove’una, Djevelen I Nord’un oha be dedirten epikliğinden, Denne Tidløse Krigsdom’un ikinci yarısındaki enfes melodiyle oluşan iç parçalayıcılığa… Det Ror Og Ror’un girişi falan; arkadaş yok böyle bir görkem.

Kısacası “Nordjevel”e dair en ufak bir olumsuzluk bulamıyorum, aklıma takılan en ufak bir detay dahi göremiyorum. Tüm şarkılar birbirinden karakterli, birbirinden yaratıcı sayısız fikir barındırıyorlar ve black metale bayılan benim gibi biri için, olması gereken kusursuz black metali sanki fazla efor da sarf etmeden sunuyorlar.

45 dakikanın nasıl akıp gittiğini anlayamayacağınız ve bu kadar mı fazla iyi şey barındırır diye düşünmeden edemeyeceğiniz “Nordjevel”i, black metal seven HERKESE tavsiye ediyorum. Albüm yıl sonunda 2016′nın en iyi black metal albümü listelerine %100 girecek, ama sırf black metal değil, yılın en iyi albümleri listelerinde de göreceğimizden adım gibi eminim. En azından benim ilk 5′imin dışına çıkması için, önümüzdeki 11 ayda akıl almaz şeylerin çıkması gerekiyor, orası kesin.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.94/10, Toplam oy: 52)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Osmose Productions
Kadro
Doedsadmiral: Vokal
Nord: Gitar, bas
F. Widigs: Davul
Şarkılar
1. The Shadows of Morbid Hunger
2. Sing for Devastation
3. Djevelen i Nord
4. The Funeral Smell
5. Denne tidløse krigsdom
6. Blood Horns
7. Det ror og ror
8. Når noen andre dør…
9. Norges sorte himmel
  Yorum alanı

“NORDJEVEL – Nordjevel” yazısına 19 yorum var

  1. riser says:

    kritikteki kadar etkilenmesem de cidden sağlam albüm. kapağın renk tonları da çok hoş. 8/10

  2. Salata says:

    Album kapagi harika

  3. Ugur says:

    Enfes bir albüm.

    Bir de Norges sorte himmel’de şarkının uzunluğu ve melodilerinden olsa gerek Moonsorrow havası vardı.Pek güzel.

  4. Kıvanç says:

    Aşırı iyi. 10 dedim

  5. Goremageddon9 says:

    Öyle çok black dinleyen biri değilim. Hatta hiç dinlemem. Bildiğim ve sevdim iki album var; Deathspell’in paracletus’u diğeri de taake’nin bir albümü adını hatirlamadim şimdi, vaapen li birşeydi. Neyse yani demek istediğim black metal ile alakam yoktur. Hiç cazip ve çekici gelmez bana. Ama dün insatgramda PA tavsiyesi olarak gördüm ve uzun zamandır dinlemiyoum diyerekten açtım albümü. İlk dinlemede sardı ve arka arka çalmaya devam ettim albümü. Hakikaten hiç sikmayan ve olgun bir albüm. Son dakikaya kadar birseyler sunmaya devam ediyor.

    Bu arada album tavsiyelerinin İnsta dan da olsa devam etmesini diliyorum. Müthiş faydalı.

  6. FardaT says:

    Ahmet Saraçoğlu’nun yazdıklarına aynen katılıyor ve ekliyorum yılın en iyi albümlerinden hatta tüm zamanların en iyi black metal albümlerinden biri ben 15 yıldır bir black metal albümünün tamamını bu kadar zevkle dinlememiştim,black metal dinlemeyeni bile dinlettirebilir.

  7. Alcide Nikopol says:

    Hakikaten iyi album. Buradaki kritik uzerine dinledim. Kritigin de biraz abartili oldugunu dusunmustum ilk basta. Ama dinleyince fikrim degisti. Yilin albumu olur mu bilmem ama hakikaten tas gibi album. Bu guzide grupla yolumuzu kesiştiren ahmet saracogluna tesekkurler :)

  8. ismail vilehand says:

    çok büyük heyecanla bekliyodum bu albümü, 10 puanı görünce dinlemeye korktum yeminle hahaha. son zamanlarda benim 10 puanlarla PA 10 puanları baya uymuyor birbirine. elimdekileri sindirince ilk fırsatta bunu dinleyeceğim. hadi hayırlısı.

  9. P L A G U E says:

    Bence extra hiçbirşey barındırmayan, ve mükemmel olmayan bir black metal albümü olmuş. Elbette güzel yanları var, gaddarlik seviyeside yerinde ama onun dışında akıl alacak bir albüm değil. Bu albüm 10 puansa mesela frontschwein, lawless darkness, plague angel, murg un albümü, exercises in futility falan kaç puan olur? İnsan hayret ediyor…

    Horrendous

    @P L A G U E, Kesinlikle katılıyorum. Acaba bende mi sorun var, tam anlamıyla sindiremedim mi? diye düşünürken birkaç çevirmeden sonra beni yeterince etkilemediğine ikna oldum. Tamamiyle zevk meselesi farkındayım ama ortalamanın üstüne çıkmaz benim gözümde. Fakat davullar gerçekten muazzam!

  10. ismail vilehand says:

    albümü kafi miktarda dinledim, süper albüm. ancak kritikte anlatıldığı kadar etkileyici olmadığına bende katılıyorum. belkide yakın zamanda Exercises in Futility, Frontschwein, Instinctus Bestialis, Stellar, Antiliv gibi albümler dinlediğimizden olsa gerek, bu albüm ben dahil bazı black metal dinleyicilerinin aklını yerinden çıkartmayı başaramadı. yoksa dediğim gibi süper albüm. ancak albümden maksimum keyif almak için beklentiyi orta seviyede tutmak daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.

    hysteresis

    @ismail vilehand, bazı anlarda Norveç değil de bir Alman black metal albümü havası verdiğinden olsa gerek ben de yukarıda saydığın albümler kadar hastası olamadım ama hakkaten çok iyi albüm ve boş parça yok. Bir sene önce yeterli sayıda iyi black metal albümü çıkmadığı için ağlarken şimdi böyle cümleler kurmam da baya şımarıklık gerçi :) Koldbrann da yeni albüm yaparsa bi beş seneyi daha ağlamadan geçirebilirim.

    markusulf

    @ismail vilehand, Stellar dedin beni benden aldın..100 kere çevirmişimdir heralde o albümü geçen sene

    ismail vilehand

    @markusulf, ya aga sorma. Der Weg Einer Freiheit kadar hayatımda dinlemeyi ertelediğim bir grup daha olamaz. sürekli adamlara karşı; almanca müzik yapmalarından dolayı anlamsız bir ön yargı güttüm, adamları dinleyince ön yargılarıma NALET ettim yemin ediyorum.

    biraz daha erken dinlesem, Exercises in Futility ve Frontschwein’ın altında 2015 yılında dinlediğim en iyi black metal albümü olarak yıl sonu listemde yer verirdim. ama denyoluk yapıp dinlememişim. acayip kızgınım kendime.

    black metalde en çok sevdiğim vokal ve davul trafiğini yapan gruplardan biriler cidden. dinleyiciye tekme tokat girişerek aynı anda epik olabilmek çok büyük olay bence.

    markusulf

    @ismail vilehand, Hay ağzın bal yesin, şöyle güzel bir kritiği hak ediyor o albüm bence ya nese..parçalarını beleş beleş okadar dinlemeyi kendime yediremedim sitelerinden t-shirt aldım, destek olsun ki ipnelere nice öyle albüm yapsınlar :D

  11. Analog Paralysis says:

    Kapanış şarkısı Norges sorte himmel’in çok iyi olması dışında standart bir black metal albümü.

    Grubun ilk albümü ve ortaya konan ürünün bu denli “olgun” olması şaşırtıcı. Abartılabilecek tek konu da bu.

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @Analog Paralysis, Cok katildim bu yoruma. Iyi bir album bence de fakat abartilacak bir taraf bulamiyorum ben de. Ederi de 7,5-8 arasi olur ancak benim icin.

    Son sarki sahiden cok iyi ama. Alip goturuyor. Uzun suresinin farkina bile varmiyor insan dinlerken.

    Rashid

    @Ertuğrul Bircan Çopur, “Olgun” olmasının en büyük nedeni grup üyelerinin işin içinde olan isimler olmasından kaynaklanıyor.

  12. Kaan says:

    Tam Black Metale yakışan vokal tarzı var, diğer olumlu özelliklerinin yanında…Bir yıldır listemde bekletiyordum harikaymış.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.