# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
STUCK MOJO – Declaration of a Headhunter
| 11.12.2015

Kiranı ödeyebildiğin sürece mutlu ve cahil olmanın bir önemi yok.

Gelin bugün 15 yıl öncesine gidelim ve rap metal adına bugüne dek yapılmış en iyi albümlerden birine göz atalım. STUCK MOJO, 1989 yılında kurulan ve 2000 yılındaki dağılmalarının hemen öncesinde çıkardıkları bu bu albümle tür adına bir başyapıta imza atan bir grup. Albüm öncesi grup içi tartışmaların önlenemez boyutlara çıktığı grupta, önceki albümlerdeki kolektif çalışmaların tersine bu albüm olduğu gibi gitarist Rich Ward tarafından yazılmış ve grubun önüne sunulmuş. Ancak Ward’un vokalist Bonz ile olan şiddetli çatışmalarına inat, albüm STUCK MOJO’nun en iyi albümü olarak göze çarpan ve dediğim gibi, tür adına mükemmel örnekler barındıran bir çalışma.

14 şarkı barındıran bu 43 dakikalık albüm, her anlamda aşırı derecede Amerikan bir müzik barındırıyor. Groove metale göz kırpan dur kalklı rifler, insanı harekete geçiren -harbiden geçiren- orta tempo bir müzik, başarılı ve varyasyonlu vokaller, “Decleration of a Headhunter”ı uzun süreli bir dinlemelik yapan özellikler arasında.

İlk kez 2001 yılında, metal adına ne bulursam dinleyip özümsemeye çalıştığım bir dönemde dinlediğim ve büyük oranda çok sevdiğim albümde, Set the Tone, Raise the Deadman ve hayatta en sevdiğim şarkılardan biri olan Drawing Blood gibi mükemmel şarkılar var. Ward’un zengin altyapılı beste tarzı, elektronik dokunuşlar ve rap’ten brutal vokale kadar uzanan geniş vokal kullanımı sayesinde, albüm çok renkli ve bir o kadar da sağlam şekilde yere basıyor.

Rap metal tabiri pek çok insanı “hmpfss…” yapabilecek bir şeyse de, albümün olayın metal tarafına çok daha güçlü yaslandığını söylemek gerek. Andy Sneap imzalı mükemmel gitar tonları ve canlı prodüksiyonla şahlanan şarkılar, müziğin yanı sıra sözlerle de tavırlarını net şekilde ortaya koyuyorlar. Ortada PUBLIC ENEMY’vari bir sertlik yoksa da, hem şarkılarda hem de sırf mesaj verme amacı güden 1-2 dakikalık intromsu parçalarda net bir ABD eleştirisi var. Siyahlara yönelik ayrımcılığın öne çıktığı sözler, kaslı ve taramalı tüfekli grup üyelerinin ironikleştirdiği kapakla birleşince, “Decleration of a Headhunter”ın genel şeması da çizilmiş oluyor.

Bu konuşmalı parçaların haricinde, biri enstrümantal 10 adet şarkı barındıran albümde, gerçekten de boş şarkı olmadığını düşünüyorum. Belli ki grup için çekişmeler ve Rich Ward ile Bonz’un albüm yazımı sırasında birbirleriyle konuşmuyor oluşları Ward’u belli oranda gaza getirmiş ve ortaya böylesi bir albüm çıkmış. Hem içerdiği kızgınlık hem de çeşitli şekillerde kendini gösteren hüzün duygusu beni böyle düşünmeye itiyor.

Yukarıda adını andığım 3 şarkı arasından Drawing Blood’a ayrı bir parantez açasım var, zira bu şarkının her şeyiyle bir hit olduğunu düşünüyorum. Tüm şarkı, usta ellerden çıktığını belli eden bir yapıya sahip ve gerek riflerin sertliği, gerek brutal vokal ve muazzam nakaratının damarlığının yarattığı kontrast, Drawing Blood’ı benim için ölene dek vazgeçemeyeceğim şarkılardan biri yapıyor. “Rap metal mi o ne be slk…” diye düşünüyorsanız bile, bu şarkıyı dinlemelisiniz diye düşünüyorum.

Velhasılı kelam, “Decleration of a Headhunter” hem tür adına hem de genel anlamda taş gibi, duygusu, gazı, hüznü, mesajı, prodüksiyonu yerli yerinde, taş gibi bir albüm. Tekrardan bir araya gelen grup bakalım bir sonraki işinde nasıl bir şey ortaya koyacak.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.17/10, Toplam oy: 24)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2000
Şirket
Century Media
Kadro
Bonz: Vokal
Rich Ward: Gitar, klavye, programlama
Dan Dryden: Bas, geri vokal
Bud Fontsere: Davul
Şarkılar
1. Lesson in Insensitivity
2. Hate Breed
3. Set the Tone
4. April 19
5. Raise the Deadman
6. Drawing Blood
7. An Open Letter
8. Give War a Chance
9. Feel It Comin' Down
10. The One
11. Evilution
12. Declaration
13. The Ward Is My Shepherd
14. Walk the Line
  Yorum alanı

“STUCK MOJO – Declaration of a Headhunter” yazısına 6 yorum var

  1. anonim says:

    vay be…:) bu siteyi açıldığı günden beri takip ediyorum. hani şu yazma işinde iyi olsam, yani hakkını vereceğine inansam, sitenin ilk kritiklerinden biri olurdu bu albüm:) ahmet’e teşekkür edesim var ama benim için de yazmadığını biliyorum. en az benim kadar seviyor bu albümü. grup içi didişme mevzularını da bilmiyordum.bu arada yazıda 3 şarkıya vurgu yapılmış, katılmakla beraber iki tane de ben eklemek isterim. hate breed ve give war a chance. zaten albümü güzel yapan detay da bu. ahmet’in dediği gibi, hakkaten boş şarkı yok. inanılmaz keyifli bir albüm. ha…ha…ha…haaaaauuu….

  2. Salata says:

    Pa sayesinde keşfettiğim en iyi albümlerden, 9/10

    Raddor

    @Salata, Kesinlikle katılıyorum. İyi ki yazılmış dedirten kritiklerden. İki aydır özellikle Drawing Blood’ın hastası oldum.

  3. Salata says:

    4 yıl önce de buraya yorum yazmışım hala en underrated albümlerden biri olduğunu düşünüyorum benim gibi rap metal olayını hiç sevmeyen biri için bile 10 üzerinden 10′luk bir albüm bu kadar öküz gitar tonu ve riff bombardımanı çoğu sert takılan grupta yok

  4. woodenpint says:

    Daha çok ilgiyi hak eden bi albüm, yıllardır ben hariç (son 2 yorum) pek uğrayan olmamış hahahah. En sevdiğim albümlerden biri, grubun da bence en iyi albümü, prodüksiyonu gitar tonları farklı vokallerin uyumu her şey kusursuz, zamanında aklımı götümden çıkartmıştı, sabahın köründe kalktım övmeye geldim.

    Raddor

    @woodenpint, sen Salata mıydın? PA’daki sayın arkadaşlarım, ikide bir nick değiltirmesenize yahu ! :D

    Yukarıda Drawing Blood’ı övmüşüm. Hate Breed de manyak şarkı.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.