# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
NIGHTWISH – Endless Forms Most Beautiful
| 23.06.2015

Yemek tarifi.

Senfonik metal ile alakası yalnızca HAGGARD ile sınırlı bir kişi olarak, bu türün oldukça riskler barındıran bir tür olduğunu düşünüyorum. Senfonik metal içine dahil edilebilecek onlarca enstrüman, yüzlerce çeşit farklı düzenleme ve membaında mevcut olan epiklik bakımından mükemmel işler çıkarılabilecek bir türken, diğer yandan maharetli eller tarafından orijinal biçimde kullanılmadığında oldukça düz, yapmacık doluluğa sahip, en kısa tabirle çekilmez bir tür haline gelebiliyor. Bu iki farklı uçurumun arasındaki çizgi de o kadar ince ki, ölümüne seveni bile bezdirecek işler de çıkabiliyor, hayatta dinlemem diyecek kimseleri kulu köpeği edebiliyor. Bugün hakkında yazacağım NIGHTWISH’in sekizinci stüdyo albümü olan “Endless Forms Most Beautiful” ise, bu iki ayrımın bir tarafında yer alıyor. Hangi tarafta olduğu ise yazının devamında gizli…

“Endless Forms Most Beautiful” ile birlikte grup, aslında 2012’den beri grubun vokalistliğini üstlenen Floor Jansen ile ilk defa stüdyoya girdi, bununla birlikte 2007’den beri davullarda olan ancak sağlık problemi nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Jukka Nevalainen’in yerine, WINTERSUN’da da davul çalmış olan, über kişilik Kai Hahto ile çalıştı. Ancak maalesef bunca katmanlı müzik içerisinde kendisinin varlığını şahsen pek hissedemedim. Vokal değişikliği açısından ise Anette’nin ses renginin grubun müziğine daha iyi gittiğini düşünüyorum, Floor Jansen ise stüdyoda baştan sona power akor basarak prova alan bir grubun arasında dolaşıp ara ara ilgi toplamak için bağıran yaramaz bir kız kardeş gibi kalmış. Ya da daha kolay yoldan söylemek gerekirse, sesinin tonu NIGHTWISH müziğine yetmemiş. Bununla birlikte internetteki hayran yorumlarına göz attığımda, tartışmasız HERKES tam tersini savunuyor. Bana da yine farklı bir ses olmayı başardığımı düşünerek yazıma devam etmek kalıyor tabii ki. Floor Jansen hakkında söyleyebileceğim en kuşkusuz şey, her fotoğrafında başka biri gibi çıkmayı başardığıdır. Bu da farklı bir yetenek olsa gerek. Neyse konumuz bu değil. Kırbacımı alıp geliyorum hazır olun, zira grubun müzikal karakteri hakkında bir paragraf açacağım.

Kritik yazarken genelde dinlediğim albümlerin bende andırdıklarını yazıların temeline koyarım. Kimi albümler o kadar çok duygu yoğunluğuna sevk eder ki, normal bir kritik yazmayı bırakıp öykü yazar, bazen de belirli bir hadiseyi albüme adarcasına aktarırım. Ne yazık ki bu albüm bende yalnızca içerdiği nesnelerin konumlarının değiştiği bir portreyi andırdı. Eldeki malzeme o kadar aynı, renk paleti o kadar sınırlı ve tondan yoksun ki, 78 dakikalık destan gibi albümün tamamı sanki iki tip şarkının parçaları gibi. Keşke bunun albüme bütünlük kattığını söyleyebilseydim ama kattığı tek şey maalesef bezginlik. Elde her yöne çekilebilecek ve birkaç minik dokunuşla bile dinleyicinin aklını alabilecek bir tür varken, onu sırf kolay dinlenilebilsin ve konserlerde eşlik edilebilsin diye harcamak bana hiç doğru gelmiyor. 78 dakikanın hemen hemen tamamı power akorların ve düz davulların eşliğinde ilerliyor. Senfonik olma adına eklenen ise gerçekten hayal kırıklığına uğratacak kadar asgari düzeyde bırakılmış. Akılda kalıcı olsun diye kasmışlar fakat bunun uğruna atılan her adım o kadar bir öncekinin aynısı olmuş ki, ortada hiçbir yeni bir şey yok. Zaten akılda kalıcı olsun diye kasıldığı bunca belli olan bir albümden müzikal karakter beklemek yanlış olur. Bu sebeple üzerine daha fazla olumsuz cümle kurmadan, oldukça klişe bir cümleyle kritiği bitireceğim izninizle.

Bu dünya orijinal olabilmek adına risk alan kimselerin dünyası, ne yazık ki NIGHTWISH çıkardığı her bir albümle bu realiteden koşarak uzaklaşıyor.

5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.21/10, Toplam oy: 33)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Floor Jansen: Vokal
Tuomas Holopainen: Klavye
Emppu Vuorinen: Gitar
Troy Donockley: Gayda, düdük ve bodhran
Marco Hietala: Bas, vokal
Şarkılar
01. Shudder Before The Beautiful
02. Weak Fantasy
03. Élan
04. Yours Is An Empty Hope
05. Our Decades In The Sun
06. My Walden
07. Endless Forms Most Beautiful
08. Edema Ruh
09. Alpenglow
10. The Eyes Of Sharbat Gula
11. The Greatest Show On Earth
  Yorum alanı

“NIGHTWISH – Endless Forms Most Beautiful” yazısına 6 yorum var

  1. InkognitOwl says:

    “Bu dünya orijinal olabilmek adına risk alan kimselerin dünyası, ne yazık ki NIGHTWISH çıkardığı her bir albümle bu realiteden koşarak uzaklaşıyor.”

    Sonda dediklerin dışında yazıya ve nota katılıyorum. Bu alıntıladığım kısma katılmama sebeplerim ise, aksine bu albüm önceki albümden çok daha iyi sattı. Yani bu dünya biraz da göz boyayabilenlerin dünyası, ve Nightwish bu albümde bunu iyi becerdi. Benim ilham anlayışıma göre hemen hemen hiç ilhamı olmayan, içimi hemen hemen hiç titretmeyen bir albüm olmasına rağmen albüm gayet beğenildi ve iyi sattı.

    İkincisi ise, bence “her albümle bundan uzaklaşıyor” dediğine de katılmıyorum. Bir önceki albümleri Imaginaerum, Nightwish’e göre son derece riskli bir albümdü, ama çok iyi ve ilham dolu olduğu için kabul de gördü.

    Onun dışında çok banal bir albümdü bence. Floor’un eski şarkıları söylerkenki bir konser videosunu izlemiştim, hem sahnede çok iyi duruyordu hem de süper söylüyordu. Ama bu albümde olmamış bence, umarım ya ilerde toparlar, ya da gider.

  2. Basak says:

    Albümü ilk dinlediğimde beğenmemiştim ve cidden yazdığın gibi düşündüm. Banal, çok kasılmış ama olmamış vs vs.. Ancak albümü 5-6 kere dinledikten sonra (ve özellikle son parçayı dinledikten sonra) albüme ısınmaya başladım. O kadar vokalist değişikliğinden sonra bence yine de çok iyi bir iş çıkarmışlar. Tek sevemediğim şey Floor’u çok iyi kullanamamaları. O hatunda öyle bir ses var ki hem opera söylüyor, hem “power metal” parçası, hem duygusal parça… Çok yönlü bi hatun ama bu albümde o çok yönlülüğünü bi tek son parçada görebiliyoruz. Buna üzüldüm sadece.

    Onun dışında parçaların anlattığı hikayeler gerçekten çok güzel. Imaginaerum ne kadar hayal gücüne sesleniosa, EFMB da mantığa ve bilime sesleniyor.

  3. Melechesh says:

    Güzelim hatunu harcadın ya Tuomas alacağın olsun!

  4. Milan says:

    Ses’te en iyi Tarja, Klip’te en iyi Anette, Konser’de en iyi Floor. Floor Jansen’ın sahnede ki performansları her daim seyirciyi coşturuyor. Duygu yüklü bir sese sahip, seyirciyi himayesi altına almada 1 numara. Nightwish’te ki en güzel ton’a sahip kişi tartışmasız Tarja’dır. Tarja grupta var olduğu senelerde grubun yöneticisi haline gelmişti. Anette dönemlerinde Marco – Toumas’tı ve Floor da ise Floor – Marco – Toumas oldu. Jukka’nın yokluğunda kesinlikle eski sıcaklığı göremiyorum. Grup üyeleri de sanki bundan dolayı üzgün gibi. Endless Forms Most Beautiful kliplerinde Jukka’yı görememek son derece üzücü. Albüm kalite bakımından sahiden iyi ancak bazı parçalar sanki Folk’a kaymış gibi..

  5. ass itch says:

    albümde richard dawkins’le düet vardı ondan bahsedilmemiş :/ (tam düet değildi ama the greatest show on earth’ün introsunda konuşması duyuluyordu dawkins’in.)
    evrim ve bilim dostu bi albüm olmuş ama albümün kalitesi hakkında birşey diyemiyorum ya. üşüyoruz tarja reyiz.

  6. Serkan says:

    İncelemeyi yazan arkadaş, kafan güzelmiş güle güle kullan :)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.