# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Serbest kürsü
| 04.05.2015

Yeter! Söz milletin.

Herkese merhaba. Başlıktan da anlaşılacağı üzere, bu başlıkta gönlünüzden geçen herhangi bir konuda dile getirmek istediklerinizi paylaşabilirsiniz. Ülke gündeminden müzik dünyasına, son komik videolardan ligdeki son gelişmelere kadar ister suya sabuna dokunan, ister havadan sudan konularla köşemizi renklendirmenizi arzu ediyoruz. Tek ricamız, yorumlarınızı kimseyi kırmayacak, kendinizi hapse attırmayacak ve sitemizi kapattırmayacak içerikle şekillendirmeniz.

Hepimize mutlu ve özgür günler dilerim.

  Yorum alanı

“Serbest kürsü” yazısına 15,555 yorum var

  1. Raddor says:

    Müzik Tarihinin En Rock ‘n’ Roll Anları Episode 2:

    Öncelikle “Rock ‘n’ Roll an” diyerek neye vurgu yapmak istediğimi söylemek isterim. Rock ‘n’ roll isyandır, aynı zamanda da müziktir. Müzikle isyanın birleştiği anlar da cool’luğun kitabının yazıldığı anlardır.

    Yine Türk müziği, yine tür dışı ama bu seferki alakasız bir anda müzikle isyan etmenin belki en iyi örneği. “Tüm boktanlıklara rağmen benim her zaman yanımda müziğim var. Ve bu müziğimi seven milyonlar… Medyanızın, kurallarınızın, iki yüzlülüğünüzün, alaynızın aq.” demenin, bunları söylemeden anlatmanın delice bir örneği. Axl Rose bu kadar Rock ‘n’ Roll olamadı.

    https://youtu.be/-t-aY-ZlwVg

    deadhouse

    @Raddor, https://youtu.be/FdueIhU2z7U

    Bence en iyisi bu.

    enemyofgod

    @deadhouse, asla eskimez bu.

    deadhouse

    @enemyofgod, Metal camiasında (mainstream) yok pek böyle şeyler. Şirket sahibi, iyi aile babası, örnek bir katolik olmakla meşguller. Sorsan sert adamlar.

    enemyofgod

    @deadhouse, Aklıma Necrophobic kritiği geldi.
    http://www.pasifagresif.com/2018/03/necrophobic-mark-of-the-necrogram/

    deadhouse

    @enemyofgod, Aslında daha farklı bir şey kastetmiştim. Raddor, Rock’n Roll kültüründen bahsetti. Metal ise bu kültürün daha ciddi ve sert versiyonu. Tabii ki insan bunlar, evet. Fakat aşırı risksiz hayatlar da işin iştahını kaçırıyor. Pop yıldızları gibi imaj peşinde koşmak, aman tadımız kaçmasın, ne yaptın lan o demeç verilir mi tarzında yaklaşımlar bu müziğin kültürüyle uyuşmamakta. Bir dinleyici olarak tutarlılık beklemek benim hakkım. Temelinde isyan barındıran, aynılığa, tekdüzeliğe meydan okuyan bu insanlar biraz daha riskli hareket edebilir. Sen anladın ne demek istediğimi. Adam vurup hapse girsinler demiyorum herhalde. Tepki olarak doğdukları kültürün içinde erimesinler istiyorum. Varlık sebeplerine ihanet etmesinler. Yoksa hiçbir şeyin anlamı olmaz. “Metal” müzisyeni olmak ile “müzisyen” olmak bence farklı şeyler.

    Tabii bunların hiçbiri siklerinde değil. Sadece ortalıkta biz şöyle metalciyiz, biz böyle metalciyiz diye dolandıklarında komik oluyor. Şirket sahipleri şirket sahibi gibi davranmalı. Evde oturup Kitab-ı Mukaddes okumaya devam.

    Raddor

    @deadhouse, ama benimki 0:14′te Devil Horns yapıyor. :)

    enemyofgod

    @Raddor, mükemmel bir an. Bu seriyi çok sevdim, bekliyorum devamını.

    Raddor

    @enemyofgod, eyvallah. Şimdilik bir tane daha var. deadhouse’un dediği gibi mainstream metal camiasında böyle şeyler pek yok. Olanlar da çok bilinen şeyler. O nedenle daha fazlası için sanırım rakı sofralarına daha çok katılmalıyım.

  2. Black Thunder says:

    Tarkan’ın 90′lı yıllarda çıkardığı üç albümün kalitesi arşa değiyor. Acayip bir seviye. Ne zaman metal müzik dışında bir şey dinleme isteği hissetsem bir Kış Güneşi açarım. Gül Döktüm Yollarına, Unutmamalı, Ölürüm Sana, Şımarık, Gitme, Dön Bebeğim, İkimizin Yerine, Kır Zincirleri… Muazzam bir seviye.

    Yiğit

    @Black Thunder, ben de Karma fanıyım.

    Opethsevenbiri

    @Black Thunder, Peki böyle bir adamın son 10 senedir Mustafa Ceceli kafasında şarkılar çıkarması..

    çaksu

    @Black Thunder, Harika şarkıları var. Youtube’da çok Tarkan gezintisi yaptım ama albümlerinden hiç dinlememiştim. Onlara da bakmalı.

    Az alakalı, aklıma geldi… Kral TV’de “90lar” programı vardı bikaç yıl önce. Askerdeyken izlediğim tek programdı, belgeseller dışında. Çarşamba akşamları kaçırmamaya çalışırdım. Tatlış bi adam sunuyodu.

    Derken buldum ya, kayıtlı varmış. Yihuu
    https://www.kralmuzik.com.tr/programlar/kral-pop-90lar

    Raddor

    @Black Thunder, ilk dört albümle çocukluğum geçti. Hatta ben bebekken, daha konuşmayı bile doğru düzgün sökmemişken Tarkan’ın ilk iki albümünü ezbere söylermişim. Beni üstün zekalı zannetmişler. Ben üstün zekalı değildim şarkılar çok iyiydi amk. Muhtemelen distortion sevgimi de ilk olarak Mighty Morphin Power Rangers intro’su ile Ölürüm Sana şarkısı başlattı.

    En sevdiğim parçası da Karma’nın ilk şarkısı olan Aşk’tır. Parça, ismi ve şarkı sözleriyle bakıldığında boş beleş pop parçası tabi ama müziği; vokal meledileri, alt yapısı, enstrümanları muhteşem.

    Tarkan uzun yıllar sonra tekrar uzatığı saçlarıyla fotoğrafını paylaştı. Ancak hiç de Karma dönemlerinde olduğu gibi yakışmamıştı bu sefer. Bu olayla birlikte şu karikatürü görüp yarıldım.
    https://bit.ly/2WkOAh9

  3. Raddor says:

    ismail vilehand yüzünden bir haftadır Rise of the Northstar’dan başka şey dinleyemiyorum.

    ismail vilehand

    @Raddor, Muazzam bir olay. Canlıda en çok izlemek istediğim gruplar arasında başı çeker.

    https://youtu.be/NfX5SYQ8CIk

    nokturnal

    @ismail vilehand, abi sen de The Legacy of Shi’yi tırt bulanlardan mısın?

    ismail vilehand

    @nokturnal, aynen. Welcame albümünün her saniyesi nasıl kusursuz ise TLOS o kadar tırt bir albüm. Çok iyi şarkılar var ama yine de büyük hayal kırıklığı bence de.

    Raddor

    @ismail vilehand, Muhteşem ya. Başlangıcı çok zor bir süreç olduğu için OSBİRİ bırakalı böyle gruplara daha çok ihtiyaç duyar oldum abi. En az 90 günü geçtikten sonra da bu osbir bırakma olayıyla (NoFAp) ilgili bilgilendirici bir şeyler yazacağım. Çünkü bu NoFap’çılar süper güç kazandık bilmem ne falan diye atıp tutuyorlardı. Bizzat deneyimleyeyim dedim. Şimdilik birkaç örnek atıp kaçayım.

    Yurdumuzun oldukça önemli ve ciddi bir kaynağı olan inci sözlük’ün en tutmuş başlıklarından biri:
    https://bit.ly/3zrUR9G

    Bir de kadın bırakıyorum bakalım ilgi çekici olsun. Buyrun efendim;
    https://www.youtube.com/watch?v=tNcTqykDJ98

    ismail vilehand

    @Raddor, al sana tam içine girdiğin duruma uygun bir grup daha:

    https://youtu.be/RYjjbU5Q4RE

    Sana kıyak yapmak hoşuma gidiyor nedense.

    Raddor

    @ismail vilehand, abi extreme metal dışında kalan müzik zevkinin aşırı hayranıyım. Extreme metal de olur ama onun haricinde kalanlar o kadar benlik çıkıyor ki The Matrix’teki gibi direkt hepsinin kafama yüklenmesini isterdim.

  4. whileshesleepssevenbiri says:

    Sık alkol tüketen insanlara bir yandan özeniyorum bir yandan da anlam veremiyorum. Geçen hafta balo var diye bir 70lik votka içtim hayatım sikildi. Hala aklıma geldikçe midem kalkıyor.

    Ahmet Saraçoğlu

    @whileshesleepssevenbiri, alkol tüketimiyle ilgili düşüncelerimi yazsam büyük linç yerim, o yüzden susuyorum.

    Yatım

    @Ahmet Saraçoğlu, sorun sadece alkol mü yoksa kafayı kırmak mı

    Retrokafa

    @whileshesleepssevenbiri, şöyle bir durum var bir de içiyorum param çiş olup gidiyor sonra…kafa geçince paraı feci sokağa atmış gibi hissediyorum. bi şişe bişey içsen 250 kağıt gidiyor o kafaya o para değmez.tr de böyle ne yazıkki

    whileshesleepssevenbiri

    @Retrokafa, evet o da büyük ve sinir bozucu bir problem..

    Necrobutcher

    @whileshesleepssevenbiri, abi sen ekim devrimini görmeden ölen rus köylüsü müsün bir 70lik votka içmek nedir?

  5. Melkor says:

    Hay böyle sabahın amına koyayım. ferhan şensoy vefat etmiş lan.

    Salata

    @Melkor, Abi yapma yaav. Gerçekten üzüldüm. Gerçekten çok güzel bir insandı, gerçek ve samimiydi. Asla yeri dolmayacak ve tekrarı olmayacak bir ekol yok olup gitti, gidiyor. Rasim Öztekin de senenin başında vefat etmişti. ”Pardon” izlerken hiç bu kadar üzüleceğimi düşünmezdim.

  6. Raddor says:

    @Retrokafa, sen haksızsın ve sana laflar hazırladım! Ne dinlesem diye düşünürken Therion gömdüğün yoruma denk geldim. Merak edip ilgili şarkının bulunduğu albüme rateyourmusic’ten bakınca da gördüm ki albümün adı sitede koyu karakterlerle yazılmış. Bilenler bilir; çok yüksek puan almış Masterpiece albümlerin ismi öyle yazılır orada.

    Rym hep fularlı dinleyiciler tarafından istila edilmiş bir yer olduğundan merakım iyice arttı ve bahsi geçen Theli’yi dinlemeye koyuldum. Albüm şaheser çıktı. Uzun süre başka bir şey dinleyebileceğini sanmıyorum. (Burada kritiği de yazılmış)

    Boba Fett

    @Raddor, Therion baba gruplardan biridir, ben de arkadaş neden bu kadar dalga geçti anlayamadım açıkçası, dinlemeyen varsa dinlesin albüm kapaklarına bakmazsanız epey keyif alacağınızı düşünüyorum.

    deadhouse

    @Boba Fett, @Raddor, Ben dalga geçmedim. Yaptıkları türe aşırı uzak biri olarak hiç dinleemdiğimi söyledim. Yanlış anlaşılmasın.

    Boba Fett

    @deadhouse, Sorun yok sadece bu tarz bir yoruma şaşırdım, bunu dile getirdim. Türün diğer gruplarına kıyasla çok daha başarılı olduklarını düşünüyorum, bazı gruplar gibi saygı değer bir grup olduğunu düşünüyordum, biraz şaşırttı.

    Dinlemek isteyenler için Lepaca Kliffoth, Vovin ve Theli albümlerini tavsiye ederim.

    Retrokafa

    @Raddor, yahu ben şarkıya diyorum tırrık diye, albümü dinlemedim ki…şarkıyı dinlettiler bana, yere yığıldım.3 gün uyumadan zurna sesine maruz kalmış gibi oldum.
    o kadar tepki gösterilcek bir durum değil ki şimdiye dek dinlediğim en sikko metal şarkısı olduğunu düşünüyorum sen seversin o da senin görüşündür benaney:)

    Raddor

    @Retrokafa, yok tepki değil ya takılmaca diyelim. İlk defa bir eseri birinin gömmesiyle tanıyıp sevdiğimden duygumu paylaşmak istedim. :)

    @deadhouse, senfonik metal benim de hiç tarzım değil normalde. Ancak Theli sağlam beste yapısıyla bu tarzı sevdirecek albüm. To Mega Therion parçası da çok çiğ, vokaller ard arda kopyala/yapıştır. Fakat albüm içinde iyi duruyor. Başta eğreti gelen şarkı bir süre sonra albümdeki favori parçam oldu.

    Yine de bence Therion’ın asıl olayı hicaz parçalarda. 3. parça Cults of the Shadow gibi. The Rise of Sodom and Gomorrah’ı hemen herkes bilir zaten. Grubun havasına iyi yakışıyor hicaz. Zaten bizde de bunların birebir çakması olan yerli bir grup vardı bayağı bilinirdi. İsim vermeyeyim belki müzisyenleri buradadır. :)

  7. Raddor says:

    Youtube’da inanılmaz dislike almış bir video buldum. Video’nun adı Top Ten Overrated Guitar Players. 6 bin beğenme 40 bin beğenmeme var.
    https://youtu.be/KsgKgk2ZvTw

    Zahmet etmeyin isimleri size sayayım. 10- Dimebag Darell, 9- Tom Morello, 8- Joe Bonamassa, 7- Steve Vai, 6- Keith Richards, 5- Kirk Hammett, 4- Jack White, 3- Slash, 2- Frank Zappa, 1- Zakk Wylde.

    Herifçioğlu tamamen saçmalamış. “Dimebag Darell’ın gitar tonu çok kötü. Kimseye ilham olmamıştır eminim” diyor veya sevmediği için koyduğunu söylüyor adamları. Doğru düzgün bilgisi bile olmadan sallamış durmuş.

    AMMA VELAKİN:

    Böyle bir video yapıp kaliteli şekilde sunabilen var mıdır diye baktım ve buldum. Yine dislike, like’ı geçmiş ama çok az farkla.

    Bu dayının listesi de efsanelerden oluşuyor. Ancak gayet iyi, içi dolu bir anlatımı var. Şahsen ikna oldum. Taparcasına sevdiğim Zakk Wyle’la başlamış mesela ama hırboğlunu neden abartılı gördüğünü güzel izah etmiş. Zaten çoğunun hayranıymış kendisi de. “Kötü değiller tabi ki..” diye başlayıp terleye terleye anlatmış haha.

    Top 10 Overrated Guitar Players of All Time!!!??
    https://youtu.be/6I__TSqcHsU

    ( 10- Zakk Wylde, 9- Edge, 8- Kirk Hammett, 7- Slash, 6- Ace Frehley, 5- Joe Perry, 4- Jack White, 3- Carlos Santana, 2- Eric Clapton, 1- Jimi Hendrix. ) (Hepsini de pek severim, yalarun bile. Ama beğendim bu video’yu)

    deadhouse

    @Raddor, Peki sana göre en abartılanlar kimler?

    Raddor

    @deadhouse, Jimi Hendrix ve Yavuz Çetin. :)

    deadhouse

    @Raddor, Adama bak ya Jimi Hendrix abartılıyor diyor, ama Dimebag’e laf yok diyor. Dimebag’e tapan biri olarak;

    Jimi Hendrix = Gitar

    Gitar = Jimi Hendrix

    Gitar (elektro) saygı görüyorsa Jimi Hendrix sayesindedir.

    Jimi Hendrix abartılıyor demek, Shakespeare abartılıyor demek.

    Jimi Hendrix abartılıyor demek, dünya düzdür demek.

    Gitar dilegelseydi; beni öldürün, cennete, ait olduğum yere (Jimi Hendrix’in ellerine) gitmek istiyorum derdi.

    Bak daha da yazabilirim. Yeter ki iste. :)

    Raddor

    @deadhouse, zamanının ötesinde işler yapmış. Modern elektro gitar çalımının öncüsü. Sevdiğimiz pek çok müzisyenin ortaya çıkmasını sağlamış, dünyanın en çok ilham olmuş gitaristi. Dinlediğimiz gitar sololarındaki hareketler bir yerde hep onun icat ettiği tuşeler. Kendisine saygım sonsuz. Dünyanın en iyi gitaristi mi? Evet. Jimi Hendrix = Gitar mı? Evet. Bunlara itirazım yok. Şimdi gidip birkaç albümünü dinleyeceğim hatta, canım çekti.

    Sadece öveceğim diye bazı hayranları öyle abartılı cümleler kuruyor ki, bu nedenle gitaristler içinde en çok abartılanın Hendrix olduğunu düşünmek zorunda kalıyorum. Mesela Asım Can Gündüz’den gelsin:

    “Aptallar Hendrix’i dinleyemez. belli bir akıl seviyesi, IQ gerektirir onun müziği. biraz derin olman gerekir.”

    Yok artık rahmetlik n’aptın? :) Dümdüz blues işte. Ha güzel mi güzel. Elektrik blues’un şahı eyvallah da IQ gerektirir falan sanki Miles Davis dinliyoz aq. :) Kimseye Jimi Hendrix sevmedi diye malsınız demem. Böyle daha ne yorumlar var neler.

    deadhouse

    @Raddor, Yorumlar hakkında katılıyorum. Beğenmek, beğenmemek öznel şeyler ve asla yargılayıcı olunmamalı. Teknik olarak yaptığı şeylerden ziyade Hendrix ruh olarak gitara çok şey kattı. Miles Davis de ateşli bir Hendrix fanıydı.

    Bu arada şu festivale baksana ahaha şaka gibi.

    https://bit.ly/3h9AjeJ

    Raddor

    @deadhouse, vay be ne güzel zamanlarmış. Lemmy reyiz dahi o zamanlar oradaymış.
    https://bit.ly/2WStRSI (fotoğraftakinin o olduğundan şüpheliyim gerçi)

    çaksu

    @deadhouse, Ulan 60larda hippi olmak, komün hayatı yaşayıp festival festival gezmek, ilaçlarla kafayı kırmak sonra Hindistan’a gidip aydınlanmaya çalışmak vardı..

    Line up efsane.

    deadhouse

    @çaksu, Yanlış zamanlarda doğduk. Şimdi doğanlar ise daha yanlış zamanlarda doğuyorlar.

    Yiğit

    @Raddor, Eric Clapton’ı asla beğenmeyen bir ben mi varım? Uzun yıllardır düşünürün bu herife neden bu kadar tapılıyor diye…

    Unanimated

    @Yiğit, ben de ısınamadım hiçbir zaman. Cream’i de sevmem. Layla adlı şarkıdan da nefret ediyorum

    Raddor

    @Unanimated, ekşi sözlük editörlerinden otisabi’nin o şarkı için yazdığı şu entry muhteşem ya ahah aklıma geldikçe gülerim:
    https://eksisozluk.com/entry/8014320

    Unanimated

    @Raddor, geç şöyle, progresifini sikeyim. Adam haklı ama

    Yiğit

    @Raddor, kahkaha attım buna ya. Yıllardır düşündüklerimi özetlemiş.

    Rust in Peace.

    @Unanimated, o leyla’nın riffinden ben aşırı nefret ediyorum. Hele Leyla diye girince kafamı duvarlara vurasım geliyor. En sevmediklerim arasına girer herhalde.

    Unanimated

    @Rust in Peace., aslında yavşak şarkılarla bir problemim yok ama Leyla gerçekten itici geliyor.

  8. deadhouse says:

    Candlemass’ın Ancient Dreams albümü ne kadar da lezzetli ya. Dinlememiştim daha önce. Beyran çorbası üzerine bumbar dolması yedim sanki. O denli lezzetli.

  9. Melkor says:

    Matrix 4 beklediğimden de kötü film çıkacak gibi ya. En başından beri ne gerek vardı diyorum. John wickli neo görseli ve haplı teaserlar şaka falandır umarım. Producer seti kapat, film bittiyse de yak gitsin.

    çaksu

    @Melkor, “Ulan siktiret Matrix’i, bi tane daha John Wick çek!”

    Keanu’ya mesajım. İroni yok, John Wick her yıl bi tane çeksinler, her yıl izleyelim.

    woodenpint

    @Melkor, Gerçekten ne gerek vardı acaba, Matrix bana çekildiği döneme ait ve tekrarlanmaması gereken bir seri gibi geliyor, uzatıp o algıyı bozmaktansa yeni John Wick çeksinler zaten her filminde bir şekilde izletmeyi başardı, artık bütün film müziksiz dakikada kırk kişi öldürmeli uzun bi plan sekans bile olsa izlenecek

    Melkor

    Merhaba mermi durduran, rokete yön veren mehdi filmi https://www.youtube.com/watch?v=Wd2CzMcswZg

    woodenpint

    @Melkor, Fragman modern ikinci sınıf aksiyon filmlerine benziyor bi de şu adamın görüntüsünü azıcık bari değiştirseydiniz john wick setinden çıkıp buraya gelmiş gibi

    Melkor

    @woodenpint, Renk palet seçimleri matrix için çok renkli. Yakın zamanda john wick çekimleri var herhalde. Bir de keanu birden bire yaşlandı, yanakları içe çökmüş o yüzden de tercih etmemiş olabilirler. Ama istense illa ki bi değişiklik yapılırdı. Bu ara filmin plotu sızmış, okuyanlar gerçekse çok kötü bi film geliyo diyor. Dikkatli olun.

    woodenpint

    @Melkor, Evet evet kesinlikle, Matrix diyince benim aklıma o soluk turkuazlık mı denir bilemedim ama o geliyor ahahah

  10. Rzeczom says:

    Rick and Morty 5. sezon finali epey iyiydi. bölüm başında yine kötü bir parodi bölümü geliyor demiştim ancak ortasından itibaren öyle bir yere gitti ki bölüm ağzım açık kaldı.

  11. Opethsevenbiri says:

    Kotor remake duyuruldu az önce. Ağlayacağım mutluluktan.

    ismail vilehand

    @Opethsevenbiri, en yakın zamanda ismi havalı bir hastalıktan ölmek istiyordum ancak bu haberden sonra hayatta kalmak için ne gerekiyorsa yapacağım.

    Rust in Peace.

    @Opethsevenbiri, oh be, çok mutlu etti bu haber. Bu oyunu ben oynamaya çalıştım, kombat aşırı sıktığı için bir kere sildim, ertesi gün yükledim biraz oynayıp 8.saatte sildim en sonunda. 8 saat dayanabildim oyuna. Sorun eski olması değil, Vtmb’yi keyifle oynadım 25 saat, bitirdiğimde bile tadı kalmıştı. Kotor dayanılacak gibi değildi maalesef

    Opethsevenbiri

    @Rust in Peace., 8 saate rehberle biterdi aslında..

    Rust in Peace.

    @Opethsevenbiri, ben yan görevleri yapmayı seviyorum, buradakiler de hoşuma gitti önüme geleni yaptım bırakana kadar. Bir de bu rpglerde build, skill ağacı olayları falan yoruyor beni. Rehber okumayı denedim ama ondan da sıkıldım. En son bari console açmayı falan deneyeyim hileyle hızlı hızlı bitireyim dedim o da olmadı, fixlenmiş herhalde. Ha bir de şu var, ilk kez bıraktığımda dedim zaten oynamayacağım konusu neymiş falan bakayım dedim bilerek spoilerları okudum. Okuduktan sonra bıraktığıma, okuduğuma pişman oldum, dedim bari olaylar buraya kadar nası gelişiyor göreyim diye tekrar yükleyip devam edeyim dedim yok edemedim. Remake çıkınca (2-3 sene sürer herhalde) aşırı pahalı olmazsa ondan bitiririm.

    Dysplasia

    @Opethsevenbiri, Peki bu durum Disney’in o zamanları cannon olarak gördüğünü mü gösteriyor?
    Disney’e sokayım da, KOTOR remake’i için sevineceğim nadir oyunlardandır. İkisi de gelir umarım.

    Opethsevenbiri

    @Dysplasia, Bir iki yerde hala Legends olduğunu okudum ama emin değilim. Bu oyunda olmasa bile Disney Kotor’u mecbur cannon yapacak. Şu anki cannon’u takip etmiyorum ama bildiğim kadarıyla Old Republic dönemine tekabül eden bir hikaye yazmadılar henüz, yazmaya da totoşları yemez bence.

    The Mandolorian’da Atatürk’ten bahsetmeden Kurtuluş Savaşını anan Ali Erbaş gibi Revan’dan bahsetmeden Mandolore savaşından bahsetmişler duyduğum kadarıyla. O boşluğun dolması lazım.

  12. Black Thunder says:

    Ted Lasso’nun bu hafta yayınlanan bölümünde hakem olarak Mike Dean’i kullanmışlar. Acayip hoş bir sürpriz oldu. Kendisi muazzam tepkileri olan bir hakemdir. :)

  13. asli says:

    dark age – warrior

    2:30′dan itibaren gelen sözleri anladığımda gözüm arkada kalmayacak.

    https://www.youtube.com/watch?v=c8FrTbGNoCo

    realthrasher

    @asli, Amour in exile now
    the land stands silent but free
    bittersweet is the flavor
    of this bloody victory

    kısmı değil mi

    asli

    @realthrasher, cevap icin tesekkurler/ metallum’da da oyle yaziyor fakat ben tam dogru olmadigini dusunuyorum, mesela “amour in exile now” ne demek acaba, tam uymuyor gibi. sevdicegi surgunde miymis? ayrica bloody demiyor orada sanki. en sonunda da “still going on” tarzi bir sey diyor dehil mi? o yazmiyor mesela. bilmiyorum, takinti yaptim biraz…

  14. Candaş says:

    Kritik arşivi tuşunu düzeltecek bir kahraman arıyorum. :(

    Erhan

    @Candaş, Kritik tuşunun düzelmesi için sanırım bazı faktörlerin bir araya gelmesi gerekiyor. Ama iyi bir çocuk olursan herhangi bir kritikteki ”2021*2020 artık hangi seneyi istiyorsan” o etikete tıklayıp o sene yazılmış olan kritikleri listeleyebilirsin.

    Ayrıca konusu açılmışken buradan A.Saraçoğlu’na sesleniyorum. Kritiklere verilen puanların da kritiklere etiketlenerek o puanı almış yazıların listelenmesi sağlanabilir.

    Raddor

    @Candaş, ben şu an web yazılım çalışıyorum. Bu site WordPress ile yapılmış. Ben de kendime rakinrol.com isimli domain almıştım. Ancak WordPress beni verem ettiğinden kendim tasarlamaya karar verdim. Bu sitenin de bazı fonksiyonlarının neden düzeltilemediğini daha iyi anladım. Sıkıntılı işler. Bir yeri yapmaya çalışırken öbür işlevleri kayabiliyor bu temaların. Epey sinir bozucu.

    Pasifagresif’in teması çok güzel. Siteye yakışıyor. Sade ve orijinal bir tasarımı var. Şu ana kadar girdiğim tek bir sitede daha denk gelmiş ve bir an Pasifagresif’te zannetmiştim kendimi. :) Keşke sayfayı hatırlasaydım.

    Candaş

    @Raddor, Temaya kesinlikle lafım yok, çok güzel asla değişsin istemem ama keşke sitenin işlevleri çalışsa :(

  15. Canoir says:

    Melik Saraçoğlu yeni film yapmış. Kulaklıktan sızan Thrown to the Sun eşliğinde Ahmet Saraçoğlu’nu da görecek miyiz ?

    Ahmet Saraçoğlu

    @Canoir, o bir kere olur. Zirvede bıraktım.

  16. çaksu says:

    Dan Simmons sen neymişsin be abi. Hyperion Cantos (4 kitaplık bilimkurgu serisi) bitti. 1 aydır orada yaşıyodum. Ne yapacağımı bilmiyorum şimdi.

    Hem böyle epik, uçuk, devasa bi hikaye yaratıp hem okurun kişilerle, duygularla bağını hiç koparmamak, 100lerce yıl ve 100lerce ışık yılı gibi ölçeklerde takılıp ortaya böyle derli toplu bi hikaye çıkarmak, herşeyi yerli yerine oturtmak.. büyük iş. Bu adamdan ne bulursam okucam demek ki, ikinci bir emre kadar.

    Noumena

    @çaksu, Yazdığın ile çok alakası olmasa da Manticore’un Hyperion’unu dinledin mi? Bu kitaptan esinlenildiğini biliyorum.

    çaksu

    @Noumena, Yok duymamıştım. Bir tadımlık aldım, çok benlik değil gibi. :)

    Ben de bazı şeyleri google layınca (sci fi fantezi okurken ilgili görsel eserlere bakmayı çok seviyorum) şu gruba denk gelmiştim. Grup görseli, temalar falan herşey Hyperion.. Valla grup fotosundan falan sikko bişey gibi geldi, müziğe bakmamıştım. Şimdi bikaç yerden tadımlık baktım, iyi gibi lan haha. Dinlerim belki.

    https://www.metal-archives.com/bands/Sol_Draconi_Septem/3540471715

    https://www.youtube.com/watch?v=JG9FISTO7MY
    Sol Draconi Septem – Hyperion (Full Album)

    Noumena

    @çaksu, sırf Hyperion adı geçtiği için bakacağım gruba:D

  17. realthrasher says:

    https://www.youtube.com/watch?v=3ykfzT3bJg0

    en kötü coverıbuldum…

    Raddor

    @realthrasher, oha tersine dinlediğim en kusursuz cover olabilir. Şu anki Sepultura’dan bile daha yakın çalmışlar orijinal Sepultura’yı. Ton muhteşem, seyirci muhteşem. Hayran çekimi yerine profesyonel olsaydı kayıt, replay manyağı ederdim.

    Video altı yorumları da çok olumlu. O yüzden bu yorumun mahsuscuktan yapıldığını ümit ediyor ve basıyorum yollaya. :)

    Opethsevenbiri

    @Raddor, Bilmiyor musun bro 2016′dan sonra Gojira boklamak aşırı havalı bir şey oldu. Gojira hakkında olumsuz konuştuğun zaman ultra epik premium metalci rozeti veriyorlar. Cennette Chuck Schuldiner’a komşu oluyorsun.

    Raddor

    @Opethsevenbiri, hep aklımda olmasına rağmen hiç zaman ayırıp dinleyemedim Gojira’yı. O yüzden grubu da onlarla ilgili muhabbetleri de bilmiyorum maalesef. Ama video’daki gitar tonları dehşet hoşuma gitti. Daha da meraklandım. Albümlerde de böyle ateş eden bir groove bekliyorum ancak sanırsam progresif bir grup bunlar.

    deadhouse

    @Raddor, Cennette Chuck Schuldiner’a komşu olmak istemem ama ben de beğenmedim. En kötü cover demezdim ama beğenmedim. Neden böyle yazdın bilmiyorum, beğenmek zorunda mıyız? Gojira boklamak ney ki. Bence hala elit metalci görünmek için en iyi yol Metallica ya da Iron Maiden boklamak. Diğer gruplar bu kategoriye giremez. Aslında baktığında gerçek manada mainstream diyebileceğimiz metal grubu sayısı 10′u geçmez. Kim takar Gojira’yı.
    Mainstream gruplar:

    Metallica
    Iron Maiden
    Slayer
    Megadeth
    Opeth
    Burzum
    Black Sabbath
    Death
    In Flames

    Pantera bile yeterince mainstream değil. Abd özelinde konuşmuyorum. Sokağa çık, anket yap. Metalle yüzeysel ilişkide (çok yüzeysel) olmuş kişilerin bilebileceği gruplar bunlar.

    deadhouse

    Opethsevenbiri’ye yazılmıştı. Yanlışlıkla Raddor’a yazmışım.

    Dysplasia

    @deadhouse, Sokağa çıksak Pantera Burzum’u döver bence.

    deadhouse

    @Dysplasia, Hiç sanmıyorum. Burzum daha ünlü. Abd özelinde konuşursak tabii Pantera. Ancak bence genel dünya özelinde Burzum daha ünlü. Facebook zamanlarından hatırlıyorum. Burzum paylaşmayan, Burzum bilmeyen, dinlemeyen yoktu. Benim 900 arkadaşım vardı. 500′ü falan Burzum manyağıydı. Yıl 2006 falan.

    Raddor

    @deadhouse, bence o Türkiye’ye has bir durum ya. Burada fazla biliniyor herifçioğlu. Belki de o yüzden boyuna bizim geçmişimize sallıyordu. Bir tek biz adam yerine koymuşuz, dikkate almışız çünkü eşşoğlusunu. :)

    Spotify’ın şu an dünya genelinde kimin ne kadar popüler olduğunu doğru yansıttığını düşünüyorum. İki sanatçının aylık dinleyici sayısına bakalım.

    Pantera: 3 milyon 869 bin dinleyici
    Burzum: 164 bin dinleyici

    Arada uçurum var. Gojira bile 1 milyon 407 bin dinleyiciye sahip.

    Şimdi yukarıdakileri ve bazı sanatçıları Spotify verilerine göre sıralayalım.

    Metallica: 18 milyon 663 bin
    >
    Black Sabbath: 9 milyon 011 bin
    >
    Iron Maiden: 7 milyon 859 bin
    >
    Pantera: 3 milyon 869 bin
    >
    Motörhead : 3 milyon 840 bin
    >
    Megadeth: 3 milyon 629 bin
    >
    Judas Priest: 3 milyon 463 bin
    >
    Slayer: 2 milyon 060 bin
    >
    Ghost: 1 milyon 935 bin
    >
    In Flames: 1 milyon 734 bin
    >
    Gojira: 1 milyon 407 bin
    >
    Sepultura: 1 milyon 226 bin
    >
    Children of Bodom : 887 bin
    >
    Opeth: 777 bin
    >
    Arch Enemy: 682 bin
    >
    Death: 562 bin
    >
    Dark Tranquillity: 258 bin
    >
    Mayhem: 214 bin
    >
    Burzum: 164 bin

    Pantera listede üç grup hariç hepsinden üstte olduğu gibi (Megadeth ve Slayer’dan bile) İskandinav gruplar onun dengi bile değil.

    Arkadaşlar bu listeyle şunu göstermek istedim. Lütfen “Spotify ortalamayı yansıtmaz, Opeth’i dünya bilir!” falan demeyin. İskandinav grupları Türkiye’de fazla dinleyiciye sahip ve Metalstorm gibi İskandinav sitelerinde fazla ön plandalar. Ancak dünya genelinde o kadar bilinirlikleri yok. Mike Akerfeldt, Metallica üyeleriyle tanışmak isterdim gibi bir şey demişti. Koskoca Opeth frontman’i Metallica’yla nasıl tanışamaz diye şaşırmıştım.

    Bir de adam İbrahin Tatlıses dedi sahnede diye şaşırdık.

    Opeth: 777 bin
    İbrahim Tatlıses: 1 milyon 780 bin

    deadhouse

    @Raddor, Doğru söylüyorsun. Yalnız Amerika her anlamda dünyada imparator olduğu için aslında veriler genelde Amerikalıların beğenileri üzerine kurulu olur. Ugandalı arkadaşım Spotify’a girmiyor, ama emmioğlusu Norveç’ten ona Filosofem kasedi getirmiştir ne biliyon? :)

    Raddor

    @deadhouse, şöyle de korkunç bir şey var. Opeth dinleyicilerinin pek çoğu Spotify kullanıyordur ancak İbrahim Tatlıses dinleyen tanıdıklarımın hiçbirinin Spotify hesabı yok. 100′de 1 falandır oran.

    Yani eğer İbrahim Tatlıses dinleyicilerinin Spotify kullanma oranı Opeth dinleyicilerine eşit olsaydı adam belki milyarı falan görecekti ahah.

    Bu mantık da bana Spotify gibi uygulamaların aslında yaygınlaştıkça mainstream ile underground müzik dinleyicisi sayısı arasındaki uçurumu daha da arttıracağını söylüyor.

    Örneğin; Uganda belki Spotify kullanmıyor ve oradaki Burzum dinleyicileri hesaba dahil edilemiyor. Ancak Uganda’daki herkes Spotify kullanmaya başlarsa yine 1 Burzum dinleyicisine 100 Metallica dinleyicisi düşecek muhtemelen.

    Opethsevenbiri

    @Raddor, Konya’nın da dediği gibi ”Metalde Kuzey Amerikayı fethedersen dünyayı fethedersin” ya da öyle bir şey. Türkiye’de Avrupa özellikle de İskandinav Metali daha popüler ama Globalde Amerikan ve İngiliz gruplar hep bir iki kulvar daha popülerler.

    Pantera tabiki mainstream bu arada yahu adamlar Süngerbob’a kadar gittiler.

    Raddor

    @Opethsevenbiri, bizim coğrafyada bağrı yanık müzikler tutuyor. İskandinav metali de ne kadar extreme olursa olsun genelde yoğun minor armonik kalıplarla oluşturulmuş şarkılar. Burzum’un müzikleri akustik gitar eşliğinde temiz vokalle icra edilse bildiğin oturup ağlamalık parçalar olurdu.

    Örneğin; Corrosion of Conformity’nin dünya genelinde dinleyici sayısı Dark Tranquillity’den fazla. Ancak blues kalıplı müzikler bizde o kadar tutmaz. Bizde DT her türlü CoC’tan fazla dinlenir.

    Ancak dediğin gibi Corossion of Conformity Kuzey Amerika’yı Dt’ten daha iyi fetheder. Dünyada daha çok dinlenir. Zaten oranın müziği. Blues gam’lı metali daha çok seven ben de burada yalnızlık çektiğimle kalırım.:)

    Emre Görür

    @deadhouse, anaakım ile yeraltı birbirine karşıt şekilde tanımlanan kavramlar. Dolayısıyla Burzum gibi grupların tanınır olması onları anaakıma dahil etmez. Anaakım tanınırlıkla değil albüm satışı, müzik piyasasında yer edinme gibi kriterlerle alakalı. Bu yüzden, örnek vermek gerekirse, Burzum anaakım değil ama Gojira öyle. Aynı şekilde Chuck da maalesef kariyeri boyunca kendi ameliyatı için gereken parayı bile biriktirememiş bir müzisyen, ne anaakımı.
    Eskiden metal çok büyük oranda genel müzik piyasasına bağımlı olduğu için tanınırlıkla anaakıma dahil olma olguları örtüşüyordu. ’90′lardaysa metal kendi dünyasını kurmaya başladı ve bu konuda istisnalar türedi.

    deadhouse

    @Emre Görür, Ben günümüzden bahsediyorum. Elimizde süper güvenli veriler yok. Dediğim gibi Amerikalıların beğenileri üzerine kurulu bir dünyada yaşıyoruz. Bence 2021′de dünya genelinde Burzum Pantera’dan daha ünlüdür. Bunu kanıtlayamam ama bence öyle. Anaakım yeraltı konusunda haklı olabilirsin. Ben zaten işin orasını çok tartışmadım. Pantera dediğimiz grup 20 yıldır orada yok bu arada.

    Emre Görür

    @deadhouse, ünlü olmakla anaakıma dahil olmanın aynı şeyler olmadığını ifade etmeye çalışmıştım.

    Rzeczom

    @deadhouse, PANTERA mainstream değilmiş ama BURZUM öyle miymiş?

    BURZUM’un popülerliği tamamen sansasyonel olaylardan ibaret müziğinden çok bunlarla anıldı hep.

    Retrokafa

    @Rzeczom, yalnız müziği sansasyonel olaylarından çok daha iyi ve o yüzden seviliyor.valla o grup iyi bu daha iyi ben bilmem,KEY TO THE GATE gibi bir şarkı bir daha yazılamadı yazılamaz.çok iddialıyım bu konuda

    Opethsevenbiri

    @Rzeczom, Tam tersi bence Varg’ın pislik bir adam olmasına rağmen Burzum’un bu kadar seviliyor olması müziğinin kerameti bence. Kıllı mıllı stereotype Türk’üm, herifle karşılaşsak beni insan yerine koymaz muhtemelen ama açar dinlerim mesela.

    Yiğit

    @Opethsevenbiri, müziği zaten seviliyor ama tanınmasında sansasyonlarının payı büyük. Mesela Dunkelheit vs dışında başka şarkılarını bilmeyen – hatta hiçbir şarkısını bilmeyen- birçok kişi varg’ın olaylarını biliyor. Grubu dinleyenler zaten biliyor.

    Dinlemediğini bildiğim insanların kilise yakma veya adam bıçaklama temalı dark mem’lere güldüklerini de gördüm.

    Ha evet zaten böyle bir herifin grubu seviliyorsa bunda müziğinin etkisi var. Eşsiz bir ruha sahip. Çok dinlediğim bir tür değil o yüzden belki yanılıyorumdur ama alternatifi olmayan bir müzik yapıyorlar.

    Yiğit

    @deadhouse, bence 90larda mainstream metaldan bahsesebiliyorsak bunda en büyük pay Pantera’nındır herhalde. Ne Death, the Burzum, ne Opeth ne de In Flames Pantera’nın yanına yazılabilir.

    Opethsevenbiri

    @deadhouse, Gojira son 10 senedir bütün Metal basınının en gözde grubu. Single çıkarmış olması bile çok büyük bir heyecanla karşılanıyor, her yer Gojira doluyor, stream rakamları bir gün geçmeden milyonu görüyor, metal yutubır çocuklar reaction videosu çekiyor…

    Alternatif sularına girmeleriyle birlikte yüksek ihtimalle şu an finansal olarak UK’siz Avrupanın en büyük grubu.

    Cem

    @deadhouse, Amerikan Metal dinleyicisinin grupların popülerliğine ve ticari başarılarına etkisini hafife aldığını düşünüyorum. Burzum’un, son 15 yılda kurulan Wage War, Fit For A King, Beartooth gibi bazı “scene” Metal grupları kadar dahi popülerliğe
    ve ticari başarıya ulaşamadığını Spotify verilerinden anlayabilirsin. Burzum’un ülkemizdeki popülerliği ülkemizin bir avuç Metal dinleyicisinin ortak zevkleriyle alakalı.

    deadhouse

    @Cem, Amerikan dinleyicisi eyvallah. Fakat bu tespiti dünya dinleyicisi için yapamazsın. Ben sade Türkiye için konuşmuyorum. Avrupa’da da Afrika’da da Endonezya’da da bu böyle bence. Burzum’u küçümsüyorsunuz. Gerek müziğiyle, gerek skandallarıyla her şeyiyle çok kalıcı ve geniş bir etki bıraktı Burzum. Burzum’u tanımayan mı var ya. Herhangi bir yerde herhangi bir kasabada metalle yüzeysel de olsa ilişki kurmuş kişi Burzum’u duymuştur, dinlemiştir.

    deadhouse

    @Raddor, Progresiflikle alakaları yok pek. From Mars to Sirius ile The Way of all Flesh dehşet albümlerdir. Dinlemediysen çok şanslısın.

    enemyofgod

    @Opethsevenbiri, meğer bugün ihtiyacım olan şey bu yorumu görmekmiş. Bu duruma parmak basıldığı için çok mutlu oldum.

  18. Emre Görür says:

    Bi’ Gidene Soralım ile kapsamlı bir Küba podcast’i kaydettim. Baştan, neredeyse sıfır makas darbesiyle 86 dakikalık ham kayıt ve kötü ses kalitesi (Biri Maiden mı dedi?!) uyarısında bulunmuş olayım. Konu ilgisini çeken varsa aşağıdaki linkten kayda ulaşabilir.

    https://anchor.fm/bi-gidene-soralim

    deadhouse

    @Emre Görür, Sesin güzelmiş. Diksiyon da on numara, sana puanım dokuz kanka.

    (İlk kaydın 20 dakikasını dinledim, yalan yok)

    Emre Görür

    @deadhouse, eyvallah, beğenmene sevindim.

  19. Ahaha az önce ne izledim ben https://www.youtube.com/watch?v=NBuA5UbaqoM&t=17s

    Yiğit

    @Güzide Arslaner, Jon Nödtveidt’ın izleyip intihar ettiği video

    trombosit

    @Yiğit, hahahahhaha hemen intihar ediyorum.

  20. trombosit says:

    archspirein yeni parçası müthiş

  21. trombosit says:

    @Raddor,bence de bi sığlık var coverda

  22. Rust in Peace. says:

    Philip K. Dick kitapları gerçekten okuması zor mu yoksa bana mı öyle geliyor? Okumayı zorlaştıran kelime kullanımları falan yok ama bir oturuşta en fazla 20 30 sayfa okuyabiliyorum. Şu an Yüksek Şato’daki Adam’ı okuyorum, 3 – 4 günde 80′e gelebildim. Ondan hemen öncesinde Dune’un ikinci kitabını (300 sayfa yaklaşık) 2 günde bitirdim. Türkçe çevirisi özürlü Vakıf bile daha akıcıydı. Kitaplara lafım yok, konuları ilgi çekici ve finalleri başarılı ama ortalara gelene kadar canım çıkıyor

    TanSolo

    @Rust in Peace., 6.45’ten okuyorsan normal. Çevirileri Türkçeye bile benzemiyor ama alfa’nın çevirdiği birkaç kitabını okudum ve bazılarını akıcı buldum bazılarını ise bulmadım. Mesela Alfa Ayının Kabilelerini büyük bir heyecan ve keyifle okudum fakat Uzay Piyangosunu o kadar iyi bulmadım hatta yer yer bunaldım.

    Rust in Peace.

    @TanSolo,@çaksu yok Alfa’dan okuyorum, çeviriyle alakalı bir durum değil. Kitabın setting’i mi darlıyor, anlatım dili mi sarmıyor anlayamadım. Kitaplar güzel ama. 3 kitabını okudum, The Man In…’i de şu an okuyorum hepsi de güzel. Alfadan çıkan çok kitabı var, çok iyi dediklerin varsa not alayım.

    Bu arada Do Androids… çok iyi kitap, ilk onla başlamıştım ben. Bladerunner’ı da izlemek lazım bi ara, hayırlısı.

    TanSolo

    @Rust in Peace., çok eski kitapları olduğundan anlatım pek etkileyici ve keyifli gelmemiş olabilir normal bir durum.

    Blade Runner sanırım kitabından daha iyi bir eser. Ayrıca Ubik kitabını da tavsiye ederim kanımca en iyi işi. Yalnız alfa çevirdi mi bilmiyorum.

    çaksu

    @Rust in Peace., Sadece The Man in the High Castle’ı okudum. Diğerleri nasıl bilmiyorum, bunun dili gayet güzeldi. Rahat ve keyifle okuduğumu hatırlıyorum. Sorun çeviridedir diyesim geliyor. (TanSolo da o yönde konuşmuş)

    Ulan kesin çok sevicem bu adamı da.. Zaman çok şerefsiz. Do Androids.. tablette hazır bekliyor. Bi kez yatarken audio’sunu dinledim biraz. Başları bile süper gelmişti.

    Twat

    @Rust in Peace., hazır konu açılmışken içimde kalmasın, altıkırkb*ş gerçekten felaket kötü çevirileri/baskı hataları olan özensiz bir yayınevi. Alfa da eskiden o kadar iyi değildi ancak yeni basım Jules Verne’lerde filan iyi dikkat ediyorlar(çeviri ve editöryel anlamda).

    Söz konusu yayınevi ise Türkiye’de en iş bilmez ve ciddiyetsiz oluşumlardan biri. “Kaybedennerqulübü” gebeşliğinin kadıköy goygoyunun ekmeğini iyi yiyince(içince) işlerine özenmeye gerek görmemişler zahir.Kusura bakmasınlar ağır konuşacağım doğru düzgün bir kitap bastıklarını hatırlamıyorum(ilk Hobbit ve Silmarillion da bunlardan çıkmıştı, felaketti. neyse ki artık ithaki basıyor). Philip K. Dick’leri de kepaze etmişlerdi, bir kısmını baştan okumuştum. PKD Türkiye’de yayınevi kurbanı bir yazar kısacası.

    “Albemuth özgür radyosu” ve “karanlığı taramak” epey güzeldi. Karanlığı taramak’ın keanu reeves’li robert downey jr.’lı animasyon filmi de hiç fena değildi diye hatırlıyorum hatta.

    Rust in Peace.

    @Twat, zamanında kitap okuma işine iyice girerken yayınevi olayını bayağı bir araştırdığım için altıkırkbeşten bir tane bile kitap almadım. Ellerindeki kitapların telif haklarını salsalar da düzgünce basılsalar tekrar.
    Bu arada ithaki demişken, bu yayınevine çok büyük nefret besliyorum. Aşırı istikrarsızlar çeviri konusunda. Bir kitap gayet iyiyken, diğeri rezalet olabiliyor. Çevirinin rezalet olmasını geçtim, kitap piyasaya sürülmeden bir okuma yapılsa görülecek yazım yanlışları bile var.

    Twat

    @Rust in Peace., öyle tahmin ediyorum ki bu hoşnutsuzluğunun -hepsi olmasa da ciddi bir kısmı- ithaki’de on yıllardır özellikle gerilim(jackson, poe, peake, lovecraft vs.) türündeki çevirileri yapan malum abiden kaynaklı?:) Büyük bir isim. yıllardır hemen her kitabın çeviri künyesinde ismi var ancak bazı çevirileri resmen üzüyor. Ben de şaşırmış, lan acep bende mi bir gariplik var diyip internette biraz bakınınca çevirilerinin uzun uzun DİSSEKTE edildiği bir edebiyat bloguna rastlamıştım hatta

    İthaki mükemmel değil evet. Çok bastıkları için hatalar ve özensizlikler çıkıyor arada. Yine de bastıkları BÜTÜN kitapların içine etme konusunda altıgırhbeş kadar istikrarlı değiller.

    “Ellerindeki kitapların telif haklarını salsalar da düzgünce basılsalar tekrar.” benim de temennim bu yıllardır. Ne yazık ki zamanında(90′lar sonu, 2000′ler başı) pek alternatif yoktu, o boşluktan yürüdüler zaten.

    Rust in Peace.

    @Twat, yok karanlık kitaplıktan iki kitap aldım ikisi de iyiydi. Bilimkurgu tütündeki kitaplardan bahsediyorum. Vakıf’ın orijinal üçlemesinin tümünü de farklı kişiler çevirmiş ama üçünün de birbirinden farkı yok rezil çeviriler. Yevgeni Zamyatin – Biz, Alfred Bester – Kaplan!Kaplan! direkt aklıma gelenler. Diğerlerinin de çoğunda çevirileri kötü olmasa bile yazım hataları, küçük çeviri hataları var.

    Mahakali

    @Rust in Peace., Bence o kadar da zor değil ya. Ama kendileri akilalmaz derecede koko tükettiği için kafası gidip dehşet şeyler yazabilmis zamanında :)

    “A Scanner Darkly” kitabını okudun mu bilmiyorum ama benim için anlaşılması en zor kitabıydı. Ha bence kendisi de o kitabı anlaşılmak için yazmamıştır eminim ki.

  23. Yiğit says:

    Nioh pc’ye çıktı ve Epic Games bedavaya veriyor oha!

    Takip edenler mutlaka biliyordur ama evime daha internet bağlatmadığım için görmemiştim. Telefondan bakıp öylesine “dur lan epic bu aralar ne bedava veriyor” diyip girmemle baya şok oldum. Kaçırmayın benim gibi.

    Ugur

    @Yiğit, Amazon Prime’da Battlefield V bedavaydı geçen aylarda.Pİlk defa bir işe yaradı, EA’ye para kazandırmadan vakit öldürmelik güzel bir ürüne sahip olduk.Onun dışında Prime Gaming neyi amaçlamakta ne yapmak istemektedir bilemiyorum.

  24. Raddor says:

    Letheeeeeee ! \m/
    https://youtu.be/vu2Lx9YuXNQ

    Dysplasia

    @Raddor, Nsfw falan deseydin keşke, bu kadar insanın içinde yarıldım.

    Yiğit

    @Raddor, şu videonun başlığını bile her gördüğümde gülüyorum. Fazla iyi

    Retrokafa

    @Raddor, laf aramızda böyle scream yapabilen cleani de olan vokal arıyorum ben.

    Raddor

    Bunu da bırakayım o zaman belki izlememiş olan vardır. 4 tane çok kral insan barındırıyor bu video:
    https://youtu.be/susST5RaFBE

  25. Rzeczom says:

    yıl sonu zamanı geldiğinde ciddi ciddi ‘büyük hayal kırıkları yaratan albümler’ diye bir başlık altında bu yıl büyük grupların çıkardığı bana göre vasat, sevmediğim albümleri sıralamayı düşünüyordum.

    ama son bir kaç gündür bir-iki grup beni öyle bir göt etti ki… hiç bir şey beklemediğim halde BTBAM inanılmaz derecede iyi bir albüm çıkardı. normalde de zaten herifleri dinliyordum, albümlerinin hemen hemen hepsini iyi bulurum. ama COLORS II diye bir işe girişip bu kadar havaya uçuracaklarını tahmin etmemiştim.

    sonra CARCASS geldi… 8 sene sonrasında çok fazla beklentiye girmemek lazım dedim ama albüm baya melodi-riff manyağı etti, yüzümü sikertti. Surgical Stell’den sonra bu kadar iyi bir albüm gelebilirdi ancak.

    umarım yılın geri kalanı da bu şekilde geçmeye devam eder.

  26. Yiğit says:

    Louis Ck’in dünyanın en komik insanı olduğunu düşünüyorum.

    çaksu

    @Yiğit, Bill Burr benim adayım.

    Boba Fett

    @Yiğit, Bu adam bir numara, acayip felsefe de yapıyor bence.

    Yiğit

    @Boba Fett, gösterilerini defalarca izledim. Her yönden süper bence de.

    ismail vilehand

    @Yiğit, Aydemir Akbaş.

    Yiğit

    @ismail vilehand, İsmail Vilehand

  27. Soru: Metal-Archives’a ilk eklenen grup hangisidir?

    Bilen ilk kişiyi büyük ödüller bekliyor.

    Ece

    @Ahmet Saraçoğlu, Amorphis?

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ece, tebrikler.

    Ödülü açıklıyorum: 1 haftalık her şey dâhil Yunani- yok yok. Amorphis konulu Agresif Musiki podcast’i bu pazar yayında olacak. Bunu ilk sen öğrenmiş oldun, bence akıl almaz bir ödül. Yok böyle ödül.

    Ece

    @Ahmet Saraçoğlu, Guzel troll’lemissin Ahmet abi, Street View’da Atina sokaklarini gezen bir insana yapilmaz bu.. :<

    Bu arada Amorphis fan’i degilim ama aklimda oyle bir sey kalmisti, emin de olmayarak yazmistim ama dogruymus hakikaten

    jarenk

    @Ahmet Saraçoğlu, amorphis

    Boba Fett

    @Ahmet Saraçoğlu, Amorphis

    Emre Görür

    @Ahmet Saraçoğlu, bu muhabbet üzerine aklıma geldi. BNR Metal’i hatırlayan veya hala arada kurcalayan var mı? The Metal Archives öncesinde o vardı ve ciddi anlamda hayat kurtarıyordu. Az sayfasını yazdırmamışımdır. Sonra Wikipedia mantığıyla The Metal Archives aşkın bir şeye dönüştü tabii.

  28. owlbos says:

    @Ahmet Saraçoğlu, Umarım bir sonraki pazara Enslaved gelir. Daha sonra Mastodon ve Carcass için beklemede kalın haberi görmek istiyorum :)

  29. Emre Görür says:

    Dün akşam epey gecikmeli de olsa The Swedish Theory of Love’ı izledim. Çok parlak bir belgesel değil, ama İsveç’e dair birçok şey kafamda oturdu. Liberal solcular muhafazakar aile yapısını parçalamak için toplumu bireyselleştirmişler ve sonuç şu: Ülke babayı almış!

    deadhouse

    @Emre Görür, Ulrich Seidl’ın filmlerini izle, izlemediysen. Kendi ülkesine karşı çok cesur ve çarpıcı eleştirileri var. Böylr avrupalı adama az rastlanır. Ben sanat filmi yapıyorum yea tarzı adamlardan değil. Masaya koyuyor açıkça her şeyi.

  30. çaksu says:

    Dune SMASHES The International Box Office! $37 Million in Revenue!
    https://www.youtube.com/watch?v=48T5O57IBaY

    Harika haber! Film kar ederse Vilenöv üçleme yapmak istiyodu. Sanırım ilk kitap 2 film, 2. kitap Dune Messiah 3. film olacak şekilde.

    2. kitabı okumadım. İlkini severim ama en büyük hayranı sayılmam. Ama Herbert müthiş bi dünya yaratmış, tam sinemalık. Ve elimizde (dünyanın tüm nerdleri birleşin) Vilenöv var! Çok iyi olmama ihtimali yok.

    İşallah hadi bakalım.

    Mahakali

    @çaksu, niyeyse bana sinemaya uyarlanması cok zor bir kitap gibi geliyor. Dune aksiyonun çok az önemli olduğu bir kitap, uzun uzun karakter çözümlemeleri ve insana dair çıkarımlar var. Bence Dune üzerinden bir Star Wars çıkmaz. 4 kitabını okumuş biri olarak söylüyorum, ama oyuncu kadrosu heyecan verici orası kesin. Merakla bekliyorum filmi.

    çaksu

    @Mahakali, Aksiyon yoğun değil evet. Ama hikayenin geçtiği ortamlar, içerdiği ögeler çok sinematik geliyo bana da. Hadi bakalım :)

    Mahakali

    @çaksu, o noktalarda kesinlikle haklısın, tam bu sebeple Villeneuve kusursuz bir tercih. İyi olmasını aşırı istiyorum 2 yıl sonra gideceğim ilk film olacak.

    Opethsevenbiri

    @çaksu, Film HBO Max’e gelecek diye bir haber okudum umarım etkilemez gişeyi.

    çaksu

    @Opethsevenbiri, Bu durumda HBO reytingleri de gişe ile aynı/benzer oranda etki eder diye umuyorum, stüdyonun (parayı veren puştlar) devam edip etmeme kararına.

    Melkor

    @çaksu, Avrupa’da millet çatır çatır izlerken biz niye 1 ay daha beklemek zorunda kaldık ya. Vilnöv yine çok tadında film çekmiş gibi. Imax’te en az 3 kere izlemek lazım. Bring it on Muad’Dib!!

    çaksu

    @Melkor, “Amcan kızınıı vermezseee muad’dib / Turşuu kursun fincanaa muad’dib….”

    Durduramıyorum!

    Ömer Kus

    @çaksu, filmi iki gun önce sinemada izledim. Öyle buyuk Dune hayrani sayilmam, kitabini (kitaplarini?) yillar önce, belki 14-15 yasindayken filan okumustum, sonunu getirip getirmedigimi bile hatirlamiyorum. Ama filmi cok begendim, görseller filan inanilmaz cekici geldi bana, atmosfer karanlik, ciddi, epik. Soundtrack sahane. Villeneuve’un bir yorumunu okudum “It’s like Star Wars for adults” diye, valla aynen öyle. Star Wars’un butun filmlerini izledim ama özellikle de son yillarda cikan filmleri cok civik buluyordum sahsen, bana göre degil pek. Dune’dan tatmin olarak ayrildim ama, umarim sen de begenirsin :)

    Dysplasia

    @Ömer Kus, Beklentimi yükseltmeyin ya:( Ben film olarak güzel bir şey çıkabileceğini ama kitaba sadakat konusunda büyük sıkıntı çekeceğini düşünüyorum.

    Ömer Kus

    @Dysplasia, dedigim gibi kitaptan birkac isim disinda neredeyse hicbir sey hatirlamadigim icin o konuda pek yorum yapamayacagim. Ama kitaptan bagimsiz olarak bakildiginda gayet guzel bir film bence. 2,5 saatlik suresi var ama hic sikmadan akip gitti. Devami da gelir diye dusunuyorum.

    M

    @Ömer Kus, ben de birinci kitabi 8-9 sene once okuyup bayilmistim ama serinin geri kalanini okuyamadim bir turlu. Filmini de uzun zamandir bekliyorum. Bu yorumundan sonra da buyuk beklentiye girdim heyecanla bekliyorum bakalim.

    Ugur

    @çaksu, 2. film için seferberlik ilan ediyorum.Herkes üçerli beşerli gitsin filme.

    Bu arada Azerbaycan’da bile 16 Eylülde gösterime girmişken malum biz 25. dünya ülkesi olarak 22 Ekim’de izleyebileceğiz.Hype’dan ölmezsek iyidir.

    deadhouse

    @Ugur, Amerika ve Avustralya’da da 22 Ekim’de vizyona giriyor.

    https://m.imdb.com/title/tt1160419/releaseinfo?ref_=tt_dt_rdat

    Ugur

    @deadhouse, Bizim günahımız ne ulağn!

  31. Aura magula says:

    Hack n slash veya rpg türü oyunlarda hangi class la oynamayı seviyorsunuz?

    Mesela ben barbar tarzı çift baltalı dümdüz dalıp alan hasarı çıkaran karakterlerle oynuyorum bazende okçu oynuyorum.Rpg lerde ise herzaman çift kılıçlı büyü yapan karakterlerle oynarım. Oldum olası düz büyücü karakterleri sevmedim zaten zırh setleri de hiç hoşuma gitmez.Tanklarıda hiç sevmem çünkü farmları hızlı temizleyemez hele bosslara hiç girmeyeyim.Ama mobalarda tank oynamak zevkli nedense bayağı zevklidir.

    Geçenlerde titan queste başladım çok zevkliymiş lan.şu iki classı birleştirme olayı bayağı hoşuma gitti.İlk önce warfare yaptım ama o salak centaur bossunda tıkandı bende sildim ve hunterle başladım. Sonra rangere çevirdim.Full piercing gidiyorum dah sonra avoid projectilese abanacam.

    Oynayan varsa build tavsiyesi alırım

    Cryosleep

    @Aura magula, Necromancer ya da Necro’ya benzer herhangi bir class ile oynamaktan acayip keyif alıyorum.

    Boba Fett

    @Aura magula, bu tarz oyunlarda piç karakter yaratmayı seviyordum ya da ayılama çift kılıçlı tank.

    Yiğit

    @Aura magula, benim de fantezim feminist bir karakter yapmak. Tam bir cevap olmadı çünkü ırk-class falan fark etmiyor. Ama oynarken Kadıköy kızı feminist Pelinsu nasıl tepki verirdi diye düşünerek oynuyorum. Erkek karakterlerden itinayla nefret edip yoldaşlarımı da mutlak suretle kadın karakterlerden seçiyorum.

    Tabii çok rpg oynadığım yok. En son Divinity 2′ye girişmiştim biraz.

    Retrokafa

    @Aura magula, her oynadığım frp oyunda ilk mage açarım.warrior pala vs.. hiç bakmam bile.

    Fırat

    @Aura magula, hocam belki görmüşsündür ama görmediysen Titan Quest’i sevdiğin için Grim Dawn’ı da çok seversin çünkü yapımcıları aynı ve çok benzer mekaniklere sahip oyunlar. Hatta Grim Dawn için Titan Quest’in devamı diyebiliriz her ne kadar tamamen farklı bir evrende geçse de.

    Sorunun cevabına gelirsek de bu tarz oyunlarda istisnasız hep barbar tarzı karakterle başlarım senin gibi. Senaryoyu bitirince de diğer karakterlere geçerim. En az sevdiğim de büyücü tipi karakterler oluyor.

    Alakasız bir not: A-RPG oynarken Florida Death Metal dinlemek gibi bir huyum var.

    Dysplasia

    @Aura magula, Benim de ilk oyunlarımdan kalma çift baltalı berserker/barbar zaafım vardı. Diablo 2′deki ilk karakterim buydu, herkes whirwind barbarla speedrun yaparken ben leap + double swing/frenzy ile fıtı fıtı yaratıklara tıklıyordum. Save dosyası hala duruyor bir yerlerde. Eski izometrik RPG’lerde de hep aynı tarz karakterlerle başlamışımdır. İzometrik RPG’lerde en garanti sınıf hep yakın dövüşçüler oluyor zaten.
    WoW’daki çift baltalı Tauren shaman’ımdan aldığım zevki hiçbir şeyden alamadım ama. Hem doğa/element büyüleri atan hem melee girişen bir karakter, bilmeyenler için. Oyunu bıraktım ama o karakteri özlüyorum hala. Kurtları salıyordum ne güzel.
    Kurtları saldığım summoner karakterlere de ayrı düşkünlüğüm var. Necromancerları pek sevmem ama böyle hayvanları yardıma çağırdığım karakterleri seviyorum. Yine Diablo 2′deki Druid’le de çok oynamışımdır.
    Okçuları, rogları, assassinleri hiç sevmem. Wow’daki Tauren paladinler dışındaki paladinlere de alerjim var. Lawful Good sevmiyorum.
    Son zamanlarda yeni rpg’lerde genelde büyücü/caster gidiyorum ama. Dediğim gibi fighterlar falan çok garanti ve kolay oluyor. Büyü sınıfları ise bir sürü olanak sunuyor. Eğer düzgün healer yoksa mesela kendi karakterimi healer yapıyorum, ya da değişik multi-klaslar deniyorum. Divinity’deki büyü ve yetenek çeşitleri arası kombolar harikaydı mesela. Yaratılabilecek multi-klasların haddi hesabı yoktu.

    Aura magula

    @cyrosleeep , ben necroyu severim ama hep çift balta aldığım ve strengt kastığım için bir yerlerde tıkanır oyüzden necroyu arasıra fantezi buildleri için açarım. en sevdiğim 2 büyüsü skeleton diriltmek ve golem çağırmak sırf o büyüler için o tarz herolar açmışlığım var

    @Boba fett bende ilk turu çift kılıç veya balta berzerker ile bitiririm sonra çift balta summoner karakter açıp fantezik buildler denerim.Ve zırh konusunda full tank giderim

    @yiğit ben herzaman punk kafalı çene sakallı iri yarı orantılı kaslı herkül yaratıp yoldaş olarak en güzel görünen okçu,büyücü veya support kadınları alırım. Bazende asasin kadın karakter yaratırım yada okçu kadın

    @retrokafa dnd , sıratabanlı veya rts türü aksiyonsuz rpg lerde mage veya summoner yaratırım.Nedense o tür oyunlarda warrior pek işe yaramıyor.Ama arpg lerde mutlaka yakıncı seçerim.

    @ fırat, bir ara onada bakayım her yerde övülüyor.Bende aynısını yaparım ilk karakter barbar yaratıp sonra başka sınıfları denerim.Bir ara hack an slash oynarken morbid angel dinlemeyi deneyecem merak ettim.

    @Dysplasia , ben diablo 2 ye çift kılınç necroyla başlamıştım çünkü summonerların hastasıydım sonra pc bozulunca bende ps3 e diablo 3 almıştım orda tank crusader yapıp bin pişman olup whirlwind barbarla tanıştım halen daha o tür oyunlarda ilk whirlwind barbar oynarım.Druidin kurt salması da hoş ama en çok ayıya dönüşmesi hoşuma gider.

    Paladini izlerken bile sıkılıyorum bir karakter hiç mi vuramaz yahu oyunun sonlarına doğru boss kesmek işkenceye dönüşüyor.Halbuki barbar öylemi tank zırh çıkıyorum geriye kalanı full hasar çıkarım deli gibi vurur.Asasinin tek atması tuzakları falan hoş ama kalabalıkta tek yemesi hiç hoşuma gitmez.

    Oynadığım oyunda aksiyon yoksa summon veya okçu çıkarım.O tür oyunlarda savaşçılar biraz avantajsız gibime gelir.Ama hack an slash sa kesinlikle barbar seçerim oynaması kolay ve rahat.

  32. dreadfulfate says:

    Arkadaşlar çok aşığım. acil hüzünlü aşk şarkısı önerisi alabilir miyim?

    Erhan

    @dreadfulfate, aşk şarkısı mi bilmem ama Dragon, why do you cry? Şarkısı sana gelsin.

    çaksu

    @dreadfulfate, DEVIN TOWNSEND PROJECT – Deadhead (Live at Royal Albert Hall)
    https://www.youtube.com/watch?v=DrDM6V08wcE

    Ugur

    @dreadfulfate, Cradle of filth – Thank God For the Suffering

    Bugün de terfiler beni pas geçti, trollüğüm üzerimde o yüzden sorry.

    ismail vilehand

    @dreadfulfate, https://spoti.fi/3ELp0nr

    ismail vilehand

    @dreadfulfate, https://spoti.fi/3ua534u

  33. Opethsevenbiri says:

    Bu Spiritbox hype’ının sebebi nedir?

  34. Berca B. says:

    Matt Garstka görmeyeli acayip değişmiş. Önceki albümlerdeki cılız nerd gitmiş yerine kaslı bi yogi gelmiş.

    https://www.youtube.com/watch?v=KsiMi-jxlBc&ab_channel=MattGarstka

    Badici

    @Berca B., sayın ahali, şu an eski matt garstka gibi biriyken yeni matt garstka gibi bi vücuda sahip olmak toz kullanmadan mümkün mü? ne kadar sürede? nasıl?

    Berca B.

    @Badici, yıllardır düzenli olarak protein tozu kullanan biri olarak benim görüşlerim biraz “yanlı” olabilir ama kendi araştırmalarımdan yola çıkarak konuşursam protein tozunun korkulacak bir tarafı yok. 1 dozun ortalama 20 gr proteine denk geldiğini düşünürsek tabii ki bu proteini başka kaynaklardan (tavuk, hindi, bakliyat vs) alıp açığı kapatabilirsin ama yağ ve karbonhidrat gibi diğer makrolarının ucu kaçabilir. Hepsini dengede tutacak bir diyet planı oluşturabilirsen, sporunu düzenli yapıp uykuna da dikkat edersen tabii ki aynı vücudu yapabilirsin. Toz dediğin şey günün sonunda düz protein sonuçta, herhangi bir ekstra faydası/etkisi yok.

  35. çaksu says:

    Kısa bi Sandman trailer’ı gelmiş.
    https://www.youtube.com/watch?v=VBXqrBl6pEo

  36. deadhouse says:

    Lucifer bizi yozlaşmış liberallerden korusun.

    mikro sapanın göbeği

    @deadhouse, yozlaşır yozlaşmamalı önemli değil birisi ben liberalim diye cümleye başlarsa ben direkt ortamı terkediyorum

    deadhouse

    @mikro sapanın göbeği, Kesinlikle öyle. Yozlaşmamış liberal olamaz zaten. Eşyanın tabiatına aykırı bir durum.

  37. nomoshnocore says:

    Anket vakti.

    Bir metal grubu tarafından yapılmış en sevdiğiniz metal dışı albüm nedir?

    Ahmet Saraçoğlu

    @nomoshnocore, çok düşünmedim ama ilk aklıma gelen Borknagar – Origin.

    Yiğit

    @nomoshnocore, direkt rock-metal dışı en sevdiğim albüm:

    Ulver – Shadows of the Sun

    Unanimated

    @Yiğit @nomoshnocore , ben de shadows of the sun’ı yazmaya gelmiştim.

    Erhan

    @nomoshnocore, çok sıkıntı bir anket. Bunun altına Megadeth Rust in Peace yazacak adamlar tanıyorum.

    Aykut taştan

    @nomoshnocore, en çok göze batan 2000 öncesi taş gibi black yapan ve 2000 sonrası elektronik sularında yüzen Ulver diyebilirim. Ama tabiki ulverin kötü bir grup olduğu anlamına gelmesin, aksine çok sevdiğim gruplardan kendileri.

    Rzeczom

    @nomoshnocore, ODRAZA – Acedia

    Rust in Peace.

    @nomoshnocore, Metallica – Metallica.

    Şaka şaka

    Leprous – Pitfalls.
    Düşündüm biraz ama bundan başka gelmedi aklıma. Çok da severim o yüzden bence bu. Megadeth – Cryptic Writings sayılıyor mı bilmem ama sayılıyorsa o da olur.

    daud

    @nomoshnocore, Black Label Society – Hangover Music Vol. VI

    ismail vilehand

    @daud, imzamı çaktım buraya.

    Murat 'HISTORIAN' KARAN

    @nomoshnocore, Septic Flesh gitaristi Christos Antoniu’nun Neoclassical/Ambient/Darkwave yan projesi Chaostar. İlk Chaostar albümünde Spiros ve Sotiris’in de projenin tam zamanlı elemanları olduğu düşünüldüğünde,
    CHAOSTAR – Chaostar

    Emre Görür

    @nomoshnocore, ilk aklıma gelen Drudkh – Songs of Grief and Solitude. Tam dağlı kabile müziği.

  38. şeyh hulud says:

    Andy Serkis ve Tom Hardy’e küçük bir death metal sınavı yapmışlar.

    https://www.youtube.com/watch?v=8oh-vUsQF0c

  39. Raddor says:

    Çoğu metalci bir zamanlar Youtube Türkiye’nin zirvede olan kanalının Blind Guardian’ın Skalds and Shadows’uyla açıldığını bilmiyor.

    Kanalın adı Burak Oyunda. Youtube’da oyun videoları çekmenin revaçta olduğu Twitch öncesi yıllarda (2014 falan çok eski değil) en çok aboneye sahip Youtuber olan Burak Şahin’in kanalının başlangıcında Blind Guardian çalıyordu. İşte o intro:

    https://youtu.be/ByhIE8XvNSA

    Blind Guardian – Skalds and Shadows;

    https://youtu.be/0QPq041UhkQ

    (Wulcyuu bıliiv ine naaayt laykdis, naaaayt laykdis, ven vijıns kamtruu. Güzel ballad be!)

    Peki bu nasıl oldu? Burak Oyunda kanalını biraz bilen, o zamanlar ergen bir liseli olan Burak Şahin’in Blind Guardian dinlemesine ihtimal vermezdi. Zaten şarkının da tempo ve pitch’iyle oynanmıştı. Biraz farklılık mevcuttu.

    Cevap; yine Rap tabi ki .mına koyayım.

    Yurdumuzun popüler rap’çilerden Contra, Zamanda Yolculuk isimli parçasında Skalds and Shadows’u sample olarak kullanmıştı. Burak da esasen Contra’nın parçasını bilip kanalının girişine monte etmişti parçayı.

    İşte o parça ve klibi:

    https://youtu.be/U0l32HvWKS0

    Sonuç: Yorumlara baktığımızda esasen Blind Guardian’a ait olan melodiye türlü övgüler düzüldüğünü görüyoruz. Ancak tabi ki metalciler olarak yine kendi kabuğumuzdayız. Bizden olmayanların ne bizden ne Blind Guardian’dan haberleri var. Rap’çiler bizim müziklere sayarken biraz da farkında olmalılar ki dinledikleri milyonlarca şarkıda Rock ve Metal müziğin nameleri bulunuyor.

    Kısaca: Metal siker \m/

    enemyofgod

    @Raddor, Aslında pop, rap gibi türlerin arkasında ciddi metalci adamlar var, veya metalcilerin desteği var. Sample kültürü de müzik piyasasında çok yaygın, paralar ödendiği veya writing credit (affedin aklıma türkçesi gelmedi) verildiği sürece sample kullanımında bir sorun yok.

    Sorun bence dinleyicide. Hiç sorgulamadan önüne konanı afiyetle dinleyen müzik dinleyicisiyle zaten bir yere gelmez müzik sektörü. Contra’lar Blind Guardian’ları sample olarak kullanmaya devam edecek, etsinler de zaten çünkü müzik bu sonuçta. Ama Blind Guardian’a ait olan melodi için Contra’ya övgüler yağdıran kitle olduktan sonra bir değeri kalmıyor.

    Kısaca: Metal siker \m/

    deadhouse

    @Raddor, Türkiye’de böyle olabilir ama Amerika’da, Fransa’da, Almanya’da, Rusya, Polonya’da ağırlıklı böyle değil. Hip Hop kültürünün öncüleri asla böyle şeyler yapmadılar. Tam aksine aynı zamanda müzisyendiler. Rap kültürü başka bir şey. Özellikle 3. dünyada bu durum pek siklenmiyor. Aslında hukuk önünde suç yaptıkları. Türkiye’de bile kurul var. Esinlenme değil de çalıntıysa yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorsun.

    Bunu da naçizane bırakayım.
    https://m.youtube.com/watch?v=SYNeFxSrjHU

    Raddor

    @enemyofgod, @deadhouse, bu arada Rap’i veya Contra’yı suçlamak değil amacım. Blind Guardian’ın müziğinin alakasız başka bir kitle tarafından çok sevilip benimsenmesi ve iki tarafın da birbirinden habersiz olmasının ilginçliği hoşuma gitti. Yazmak istedim. Biraz da metali övmek istedim tabi.

    Contra’yı iyi buluyorum. Bayağı sağlam söz diziyor. Rap dinleseydim en sevdiklerimden biri olurdu muhtemelen. Guardian’ın arpejlerini de parçaya çok cici oturtmuş. Ancak @enemyofgod, muhtemelen sample için herhangi bir para ödememiştir. @deadhouse’un dediği gibi 3. dünya devletlerinin de bu konuda hassas olması lazım.

    (Linki atılan video için) Seyirci karşısına enstrümanlarla çıkılması olayı mükemmelleştiriyor ya. Ama bunu tercih eden Rap’çiler de her zaman her sahnede yapamıyor bunu diye bilirim.

    Metal siker demiş miydik bu arada? \m/

  40. Ömer Kus says:

    Dun aksam Mart 2020′den beri ilk konserime gittim, acilisi The Haunted ile yaptik. Ne seyirci sayisi kisitlamasi vardi, ne sosyal mesafe, ne maske. Bildigin eskisi gibi konserdi, bu gunlerin tekrar gelecegini dusunemiyordum bir sure önce ama yavas yavas oluyor sanirim.
    Nasil özlemisim ya. Öndeki elemanin sessizce biraktigi osurugun kesif kokusu bile gulumsetti, onu bile özlemisim ahah.

  41. nokturnal says:

    Tremontci abim gerçekten çocuğu koymuş yine, mükemmel kaliteli bir albüm, boş işci yok zaten, ne solo ne de AB ile..

  42. Rust in Peace. says:

    Burada bana Stuart Sutherland’in İrrasyonel isimli kitabını öneren biri vardı, hale etkisinden çıkmıştı herhalde muhabbet. Kim önerdiyse teşekkür ediyorum, 2/3′ünü bitirdim, ufkum açıldı. Böyle kitaplarla hayatımın başlarında tanışabilmem benim için muazzam bir şey. Keşke 20′li yaşlarımın başında okusaydım dediğiniz kitaplar varsa alırım önerileri, emin olun okurum.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Rust in Peace., şurada:

    http://www.pasifagresif.com/2021/01/pasifagresif-takipcileri-2020nin-enlerini-seciyor/comment-page-2/#comment-771337

    Rust in Peace.

    @Ahmet Saraçoğlu, şaka maka 9 ay olmuş, oha. Ben daha yakın bir zamanda oldu sanıyordum. Teşekkürler kaynak için.
    Bu arada @Börbır teşekkür ederim tavsiye için.

    Necrobutcher

    @Rust in Peace., hale etkisisin tam zıttına da horn etkisi deniyor bu arada.

  43. şeyh hulud says:

    Guilty pleasure gruplarımdan biri

    https://www.youtube.com/watch?v=dVHY2z-H-Qc

  44. Marvin Yanbasanyan says:

    Klasik gitar camiasında bu aranjmanı daha evvel yapan yok sanırım. Video başlığını görünce “hassiktir lan ordan” dedim, ağzım açık izledim. Adam bildiğin çok sesli şekilde çalmış. Bunu elektroda tappingle çalmak zannedildiği kadar zor değil, benzer patternler üzerinden döner ama klasikte çok sesli şekilde çalmak adamın ömründen ömür götürür. Nihayet bunu da klasik gitardan dinlemek nasip oldu: https://youtu.be/I81vEobPe8A

    Marvin Yanbasanyan

    @Marvin Yanbasanyan, şimdi gördüm, candyrat’ın çıkardığı fingerstyle-sağ el perküsyoncu şovmen dalyarağı da bizim abiden sonra çalmış bunu. Her zamanki gibi yarrak gibi aranje etmiş. Efendi efendi çal dinleyelim ak. Dinleti değil, gösteri sunuyo bu lavuk. https://youtu.be/6gQ7m0c4ReI

  45. lammoth says:

    Benim de henüz dinleyemediğim Diabolizer’ın albümü angry metal’de ayın albümü seçilmiş. Sevip takip ettiğim bir site olması dolayısıyla bir Türk grubu öyle görünce koltuklarım kabarmadı desem yalan olur. Helal sana Kadıköy!

    Merak edenler için: https://www.angrymetalguy.com/recordses-o-the-months-july-and-august-2021/

  46. Cryosleep says:

    Birisi Paradise Lost – Gothic için inceleme yazsın artık.

  47. Alondate says:

    Ahmet abi haberlere cikmis

    https://ibb.co/PxX0RSM

  48. Cryosleep says:

    Trivium’un yeni albümü çok sıradan bir Trivium albümü olmuş.

    Rzeczom

    @Cryosleep, birilerinin beklenti içerisinde trivium’dan albüm beklemesi şaşırttı çünkü trivium’un kendisi zaten epey sıradan bir grup. albümleri de keza öyle.

    risksiz, aşırı tahmin edilebilir, güvenli sularda yüzen, alışılagelmiş vokaller, riffler vs.

    Cryosleep

    @Rzeczom, İşin kötü tarafı her yerde ”TRIVIUM’UN EN İYİ ALBÜMÜ HÜLOOO” diye yorumlar var. Shogun’un bu kadar çabuk unutulması… :c

  49. Cem says:

    Türkiye saati ile pazar sabahı gerçekleşecek Fury vs Wilder III maçı hakkında PA okuyucuları ne düşünüyorlar? İlgilenenlerden tahminleri alalım. Ben Fury yedinci veya sekizinci round KO diyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.