# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MURG – Varg & Björn
| 10.01.2016

Geçmişten günümüze black metal.

Bugün saf bir black metal grubuyla karşınızdayız. MURG, bu yıl kurulan, ilk albümü “Kurt & Ayı”yı da bu yıl çıkaran ve kim oldukları bilinmeyen iki gencodan oluşan bir grup. Kendileri hakkında az bilgi bulunması ve kimliklerinin gizli olması dolayısıyla daha önce bir yerlerde çaldılar mı, olayları nedir bilmiyorum. Tek bildiğim, bu kişilerin black metali her şeyiyle çok iyi bildikleri.

Eski zamanların DARKTHRONE, MAYHEM, SATYRICON, GORGOROTH, IMMORTAL, ENSLAVED, hatta LEVIATHAN gibi gruplarını yalayıp yutmuş bu oğlanlar, ortaya tür adına yeni hiçbir şeyin konmadığı, ancak yaratılan şeyin gayet güzel (“çirkin” diye okuyalım) gibi olduğu bir ürün koymuşlar. Böyle eski grupların adlarını sayınca retro bir şeyleri akla getirebilecek, ancak bununla hiç alakası olmayan “Varg & Björn”, grubun logosunu da oluşturan kurt ile ayının İskandinavya’daki sembolik önemi dâhilinde, her şeyiyle kuzeyli, LEVIATHAN etkilerini görmezden gelirsek her anlamda İskandinav bir albüm.

Doksanların ilk yarısında yapılan ve ölüp bittiğimiz black metalin kapkara taşlarını bir bir döşeyen o efsane albümlerin ruhunu, black metale dair çirkin olan ne varsa hepsiyle duhul ettiren MURG, ortaya da göstermelik olmayan, şakalı olmayan düzeyde trve bir albüm çıkarmış. Öyle ki, kimlikleri belirsiz bu babacanların, doksanların başında ortalıkta olan ve tüm o başyapıt albümleri çıkaran kara zihinli babuşlardan bazıları olduğunu söyleseler, önce bir “Siktir lan harbi mi?” diye şaşırır, ardından da “Ya zaten belliydi abi” falan diye yavşak gibi eziklenirim.

“Ayı & Kurt”a dönecek olursak, albüm türün tüm dinamiklerini arka arkaya sergiliyor. Farsoternas Afton gibi şarkılarda ağır tempolu ve kuyu kazan sinsilikte bir kötülük barındırırken, Grannen är Din Fiende gibi şarkılarda ise adamı kar küreğiyle kovalayan, kuduz köpek tadında black metal unsurları bulmak mümkün.

Ancak albümün en vahşi anlarında bile, MARDUK kalibresinde bir nefes kesicilik, yok edip geçen aşırı sert bir black metal beklemeyin. Bilakis yer yer daha epik, “At the Heart of Winter” ayarı bir IMMORTAL, hatta BATHORY’vari, hatta ve hatta WINDIR yörelerinden havalar solumak dahi mümkün.

Dediğim gibi, “Varg & Björn” saf black metalin çirkinliklerini ve güzelliklerini yeni nesillere aktarma amacıyla yola çıkmışçasına sağlam bir albüm, bu yüzden de irdelenecek yüzlerce özelliği yok. Eğer yeni bir şeyler duyma amacındaysanız size istediğinizi vermeyecek, ancak bilerek ve inanarak yapılan black metali seviyorsanız hoşunuza gidecek şeyler bulabileceğinize garanti verebileceğim bir yapıt.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.81/10, Toplam oy: 26)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
Nordvis Produktion
Kadro
Bilinmiyor
Şarkılar
1. Vindarna luktar rök
2. Nejderna brinner
3. Grannen är din fiende
4. Massvandring & blodbad
5. Den starkes rätt
6. Farsoternas afton
7. Varg & Björn
8. Ett slut, ingen början
  Yorum alanı

“MURG – Varg & Björn” yazısına 10 yorum var

  1. Ş. Yıldırım says:

    Eli yüzü düzgün (?) bir black metal. Ne bir eksik ne bir fazla, iyi bir dinlence. 8/10

  2. P L A G U E says:

    Kesinlikle ilgilenicem bu albumle. Sonra karalarım bişiler.

  3. TAAKE says:

    çok güzel albüm,atmosferik ve çiğ,soğuk ve melankolik

  4. deadhouse says:

    2015 black metal yılı oldu resmen.

  5. den4x says:

    Üstteki yoruma aşırı katılmakla birlikte kendimi hiç bu kadar black metal severim diye düşünmemiştim.Ya farklı bakmaya başladım ya da sıkıntı büyük gruplardaymış çünkü bu ve bikaç albüm i na nıl maz

  6. ismail vilehand says:

    sene içerisinde dinlemiştim pek sarmamıştı, şimdi tekrar dinledim fena bulmadım. pek bi çekiciliği olmayan ama eksik bi tarafı da olmayan 90lar black metali özeti. 6,5/10 puan ederi var.

  7. riser says:

    benim bayağı hoşuma gitti bu albüm, 8,5-9 çalışır benden.

  8. ismail vilehand says:

    kaşla göz arasında yeni albüm çıkartmışlar. ilk izlenim olarak bu albümden çok daha fazla beğendim.

    riser

    @ismail vilehand, evet güzel bir 2. albüm gibi. ben ilk albümü çok sevmiştim gerçi.

  9. P L A G U E says:

    Adamlar sene biterken alın lan listeye ekleyin diye albüm yapmışlar. İlk albümün köpeği olan ben yeni albümede bayıldım. Henüz kiyaslama yapmak icin erken tabi ama gercekten black metal adina cok degerli bir eser yaratmislar.mukemmel…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.