# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
GHOST – 3 Haziran 2015, Doom Nightclub, Linköping
| 05.06.2015

Hoşgeldin Papa Emeritus III.

Ömer Kuş

Son konser yazımdan yaklaşık 3 ay geçti ama dönüşüm yine özel bir konserle oldu şansıma. Son yılların en çok konuşulan, tartışılan gruplarından İsveçli gizemli insanlar grubu GHOST, yaklaşık 2 ay sonra yeni albüm çıkaracak çoğumuzun bildiği gibi. Grup yazın çeşitli festivallerde çalmadan önce kendi evleri olan ve benim de yaşadığım şehir olan Linköping’de küçük bir mekanda çok özel bir konser vererek GHOST’un üçüncü dönemini açmaya karar verdi. Çok çok büyük ihtimalle Papa Emeritus II’nin bu konserde yerini Papa Emeritus III’e bırakacağı, Nameless Ghoulların yeni maskeleriyle boy göstereceği, yeni şarkıların ilk defa canlı çalınacağı çoğu kişi tarafından bilindiğinden ve sadece 600 bilet satışa çıkacağından biletler satışa çıkar çıkmaz hayvansal bir yoğunluk oldu ve sanıyorum bir saatte falan bitti hepsi. Ben de bilet alamadan kaldım.

Ama neyse ki Papa Emeritus ve Nameless Ghoullardan biriyle arkadaş olduğumdan (turnede olmadıkları zamanlarda bu ikisini aşağı yukarı haftada bir, iki haftada bir falan görüyorum) konser gününe üç gün kala kendime bir bilet ayarlamayı başardım. Konserden önce yine grubun elemanlarını tanıyan diğer birkaç arkadaşla buluşup mekanın yolunu tuttuk. Ön grubu olmayan konserin başlamasına yarım saat kadar kala içeri girdik ve içerideki mahşer kalabalığını gördük. Bayağı tıkış tıkış dolu ve inanılmaz sıcak bir yerdi. İnsanların üzerinden buharlaşan terleri falan görebiliyordunuz konserin ortalarına doğru. Neyse, biraz zor da olsa sahneyi görebilecek bir yer bulabildik kendimize.

Beklendik şekilde tüyler ürperten Masked Ball introsu verildi ve bir süre sonra grup elemanları yeni maskeleriyle boy gösterdiler. Yeni maskeler gerçekten şık olmuş bence, kapüşonlar gitmiş. Maske biraz daha arkaya giderek kafayı biraz daha sarıyor. Saçlar arkadan da kapalı tabii yine gözükmüyor. Neyse, grup Genesis ile girişi yaptı ve beklendiği üzere Papa Emeritus II ve III birlikte sahneye çıktılar. Emeritus II şu kel haliyle çıktı yalnız, Papaganda videolarındaki haliyle. Bu Papa değiştirme olayı çok hızlı geçiştirildi ama. Emeritus II şöyle herkesi bir selamladı, bir iki öpücük gönderdi ve gitti sonra. Ardından Emeritus III mikrofonu eline aldı ve Latince ya da İtalyanca şekilde (tam emin değilim) “Ben Papa Emeritus III” dedi ve direk yeni şarkılardan birine girdiler. Bazı kişiler bu değişim olayını tamamen kaçırmıştı hatta, o kadar çabuk geçiştirildi yani. Ben çok daha büyük bir şov beklemiştim. Bu arada hem Emeritus II hem de III’ün maskelerinin altında kim olduklarını biliyordum, böyle olunca garip oluyor biraz tabii. Emeritus III’ün maskesi II’yi bayağı andırıyor bence, biraz daha rafine edilmiş hali gibi sanki. I ile II arasındaki kadar fark yok. Ama gayet hoş yine de.

Grup son albümden From the Pinnacle to the Pit, Majesty, Cirice ve Absolution çaldı. Cirice’yi zaten çoğumuz dinledik, gayet taş gibi bir şarkı bence. Diğer şarkılar bayağı değişik geldi ama sadece konserde dinleyip yorum yapmak zor. Ama nakaratlar falan bayağı sağlam, akılda kalıcı. Özellikle Absolution bayağı iyi gibi geldi bana. Albüm çıksa da yesek.

Eski şarkılara kitlenin çoğu tarafından baştan sona eşlik edildi. Benim grubu dördüncü izleyişimdi, o yüzden çok kasmadan, hareket etmeden (azıcık hareket etsem sıcaktan ölecek gibi oluyordum, onun da etkisi var) sakin sakin izleyip kafa sallayıp ara ara eşlik ettim. Papa’nın vokali gerçekten çok iyiydi yalnız. Açık ara şu ana kadar izlediğim performanslar arasında en iyisiydi, baya mutlu etti beni. Bu arada Papa Emeritus III, II’nin aksine İsveççe bilmiyormuş, o yüzden bütün konser boyunca İngilizce konuştu seyirciyle.

Böylece çok sağlam bir performansın ardından konser bitti. Tam evin yolunu tutuyorduk ki arkadaşımdan mesaj geldi ve Official Afterparty’nin misafir listesinde olduğumu öğrendim. Ertesi gün erken kalkıp işe gidecektim ama en azından bir uğramam lazımdı tabii. Burada Papa ve arkadaşım olan Nameless Ghoulla biraz muhabbet ettim. Papa’ya “Bu değişim olayını biraz çabuk geçiştirdiniz sanki hı?” dedim, o da mekanın küçük olduğunu o yüzden pek daha fazla şey yapma imkanları olmadığını söyledi. Yeni şarkıları ve vokal performansını da biraz övdüm arada. Afterparty’nin ünlü simaları arasında black metalin yaramaz çocuğu, WATAIN ile yaza damgasını vuran çapkın şarkıcı Erik Danielsson da vardı. Ama iki kişiyle konuşuyordu, ben de tam ne diyeceğimi bilemedim “Amaan boşver” deyip gittim. Dediğim gibi ertesi gün çalışacak olduğumdan fazla duramadım ama yine de güzel oldu.

Konserdeki yerim çok iyi olmadığından ve mekan da çok karanlık olduğundan hiç fotoğraf çekmedim maalesef. İdare edin artık. Papanın değişimi, Nameless Ghoulların yeni kıyafetlerini ilk defa sergilemeleri, yeni şarkıların ilk defa canlı çalınması gibi olaylara böyle özel bir konserde, grubun evinde tanık olduğum için şanslıyım. GHOST’un yeni dönemi hepimize hayırlı olsun diyorum. Hoşgeldin Papa Emeritus III!

Setlist

1. Genesis
2. From the Pinnacle to the Pit
3. Ritual
4. Prime Mover
5. Majesty
6. Con Clavi Con Dio
7. Death Knell
8. Cirice
9. Stand by Him
10. Elizabeth
11. Satan Prayer
12. Year Zero
13. Absolution

14. If You Have Ghosts
15. Monstrance Clock

  Yorum alanı

“GHOST – 3 Haziran 2015, Doom Nightclub, Linköping” yazısına 3 yorum var

  1. Salih says:

    Meraktan çatlatacaklar yine… Müzikal açıdan şahit olacağım en iyi yıl olacak sanırım benim için, zira efsane ve efsane yolunda ilerleyen gruplaraalbüm çıkartacaklar. Tabiki en başta beni en çok ilgilendiren grup Megadeth olacak sonrasında Ghost, Iron Maiden, Motörthead, Helloween, Childrean Of Bodom, Lamb Of God, Slayer, Anthrax, Metallica, Guns N Roses ve daha niceleri… Sevgiler, saygılar.

  2. sinthrone says:

    “Papa ve arkadaşım olan Nameless Ghoull,
    neyse ki Papa Emeritus ve Nameless Ghoullardan biriyle arkadaş olduğumdan,
    Benim grubu dördüncü izleyişimdi,
    hiç fotoğraf çekmedim maalesef. ”

    yorumum bu kadar, teşekkürler.

    SeventhSon

    @sinthrone,
    Çekemeyen anten taksın.

    sddfs

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.