# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ENFORCER – From Beyond
| 18.03.2015

Samimiyet.

“Abi yeni bir şey yok burada ya.”
“İlk konserini izlemiş bir çocuk gibi hissettim.”

ENFORCER ve benzeri eskileri yaşayan gruplara yapılan yorumlar genellikle bu tarz oluyor. Biri ya nefret ediyor, ya da bayılıyor. Açıkçası ben de tatsız 80’ler kopyalarına çoğunlukla karşıyım, ama bu albüm ve de bu grup söz konusu olduğunda değilim. Zira ENFORCER’ın niyetinin 80’ler kopyası olmak değil, sadece istedikleri müziği yapmak olduğu çok açık.

Her albümde kendilerini bir adım daha öne ite ite “From Beyond”a gelmiş olan ENFORCER, aynı anda heavy, speed ve thrash metal’e atıfta bulunan İsveçli bir topluluk. Kendileri “heavy metal’in old school değil zamansız olduğunu” söylüyorlar. Normalde samimiyetsiz bir cümle gibi gelebilir, fakat grubu iyice dinlediğinizde samimiyetlerine inanıyorsunuz. Şu ana kadar dinlemiş olduğum her ENFORCER albümünde bu müziğin cidden yapmak istedikleri müzik olduğunu hissettim, “From Beyond” da bu hissiyatı korumakta oldukça başarılı bir iş yapıyor.

Albümle ilgili değinmek istediğim ilk şey yayınlanan ilk single “Destroyer” ve de klibi: Ciddi anlamda uzun zamandır izlediğim en iyi kliplerden biri. Alakasız bir örnek olacak olsa da WATAIN’in “Outlaw”da da yaptığı bu 4:3 görüntü formatında eski klip olayı doğru uygulandığında çok güzel bir video oluşturuyor. Grup hakkında fikir sahibi olmak için bu klibi izlemeniz bile yeterli. Mezarlık desenli, grup logosu arkaplanlı ve seyircisiz bir sahnede coşan bir grup; Aslında oldukça basit bir konsept. Ama ilk izlediğimde direkt olarak 80’lerin sonlarına doğru arkadaşlarla toplanılmış sigara dumanı dolu odamda gece vakti MTV’de Headbanger’s Ball izliyor gibi hissettim: O zamanlar dünyada mevcut olmasam bile. Tıpkı diğer şarkıları gibi klip şarkısı da oldukça doğal ve yapmacıklıktan uzak geldi kulağıma. Sound’un eskiliğine rağmen karşımda dinlediğim en dinamik gruplardan biri vardı.

ENFORCER bu duyguları her enstrümanda da tam olarak vermeyi biliyor. Zaten rifleri ve vokal tonuyla kendini belli eden grup her şeyi kararında uyguluyor. İki dakikalık random sololar veya vokalde gereğinden fazla yüksek notaya çıkma gibi bir çaba yok. Vokal doğal olarak çoğu kişi için grubun en ilgi çekici noktası ve açıkçası duyduğum en iyi vokallerden biri. Olof Wikstrand nerede ne kadar yüksek notaya çıkacağını, nerede durulup biraz daha epik bir hâl alacağını cidden çok iyi biliyor. “Destroyer”ın nakaratında koro şeklindeyken albümle aynı isimli parçada yavaşlıyor ve derinleşiyor. Albümün en güzel noktalarından biri de bu: Tıpkı vokalde olduğu gibi müziğin geneli de albüm boyunca sıradanlaşmıyor. Hem hızlı anlar hem de epik anlar oldukça dengeli. Sanırım ENFORCER’ı diğer gruplardan ayıran biraz da bu: Sıradanlaşmamaları ve de yapacaklarını en etkili şekilde yapmayı bilmeleri. Benzeri çoğu grup olduğu bariz bir şekilde ortada, fakat hiçbirinde bu albümde hissettiğim duyguları hissetmiyorum. “Hungry They Will Come”ın girişini bile duyduğumda tüylerimin diken diken olması ve ardından müthiş bir şeyler beklemem bu tarz müzik yapan çok grupta yaşadığım bir şey değil.

Albümün her anı muazzamlık fışkırmıyor tabii ki, sıradan anlar da mevcut. Fakat bu anların çoğunluğu mümkün olabilecek en iyi şekilde yedirilmiş zaten. Bu aradaki sıradanlıklar muhtemelen albümün sene sonu listelerini kasıp kavurmasına engel olacaktır, fakat zaten ENFORCER henüz o kadar kitleye ulaşmış bir grup değil ve böyle bir amaçla yola çıkmadıklarına, yani en basit tabiriyle sadece istedikleri müziği yapmayı amaçladıklarına eminim.

Eskilere dönmeyi amaçlıyor olun ya da sadece yeni müzik arıyor olun, “From Beyond” kesinlikle şans verilmesi gereken bir albüm. En tutkulu black metal dinleyicisi ya da en obsesif indie rock dinleyicisi olsanız da grup bu albümde mutlaka içinizdeki bir şeyleri tetikleyecektir. ENFORCER 30 yıl önce kurulmuş olsaydı şu an heavy metal müziğin kült isimlerinden biri olmamaları için hiçbir sebep olmazdı. Bir sonraki albümlerinin daha da fazla hit niteliği olan parça barındırmasını ve grubu hak ettiği daha fazla kitleye ulaştırmasını umuyorum. En çok da grubu sahnede izlemeyi ve sonrasında mucizevi bir şekilde bira banyosu yapmayı umuyorum.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.30/10, Toplam oy: 20)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Olof Wikstrand: Vokal, gitar
Jonas Wikstrand: Davul
Joseph Tholl: Gitar
Tobias Lindqvist: Bas
Şarkılar
1. Destroyer
2. Undying Evil
3. From Beyond
4. One With Fire
5. Below The Slumber
6. Hungry They Will Come
7. The Banshee
8. Farewell
9. Hell Will Follow
10. Mask Of Red Death
  Yorum alanı

“ENFORCER – From Beyond” yazısına 5 yorum var

  1. GLaDOS says:

    Klasik heavy metale kapım her zaman açık. Enforcer gibi yeni nesil gruplar ayrıca değerli benim için bu yüzden. Bırak taklit olsun, ben dinlerken eğlendikten sonra ne fark eder. Enforcer albümlerini 80′lerde yapmış olsaydı, şimdi hepsi ayrı ayrı klasik olarak görülürdü bence, o seviyede albümler. Çok yetenekli adam Olof kardeşim, cayır cayır yakıyo dinlerken.

  2. Ozan H. E. Turakine says:

    Ellerine sağlık Baybora. Albüm için pek bir şey diyemeyeceğim, klasik heavy metal pek yakın olduğum bir tür değil, kalkıp dinleyeceğimi de zannetmiyorum, yine de metal piyasasında bu tarz işleri yapan grupların mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum, sırf festivallerde kudurtan grup olması için bile bir iki tane lazım böyle. Ancak heavy metale çağ atlattıracak şeyler olmadığı için, heavy metal adına yapılması gereken her şey çoktan yapıldığı için, kalkıp albümü dinlemek hiç içimden gelmiyor. Bu sebeple ne kadar geleneksel işler yapılsa da, ortaya yeni birkaç şey koymanın gerektiğini düşünüyorum.

    Baybora Topaloğlu

    @Ozan H. E. Turakine, Eyvallah Ozanım, anlayabiliyorum isteğini evet. Türle haşır neşir de olmak gerekiyor tabii doğal olarak.

  3. dreamer says:

    Sanki böyle Pentagram – Trail Blazer dinlermiş gibiydi albüm ya. Vokaller Ogün Sanlısoy’a nasıl da benziyor. Vallahi sevdim, ehe.

  4. Raddor says:

    Undying Evil 🤘

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.