# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
THE GREAT DISCORD – Duende
| 30.10.2015

Korkutucu güzellik.

Samet ÖZGÜLER

Yaklaşık 3 ay önce Spotify’da gezerken ‘Yeni Çıkanlar’ sekmesinden bir şarkı dinledim. Girişi çok ani ve netti, güzeldi, lafı uzatmadan meseleye girdi. Şarkıyı bir kez dinledikten sonra tekrardan grupla ilgili bir etkileşime girmem 1 haftayı buldu. Açıp tekrar dinlemeye başladım. ‘Şarkı baya güzelmiş lan’ deyip bu sefer albümün içine daldım.

Uzun zamandır underground müzik dinliyorum. Bunun 2015 senesinin metal müzik piyasası için -bana göre- kısır geçmesinde etkisi büyük. Ya da piyasanın artık sadece ‘piyasa’ olması desem daha günümüze yakışır bir tabir olur. The Great Discord da ilk albümünü yayınlamış, henüz çok küçük, mütevazi bir grup. Ancak müziklerinin kalitesi onları Metal Blade bünyesi altına sokmuş.

Yeni bir albüme başladığımda baştan sona dinliyorum. “Duende”yi de ilk baştan sona dinleyişimde çok bir şey anlamadım. Ritimlerin, şarkıların ana kısımlarının kafamda yer tutması hiç kolay olmadı. Eh, bahsettiğim albüm (grup) progresif/fusion metal tarzında olunca -bana göre- bir albümü birkaç defa dinleyip oturtmak çok zor oluyor. Birkaç şarkıyı çok beğenip onları defalarca dinledim ve ardından bütün albümü baştan sona defalarca dinledim.

Netice:

“Duende” müzikal açıdan çok zengin bir albüm. Müzisyenlik üst düzey, vokaller güzel. Ama Duende’nin asıl olayı kesinlikle mükemmel bir atmosfere sahip olması. Eğer doom/sludge/stoner ritimleri ve atmosferini seviyorsanız -gerçi asla tam bir doom metal grubu değil, çok temiz, tam bir progresif tonu var, vokaller %95 clean- ve progresif de seviyorsanız, bunun yanında vokaller size büyük şey ifade ediyorsa “Duende” sizin için biçilmiş kaftan.

Albümde en sevdiğim şarkılardan ‘A Discordant Call’ tam tarif etmeye çalıştığım gibi. Çok büyük bir death metal/old school death metal hayranı olarak ‘Selfæta’ da çok hoşuma gitti. “Eigengrau” ise birçok metal tarzının iç içe geçtiği bir şarkı. “L’homme mauvais”, yazının başında bahsettiğim, gruba dair ilk dinlediğim şarkı. Albümde en sevdiğim şarkıysa kesinlikle “Angra Mainyu”.

Genel bir değerlendirme yapacak olursam, grup gerçekten çok özgün ve kendilerine has melodileri, ritimleri, tarzları var. Albüm de kesinlikle tam benim istediğim atmosferde. Grup henüz çok çok yeni olduğu için elimizde grup üyelerine dair pek bir yok. Ayrıca küçük parçalar halinde yayınladıkları klipler çok gizemli, kendilerine özgü. Bu tür müzisyenlerin çoğu günümüzde çok belirli yerlerde kalıyorlar ve olması gerektiği gibi, çok fazla büyümüyorlar. Açıkçası herkesin dinleyeceği bir grup olduklarını düşünmüyorum. Kesinlikle belirli insanlara hitap ediyorlar. Ve eğer anlatmaya çalıştığım özellikler size ‘bir dinleyeyim bakayım’ dedirttiyse, bence sakın kaçırmayın.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.82/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
Metal Blade
Kadro
Rasmus Carlson: Bas
Aksel Holmgren: Davul
Gustav Almberg: Gitar
André Axell: Gitar
Fia Kempe: Vokal, klarnet
Şarkılar
1. The Aging Man
2. Deus Ex Homine
3. Eigengrau
4. L'homme Mauvais
5. Selfæta
6. A Discordant Call
7. Woes
8. Angra Mainyu
9. Illuminate
10. Ephemeral
  Yorum alanı

“THE GREAT DISCORD – Duende” yazısına 3 yorum var

  1. Eline sağlık. Grubu duyuyordum ama ilk kez şu anda dinliyorum. Vokalistte dev bir Geddy Lee etkisi ve benzerliği var. Onun dışında tam kapağı görünce kafamda uyanan müziği yapıyorlar. İlk izlenim gayet olumlu.

    Samet Özgüler

    @Ahmet Saraçoğlu, Hay ağzına sağlık, kesinlikle çok büyük Geddy Lee etkisi ve benzerliği var.

  2. Hergele says:

    Su anda sarkiyi ucuncu kez donduruyorum, bir yandan da album inmekte. Umarim albumdeki diger sarkilar da bu parca ayarindadir.Sarkinin calmaya basladigi ilk andan itibaren, ozellikle de gitarlarin dahil olmasiyla icimde cok saglam ve dinamik bir grupla karsi karsiya oldugum hissi olustu. Butun album ile ilgili konusmak su anda mumkun degil ancak sadece bu sarki bile gerek komplike yapisi ve harika yazilmis guclu vokalleriyle beni icine cekmeye ve albumun geri kalaniyla ilgili yogun bir merak uyandirmaya yetti de artti. Kritik icin tesekkurler. Eline saglik

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.