# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
“…And Justice For All”daki bas gitar eksikliğinin sorumlusu: Lars Ulrich
25.03.2015

“Kıs, hepsini kıs.”

METALLICA’nın klasik albümü “…And Justice For All“dan bahsedildiğinde mutlaka konuşulan konulardan biri de, albümdeki bas gitar eksikliğidir. Şimdiye dek bu konudaki hedef adam, albümün mikslerinden sorumlu Steve Thompson olsa da, yeni bir röportaj durumun hiç de böyle olmadığını gösteriyor.

Steve Thompson, birkaç gün önceki bir röportajında, albümdeki bas sorununu şöyle anlatmış:

“Benim yapmak istediğim ve Lars’ın kafasındaki, tamamen başka şeylerdi. Bu beni biraz üzüyordu, çünkü METALLICA’yı çok seviyordum. Lars, davullarının nasıl duyulması gerektiği konusunda çok net fikirlere sahipti. Hatta bunu sağlamak için Klark Teknik’in bir ekolayzırının ayarlarının fotoğrafını bile getirip, ayarları orada gözüktüğü gibi yapmamı istedi. Ayarları yaptım ve kendi kendime “Bunlar bok gibi duyuluyor,” diye düşündüm.”

Thompson ardından herkesi odadan kovmuş ve sound’u istediği gibi ayarlamış. Davul tonunu düzeltmiş, gitarları açmış, Jason da basları harika şekilde kaydetmiş. James’in bu değişiklerden memnun olduğunu söyleyen Thompson, şöyle devam etmiş:

“Birkaç dakika sonra Lars odaya girdi, yeni miksin birkaç dakikasını dinledi ve “Kapat,” dedi. “Sorun nedir?” dedim ve o da “Davul tonuma ne oldu?” diye sordu.”

Davulları Lars’ın istediği seviyeye çekebilmek adına, Thompson önce basları kurban etmiş.

“Davulları açmak için bunu yapmamız gerekiyordu. Çıkan sonuçtan memnun değildim. Lars bana “Bası görüyor musun?” diye sordu ve ben de “Evet, çok iyi çaldı,” dedim. Ardından Lars bası neredeyse tamamen, mikste çok çok az duyulur gibi olana dek kısmamı istedi. “Şaka yapıyorsun değil mi?” diye sordum. Lars “Hayır, kıs” dedi. İstediği kadar kıstım, ardından “Şimdi 5 desibel daha kıs,” dedi. Hetfield’a baktım ve “Ciddi mi?” diye sordum. İnanılmazdı.”

“Yıllar sonra tekrar karşılaştık ve bana albümdeki basların neden böyle olduğunu sordu. Gerçekten sordu. Oracıkta suratına yumruğu yapıştırmak istedim. O albümdeki bas sorunu yüzünden benim suçlu gösterilmem gerçekten çok üzücü.”

  Yorum alanı

““…And Justice For All”daki bas gitar eksikliğinin sorumlusu: Lars Ulrich” yazısına 28 yorum var

  1. owlbos says:

    O yumruğu yapıştırıp kıs kıs gülmek vardı.

  2. İlkhan says:

    Lars hiçbir zaman iyi bir davulcu değildi ve olamayacakta….

  3. TAAKE says:

    sık ulan sık daki polis gibi kıstırmış basları götoş lars,metallica gibi bir grubu dibe çekiyor bu adam,metallica nın bütün olayı Hetfield ile Cliff Burton zaten,zaten cliff öldükten ve lars gruba iyice hakim olduktan sonra ahım şahım şeyler çıkaramadı metallica,bana göre dünya nın en fazla abartılmış grubu o da ayrı tartışma konusu ama,lars tam manasıyla grubun önüne hint öküzü gibi yatmış durumda,onun yüzünden geçmişin ganimetleriyle debelenip duruyor grup,bu adam olmasaydı dave de gitmezdi gruptan ve metallica gerçekten şu an gördüğü ilgiyi hakeden bir grup olurdu

    ali ihsan balı

    @TAAKE, Ya şu yazdıkların o kadar alakasız ki nereden başlasam bilemedim resmen.

  4. GLaDOS says:

    “kıs hepsini kıs” veya “kıs bası kıs” bizim kendi aramızda lars ve metallica hakkında yaptığımız bi espiriydi. Birden başlıkta görünce şaşırdım. Bizim aramızda değil miymiş yani? ya da sen bunu nerden biliyosun PA, korkutma beni…

    Neyse, Lars yapmıştır inanırım. Ama Metallica’yı Metallica yapan adamın da Lars olduğunu düşünürüm hep. Müzikal anlamda değil ama hırsı ve diğer özellikleriyle. Lars olmasaydı Metallica bugün sadece “80′lerdeki başarılı thrash gruplarından biri” olarak hatırlanabilirdi belki de, Slayer veya Megadeth gibi. Belki de olmazdı ne biliyim, sadece dışarıdan bir tahmin benimki.

  5. Headmaster says:

    Lars’ın savunulacak bir tarafı yok. Jason’ı da çok severim ama bas gitar eksikliği bu albüme, diğer albümlerden farklı olarak daha karanlık, soğuk, ruhsuz bir hava katmış. Ve bence Cliff’i yeni kaybettiklerini düşünürsek bu durum grubun o zamanki psikolojisinin müziğe daha iyi yansımasını sağlamış. Gitarların tüm albüm boyunca yalnız başına kalması, One’daki o cansız hava, özellikle To Live Is To Die’da Cliff’i anarken onun yokluğunun daha çok hissedilmesi… Bası yükseltilmiş pek çok versiyonu var ama hiçbirini beğenemedim bu yüzden.

  6. MetaLstorM says:

    Youtube’ta albümün bass gitar sesinin kısılmamış versiyonu var isteyen dinleyebilir.Ben dinledim dehşet bişeymiş.

    Ulan acaba Jason bass gitari albümde süper çaldığı için Lars onu kıskanıp o yüzden mi kıstırmıştır sesini?

  7. atilla says:

    ah be abi koysaydın o yumruğu bu .uştun suratına dicem ama hadi neyse iyiki boşvermişsin. mesele davulcu, gitarist, piyanist, ressam vb. olabilmek değil insan olabilmek!

  8. Bende Saklı Kalsın says:

    Şaşırttı mı? Hayır. Cem Uzan’a hapis şoku misali bir haber.
    Şöyle bir yorum okumuştum bir yerde, hislere tercüman olan:
    “I Dream of Lars Ulrich Being Thrown Through the Bus Window Instead of My Mystikal Master Kliff Burton.”

  9. deatheist says:

    denyo…

  10. northern says:

    ben de ajfa’daki davul tonunun hastasıyım, hele de bas davulun…

    albümün “bası açık” (benim bası kapalı albümlerimi kabataş’taaa kaliforniya’daaa :(((….) versiyonunu da “and justice for jason” ismiyle aratıp bulup dinleyebilir, indirebilirsiiiz.

  11. Exorsexist says:

    Ya biz bu Lars’ın yaptığı iyi birşeyi hiç duyamicak mıyız?
    Sana davul alıp çaldırtanın Amk Lars!

  12. OnurOnur says:

    Olaya bak mınaki.

  13. OBLOMOV says:

    Bass gitar sesinin yükseltilmiş halini dinliyorum da hakkaten ”senin ağzına çakayım Lars!” demeden edemedim. Daha güçlü ve derin bir sound.

  14. blackened says:

    larsın davul tonu için basların düşmesi lazımmış ama kokünü kurutturmuş basın anlatılana göre..hea evet larsı seven biri olan gerçeklik payı varsa kınım kınım kınıyorum tabi ki ama trampet tonunu bi türlü sevemediğim fakat genel olarak sevdiğim albümdür st anger faciasındaki davul tonunu saymazsak…

  15. rockersoldier says:

    kıs kıs hepsini kıs sadece davul duyulsun istiyorum :))
    lars böyle leziz bi albüm için önemli bi hata yapmıştır bence tekrr kayda alınsa hiçte gereksiz bi iş olmaz kanaatindeyim Lakin bu hatadan dolayı özelliklede mesleğinde herifi itin götüne sokmaya gerek yok. o gerçekten iyi bi bateristtir tek düze bir ritim tutturan bateristlerden değildir O sadece ritimde tutmaz davulunu müziğin ruhuna harika bi şekilde giydirir müziğin nabzını an be an tutar. rahmetliler hariç şuan ilk onun içindeki en iyi bateristlerden biridir. vurun ama öldürmeyin ayrıca şarkıları hetfield tek başına yazmıyor o meşhur leziz parçalar larsla beraber yazıldı. metalllicayı metallica yapan adamlardır herşeye rağmen saygı göstermek lazım insanlar hata yapabilirler.

  16. Kemal says:

    İşin komiği sanki bütün metal aleminde bir tek AJFA’da bu durum varmış gibi konşulması. Bence varolan metal albümlerinin %80′inde filan bas olması gerektiğinden çok daha kısık… Bunun sorumlusu yalnızca prodüktörler değil, basçıların da büyük suçu var. Neyse, bas sohbetlerinin bir bölümünde detaylı konuşuruz.

    atilla

    @Kemal, evet bu konu hakkında konuşulmalı bencede. bas gitar sahiden önemli bi enstrüman ve daha fazla duyulması gerekiyor. Bu arada jason newsted ın albümlerindeki bas soundu ve partisyonları çok hoş geliyor kulağa…

  17. leavescars says:

    hic sasirmadim. Newsted gibi basciya yapilmis en buyuk haksizliktir. Bi de o konusmali bunlar uzerine.

    Headmaster

    @leavescars, aslında bi ara konuşmuş bu konu hakkında. …And Jason For All’u gördüğünü falan söylemiş.

    https://www.youtube.com/watch?v=fBUT8HFjZ74

  18. blackmagic says:

    90′larda çok geyiğini çevirdiğimiz bu muhabbetin yeniden gündeme gelmesi ilginç olmuş..o dönem bu mevzuyu bilmeyen yoktu..

  19. sefagn says:

    olaya düz mantıkla bakıyorum ben. And Justice For All mükemmel bir albüm başka bir biçimde daha iyi olabileceğini sanmıyorum kim yaptı nasıl yaptıda albüm şu ayıla bayıla dinlediğimiz son haline geldi bilmem kim yaptıysa eline sağlık, lars yaptıysa onunda eline sağlık.

  20. bass mass istediğiniz kadar kafayı yiyin umurumda değil. herhangi bir insanda gelmiş geçmiş en fazla kafa sallama isteği uyandıran albüm budur bence. dünya boyun sağlığı derneği başkanı olsam bu albüme tazminat davası açardım.

    Kemal’in belirttiği gibi bence de bass gitar kısılması durumu uzun yıllardan beri var. 10 metal albümünün 7 tanesinde bass duymak için kıçını yırtıyorsun. durum böyleyken, toplamda 10 tane metal grubu dinleyen plaza metalcilerinin bu albüme giydirmelerini cidden anlamıyorum.

  21. leavescars says:

    albume giydirmiyoruz. albumde bas yok. buna giydiriyoruz. musebbibi lars ulrich ise, ona da giydiriyoruz. Newsted Metallica’ya geldiginde “Oley Burton’un boslugunu anca bu adam doldurur” diye dusunmustuk (F&J performansi itibariyla), album bu acidan tam bir hayal kirikligi oldu. Bu hatiramla da plaza metalcisi sinifindan ciktigimi umarim.

  22. Korhan Tok says:

    Albümde bas da olsaydı bir daha metal kategorisinde albüm çıkmasına gerek kalmayacaktı. Yatıp kalkıp dua edin Lars’a.

    - Fanboy Korhan, out -

  23. ÖNCÜL says:

    Cliff varken bile bas yeteri kadar duyulmuyordu, pek şaşırtıcı değil o yüzden. Bir de Cliff’in varlığından bağımsız olarak MOP’un AJFA’dan daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.