# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Plak kültürü
| 27.04.2015

Kokusunda davet var.

Kimine göre geçmişte kalmış bir teknoloji, kimine göre müziğin ruhunu en iyi taşıyan ve sunan ölümsüz bir efsane. Açık olan şu ki, 1800’lerin sonlarından bu yana fiziksel ve manevi varlığını sürdürmeye devam eden plak, sevdalıları tarafından daha uzun süre el üstünde tutulacak. Metal dünyasında da plak üretimi, satışları ve tüm bileşenleriyle plak kültürü, son yollarda hızlı bir yükseliş gösteriyor. Müzik mağazaları arşivlerini ve depolarını yeniden keşfediyor. Gruplar yeni albümlerinin yanı sıra eski albümlerinin bile plak versiyonlarını sunmaya başlıyor. Underground gruplar CD yahut dijital parça satışından ziyade ilk olarak plak bastırmaya yöneliyor.

Bu hafta, plağın bu gizemli doğasını konuşalım. Sevdiğiniz müziği plaktan dinleme fikrine nasıl yaklaşıyorsunuz? Son teknoloji ve tasarıma sahip enstrümanlarla uzay mekiği gibi stüdyolarda kaydedilen çalışmaların, post-prodüksiyon ve mühendislik harikası eserlerin plakta sunulmasına nasıl bakıyorsunuz? Plak almak, dinlemek, koleksiyonunu yapmak sadece geleneksel olana sahip çıkmaktan mı ibarettir? Her türlü tiz ve bas sesin en uçlarda kullanıldığı metal gibi yoğun ve karmaşık bir müzik ile plakların ne kadar uyum içerisinde olduğunu düşünüyorsunuz?

Plak hakkındaki görüşlerinizi ve bilgilerinizi cömertçe paylaştığınız bir tartışma haftası olmasını diliyorum.

  Yorum alanı

“Plak kültürü” yazısına 100 yorum var

  1. B U R Z U M says:

    plak ile ilgili enteresan bir anım var;

    2005 yılında ebay amerikadan hunharca cd alıyordum. çok komik fiyatlara özel cd ler, ilk basım cd lere sahip oldum ebay sayesinde. mesela mayhem – deathcrush demosunun 1993 ilk cd basımı olan albüm bunlardan biri. utanmasam cam fanusa koyucam o derece değerli:) neyse bu bahsettiğim zamanlarda burzum albümü bulmak ebay de bile zordu. en azından ben bulamıyordum. bir gün burzum – hlidskjalf albümünü buldum. komik olan nokta sadece bir dükkan satıyordu. 11 usd fiyat vardı. e tabi ben ne olduğuna bakmadan o heyecanla direk atladım albüme. sipariş onaylandı, başladım beklemeye. ortalama teslim süreleri 15 gün. babamın çalıştığı işyerinden bi telefon geldi, ‘paketin geldi’ diye. apar topar gittim. paketi aldım ama bi enteresanlık vardı. paket baya büyüktü. nooluo lan dedim, bi falçata ile açtım ve daddaaa…aldığım albüm cd değil plakmış:):):) hayatımda sahip olduğum tek plak işte bu yanlışlıkla aldığım plak. işin kötü tarafı, yakın çevremde kimsede bu plağı dinleyebileceğim bir alet yok. tam 10 yıldır kitaplığımda duruyor maalesef. bir kere dinleyemedim:( tertemiz bekliyor…kitaplığımı düzenlerken elime aldığımda hâlâ o gün aklıma gelir ve gülerim:)

    saw you drown

    @B U R Z U M, Güzel bir anıymış :)

    Swedish

    @B U R Z U M, dostum daha detaylı olarak yorum yazacağım ama istanbuldaysan eğer gel plağını bende istediğin seste istediğin kadar dinle :) Hatta black metal sevdiğini bildiğim için söylüyorum Burzum un filosefem hvis lyset plaklarını gel dinle ne bileyim dissectionun tüm albümlerini plak kalitesinde duy ,dimmu borgir in stormblast ve for all tid ini hisset gel yani

    B U R Z U M

    @Swedish, dostum cok tesekkur ederim teklifin icin. İstanbul a tekrar yolum duserse gorusmek isterim. Yalniz şöyle bi problem var, plak sesi yüzünden evdeki cd lerimden soğumaktan korkuyorum:) ayrica headshot yaptın bana:) filosofem, hvis lyset tar oss, for all tid, stormblast plakta dinlemek gerçekten efsanevi olur. Dediğim gibi daha önce plaktan birşey dinleme şansım olmadı, ama senin gibi plağa gönül vermiş olan bilimçli dinleyicilerin bu kadar masrafı boşuna yapmayacağını çok iyi biliyorum. Bu bahsettiğin albümler özellikle dimmu nun olanlar gerçekten çok çok görkemli olabilir. Daha bi kaç gün önce enthroned albümüne sahip olduğum icin gurur duydugumu yazmıştım. Açıkcası senin gurur boyutun cok baska boyutta olmalı:) ‘enthrone darkness triumphant’ plağı var mı koleksiyonunda?

    Swedish

    @B U R Z U M, eyvallah dostum siteden takip ettiğim kadarıyla ve nick inden belli olduğu kadarıyla neleri sevdiğini bildiğimden ona göre yazdım :)))
    Enthrone albümünü kıl payı kaçırdım maalesef.Cok temiz halde önüme kadar geldi o an param yoktu az bekliyşm dedim ama çoktan uçmuş gitmiş.Maalesef plak olayının dezavantajı bu.Buldunmu her imkanı zorlayıp alacaksın.

    Bakmak istersen bendeki plak arşivi şöyle

    http://www.discogs.com/user/Swedishh/collection?page=1&sort=added%2Cdesc&folder=0&limit=250

    B U R Z U M

    @Swedish, baktım şimdi listeye. Gerçekten harika albümler toplamışsın büyük saygı duydum. Yalnız özellikle ‘empyrium 1994-2014′ olanı baya katliam yaptırır. Songs of moor albümünü plakta dinlemek sanırım insana kafayı yedirtebilir…

    Swedish

    @B U R Z U M, ahahah teşekkür ederim :) genelde 90 lardaki melodic death metal,dark ve black metal klasiklerini topladım hep.Black metale prk ağırlık veremedim çünkü çok yakın bir arkadaşım sadece black metal topluyor,ne zaman istersem sağolsun veriyor plakları.

    Bahsettiğim arşivde dark throne,marduk,mayhem,mygla,Burzum behemoth ve hatırı sayılır underground plaklar var.Sanırım 100 -150 arası kadar sayıdalar.Mesela elinde summoning in son albüm var ki offff diyim.

    Empyrium a gelince o box set yanlış hatırlamıyorsam 500 adet limitliydi ve sağlam da para tutuyordu.Ahşap kutuda olduğundan kargosu vs incir ağacı diken cinsten.Ama değer mi? Sonuna kadar değer.Özellikle Empyrium un son albümü sadece bu box sette plak olarak çıktı ve kimse dinleyemiyorken dinlemek inanılmaz keyifliydi.Songs of misty albümü zaten ağlatıyor.İlk aldığımda tüm diskografiyi baştan açtım sanırım üçüncü albümde kapadım gerçekten fena oldum….

    Olayın keyfi nasıl çıkıyor biliyomusun bu albümleri bu işi seven oturup saatlerce bu müziği dinleyen insnlar ile paylaştığında hazzı ikiye katlanıyor.Çünkü öyle bir şey ki üzerine konuşacağın milyon tane şey oluyor.Basıldığı yıl,müzikteki detay,kimde var kimde yok kaç basılmış ne olmuş,derken plağın bi yüzü bitti kalk değiştir falan güzel keyifler.

    Bu yüzden seven her arkadaşı seve seve misafir ederim

    B U R Z U M

    @Swedish, kesinlikle katılıyorum söylediklerine. Bu müzikleri dinleyen ve anlayan adamlarla dinlemek gerçekten müthiş olur ve dediğin gibi çok muhabbet konusu çıkar bu arşivden. Empyrium seti için senin adına dev sevindim. Gerçekten çok değerli bir sete sahipsin. Hele o son albüm muhabbeti daha bi anlam katmış olaya. Süper. Yalnız dinleme şansım olsa, sana ilk aç diyeceğim plak burzum – fallen olurdu. Sebebi şu, burzum diskografisinde en klas, en harika gitar işçiliği bana göre bu albümde. Kayıt tarzı zaten efsane. Hakikaten düşünürken bile ağzımın suyu aktı:)

    Swedish

    @B U R Z U M, abicim varya bana inan,sana ilk yazdığım yazıda Fallen ı bilerek yazmadım.Sebebi ise bu adamın muhtemelen en begenmediği albüm Fallen dır dedim :)) çünkü sitelerin yerden yere vurduğu eski Burzum dinleyicisinin sevemediği bir albüm Fallen.Ön yargı ne boktan şeymiş bir daha anladım.Ben de Fallen konusunda seninle hemfikirim çok ama çok severim daha albüm çıkar çıkmaz atladım üzerine :))

    Valla güzel dilekler için de çok teşekkür ederim her zaman muhabbet etmek isterim bura kastı msn var mı demek istiyorum :)))))) (ahmet saraçoğlu az sonra beni afaroz edecek )

    TAAKE

    @Swedish, çok güzel arşivin var dostun güle g
    le mutlu günlerinde dinle grçekten imremdin keşke benim olsa :)

    Swedish

    @TAAKE, ahahaha eyvallah dostum.Son cümleden sonra eve gitmeye korkuyorum acaba nasıl bir manzara ile karşılaşıcam

    Ahmet Saraçoğlu

    @Swedish, “Alcest – Souvenirs D’Un Autre Monde” plağının o kocaman yeşil kılıfından tazelik ferahlık geliyor mu sen onu söyle bana.

    Günün birinde plak işine girersem ses kalitesinden falan değil, büyük artwork’ten dolayı gireceğim, net.

    B U R Z U M

    @Ahmet Saraçoğlu, abi şu bahsettiğin artwork işi gerçekten çok fena. 2014 haziranda istanbul daydım. Hammer müzikte baya vakit geçirdim. Mayhem – esoteric warfare albümünü falan satın aldım. Aynı albümün plak versiyonu vardı dükkanda. Benim cd resmen ‘pokemon taso’ gibi kaldı plağın yanında. Gerçekten çok havalı, albenisi olan birşey o dev artwork ler.

    Swedish

    @B U R Z U M, ahahahhaha süper benzetme oldu :))))

    Sanırım sene 99 du daha sadece çekme kaset alabilecek kadar harçlığım var.Girdim Hammer a bi baktım ilerde Whoracle albümü duruyor ve hayvani boyutta.Dedim bu da ne ki ?
    Herhalde poster falandır dedim,bilip te alsaydım şimdi elimde ilk baskı whoracle olacaktı.

    TAAKE

    @B U R Z U M, ALBÜM ARTWORKLÜĞÜ FENA İŞ PAMPA BEM ÇOK TAKINTILIYIM BU İŞE BENCE BU BİR SANAT ÖZELLİKLE İNCELERİM GRUPLARIN ARTWORK UNU ÖZELLİKLE RAMMSTEİN VE DRUDKH GRUBUNU BAŞARILI BULURUM

    Swedish

    @Ahmet Saraçoğlu, ya burdan bir itirafta bulunayım.Abicim 3 yıldır facebooktan arkadaşımsın ve ben 3 yıldır face ten plak resimleri paylaşıyorum neden bir kere olsun yorum yapmadın ne kadar bekledim ben sen biliyomusun :)))))))))

    O artwork olayı çok şahanee o yemyeşil kapağa baktıkça ağzıma bir milyon tane naneli şeker atmış hisssi uyandırıyor

    Günün birinde değil çok yakın günlerden birinde başlayacaksın :)))))

    Ahmet Saraçoğlu

    @Swedish, plak gördüm mü hep kaçtım da ondan. Her seferinde “Hassiktir çok süper gözüküyo lan” deyip hemen başka şeyler düşünmeye çalıştım aklım gitmesin diye.

    Swedish

    @Ahmet Saraçoğlu, ahahahh peki abi hak veririm cidden. En azından paylaşmış oldum :) şimdi kaçamayacaksın ama . Bu başlık 500 yorum oldunda sende plak olayına başlayacaksın :))))

    bidanuk

    @Swedish, Bu işe yeni başlıyorum ve discogstan alışveriş yapmaya başlayacağım. Bu sitedeki mantığı tam anlayamadım. Pazarlığı ne zaman yapabiliyoruz satıcıyla? Bir de benim UPS anlaşmam var. Onun kodunu versem o anlaşmayla gönderirler mi alacağım plakları ne dersin? Cevaplarsan sevinirim.

  2. Hep bir plak koleksiyonu yapmak istemişimdir ama hiç o ittirici kuvveti kendimde bulamadım…

    Swedish

    @BurakBost(betweentheburied), benzetmede hata olmasın ama elimizden geldiğince ittirelim :))))

    Evi resmen plak dinleti atölyesine çevirdim.Aklına bu işe girmeyi getiren herkesi çağırıp zehirliyorum :)))

    BurakBost(betweentheburied)

    @Swedish, bu gazla başlamazsam artık başlayamam heralde :D

    Swedish

    @BurakBost(betweentheburied), beklerim ne zaman istanbula yolun düşerse :)

  3. Plak koleksiyonu olayı, sadece içimdeki koleksiyoncu manyak gözüyle bakarsam, hoşuma gidiyor. Kütüphanede düzinelerce kitabın durmasını, o görüntüyü sevdiğim gibi plak da bende benzer bir ekti uyandırıyor. Daha önce plaktan HİÇ bir şey dinlemediğim için kalite farkı vs. konusunda yorum yapamıyorum. Her ne kadar uzunca bir süredir yeni katkı yapmasam da, CD koleksiyonu yapmayı tercih ediyorum ben. Yine de elimde iki tane plak var bilerek ve isteyerek aldığım (The Ringo Jets’in The Ringo Jets’i ve Nemrud-Ritual) İleride olur da bir pikap sahibi olursam o zaman elimdeki plakları dinleyip “OHA LAN SESE BAK.” benzeri bir tepki sonucunda CD yanında plak koleksiyonluğu işine de bulaşabilirim.

    Dip Not: Dijital müzik satın alma olayına bir türlü alışamadım ben. Para verip aldığım bir şeyin somut olarak elimde olması olayına fazla bağımlıyım galiba.

  4. carolus rexx says:

    Bir dönem baya arastirdigim,herzaman parayi bulunca pikap alacagim dediğim ama ogrenciligimden dolayi o parayi bir turlu bulamadigim bana göre 20. yuzyilin en büyük aristokrat itemi.hep filmlerde duyariz 45′likler diye 45′lik plakta her yuzunde olmak uzere birer sarki olduğunu öğrenince baya sasirmistim doğrusu.tum bir album dinlemek icin 33′luk almakta fayda var.sesi gercekten kalite kokar pcden dinlediğiniz müziğe lanet edersiniz.bir de los isikta sallanan koltugunuzda oturmus viskinizi yudumlarken o arkadan gelen plak sesi 10 orgazma bedeldir.sarki bittikten sonra viski fondip yapilir ve baska bir 45′ligin tetigi çekilir……

    Swedish

    @carolus rexx, abi öylesine güzel anlatmışsın ki şeytan diyor bırak işi güci git eve tak bir 33 lük

  5. İlkhan says:

    Eskiden babamda varmış bir pikap tabi o zamanlar herkeste yokmuş.Markası grundig o zamanlar için iyi bir marka.Şimdi bana kaldı plakları ile birlikte mesela elimde şuanda ABBA – Beatles – Eagles -Pink Floyd un plakları var .Ama iğnesi kırık olduğundan dolayı pikabın ,gideyim yaptırayım dinleyeyim moduna hiç giremedim.
    Şimdi konunun sadedine gelecek olursam artık daha kolay saha pratik ve daha ucuz yollarla dinlediğimiz Müziğe ulaşmaya çalışıyoruz.Benim şuanda evliadiyelik diyebileceğim 2cd+dvd li albümlerinin sayısı 20 yi Geçmez .artık cd bile almıyorum çünkü Türkiye’ye zaten istediğimiz Albümün gelmesi aylar yıllar alıyor ken plak bence hobiden öteye geçmeyecektir.itunes parayı verdikten sonra 8-10 tl yi sana Dünya’daki hemen hemen her Albümü sunuyor yada ktunel :)

  6. Ubeydullah İndiroğlu says:

    Üç senedir plak topluyorum. Çok keyifli bir hobi ama adamın ocağına incir ağacı diker.

    …ve hiç kolay iş değil. Her noktası bir detay.

    Sanırdım ki, tek dert plak bulması. Öyle değilmiş. O pikap dediğimiz alet, optimizasyon ihtiyacı konusunda bir arabadan aşağı değil. İğnesidir, koludur, iğnesinin tipidir, kolunun ayarıdır, overhang’dir, vertical tracking angle’dır, inner groove distortion’dur vs…vs… Bir ton dert var pikapla ilgili. Gavur forumlarında millet hala bu ayarlar için kafa kırar. Öyle bir konu ki, kullandığınız iğnenin uç şeklinden, kolun yapısına kadar her bir değişken çıkan sesi etkiliyor.

    Benim orta kafada bir sistemim var. Bir buçuk senedir Thorens TD-235 pikaba sahibim. ’95′te aldığımız emektar müzik setinde pikap katı olduğundan onu ampli olarak kullanıyorum. İlk başladığımda pederden yadigar ’74 model Nordmende müzik seti vardı, onda Dual 1225 model pikap takılıydı. Fakat alet yılların getirdiği yorgunluğu gösterince; hoparlörlerini alıp, şu an kullandığım sisteme geçtim. Pikap dışında bayağı ucuz yollu anlayacağınız. İğnem kraldır ama, çok ince uçlu, SAS diye bir Japon üretimi model. Şu an ötesine de para veremem. Psikopat bir sektör.

    Plak toplama işine gelince… Türkçe plaklara meraklı olanlara şimdiden geçmiş olsun, çok zor bir yola girdiniz. O kadar fazla bir plak stoğu yurtdışına gitmiş durumda ki, fiyatlar iyice şişti. Sahafları ve Gittigidiyor gibi siteleri sürekli takip ediyorum. Cidden fiyatlar delirdi. Ucunun bile tükenmeye başladığı zaman başlamışım bu işe, yine buna şükrediyorum. Kapaklı ya da kapaksız, Erkin Koray’ın, Barış Manço’nun temiz 45liklerini iyi fiyatlara aldım.

    Türk Halk Müziği’ne merakınız mı var? Neşet Ertaş’a, Ali Ekber Çiçek’e?.. Canım ya. S..tın. Onu bil. Temiz plak çok çok nadir çıkar. Millet zamanında herhalde dikiş makinesiyle dinlemiş bu güzelim plakları.

    Plak konusunda deneyimlerim bana her zaman iyi durumdaki bir ilk baskının en kralı olduğunu gösterdi. Ama ne yazık ki, iyi durumda bir ilk baskı bulmak zordur, bulursanız da maliyeti cep yakar. Türkçe plakta da böyle, yabancı plaklarda da… Misal Rotting Christ’ın Thy Mighty Contract albümünün ilk baskı plağı Discogs’ta 100€ altına yok. Tiamat’ın Wildhoney albümünün ilk baskı plağı şu an en ucuz 70 küsür Euro… Yeni baskılar biraz çare oluyor ama onlarda da şu sorun var: Acaba master kayıtlardan mı basıldılar? Master kayıttan ya da dijitalse de çok yüksek çözünürlüklü kayıtlardan basılmayan plakların, CD’den farkı yok. Ki günümüzde tüm albümlere belli oranda kompresyon uygulandığından sesin dinamik aralığı düşüyor. Plak, kayıtlı müziği daha sıcak bir tonda verebildiği için tutuluyor. Birçok forumda, yeni basılan plaklar için “over-compressed” teriminin kullanıldığını bizzat okuyorum.

    Yani, plaklar tekrar yükselişte ama bu yükselişin bir tarafı, tamamen kendi maddiyatını kurtarma derdinde de olabilir. Şirketler için plak bir kurtarıcı şu an, çünkü CD satamıyorlar. Plaklar ise, 20-30€/$ aralığındaki fiyatları ile gayet iyi bir pazar yaratıyor.

    …ve sevdiğiniz bir albüme plak olarak sahip olmanın gerçekten farklı bir tatmini var. Neden, bilmiyorum, ben de çözemedim. Elimde Opeth’in bir çok albümü CD olarak var, gittim plak olarak da aldım. Pain Of Salvation’un imzalı CDleri var, gittim Remedy Lane ve The Perfect Element plaklarını da aldım.

    Ses kalitesine gelirsek… Metal müzik için aslında plak pek uygun bir medya değil. Çok iyi mastering yapılması gerekiyor. Hatta ben olsam metal plaklarını 12″lik 45 RPM disklere basmayı endüstri standartı haline getiririm, çünkü ses kalitesi olarak 45 RPM, 33 RPM’den daha iyi. Plaklar, ortasına yaklaştıkça ses kalitesinden kaybediyorlar. Özellikle 33lüklerde bu durum çok belirgin oluyor. Çünkü plak malzemesinin yüzeyde en az yoğun olduğu nokta orta bölgelerde ve pikaplardaki kolların değişen açısıda ortalara doğru ses kalitesinin azalmasına sebep oluyor. Bunu aşmanın en uygun yolu, MicroLine türü çok ince uçlu iğne almak. İki sene bu sebeple çoğu plağımı rahat dinleyemedim, yüzün sonlarına doğru seste felaket distorsiyon oluyordu. Şimdi çok daha temiz bir ses elde ediyorum.

    CD ile karşılaştırıp, kesin kez ahkam kesmem ki zaten çoğu araştırma plak ve CD arasındaki farkları subjektif sebeplere dayandırıyor. Ama plaktan özellikle dinlemeyi sevdiğim albümler çok. Ses daha tatlı geliyor sanki… Bazı albümler, plak için masteringleri daha iyi yapıldığından olsa gerek, daha dinamik ve detaylı tınlayabiliyor. Bazı eski albümlerin plaklarını edindikçe de, günümüzdeki remaster versiyonlarının nasıl boktan hale getirildiğini görüyorum. Misal The Cure’un Faith… Bateri tonları, 2005 remaster versiyonundan yapılmış FLAC dosyalarında beni çok rahatsız ederdi. İlk baskı plakta dinlediğimde gördüm ki, aslında rahatsız edici bir tonda değilmiş.

    Kısacası, keyifli ama zor bir uğraş. Ama tribi ayrı. Rakı sofrasında çok iyi oluyor hele… Zaten rakı sofrasında komple ilk baskı 45likler ve 33lükler dönüyor, o sıcacık sesle kafalar ayrı tatlı oluyor… :p

    Swedish

    @Ubeydullah İndiroğlu, öncelikle sitede bu kadar detay bilgi ile dolu plak toplayan bir arkadaşın olmasına bayıldım doğrusu.
    Ben de yaklaşık 3 yıldır plak topluyorum ama iğne ayarı kol yüksekliği vs gibi konuşarda çok tecrübesizim.Özellikle plağın ortalarından sonlarına doğru (bazı albümlerde) ses bozulmasının sebebini sen söyleyene kadar bilmiyordum.
    Faceten yada başka bir mecradan da görüşebilirsek çok memnun olurum

    Ubeydullah İndiroğlu

    @Swedish, görüşek hacım. E-mail: enslaved__ [@] hotmail

    Swedish

    @Ubeydullah İndiroğlu, eyvallah yolladım e maili

  7. En başından girişmediğime pek bir memnun olduğum bir olay. Elbette seven için vazgeçilmez bir şey, ancak biliyorum ki pek çok konuda olduğu gibi plak konusuna girdiğimde de aşırı bir ilgi ve bağlılık göstereceğim ve hiç durmadan alacağım, hem maddi tarafı, hem de ayırdığım zaman açısından dert olacak. O nedenle şu halimden memnunum.

    Bir tek bir keresinde Kanada’da okurken bir metal shop’ta tüm Opeth diskografisi gelmişti plak olarak, o koca koca artwork’ler falan baya bir tatlı gelmişti, birkaç saniyeliğine içim gitmişti.

    Tabii bunu bugüne dek neredeyse hiç plak dinlememiş biri olarak söylüyorum. Çok sevdiğim bir albümü plaktan dinleyip, duyduğum şeye bayılıp bu kararımı gözden geçirmem de olası tabii, o yüzden hiç dinlemeyeyim ben plak.

    Yine de seven için süper bir kültür, ilgi alanı, meşgale; o da çok net belli oluyor.

    Swedish

    @Ahmet Saraçoğlu, ahmet hiç plak almadın kendine ama belki de ilk plağını bana almıştın :) Hala çevirir dinlerim Amon Amarth Twilight of the thunder god resimli plağını.

    Bir gün seni misafir edebilirsem ve plak sesini duyarsan bence bu fikrin değişecek

    Ahmet Saraçoğlu

    @Swedish, ben de bundan korkuyorum işte. Dinletmeyin, beni bu işe sokmayın ahah.

    Swedish

    @Ahmet Saraçoğlu, aynı sebepten profesyonel fotoğrafçılığa bende girmiyorum.Aynı sebepten dslr makine yerine yarı prof objektifi değişmeyen bir makinede kaldım.
    Biliyorum ki girersem bi dünya para bayılıcam objektifine ayrı filtresine ayrı
    Ama bir gün senin evine hunharca yaklaşıp sana plak sesini zorla dinlettiricem :))

    Ahmet Saraçoğlu

    @Swedish, sırtına jet pack takıp hoparlör ve pikapla bir anda bizim evin açık penceresinden içeri uçarak girip aklımı çeleceğin günü sabırsızlıkla bekliyorum.

    Swedish

    @Ahmet Saraçoğlu, ahahah harika fikir :)) çalışmalara başlıyorum camlar açık kalsın :)))

  8. Swedish says:

    Arkadaşlar yaklaşık 3 yıldır plak topluyorum.Okuyanı sıkmamak amacı ile madde madde bu işi mümkün olduğu kadar fazla kişiye bulaştırmaya çalışacağım.

    -öncelikle gerçekten ortalamanın üzeri ses ile müzik dinlemeyi seviyorsanız bu işe girin yoksa cd ve flac kayıtlar işinizi görür.Yani gidip d&r dan 250 liraya no üzerinde 25 liralık no name iğne olan bir cihaz alıp onu da 5+1 sisteme bağlayarak bu işe girmeyin.

    -plak kolleksiyonculuğu gerçekten ruhunuzu okşar ve kolleksiyonculuk gibi bir hastalığınız varsa kesin dalın bu olaya.Rafta izlemesi bile çok keyifli

    -bu işe girersem bana kaça patlar derseniz;Ben herşeyi 3 yıl önce ikinci el olarak en baştan topladım.Bana maliyeti 1420 tl oldu.Sadce iğnemi sıfır aldım.Bu paranın içinde orta yollu amfi orta yollu çift hoparlör ve pikap+iğne var.

    -Bu işin bir optimum düzeyi yok.Kulak sizin kulağınız ve üst sınır sizde.Abartıp 10.000 usd ye de sistem yaparsınız kablolarınız falan altın alaşımlı olur.

    -sesi tanımla derseniz plak sesi hiç sıkışık gelmiyor aksine çok geniş bir alanda müzik dinliyor hissi veriyor.Off kafam ağrıdı azıcık sesini kısayım demiyorsunuz çünkü ne dinlediğinizi duyuyorsunuz.Çoğu albümü dinlerken ohaaa burda böyle bir enstruman mı varmış diyebilirsiniz abartmıyorum.

    -plak basımı analog kayıtlar özelinde yaygın olduğundan şimdilerde yeni albümlerin yada eskiden basım olup şimdi yeniden plağa kayıtlarda mutlaka bir fark var ama şimdi tekniğine girmeden önce cd den çok daha geniş ses aralğında basılıyor diyebilirim.Bu sebepten farkı çok rahat hissedersiniz

    -3 yıl deneyime göre diyebilirim ki bir albüm ne kadar slow ise o kadar detay verir size plak.Atıyorum Burzum Filosefem i ulan plaktan daha iyi duyarım diye almazsınız.Zaten Varg ın bilinçli leş soundu plakta çok fazla düzelmez.Zaten binlerce varyasyonsuzdur ve sadece sesi daha geniş duyarsınız

    Aklıma geldikçe daha yazarım ama bu olay konu konuyu açar mantığında daha güzel gidecektir sanıyorum.

    Son olarak siteden Furkan plak sesini duydu ve yüzündeki ifadeyi hatırlayabiyorum.Dinlediği albüm Opeth morningrise idi :)))

    Ahmet Saraçoğlu

    @Swedish, şu “Son olarak…” diye başlayan cümle olmasaydı iyiydi. Güzide bu haftanın konusunu yazarken “Şimdi millet paso plak övecek içim gidecek, merak edeceğim” diyordum, daha başlığa yazılan 15. yorumdan aklım çelindi.

    Must… Resist…

    Swedish

    @Ahmet Saraçoğlu, hahahah abi valla dayanması zor iş :)
    Furkan ı benden çok görüyorsun sor anlatsın :)))) adam sigarasını yaktı yüzündeki ifadeyi kendi anlatsın :))))
    Ben Güzide yi mi ikna etsem ordan mı sana bulaştırsam.
    Güzide ,
    folk gruplarını plaktan dinlemenin tadı harika.Moonsorrow dur Neun welten dir ne biliym ben finntroll

    Güzide Arslaner

    @Swedish, Küçük bir aile toplantısıyla (odadan odaya seslenerek asdf) buna henüz vakit ayıramayacağımıza karar verdik. Bir gün şeytana uyup cayarsak ilk senin kapını çalacağız. :)

    Swedish

    @Güzide Arslaner, şeytan bana haber verir zaten :))) senin gibi iki üç deli daha var git şunların yanına diye :)))

    InkognitOwl

    @Swedish, Plak olayına hiç girmedim, ama çok kaliteli deck sistemi olan bi arkadaşımda bildiğimiz kaset dinlerken çıkan seslere ben de dumur olmuş, ve “kaset kötü yeaaaa” yorumlarımı bir daha yapmamak üzere sonlandırmıştım. Kasetlerden biri de Morningrise idi, ondan burada bahsettim. :) Teknik olarak kaset kötü olabilir tabii, ama sistem sağlamsa, orta karar bi sistemden CD veya Flac ile dinlenen haline basar kasetle bile dinlemek, ondan eminim.

    Swedish

    @InkognitOwl, aynen katılıyorum.Güzel sistem herşeyi değiştiriyor.Zamanında bir h fi mağazasında yaklaşık 5000 paund luk bir sistemden flac kayıt dinlemiştim.Bildiğin dibinmde canlı performans var gibi hissettim

    Ama şöyle söylim benim gibi orta yollu bir sistemde cd ve plak farkını rahatlıkla farkedebiliyorsun.Özellikle 80 lerde basılan albümler

    ben

    @Swedish, Amfi+Kolon altyapım plak için yeterli değil hissiyatı var bende. Şu anda DAC özelliği olan bir cd player kullanıyorum ve epey memnunum. Eski usül deck amfim ve orta sınıf(sanırım?) kolonlarım var. Pikap işine girmek için yeterli mi bilemiyorum. Müzik dinlemeyi çok sevmek,albümleri orijinal almak ve Hammer’dan plakları ellemeden çıkamamak gibi ön koşullara sahibim. :) Nasıl yapmalı?

    Swedish

    @ben, abi senin sistem gayet iyi gözüküyor bence yeterli olacak.Sana usb li iğnesi kolay değişebilen uygun başlangıç pikabı bulucaz sonra sular seller :)
    Zaten bir kaç plak aldıktan sonra sende sisteminin plağa uygunluğunu test etmiş olacaksın.Kulağın zaten Dac olayına alışık(gerçi bildiğim kadarıyla DAC tüm cd playerlarda var ama kaliteleri farklı.Zaten DAC olmadan dijitali analoga çevirmek mümkün diil) plak olayına çabuk adapte olursun

  9. mehmet says:

    Bir kere plak göze hitap eden bir ürün. İster kitaplığa koy ister duvara as poster gibi. Bunun yanında müzik dinlemek için keyifli bir emek harcıyorsunuz ve gerçekten doğru sistemi kurduğunuzda çok sıcak ve canlı bir müzik keyfi yaşıyorsunuz. Özellikle eski temiz plakları dinlemek ayrı bir keyif. Ama malesef çok masraflı. Özellikle bu ülkede.

    Swedish

    @mehmet, masraflı olması maalesef doğru.Ortalama bir plak sıfır basım ve dövizin normal olduğu seviyelerde 70 ile 110 tl arası oluyor.
    Özellikle ingiliz Peaceville gibi firmaların çift plakları 100 liranın altında değil.Aslında yurtdışında tekli sıfır plak 19 eur civarı ama buraya gelene kadar 80-90 ı buluyor

    Keyif kısmı zaten anlatılmaz yaşanır nitelikte.Seyretmesi bile keyifli.Bazen yerini değiştirmek bile yarım gününü alıyor ve inanılmaz şekilde mutlu oluyorsun.facebook yada diğer ortamlarda kolleksiyonerler sayfasında insana çok güzel dostluklar kurduruyor orası apayrı

  10. Barış Dai says:

    Benim de söyleyeceklerim var! Hiçbir zaman alışveriş başına birkaç plak almak gibi bir saldırganlıkla hareket etmesem de yaklaşık 15 senedir fırsatım oldukça plak alan ve plak öven bir insanım. Ve sanırım koleksiyonerim, evet. Bu süreçte Issız Adam ve Kaybedenler Kulübü izleyip plak gazına gelenlerden sonra, zamanında 20-30 Lira’ya bulunabilen plakları artık 100 Lira’dan daha ucuza bulamamanın acısını da tarif etmem pek mümkün değil. Ancak buraya şunu da yazmak lazım… Bu filmler sayesinde ortalama plak fiyatları uçtu ama piyasada bulunan ortalama plak kalitesi de arttı. Kağıt kadar ince ve üflesen uçacak kadar hafif, yivleri aşırı yüzeysel ve resmen üzerindeki çiziği yivlerinden daha derin olan Bulgar, Rus ve yerli basım plakların hakimiyetinden sonra Hollanda, İngiliz, Alman hatta Japon baskıların kolaylıkla bulunabildiği bir pazar oluştu burada. Artık plağı incelemek için kutusundan çıkardığımda ağırlığını hissedip “İşte müzik burada!” diyebileceğim plaklar gayet rahat bulunabiliyor. Ama bu işe yabancı olan insanlara başta bahsettiğim dandik plakları fahiş fiyatlardan satmak isteyen birçok uyanık insan da çeşitli sahaf ve internet sitelerinde müşteri bekliyor.

    Bu arada ben plak överken dijital müziğe sırt çevirmiyorum. Hatta bu işin mühendisliğini okudukça destekliyorum bile diyebilirim. Plak yeniden moda olduktan sonra “Oooha mükemmel!” şeklindeki tepkilerinin bu kadar artmış olmasının ana nedeni, sıklıkla dinlediğimiz müziğin gerçekten kalitesiz olması. Bilen bilir, mp3 “encoding”i kulağın algılayamayacağı bazı detayları maskeleyerek dosya boyutunu düşürmek üzere oluşturulmuştur. Dolayısıyla mp3’ün doğası kusurludur. Ben bu yüzden ilk defa orijinal baskı Pink Floyd – Dark Side of The Moon plağımı alıp evde dinlerken ağladım mesela. “Senelerdir şunları duymadan ne kadar eksik dinlemişim” dedim. Time’ın introsunu stereo bir ses sisteminin karşısına oturup plaktan bir dinleyin mesela; ben şarkıyı hayatımda ilk defa dinler gibi hissetmiştim. Ancak aynı güzellik kasette de vardır; hatta CD’de de vardır, FLAC’te de vardır. Hatta kimi insanların FLAC’i plağa tercih etmesini de anlıyorum ben, çünkü onlar da “surface noise” olmayan şekilde dinlemekten çok keyif alıyorlar. Ama ben plaktaki yüzey gürültüsünü seviyorum. Bu tercih meselesidir.

    Ancak plağa aktarılan dijital müziğe pek anlam veremiyorum. Adam bilgisayarda kaydettiği albümü tekrar plağa basıyor… Yani böyle bir harcamayı da çok mantıklı bulmuyorum ama almak isteyene de diyecek sözüm yok.

    Son olarak… Şahsen plakta metal müzikten çok keyif almamıştım ancak bunda plağın ya da ses sisteminin etkisi de olabilir. Ben genelde klasik rock ve prog rock plakları alıyorum ve mutluyum :) Elimde bir adet “Megadeth – So Far, So Good… So What!” plağı var ve en az dinlediğim plak olduğunu söyleyebilirim. Ama belki daha iyi bir ses sisteminde tatmin edici şeylerle de karşılaşabilirim.

    Swedish

    @Barış Dai, Barış bu işin teknolojisini bilen biriyle plak olayını konuşmak gibisi yok gerçekten.Bakarsın bir gün Megadeth plağını dinlemek için misafir ederim seni.Bana gitarınla neşeli günler ve aile şerefi çalarsın :))))

    Söylediklerine harfiyen katılıyorum özellikle flac kalitesini canlı test etmiş biri olarak plaktan bile daha iyi ses duyduğumu söyleyebilirim.Sistemin etkisi amfi hoparlör uygunluğu,iğnenin ağırlığı yada cd playerdeki dac ların kalite ve ağırlığı bazen cd yi plağın önüne geçiriyor.

    Ama dersen tüm bunların gerisinde Plak niye? Derim ki seviyoruz be abi :)))

    Nazım Can Işık

    @Barış Dai,

    duygularıma tercüman olmuşsun abi :))

    discogs’ta VG+ 4 dolar plağı, 75 liraya satıyorlar…

  11. saw you drown says:

    Daha önce hiç plaktan müzik dinlemedim. Hatta plak bile görmedim haha. Dinlemek isterdim, nasıl bir şey acaba. Bu kadar tutkunu olduğuna göre normal müzik dinleme şeklinden farklı olduğu kesin.

    mehmet

    @saw you drown, özellikle klasik müzik ve caz albümlerini plaktan dinlemek herzaman daha iyidir

  12. Korhan Tok says:

    Hayatımda ilk kez rahmetli babam sayesinde müzik dinlemiş, minik yaşlarda babamın plak arşivindeki çeşit çeşit müziğe bıybıybıy eşlik eder olmuştum. Belki biraz da hem tatlı tatlı anılar, hem küçük yaşta çaktırmadan aldığım kulak eğitimi sayesinde plaktan dinlenilen müziğin farkını rahatlıkla algılayabiliyorum. Kıyısından köşesinden yakalamış olsam da çok mutluyum plaktan müzik dinleyebilmiş bir çocuk olduğum için.

    Bir de itiraf tadında bir anımı anlatayım: Babam hem çok iyi bir dinleyici, hem de kendi çapında bir koleksiyoner sayılırdı. Gipsy Kings’den (“Baba voyaye ooo kantaaye açsana) Madonna’ya (kapağında cıbıl cıbıl göründüğü için pek fazla dinlemiyorduk, benim için çok gizemliydi) Ray Charles’dan Beatles’a kadar tonla şey dinletirdi bana. Babamla ilgili en net anılarımdan bir tanesinde babam hem James Brown’u sevdirmek, hem de muziplik yapmak için “I Feel Good” şarkısını açıyor plaktan. Girişindeki “wow” nidasında ben OCAYIZİGEYM ASLANLAR MI BASTI EVİ?! diye zigon sehpanın altına saklanıyorum. Ev ahalisi hayvan gibi gülüyor tabii benim pısırıklığıma. Sanırım 5-5,5 yaşında falandım. Hey gidi.

    swedish

    @Korhan Tok, ahahas nasil ses ise artik :)))

  13. swedish says:

    Aklima gelmisken soyle bir olay yaşadim
    Senelerdir cd ye kasede verdigim paradan annem dert yakinir.Oglum uzerine basina almiyon da vay efendim evde bi dunya kalabalik vs derken ben plak toplamaya baslayinca kadin ürktü tabi.Artik ayni evde kalmiyoruz ivir zivir olmasi telasi yok ama plaklar kaca falan biliyor tabi..

    Derken dedim ki bak anne plak oyle kaset cd gibi deger kaybeden bisiy diil,ben bunlari ayni zamanda yatirim icin aliyorum.Cok merak ediyosan gel discogs hesabimdan su andaki arsivimi satsam ne eder gostereyim dedim,Meger kadinin aradigi cevap buymus.Simdi ne zaman mevzusu acilsa hadi yine sen rahatsin bisey olursa satarsin plaklari diyor

    Sozun kisasi plak olayinin bir de bu yonu var :))

    ramazan

    @swedish, tabi ki, aynı zamanda süper bir yatırım ama kim satmak isterki onları :) annem, babam falan yaşatmaz beni ama sorun değil istediğin gibi yaşayamıyorsan yaşamanın ne anlamı var şu gezegende :) herkesi karşıma almaya hazırım artık, güç bende :)

    Swedish

    @ramazan, ahahaha bakma sen biz anneyi öyle kandırıyoruz tabiki satmak akla gelen son detay :)))

    ramazan

    @Swedish, eminim öyledir, düşüncesi bile ürkütücü :)))

  14. ramazan says:

    Hepiniz harikasınız abilerim, üniversiteyi bitirip kendi evime çıkınca yapmayı planlıyordum bende, fakat öyle gaza getirdiniz ki beni :) yerim üniversitesini diyorum şimdi.
    Doors, Deep Purple, Pink Floyd, Neil young, Led Zeppelin, Dylan, Bowie, Stones, Who, bunların albümlerini plakdan dinlemek için titriyorum şu anda :) Barış abi ağlamış dinlerken, ben ne yaparım artık bilemiyorum ama içim parça parça oldu. :) Ama artık eminim sizler sayesinde bu işi ertelememek lazım, tadını almak istiyorum sizleri ağlatan şu lezzetin :) Gilmour, Blackmore, Page, soloları ofof :)
    Bu güzel insanların zamanına uçup onlarla kafayı bulmak, düşüncesi bile acayip tatmin ediyor beni güzel abilerim :) ama lütfen bana yardımcı olun, beni tatmin edicek bir sistemi nasıl toplarım ? ne kadara mal olur ? nelere dikkat etmeliyim ekipman ve plak konusunda ?

    Swedish

    @ramazan, tek seferde ne kadar yardımcı olabilirim bilemedim ama elimden geldiğince ileteyim

    Öncelikle öğrenci olduğun için bütçe sınırlıdır diye tahmin ediyorum ki yanlış anlama ben çalışırken aldığımda da bütçe sınırlıydı.Metal müzik dinleyip deli zengin adam görmedim orası ayrı :))))

    Sistemini ikinci el toplayabilirsin.Alacağın amfi ile hoparlörün uyumlu olmasına özellikle dikkat et çünkü pikap dediğin cihaz amfisiz çalışmıyor(tabi dandik yeni modellerden alıp 5+1 e bağlamayacaksan).Ve hifi dükkanlarını gez ve sesi duy.Bunun için özellikle hangi şehirde olduğunu söylersen daha rahat destek olabilirim.Ben kendi sistemim için yaklaşık 6 ay gezdim epey bir sistem denedim.Bu arada almak istediğim plakları almayı ihmal etmedim.Bu plakları götürüp çeşitli sistemlerde denedim ve kulağıma en güzel gelen sesi veren üçlüyü satın aldım.

    Sadece iğne konusunda biraz daha hassas ol onu sıfır al.Rock ve metal türünde Ortodon marka iğneler başarılı.Benim ilk aldığım pikapta üzerinde hazır Shure iğne vardı ve tizleri çok parlak verdiğinden gitar distortionları kulağımı tırmalıyordu.Az araştırıp değiştirdim ve daha iyi sonuç aldım.

    ramazan

    @Swedish, ben alanyadayım 19 yıldır yani burada büyüdüm :) ve plak adına herhangi birşey görmedim. şu an lise mezunuyum ve çalıştığım bir iş var elimde kalıyor bişeyler, aileye ayırdığım hariç :) dediğim gibi kulaklarımı ve ruhumu ciddi anlamda tatmin etmek istiyorum artık :)
    hifi dükkanlarının H’si yok burada :) sistem için bir süre para biriktiricem tabi ki, bunun yanınında dediğin gibi plak alabilirim yavaş yavaş ama onları dinleyecek bir yerim yok, imkanlar baya kısıtlı burada :) doğru düzgün sokağa adım atmıyorum, ses kirliliğinden bıktım anlayacağın abi :)
    dediğin gibi bir yerden başlamak lazım ama tıkanıyorum hemen, zamanında düşünmüştüm plak almayı dursun köşede diye, ancak tek alabileceğim yer D&R ve ne kadar kaliteli olacağı ortada :)

    Swedish

    @ramazan, dostum alanyada değil ama antalyada plak toplayan plakçalar ve müzik ekipmanları bulabilen arkadaşlarım var.Sana ne kadar yakındır bilemedim ama benim dediğimi hatırla 6 ay boyunca plak aldım ama dinleyemedım.Sonra gittim Migrosta satılan noname beterin beteri bir pikap alıp 5+1 e bağladım.Sebebi ise o aldığım plakların en azından sesini duyabilmekti.Şimdi herkes bu duruma düşmesin diye yazıyorum zaten

    Velhasılı sen sevdiğin albümlerin plaklarını toplamaya başla.Bu arada ufaktan para biriktirirsen İstanbul Ankara gibi sana yakın olan yerlerden bişiler buluruz yada gitti gidiyor sahibinden gibi sitelerden de toplayabilirsin

    Önemli olan adım atmak

    ramazan

    @Swedish, ben plaklardan başlıyım o zaman abi çok sağolasın :) internetten önerebileceğin site var mı, yada önerirmisin internetten plak almayı ? ve facebook adresin falan varsa verebilirmisin abi ?

    swedish

    @ramazan, facebooktan Tahir Pehlivanoğlu diye aratırsan ekleyebilirsin.Siteden başka kişiler varsa zaten ortak arkadaşlar olarak gözükür.

    Özellikle Hammer muzik her ile kargo yolluyor internetten ise discogs falan var.

    ramazan

    @swedish, tamamdır abi ekledim :) peki alırken nelere dikkat etmeliyim plak’da yani ne biliyim üstünde herhangi bir etiket olurmu olmazmı, en kalitelisi hangisidir ?

    Swedish

    @ramazan, kalitelisi için http://www.discogs.com adresine uğramanı tavsiye ederim.Orada basılan plakların kalitesi,basım detayları falan var.Analog mudur dijital midir basılan plak 180 gr mı dır derken epey detaya göre karar verebilirsin.

  15. Peki mesela “Şu albüm mutlaka plakla dinlenmeli, mp3 veya CD ile dinlendiğinde duyulması imkânsız saklı hazineleri var” falan diyebileceğiniz albümler neler? Hangi grupların albümlerinde mp3 ve CD ile tam anlaşılamayacak ufak sürprizler oluyor? Aynı şekilde “Ben bu albümü bugüne dek hep eksik dinlemişim” dedirtecek albümler neler?

    swedish

    @Ahmet Saraçoğlu, Ben yakın zamanda In Flames in Reroute the remain albümünde resmen bir enstrumanın kulağımın yanında çaldığını hissettim.Hatta birşey geçiyor gibi.

    Katatonia nın Brave Murder Day albümü çok derin ve alt sesleri duyabilmiştim.

    İron Maiden Peace of mind albümünde ziller bangır bangır duyuluyor.Cd de çok kapanıyor üzeri.

    Özellikle aklıma gelenler olur ise yazarım.

    swedish

    @Ahmet Saraçoğlu, Şimdi aklıma geldi In Flames morphing into primal parçasında bildiğin sanki üçüncü kulaklık ile olmayan sesleri aldım şarkının temposu ve ritmi alt sesleri bambaşkaymış meger.

    Ugur

    @Ahmet Saraçoğlu, Ulver’in herhangi bir albümü olabilir.

    Barış Dai

    @Ahmet Saraçoğlu, Pink Floyd – Dark Side of The Moon ve Camel – Moonmadness’ta benim pek kaliteli sayılmayacak pikapta (ki kombodur kendisi. Amfisi ve hoparlörü dahili) zart diye ortaya çıkmıştı birkaç şey.
    Hatta Moonmadness’ın bazı baskılarında “terminal groove” etkili son yapmışlar diyorlar ama benim karşıma çıkmadı. Bende bir Alman ve İngiliz baskısı var albümün ama ikisi de normal bitiyor.
    Terminal groove dediğimiz şey de iğnenin, plağın belli bir yerine dönmesi için özel bir yol eklenmesiyle yapılan bir efekt. Bu sayede Lunar Sea’nin sonunda yer alan yaklaşık bir dakikalık rüzgar sesleri, sonsuza kadar sürüyor. Böyle bir plağım hiç olmadı ama denk gelirsem iğrendiğim bir grup olsa bile alacağım kesinlikle. :)

    Berca B.

    @Barış Dai, Camel denince dikkatimi çekti, Snow Goose’u plaktan dinledin mi hiç? Büyük meraktayım :’)

    Barış Dai

    @Berca B., Tabii ki; Camel’ın longplay olarak basılan tüm albümlerini plaktan dinledim :) Kesinlikle tavsiye ediyorum.

  16. bende de plaklar var, hepsi hediye geldi ve dinleyecek alet yok diye hiç birini dinleyemedim öylece duruyorlar. hatta benim evin dizaynında dinlediğim müziğe ait hiç bişey yok diye koyacak yer bile bulamadım bi köşede duruyorlar öyle.

    üşenmedim bütün yorumları okudum yinede aklıma bazı şeyler takıldı. misal bendeki plaklar Motörhead, Agnostic Front albümleri falan. yani öyle çok incelikli, hassas müzikler değiller. kısa, hızlı parçalar yapan gruplar. bunları plaktan dinlemesem pek bişey kaybetmem gibi algıladım doğru mu?

    birde plağın masraflı olduğunu söylüyor herkes. her şeye rağmen plak olayına özeniyorum ama bu olay beni direk baltalıyor. çok fazla masrafım var ve hemen hemen hepsi hobilerime gidiyor zaten. anca geçiniyorum yani. o yüzden birde işin içine plak girerse bazı masraflardan fedakarlık yapmam gerekir. bu fedakarlığa değer mi onu bilemiyorum.

    son olarak evimin konumu gereği belli saatler hariç fazla gürültü yapma lüksüm yok ve ben yüksek sesle müzik dinlemeyi sevdiğimden dolayı gündüz saatleri hariç sürekli kulaklıktan müzik dinliyorum. plak olayına girersem kulaklıkla dinlemek plak zevkini balatalar mı? merak ettiklerim bunlar.

  17. Berca B. says:

    Plaktan birkaç kez müzik dinleme şansım oldu ve bazı tarzlarda aklım cidden yerinden oynamıştı. Eski usül caz, swing, bebop ve üflemelilerin bol olduğu müziklerde cidden zaman makinasına girmiş gibi olmuştum. Onun dışında Jetro Tull gibi klasik rock grupları da cidden hemen yanı başında çalıyor gibi oluyorlar, gerçekten mükemmel bir histi. Şu anda da iki albümü plakta dinlemeyi çok merak ediyorum, birincisi Camel – Snow Goose ve diğeri de Spiritual Beggars – Return to Zero. Umarım bir gün bu şansım olur.

    Plaktan ilk müzik dinlediğimde o kadar etkilenmiştim ki Çeşme’ye gittiğimde soluğu direkt plakçıda almıştım. Bilenler bilir Alaçatı’da çok meşhur bir plakçı vardır, baya 1910′ların başından kalma taş plaklar, dev gramofonlar ve acayip bir plak arşivi. Plak sevenler için tam bir cennet. Ama parasız bir dönemime denk geldiği için alamamıştım, hatta o kadar parasızdım ki otele bile giremeyip sokakta yatmıştım ahah. Neyse söyliceğim o ki cidden bu işe girmek istiyorum. Bir kere dinleyince sanırım hep aklının bir köşesinde bu fikir oluyor.

    Swedish

    @Berca B., caz albümlerini almaya yeni başladım ve aynen dediğin gibi eski usül caz albümlerinde hangi enstrumanı çalanın nerde durduğunu bile tahmin edebiliyorsun o derece.

  18. Bathory says:

    Plak koleksiyonu yapma en azindan koleksiyon yapmaya atilmanin cok guzel fikir oldugunu dusunup bir zamanlar bende heveslenmis, bi akrabamizda mevcut olan pikapa cokup sabahtan aksama kadar mutlu mesut plak dinlerim diye dusunerek pikap olmadan plak biriktirmeye kalkistim ilk ve son parayla aldigim plak ingilterede ikinci el pazarinda pazarlikla 1,5 pounda aldigim ilk basım anthrax-among the living plagi oldu daha sonra kenarda kosede bulduklarimi yuruttum sadece,pikap yalan olunca biraz yarim kalan bi hayal gibi oldu .Bugun hala plakcilari gezerim tekrar koleksiyon yapmaya atilmayi dusunuyoum bu sefer ilk hedefim once bi pikap bulmak tabi.Bu arada garajistanbulda plak fuari tarzi bisey olucak sanirsam 3 mayıs’ta.

    Swedish

    @Bathory, o kadar yazdık ta yazdık ama unutmuşuz Plak Fuarını.Sağol hatırlattığın için
    İlk kez bu yıl 3 Mayısta Garaj İstanbulda plak fuarı olacak.Bnce sevenn sevmeyen uğrasın derim

  19. enis says:

    her albüm değil (mesela teknik death metal) ama mesela opeth’in damnation’ı, eğer iyi bir sistemde (pikap+iğne, amfi, kolon kombinasyonu) dinlendiğinde cdden daha iyi sonuç veriyor.
    plağın ayrı bir artısı ise kapağın cdnin 12×12 cm’ine karşı 12×12 inch’lik büyüklükte olması ve detayların daha iyi görünmesi…
    bir de ıssız adamda plak övdükten sonra sevişiyordu.. hepimizin hayali belki de o aslında :P

    Swedish

    @enis, enis belki de sevişmenin tadını daha iyi aldığımızdan plak kadar detaylı sevişebildiğimizden topluyoruzdur :)))) hem nerden bilecekler ;)))

    Ubeydullah İndiroğlu

    @enis, hayal o hayal. Plak seviştirmiyor, kesin bilgi, yayalım. :p :p :p

    Yoksa çok isteridim Lana del Rey eşliğinde loş ışıkta, önce biraz şarap, ardından… bieh, Brave Murder Day plağını takıyom ben. :p

  20. Hep inanılmaz merak ettiğim ve merak etmeye devam edeceğim bir deneyim olacak. Bu merakım ne zaman biter bilmiyorum, ama bitirmeye niyetliyim ahah. Çok ileride de olsa bir pikap edinme niyetim kesinlikle var. Tabii ki oldukça masraflı bir uğraş, ama zaten her çıkan albümü değil de hayatımın albümü dediğim albümleri edinirim zaten. Bunların üstüne seyrek aralıklarla bir şeyler katıla katıla oldukça tatmin edici olacağını düşünüyorum. Yine de her çıkan albümü plakta edinmenin zevki bambaşkadır tabii ki.

  21. rondo says:

    ne de güzel plak övülmüş, okurken ne kadar özendiğimi bilemezsiniz hahaha. satın aldığım birkaç eski basım -remastered olamayan- albümü bile dandirik 2+1 ses sisteminde dinlerken ”aa burası böyle miymiş ya?” gibisinden tepkiler veren biri olarak plaktan müzik dinlemenin hazzını gerçekten merak ediyorum. yorumları okuduktan sonra da gaza geldim ve elime geçen ilk fırsatta en azından bir adet plak alacağım hahaha.

  22. mehmet says:

    Bu işe yeni merak salan asrkadaşlara uyarım olsun o zaman. Ozellikle Erkin Koray, Cem Karaca ve Barış Mnaço’nun yeni baskı plaklarını alırken dikkat etsinler. Çoğu çakma plak. Orjinal birebir baskı değil büyük bir kısmı. Kapat tasarımından şarkı dizilimine hatta albümün adına kadar alakasız bir sürü yeni lp baskı bu şarkıların yayın hakkına sahip firmalar. Elin adamı LED ZEPPELİN, BEATLES vb. gurupların lp lerini en ince detayına kadar ozenip tekrar baskısını yaparken bizimkiler tam bir aç gözlü miras yedi gibi mahfediyorlar Türk müzik arşivinin en güzide parçalarını. Eger alacaksanız İspanyol firması GUERSSEN inn yeniden baskısını yaptıgıTürkçe plakları alın.

    Ubeydullah İndiroğlu

    @mehmet, yeni baskı Türkçe plaklarda aynı arkadaşın dediği gibi Guerssen, Pharaway, Shadoks vs… yurtdışı firmaları dışındaki baskılar alınmamalı. Bunları da Gittigidiyor’dan vs.. almayın. Direk Amazon’dan, Discogs’dan vs… daha ucuza gelir.

    D&R gibi büyük mağazalarda bol bol göreceğiniz yeni basım Müzeyyen Senar, Zeki Müren, Cem Karaca, Erkin Koray, Barış Manço plaklarının alayı çöptür, plak piyasasından nemalanmak isteyen uyanıkların oyunudur.

    Türküola’nın master kayıtları Almanya’da kabzımalların ellerinde feveran etmiştir. Guerssen’deki eleman bile baskıları iyi kopya plaklardan elde edebilmektedir.

    Yani, ’90 öncesi dönemin master kayıtları çoğunlukla yalan oldu. Varsa da işte saçma salak oynanıyor. Misal Grafson’un haklarına sahip olan Emre Plak adlı firmanın, Zeki Müren’in plağa okuduğu şarkılara pavyon klavyeleri ekleyip, CD’ye basması gibi…

    Bu ülkeden hiç bir anlamda cacık olmaz.

  23. Swedish says:

    Plak olayının en güzel yanlarından bir taneside çoğu plağın içinden posterler çıkması.Bazı albümlerin içinden gerçektrn dev posterler çıkıyor.Özellikle Amon Amarth surtur rising ve twilight albümlerinin içinden epey büyük posterler çıktı.Mesela Alcest Les Discrets Agalloch gibi grupların plaklarından çıkan posterleri çoğu yerlerde bulmak zor.Empyrium box sette her albümün posteri vardı mesela.Aldığım pllaklar sayesinde oda baştan başa rock bar gibi oldu :))

    Korhan Tok

    @Swedish, Kibar olmaya çalışıyoruz ama canımızı sıkıyorsun Tahir. ahah.

    swedish

    @Korhan Tok, ehauahhah Korhan Empyrium demeyeydim iyiydi son orda dellendin tabi :))

    enis

    @swedish, empyriumlar kutu dışında ayrı olarak da tektek basılıyor.. a wintersunset ve songs of moors yakında geliyor, posterli..

    swedish

    @enis, box setin keyfi baska enis :)

  24. Harun says:

    Bugün itibariyle bu işe bulaşmış oldum sanırım.

    Normalde en sevdiğim albümlerin cdlerini toplayıp, bazen de sağda solda tesadüfen bulduğum kasetleri biriktiriyorum. Fakat bugün garajistanbul’daki Müzik Pazarı etkinliğine gittim. Hammer’ın standında canavar gibi bir elle numaralandırılmış limited edition ve posterli Cattle Decapitation-Monolith of Inhumanity’yi plak için uygun bir fiyata görünce dayanamayıp aldım. Henüz pikabım yok, ne zaman dinleyebilirim bilmiyorum ama o kocaman albüm artworklerini incelemek bile ayrı bir keyif. Bir gün plağın kendisini dinlemek için sabırsızlanıyorum resmen. :D

    swedish

    @Harun, hayırlı olsun:) Umarım en kısa zamanda dinleme imkanın olur

  25. Merhaba gençler . Bu konu geçeli baya oldu biliyorum . Ama elimde biraz birikmiş para oldu ve bu işe atılıyorum artık .
    http://www.dr.com.tr/Elektronik/Ion-Audio-MaxLP-Speakerli-Acik-Renk-Ahsap-Pikap/Ev-Elektronigi/Pikaplar/urunno=0000000605964#
    bunu almayı düşünüyorum. Bilen varsa yorumalrını rica ediyorum ve birkaç sorum var. Mesela bunu aldığım zaman istediğim tüm plakları çalabilecek miyim ? dikkat etmem gereken şeyler neler . Şimdiden yardımcı olabilecek kişilere teşekkür ederim

    Mesut

    @BurakBost(betweentheburied),
    Merhaba;
    Gönderiğiniz pikap çok ama çok giriş seviyesi bir pikaptır. Eğer pla işine bualaşacaksanız buradan başlamamınız öenririm. İlerde arşiviniz değerli oldukça bu pikap plaklarınıza zarar vereblecek bir pikap olacaktır. İlk yatırım maliyetiniz yüksek olabilir ama daha iyi modeller tercih etmenizi öneririm. Görüceksnizki plak biriktirdikçe pikabın maliyenin konusu olmayacak. Örneğin beğendiğiniz bir sanatçının albümlerini toplamaya başlarsanız ( Barış Manço gibi ) zaman zaman 600-700 Tl lik plaklarla karşılaşacaksınız. Bunlara zarar vermek istemezsiniz sanırım :)
    Bu nedenle Lenco L-3808 vb . ürünlere bakabilirsiniz. Kafası değişebilen bir pikap olduğu için kalitesiz plak dinlerken değiştirebilir ve hem iğnenizi hemde plağınız koruyablirsiz. Bu tarz pikaplar deck pikaplardır. Anfi ve kolonda gerekecektir. Bu konularda stereo Mecmuası sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
    Ama güzel bir hobinin başındasısnız . Hoş geldiniz.
    Pikaptam sonra Rainbow45 Records a ulaşmanızı öneririm . Çok geniş bir arişv bukunmakta.
    İyi günler.

  26. İsmail says:

    Ankara’da plaktan CD’ye aktarma yapabilecek bir yer önerebilirseniz çok sevinirim. Saygılarımla

  27. Shadowplay says:

    Ben toplamaya geçen yıl bu zamanlarda başladım, ilk etapta bazı eski ve bazı yeni metal albümleri ve post-punk gruplara yoğunlaştım.(sonra daha kolay bulunan prog rock’ları toplamayı düşünüyorum) Bir çoğunu türkiye’den buldum.bulamadıklarımı amazon’dan sipariş ettim. yine de bulamadığım birçok albüm var.
    Biraz geç başladım herhalde bir kaç sene önce başlasam neler bulurdum merak ediyorum.Bazı sitelerin eski ilanlarına bakıyorum,moralim bozuluyor. celtic frost’un bathory’nin dönem baskılarından tut daha neler neler kaçırmışım.acaba hangi şanslı pezzo’lara gitti onlar:P neyse eldeki ile yetinmeyi bileceksin…
    Bu iş hastalık.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Shadowplay, büyük geçmiş olsun.

  28. tahsin says:

    Plak koleksiyonculugu isine girmeyi dusunuyorum. Bu konudaki tavsiyeleri bekliyorum. Pikap secimi vs.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.