# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DRACONIAN – Sovran
| 05.11.2015

Karanlık, hem de zifiri.

Samet ÖZGÜLER

Bazı guruplar vardır, çıkardıkları ilk albümden veya yaptıkları ilk müzikten itibaren, son albümlerine kadar veya son müziklerine kadar hep belirgin bir çizgide olmuşlardır. Demek istediğim hep aynı müziği yapmak değil, özgün olmak. “Kendi müziklerini yapıyorlar” dediğimiz müzisyenlerdir bunlar. İşte Draconian tam da böyle kendi müziklerini yapan, özgünlüklerinden hiç ödün vermeyen, sanki o çizgilerini bir prensip edinmiş bir grup. Yine de, yaptığı her albüm çok etkili olsa da buna zıt olarak bu tür müzik veya gruplar bazı insanlara tamamen monoton, sıradan veya sıkıcı da gelebiliyor.

“Sovran” bu yıl içindeki en büyük beklentilerimden biriydi. “Draconian yeni albüm yapıyormuş” dediklerinde, müziklerine dair hiçbir şüphem olmadan albümün çıkacağı günü bekledim. Albüm çıkmadan yayınladıkları teaser’la zaten kafamda tasarladığım albüm sound’u, atmosferi, tarzı kolayca birleşti. Ardından iki şarkı yayınladılar ve sıra albüme
geldi.

Öncelikle 2011 senesinde çıkan “A Rose for the Apocalpyse” albümünün kadrosundan Lisa Johansson’un ayrılmasıyla birlikte Draconian’ın belki de eskisi gibi olamayacağı düşünülüyordu, fakat hiç de öyle olmadı. Heike Langhans’lı bu albüm gerçek bir gothic/doom efsanesi oldu ve kendilerini iyice kanıtladılar, hem de sonuna kadar.

“Sovran”a dair söylemek istediğim ilk şey, ilk başta bahsettiğim o Draconian standardının çok daha belirginleşmiş olması. Gayet güzel tasarlanmış şarkıların içinde bulunan ve nakaratları belirleyen sağlam gitar rifleri, arkasından gelen donuk ve soğuk, buz gibi melodiler, temiz ve kirli vokaller, Draconian’ın beyinlerimize kazıdığı özelliklerin başında geliyor. “Sovran”da bunlar çok daha öne çıkmış, çok daha sert, donuk bir Draconian meydana gelmiş. Rifler ve melodiler “daha fazla ne kadar kararıp, karartabiliriz” diye sorarcasına acımasızlaşmış.

Albüm nasıl başlıyorsa öyle bitiyor, acı ama gerçek. Acımadan vuruyor darbeleri üst üste. Mezardan fırlamış, yürüyen bir ölü oluveriyorsunuz. Müziklerinin üstüne sözsel temaları da sürekli ölüm, hayal kırıklığı, acı, yorgunluk, bitkinlik, karamsarlık, kararsızlık, umut, umutsuzluk üzerine olduğu için kendinizi bir anda olmadık bir yerde bulabiliyorsunuz.

“Sovran” çoğu zaman durgun, ağır ve göçmüş bir ritimle beyninize kazıyor karanlığı ve acıyı. Sizi kendisine, kendi dünyasına, kendi çukuruna, mezarına veya boşluğuna çekmeye çalışan bu albümü dinledikçe daha da derinlere batabilirsiniz, belki de “artık yeter ulan” deyip albümü kapatma ihtiyacı bile duyabilirsiniz. Yemek yerken arkada çalsın diye dinlenecek bir albüm değil bu. Hele hele yürürken falan dinlemeyin bence; ağır triplere girip insanlardan ve bulunduğunuz andan, toplumdan kendinizi soyutlamak isteyebilirsiniz.

Albüm kapağı ve sound’u, konsepti de gayet iyi. Son albümden sound olarak neredeyse hiç farkı yok. Yanlız benim burada dikkat çekmek istediğim bir nokta, hatta belki de albüme dair tek olumsuz düşüncem, “Sovran”ın sözsel
olarak belirli bir konu üzerine yoğunlaşması daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum. Bu kadar güzel şarkılara daha fazla, daha farklı anlamlar yüklemek, sözel temaları daha derinleştirmek ve belirginleştirmekle mümkün olabiliyor.

Eh, ne diyelim ki? Hangimiz Draconian’ın kötü bir albüm yapacağını düşünür ki zaten? Gerçekten var mıydı düşünen, “abi yok artık son albümleri kötüydü, yeni albümlerinde saçmalayabilirler, hiç beklentim yok” diye düşünen birileri? Gerçekten merak ediyorum. Ben tersini düşündüğüm için değil elbet, sadece bu denli iyi müzik yapan, kendisinden bekleneni sonuna kadar veren bir grup oldukları için.

“Sovran”, Draconian’ı ne geri atan, ne de çok çok öne taşıyan bir albüm. Neden böyle diyorum tekrar söyleyeyim, çünkü önceden kendilerini kanıtladılar, müzikleriyle yeni bir albüm için güven verdiler ve yeni albümleri de hiç şaşırtmadı. Hiç mi öne taşımadı yani, öncekinin kopyası mı? Değil elbet. Sanırım burada sigara benzetmesi yapabilirim, her zaman aynı şeyi verir size, siz de ondan almanız gerekeni alırsınız falan. Anladınız.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.28/10, Toplam oy: 43)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
Napalm Records
Kadro
Johan Ericson: Gitar Anders Jacobsson: Vokal Jerry Torstensson: Davul Daniel Arvidsson: Gitar Fredrik Johansson: Bas Heike Langhans: Vokal
Şarkılar
1. Heavy Lies the Crown
2. The Wretched Tide
3. Pale Tortured Blue
4. Stellar Tombs
5. No Lonelier Star
6. Dusk Mariner
7. Dishearten
8. Rivers Between Us
9. The Marriage of Attaris
10. With Love and Defiance
  Yorum alanı

“DRACONIAN – Sovran” yazısına 11 yorum var

  1. bloodshot says:

    sevgili konuk yazar,
    bildiğim kadarıyla draconinan’ın Heike ile ilk albümü. hatta bundan da eminim. yoksa sen Lisa’ lı A Rose for the Apocalpyse albümünü(bu arada albüm 2011 de çıktı 2012 de değil) Heike var diye mi dinledin yoksa yazdıklarından ben mi yanlış anlıyorum. eğer bu şekilde dinlemişsen kendi kendini ağır trollemişsin be konuk yazarcım.

    yazdıklarını hatırlatmak gerekirse
    “Öncelikle 2012 senesinde çıkan “A Rose for the Apocalpyse” albümünün kadrosundan bir değişiklik yok.”
    “Heike Langhans’lı ilk albüm gerçek bir gothic/doom efsanesi oldu. Ardından aynı kadro ikinci albümleriyle kendini iyice kanıtladı. Hem de sonuna kadar.”

    Samet Özgüler

    @bloodshot, ”Öncelikle 2011 senesinde çıkan ‘A Rose for the Apocalpyse’ albümünün kadrosundan Lisa Johansson’un ayrılmasıyla birlikte Draconian’ın belki de eskisi gibi olamayacağı düşünülüyordu, fakat hiç de öyle olmadı. Heike Langhans’lı bu albüm gerçek bir gothic/doom efsanesi oldu ve kendinlerini iyice kanıtladılar, hem de sonuna kadar.”
    Yazarken yanlış yazmışım, doğrusu böyle olmalı idi. Biraz yoğun olduğum bir dönemde yazmıştım, kusura bakma. Düzeltme için çok teşekkürler, bir dahaki sefere çok daha dikkatli yazacağım.

    bloodshot

    @Samet Özgüler, üstad selam, ne kusuru. Ülke olarak iyice karanlık günlere gittiğimiz şu zamanlarda biraz yüzümüz gülsün diye bu şekilde yazdım fakat üslup olarak biraz iğneleyici olmuş sanırım kusuruma bakma lütfen.
    Bu arada kritği çok güzel yazmışsın ellerine sağlık. Baştan sona kadar okuyabildiğim ender kritiklerden.
    Draconian dan lisa ayrıldıktan sonra hiç umudum yoktu fakat yazını okuduktan sonra bakmaya karar verdim. Bu kadar eminsen muhakkak bir bildiğin vardır diye düşünüyorum.

    Samet Özgüler

    @bloodshot, Selam, olur öyle estağfirullah.
    Teşekkür ederim, albüm gerçekten iyi. Dinledikten sonra yine düşersen not, sevinirim.

  2. uğur says:

    Öncelikle 2012 senesinde çıkan “A Rose for the Apocalpyse” albümünün kadrosundan bir değişiklik yok. Lisa Johansson’un ayrılmasıyla birlikte Draconian’In belki de eskisi gibi olamayacağı düşünülüyordu, fakat hiç de öyle olmadı. Heike Langhans’lı ilk albüm gerçek bir gothic/doom efsanesi oldu.

    Cümlesinden sonra okumadım.. 2003 yılından bu yana aralıksız hergün (istisnasız) Draconian dinliyorum..attıkları her adımı (tüm üyelerin) takip ediyorum..Eğer müzik bir din olsaydı Draconian benim tanrım olurdu diyorum…Sonra dün bu albümün kritiğinin yapılacağını görüyorum instagramda ve deli gibi bir merakla ne yazmışlar diye bakarken yukarıdaki cümleyi okuyorum.. şaka gibi…söyleyecek hiçbir sözüm yok..tek kelime maalesef “çok yazık”

  3. Kritikteki hatalı kısım düzeltildi. Uyardığınız için teşekkürler.

  4. ak47 says:

    bu grubun kadın vokalisti acayip taş https://www.youtube.com/watch?v=blMvImv7Eo4

  5. P L A G U E says:

    25 albümlük liste eğer 30 albümlük liste olsaydı bu albüm tereddütsüz oradaydı…an itibariyle dinlemiyorum fakat aklıma gelmiş olması bile ağzıma yüzüme sıçmaya yetiyor…şahsım adına gerçekten inanılmaz bir şaheser…

  6. P L A G U E says:

    @P L A G U E, he bu arada nasıl oldu zamanında atlamışım hatırlamıyorum ama, kritik tıpkı yarrak gibi…

  7. den4x says:

    yorum atıldığını görmesem varlığını unutmuştum, gerçekten aşırı iyi albüm. draconian böyle ara ara unutsam da en sevdiğim 15 gruptan birisidir rahatlıkla. umarım yakın zamanda albüm salarlar. ayrıca doom gruplar arasındaki en iyi harsh vokallere sahipler

  8. P L A G U E says:

    Playliste bugün ağzıma yüzüme sıçan bir başka parça ile ara verelim. Jameson black barrel sponsor yine.

    Rivers between us. Siz kısaca oç diyebilirsiniz.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.