# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Duymaya tahammül edemediğiniz sesler ve türler
| 24.11.2015

10 saatlik vuvuzela videosu.

Eğlenceli muhabbetlere sahne olacağını umduğum bir tartışma konusundan daha herkese merhaba. Bu haftaki konumuz aslında çok basit: tahammül edemediğiniz enstrümanlar, sesler, müzik türleri.

Hangi enstrümanın sesi sizi rahatsız eder, çalan müziği kapatma veya oradan uzaklaşma ihtiyacı hissedersiniz? Sizce bunun temel sebebi nedir? O enstrümandan çıkan sesin belli özellikleri mi rahatsız eder, yoksa size başka birtakım şeyler çağrıştırdığı için mi o sesin bir an önce susmasını istersiniz? Benzer şekilde, sesini aşırı derecede irite edici bulduğunuz ve grubun müziğini sevseniz dahi vokallerden dolayı dinleyemediğiniz gruplar var mı? Bu vokalistlerin sesini dayanılmaz kılan nedir?

Bunun daha ileri safhası olarak, dayanamadığınız, içinde en ufak bir çekicilik bulamadığınız, hatta zamanında sevmek, alışmak için çaba göstermiş olmanıza rağmen asla dayanamadığınız müzik türleri var mı? Bu türlere karşı kesin şekilde kapalı mısınız, yoksa bir gün bir yerlerde iyi örneklerini duymak da hoşunuza gider mi?

Bahsedeceklerinizi çeşitli bağlantılarla örneklendireceğiniz, belki de hiç sevemeyeceğinizi düşündüğünüz bazı şeyleri sevme ihtimaliniz olduğunu fark edeceğiniz keyifli sohbetler dilerim.

Tartışma konusu önerisi için Berca B. Kantarcıoğlu’na teşekkürler.

  Yorum alanı

“Duymaya tahammül edemediğiniz sesler ve türler” yazısına 41 yorum var

  1. Zurna sesi, 5-6 saniyeden sonra çok rahatsız edici olabiliyor. Enstrüman bazında tek aklıma gelen o.

    Ses olarak, elbette ki korna sesi baya adam öldürme hisleri uyandırabiliyor. Özellikle de 1 kornanın yeteceği yerde 4-5-6-7-8 kornalı seriye bağlayanların çok uzun yaşamamasını istiyorum.

    Müzik türü olarak, operatik kadın vokalli senfonik gruplara cidden dayanamıyorum. Nightwish, Epica türevi gruplardan hiç hoşlanmıyorum ve dinleyemiyorum. Gotik ve endüstriyel şeylere de tesadüfi şekilde yakınlık duyabiliyorum ama genel anlamda baya uzağım.

    Metal haricinde, sağda solda çalan şeyler rahatsız etmez, ancak Latin/Meksika müzikleri bana aşırı uzak geliyor.

  2. Linç edilmek istemem ama beni bilen bilir, Nevermore’u Warrel Dane vokalini sevmediğimden bir türlü dinleyemiyorum. Özellikle geçenlerde konseri sebebiyle buralarda da ne kadar çok sevildiğinin farkındayım. Olmuyor arkadaşlar ne yapayım.

    Ayrıca genel olarak sesinden rahatsız olduğum bir enstrüman pek yok.

    Tür olarak da HİÇ dinleyemeyeceğim tek bir tür varsa o da etnik müzik türleridir. Hani şu South Park’da Pandemic bölümünde olanlardan. Buyrun fotosu; http://bit.ly/21es9my

  3. İlkhan says:

    Elektro saz nedir arkadaş … Nefret ediyorum…

  4. Berca B. says:

    Dünyada her türlü sese, müziğe ve enstrumana açık olmaya çalışan biri olarak şunu net bi şekilde söyleyebilirim ki, zurnayı kim bulduysa allah bin türlü belasını versin. Bu kadar rezalet bir çalgının kültürümüzde bu kadar baskın bir yer edinmesi resmen kafayı yedirtiyor bana. 20′li yaşların ikinci yarısında olmamdan kelli düğünden düğüne sürüklenen biri olarak şu aralar hayattaki en büyük stresim, kulağının dibinde davul zurna çalan ve katiyen bahşiş almadan yanından ayrılmayan ibne evladı müzisyenlere kontrolü kaybedip çatalı bıçağı saplamamaya çalışmak. O kadar nefret ediyorum zurna sesinden.

    Müzik tarzı olarak neredeyse her tarzdan sevdiğim bir örnek bulabilirim ama türkü ve Türk Sanat Müziği’nden hiç hazzetmiyorum. Özellikle TSM çalarken aklımı kaybedicek kadar sıkılıp boğuluyorum, sanki dünyada en katlanamadığım kişi kulağımın dibinde durmadan konuşuyormuş gibi hissediyorum. Rakı çok sevmeme rağmen dışarda bir meyhaneye gidersek millet gaza gelip hep bir ağızdan TSM söyleyecek diye ödüm kopuyor. O nağmeleri duydukça beynim patlayacak gibi oluyorum.

  5. Asla dayanamadığım ve gerçekten tahammül edemediğim bir numaralı müzik net şekilde İsmail Türüt’vari atarlı hırslı Karadeniz müzikleri. Halk müziği değeri taşımayan, berbat sözlü, sürekli aynı kemençe rifi üstüne kurulu şeylere dayanamıyorum.

    martı

    @Ahmet Saraçoğlu, katılıyorum. Karadeniz müziğinde söylediğin türde sınır recebimdir. Onun üzerindeki halk müziği değeri taşımayan berbat sözlü ve saçma sapan şarkı yapanları (başta ismail türüt cimilli ibo ve benzerlerini) kınıyorum.

  6. Melechesh says:

    Derdi olduğu için değil de ilgi görmek için bağırarak ağlayan bebek sesi. Açık net. Bu kafa nelere dayandı buna dayanamıyor..

  7. Görkem Yücesoy says:

    Sokakta Guns and Roses çalan gitaristler. Guns and Roses’ın her şarkısı. Özellikle Knocking on Heaven’s Door ve Don’t Cry’ı nerde duysam çürümüş balık koklamış gibi hissediyorum.

  8. bleakeden says:

    ankara havaları ve darbuka..

  9. şeyh hulud says:

    Gecenin köründe havlayan, mahallenin yerel köpek çetesi. Lan olm ne derdiniz var her gece, sanırsın çok ciddi bir şeyler oluyor. Havlamalar, ulumalar, soluk soluğa kalmalar, ciddi ciddi artist tavırlar falan. Bunların arasında üç tane baskın tip var; Mikail, Gorbaçov, Bodylica diyorum ben onlara, bunlar cins olarak tam av köpeği. Adamların genlerinde var çalışmak, diğer sokak köpekleri gibi uyuz uyuz yatamıyorlar, ille bir olay ille bir ekşın çıkaracaklar. Sürü içerisindeki iktidarlarını sağlamlaştırma yolları da akp’nin taktiğiyle aşağı yukarı aynı. Diğer sokaktaki başka bir gruba sataşıp çıkan o kaos ortamında gruptaki yerlerini sağlamlaştırıp, şov yapmak. Olan benim uykuma oluyor işte.

  10. deadhouse says:

    Popüler Türk Pop Müziği.

  11. vargvikernes says:

    türkçe rap ve arebesk rap

    akanker

    @vargvikernes, Genel anlamda rap sevmiyorsan tamam da Rap sevip Türkçe rap sevmemem garip geldi.Çünkü biraz underground adamlara bakarsan inanılmaz sağlam işler var

  12. Ufuk Sönmez says:

    arabesk müzik içimi fena halde bayıyor, bu kabulleniş, kadere isyan, çözüm aramama, damara bağlama, heyecansızlık hisleri hiç bana göre değil.

    Şu anki türk pop müziğinden inanılmaz nefret ediyorum, aynı elektronik ritimle yapılan, içibomboş, sıfır melodili ana akım müziği. bunları ciddi ciddi dinleyenlerin de oluşu ve bu sözde şarkıcıların bu işten deli para, şan, şöhret kazanmaları beni fazlasıyla deli ediyor.

    Metal müzik türlerinden heavy metal/ glam metal dinlemekten pek keyif almıyorum. Dinlerken izlenen bir formül olduğunu çok net hissediyorum ve genel olarak da ortaya çıkan sound ve şarkıların birbirine epey benzediklerini görüyorum. ne hikmetse de bu grupların acayip derecede iyi lead gitaristleri oluyor ve inanılmaz başarılı gitar soloları atabiliyorlar. Iron maiden harici sevdiğim(biraz da europe ve malmsteen’in vokalli şarkıları diyelim) heavy metal grubu yok diyebilirim.

  13. Soner sarıkabadayı ve türevleri.

  14. ali says:

    tahammülsüzlük seviyesinde mesafe koyduğum hiçbir enstrüman olmamasına rağmen içinde saz, darbuka, tef, zurna, kemençe vb aletlerin olduğu parçalar bir yerden sonra açtırıyor ağzımı yumduruyor gözümü. buna vokal de sebebiyet verebiliyor tabiki. bir de sergen yalçın.

  15. ben says:

    Aşırı çiğ ve leş kayıtlı Black Metal albümleri pek dinleyemiyorum. Cradle, Dimmu , Behemoth filan olur ama.

    Aiden

    @ben, abi saydıklarının 3′te 2′sinin gerçek black metalle alakası yok diğeri de blackened death metal zaten. Bence kökten uzak dur sen black metalden.

    ben

    @Aiden, Gerçek black metalle alakası olmadığı için dinleyebiliyorum sanırım. Hede hödösünü bilemem ama hepsinin bir taraflarında black metal yazıyor.Ansiklopedinin yalancısıyım. :)

    http://www.metal-archives.com/bands/Cradle_of_Filth/24
    http://www.metal-archives.com/bands/Dimmu_Borgir/69

  16. Sinan Ceylan says:

    Spesifik olarak bir tür değil de, toplu taşıma araçlarında iphone’nun yanında verilen default kulaklıklarla son ses çalınan müziklerden nefret ediyorum. Sabah ya işe giderken, akşam ya işten çıkarken yani metro/metrobüs full+full çektiği vakitlerde denyonun biri yanınızda biter ve hiç bi şeyini tam olarak anlamadığınız ama sikko beat’leri duyduğunuz bi takım skimsonik şeyler dinlemeye başlar. İfrit oluyorum, elemanın saçını ense kökünden tutup kafasını camdan çıkarasım geliyor.

    Aynı durum müzik anlayışı bas odaklı olan tiplerin çaldığı bütün müzikler için de geçerli. Bu denyolar da genellikle komşu olur ve gidip bilmem ne kadar para verip aldıkları 2+1 ya da 5+1 ses sistemleri ile bir takım müzikler açarlar. Detaylar beton bloklar arasında kaybolsa da, size bütün ritm duygunuzu mahvedecek cinsten vrum vrum diye uğuldayan baslar kalır. Böyle durumlarda da lav silahının her eve lazım bir icat olduğunu düşünmeye başlarım.

    Zurna sesi beni de yıpratır ayrıca. Gereksiz çalınan her korna, 1.4 litre LPG’li arabasına egzoz takıp şekil yapanlar… bağırış çağırış, otobüs/uçak yolculuğunda ağlayan bebekler… kısacası niteliksiz bütün gürültüler. :(

  17. Aiden says:

    Kadın vokalli şeyler dinleyemiyorum ya. Belki tek istisnası Rolo Tomassi olabilir.

  18. İlker says:

    Arabesk, türkçe popu falan saymazsak bu konuda country, senfonik metal (septicflesh’i tenzih ederim) ve indie rock/indie pop sonsuza dek kapışır benim için.

    Enstrüman olarak ise kesinlikle gayda.

  19. Infirmity says:

    Sevdiğim insan sürekli Evanescence dinlerdi. O kadının (amy lee) sesi resmen tüylerimi diken diken ediyordu beni bu kadar rahatsız eden bir ses olamaz. Kapat şu karının sesini derdim, o da bana ”senin böğürtülü adamlarına ben katlanıyorum” derdi

  20. brutalyapankari says:

    Sacma sapan aci ceken metalcore vokalleri
    Metal muzikte kullanilan opera vokalleri
    Gayda
    Kalitesiz karadeniz muzikleri
    Daha vardir kesin

  21. Karizmatik Serkan says:

    Black Metal
    Sonu Core ile biten türler
    Zurna
    Rap
    Karadeniz müzikleri ve Roman havası

    Karizmatik Serkannn

    @Karizmatik Serkan,
    +
    Tekno cart curt…
    Folk Metal
    Nickhelback türevleri
    Makyajlı gruplar…

    ismail vilehand

    @Karizmatik Serkan, http://bit.ly/2q56iiX

  22. Ouz says:

    Bende mizofoni var ve bu acayip dert verici bir şey. Mesela yatarken, yoldan geçen arabaların, asfalt ek yerlerinden geçerken tekerleklerinin “şılap şılap” diye ses çıkarması yüzünden uyuyamadığım için bilgisayarın, işlemci ve bazen ekran kartının fanlarını son devire getirip öyle yatıyorum. Sabit bir ses olunca rahat uyuyabiliyorum.

    Zamanında ailemle oturup yemek yiyemiyordum, hala da böyle geniş aile toplantılarında filan can çekişiyorum, dişlerimi sıkıyorum ve sağı solu kırıp dökesim geliyor.

    Müzik konusunda gerizekalıca laf giydirmeceli Türkçe pop müziklerinden nefret ediyorum. Geniş kitlelerin ayılıp bayıldığı “Seni bana melekler getirdi, meleğimsin, melekler bizim için dua eder” vs. gibi sözler içeren şarkılara ayrıca ayar oluyorum. İlk etapta sayacaklarım bu kadar. :)

    den4x

    @Ouz, mizofoni şey mi oluyordu, gerci verdiğin örneklerden anlaşılıyor da, ufak tefek sesler acayip rahatsız ediyor sinirlendiriyor ananı babanı birbirine vurmak istiyorsun böyle. diş gıcırtısı ağız şapırtısı periyoduk çıkan herhangi bir ses aslında. inanılmaz bir şey ya şimdi okuyunca bile rahatsız oldum. bende var diyebilir miyim bilmiyorum ama o sağı solu yıkma isteğini çok iyi biliyorum. aynı evde ya da odada birileriyle yaşamayı acayip zor bir hale sokuyor bu tahammülsüzlük. senden farklı olarak ben fan sesi de olsa kesintisiz de olsa dayanamam herhangi bir sese.
    bundan ayrı olarak da bir ara üniversitedeyken acayip başım ağrıyor bütün gün pelte gibi dolaşıyordum uyanamıyordum, sonra camı kapattım yatarken :) acayip sıcak oluyor ama en azından bütün sitenin gürültüsü içeri girmiyordu ve rahat uyuyabildim.

    Ouz

    @den4x, Evet den4x tam üstüne bastın. Ağız şapırtısından tespih çekme sesine, sakız çiğneme sesinden tikli olup da ağzıyla sürekli “cıyk cıyk” şeklinde çıkarılan sesler de bu kapsamda.

    Ben de yoldan geçen motosiklet ve gürültülü arabaları duymamak için yaz sıcağında kapıları pencereleri kapatırım. Çözümü için çok uğraştım ama elden bir şey gelmiyor, çevrendekilere derdini iyice anlattıktan sonra senin kadar hassas olmasalar da sinirini zıplatacak şeylerden uzak durmaya gayret ediyorlar bir süre sonra.

    McLorand

    @Ouz, çözümü: 3M PD01001 E.A.R. Classic kulak tıkacı. Aynı sorun bende de vardı, bu tıkaç ile ortadan kalktı. Ha şimdi de tıkacın bağımlısı oldum, takmadan uyuyamıyorum orası ayrı. O yüzden yanımda taşıyorum her zaman 1 çift.

    Ouz

    @McLorand, Tıkaç kullanırsam kapı sesini, telefon sesini duyamayabilirim. Bir de tıkaç takınca kendi nefes alıp verme sesini duymuyor musun? Eğer duyulabiliyorsa o da benim için rahatsız edici olabilir. :)

    McLorand

    @Ouz, yok nefes duyulmuyor, ben sacece telefonun alarmını duyup uyanıyorum artık nasıl koşullandıysam ona. alarm müziğini değiştirsem muhtemelen onu da duymam, uyanamam.

    Osman Gümüş

    @Ouz, sen yazmasan bunun bi hastalık olduğunu bilemezdim. Senin bu saydıklarını yapanları, zihnimde hiç bir snuff filmde izleyemeyeceğin hallere sokuyorum. Birisine zarar vermeyeyim diye siktir olup gidiyorum cidden oradan. Bunu ben öfkeli olmama bağlıyodum ama değilmiş anlaşılan. Sakallarım beyazladı bu bokun yüzünden o derece hayattan bezdirdi bu durum beni.

  23. 666123666 says:

    Deafheaven, Myrkur, Deathspell Omega, Liturgy etc.
    Latin müzikleri
    Kadın vokali -özellikle clean vokal-
    Çocuk sesi
    Tiz seslerin hepsi -çoğu şarkıda soloları geçiyorum bu yüzden-
    Melodik death metal -Dark Tranquillity, Insomnium ıvır zıvır-
    Çok yüksek sesli her şey -konserlerde çok başım ağrıyor-
    Her türlü çiğneme, hüpletme yani ağızla alakalı her ses
    Tezahürat
    Uzun Adam’ın sesi

  24. Siyah forma says:

    -tahammül edemediğim müzik aleti tabi ki zurna,duyduğum anda yüzüm ekşiyor.
    -tahammül edemediğim ses tv de çıkan 1 kişinin sesi,o çıkınca nerde olursam olayım kanalı değiştiriyorum.
    -dinleyemediğim tür türk,yabancı pop.
    -en sevmediğim lisan arapça.
    -müziği sevip de vokalinden ötürü burun kıvırdığım grup cradle( dusk albümü sadece clean vokalli bile söylense muhteşem olurdu)
    -kendimi ne kadar zorlasam da bir türlü içine giremediğim,saygı duymama rağmen,yıllardır ne kadar dinlersem dinleyim sevemediğim grup Opeth…(progrersif rock aşığı olmama rağmen)neden anlamadım sevemiyorum. o kadar insan seviyorsa birşey vardır ama ben odunum herhalde göremiyorum.
    -

  25. HaNNibaL says:

    Karadeniz müziği.Kemençeye lanet olsun

  26. Nox says:

    power metalin o “ciyuv ciyuv” diye ilerleyen şarkılarını duyunca mideme kramplar giriyor.

    bir de uzak doğu dilleri aşırı derecede kulaklarımı tırmalıyor. babymetal falan gerçek bir işkence. 30 saniyeden uzun maruz kalırsam başım ağrıyor. ispanyolca da aynı şekilde çok yoruyor beni.

  27. tahsin says:

    1- Hayatimda roman havasi kadar rezil,kulak tirmalayaci, vizyonsuz birsey gormedim. Beni okadar cok triggerliyorki duyunca boyle kendimi camdan filan atasim geliyor. Hele bu sene okulun bahar senliklerinde son ses acip insanlarin gobek atmasi… Kuscak yer aradim.

    2- Core ile biten cogu sey.

    3- Son 5-10 yil icinde cikmis gereksiz turkce rap sarkilar ozellikle su arabesk rap mi diyorlar, ne diyorlarsa ? Asiri gereksizler.

  28. Neige says:

    Metal/rock müzik için konuşacaksak AC/DC’nin vokalini hiç sevmiyorum, beni acayip irrite ediyor. Onun dışında içinde hiç duygu olmayan tamamen hız ve teknik üzerine kurulu metal müzik türlerini (adına ne derseniz deyin) sevmiyorum. Grindcore denen müzik türünden ise aşırı derecede nefret ediyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.