# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
GHOST – 27 Eylül 2014, Liseberg, Göteborg
| 06.10.2014

GHOST’un tüm sırları ortaya dökülüyor.

Ömer Kuş

Yaz sonrası ilk konser yazısıyla karşınızdayım ve bu sefer çok farklı, benim için unutulmaz bir deneyimden bahsedeceğim. Hatta konserin kendisi, grubun performansı vs. hakkında fazla yorum olmayacak, konser öncesi kısım çok daha ilginçti.

GHOST, 1,5 yıllık “Infestissumam” turnesinin son iki konser mekanı olarak Stockholm ve Göteborg’da iki büyük lunaparkı (Stockholm’de Gröna Lund ve Göteborg’da Liseberg) seçti. Daha önce bir yorumda da belirttiğim gibi Nameless Ghoul’lardan birinin kız arkadaşıyla tanışmıştım rastgele. Gel zaman git zaman kızla çok yakın arkadaş olduk, hatta Nameless Ghoul ile de tanıştım birkaç kere.

Liseberg konserine birkaç saat kala arkadaşım istersem büyük ihtimalle backstage kartı ayarlayabileceğini söyledi. Ben de tabii ki isterim ulan dedim ve 8’de başlayacak konser için saat 5 gibi lunaparka geldim. Ardından sahnenin orada arkadaşımla buluştuk ve backstage kartımı aldığım gibi güvenlik şeridinin orada beklemekte olan fan güruhunun yanından geçerek sahne arkasının yolunu tuttuk.

Beni neyin beklediğini tam bilemeden, “kim lan bu tip?” diye beni sallamamazlık yaparlar mı gibi düşünceler içerisinde sahne arkasında buldum kendimi. İlk başta kimse yoktu, bütün elemanlar dinleniyordu sanırım. Arkadaşımla soyunma odalarından birinde oturup muhabbet ettik.

Kısa bir süre sonra ise elemanların akşam yemeği için salonda oldukları bilgisini alıp biz de oraya gittik. Arkadaşım olan Nameless Ghoul ve diğer bir iki ghoul artı papa da oradaydı. Elemanların hepsi gerçekten arkadaş canlısı ve hiç havalarda olmayan tipler, bu beni baya mutlu etti. Beraber yemek yedik ve sanki az önce tanışmamışız gibi samimi, eğlenceli bir muhabbet döndü. Papa baya konuşkan ve sıcakkanlı bir abimizmiş onu gördüm. Bu arada diğer elemanlar ile, ses teknisyenleriyle şunla bunla da tanıştım.

Konserin başlamasına yarım saat falan kalmıştı ama elemanlar hala maskesiz kıyafetsiz ortada geziniyorlardı. Hazırlanmaları beklediğimden kısa sürüyormuş. Nameless Ghoul’ların o son hallerine gelene kadar aldıkları bütün ara formları gördüm herhalde ahah. İlginç bir tecrübeydi.

Bu arada grup küçük bir sahne şovu olarak Body and Blood sırasında grup elemanlarının kız arkadaşları olan iki kişiye rahibe kıyafeti giydirip seyircilere şarap ve ekmek dağıttırdı. İşte bir yandan bu rahibelerin hazırlanışını izlerken yan odadan Papa’nın vokal alıştırmalarını dinledim. Konserin başlamasına birkaç dakika kala anca bütün grup hazır oldu ve birkaç fotoğraf çektirme şansı buldum.

Ardından grup ile beraber sahnenin yolunu tuttuk. Bu arada konserin başlamasından yarım saat önce falan “GHOST! GHOST!” diye bağıran büyük kitleyi oradan duymak bayağı değişikti. Konserin başlamasına saniyeler kala sislerin verilmesi, hoparlörlerden tüyler ürpertici Masked Ball’un çalınmaya başlaması ve seyircinin sesini iyice yükseltmesi, Nameless Ghoul’ların birer birer sahneye çıkmasıyla seyircinin coşması ve bütün bunlara sahnenin üzerinden tanık olmak, o normalde hep arasında olduğum kitleye bu sefer değişik bir noktadan bakmak çok farklı bir tecrübeydi. Infestissumam’ın çalınması ve Per Aspera ad Inferi’nin girmesiyle birlikte Papa’yı da sahnede uğurladık sonra.

Daha önce hiçbir amatör konseri dahi sahne arkasından izlememiş benim gibi biri bir anda İskandinavya’nın en büyük lunaparklarından birinin ana sahnesinde durmuş binlerce kişiye bakıyordu. Davulların sesi çok daha baskın geliyordu tabii ki ama yine de beklediğimden daha iyi duyabildim şarkıları.

Ben sadece davul sesi gelecek falan sanıyordum ama o kadar kötü değilmiş. Tabii ki şarkılarda coşmak, seyirciyle beraber aktivitelere girmek gibi şeyleri bu konserde es geçtim. Kah grup elemanlarını izledim, kah fotoğraf çektim, kah seyirciye farklı farklı noktalardan bakmaya çalıştım, kah sahne arkasında diğer insanlarla muhabbet ettim (Nameless Ghoul’lardan birinin abisi ve onun küçük çocuklarıyla tanıştım mesela. Adamın amcası Ghost’ta çalıyor anasını satayım, nasıl bir hayat lan bu?).

Grubun perfomansı yine bayağı iyiydi, seyirci sayısı da bayağı fazlaydı. Setlisti de aşağıya bıraktım. Konser sonrası yine bir iki fotoğraf seansı gerçekleşti. Ardından after party olayı için Göteborg’un klasik rock/metal mekanlarından biri olan Sticky Fingers’a gidecekti bazı elemanlar ama ben bir arkadaşımla buluşmam gerektiği için onlarla gitmedim. Herkesle vedalaşıp mekandan ayrıldım. Yakında Linköping’de yine göreceğime emin gibiyim zaten.

Sonuç olarak doğum günümden iki gün sonra baya bomba bir hafta sonu geçirmeme vesile oldu bu konser. Unutulmayacak bir deneyim oldu. “Ehe, ehe” diye sırıttım uzun süre. İleride başka detaylar aklıma gelirse yorum olarak yazarım.

Pasifagresif olarak GHOST’un bile içine sızdık yani daha ne yapalım arkadaş?

Setlist:
Infestissumam
Per Aspera ad Inferi
Ritual
Prime Mover
Satan Prayer
Secular Haze
Con Clavi Con Dio
Elizabeth
Body and Blood
Death Knell
Here Comes the Sun
Stand by Him
Genesis
Year Zero
If You Have Ghosts
Encore:
Ghuleh/Zombie Queen
Monstrance Clock

  Yorum alanı

“GHOST – 27 Eylül 2014, Liseberg, Göteborg” yazısına 19 yorum var

  1. Cem says:

    Hocam okurken heyecanlandım yahu.Arkadaş ne şanslı bir adammışsın ! O değil de hangi klavye çalan üstadla’da sohbet ettin mi ? O abinin müzik zekasına hayranım ya muhakkak o adalma tanışmalıyım :) Metal’de klavyeyi hiç haz etmeyen bana klavyeyi sevdirdi hoş daha onun gibi yaratıcı işler ortaya koyan kimseyi görmediğimden belkide.Yazı efsane olmuş paylaştığın için teşekkürler !

    Ömer Kuş

    @Cem, evet klavyeciyle ve kız arkadaşıyla da tanıştım muhabbet ettik. Sıcakkanlıydı o da baya :) Düzgün bir abimiz.

  2. Cattle Bilmemne says:

    Yalnız Ömer abide öyle bir tip var ki kimse içeri sızan birisi olduğunu anlayamaz, tam bir grup üyesi sıfatı var adamda.

  3. OnurOnur says:

    Klişe olacak ama hakikaten asıl sana “nasıl bir hayat lan bu?” be abi ahah.
    Ve bunu yaşayan ben olsaydım eğer, doğum günümü baya bomba geçirmiş olacaktım, 27 eylüllüyüm. :)

    Ömer Kuş

    @OnurOnur, valla, şanslıydım baya ne diyim ahah. Tam doğum günümde olmasa da en azından o haftasonu oldu, iki gün gecikmiş hediye oldu :) sana da bu ayarda bir hediye gelir umarım bir 27 eylülde :)

    OnurOnur

    @Ömer Kuş, umarım:)

  4. Narcosynthesis says:

    Usta senin ve Ertuğrul Bircan Çopur ‘un yazdığı her yazıyı pürdikkat okurum. Ertuğrul Bircan Çopur genelde müzik zevkime tam uyan kritikleriyle katkıda bulunur ama sen artık yaşam sevincini almaya başladın bünyeden. Yazı için ellerine sağlık diyorum.

    Şunu da belirteyim, hala Blod Eld Död Part 2-3-4 artık ne varsa onları bekliyorum. O yazının en sıkı takipçisiyim. Bak hala…

    Ömer Kuş

    @Narcosynthesis, tesekkur ettim :)
    Ya sorma valla, hep aklimda ama son zamanlarda o kadar yogunum ki. Cok da zaman alan bisi, okumak, özetlemek, cevirmek falan derken. O yuzden gecikiyor. Baktim simdi 6-7 ay olmus, zaman akiyor valla.
    Neyse, devami gelecek kesinlikle. Er ya da gec :)

  5. kardelen says:

    Gitmiş görmüş kadar olduk sayende.Benim asıl merak ettiğim hazırlanma olayıydı.Cübbeler falan baya uzun sürüyordur hazırlanmaları diye düşünüyordum.Ama bir de sahneye çıkmadan hemen önceki halleri nasıl onu da merak ediyorum ben.

  6. atilla says:

    gerçekten sahne arkasından konser izlemek başka (helede böyle bi grup olunca). ayrıca tüm o hazırlık aşamalarını görmüşsün, çok iyi :) sahne arkakasında konser izlemenin tek kötü yanı seyirciler gibi coşup kuduramamak olsa gerek :D

  7. Ediz Mudul says:

    “Adamın amcası Ghost’ta çalıyor anasını satayım, nasıl bir hayat lan bu?” cümlesi beni bitirdi yahu, bayağı şanslıymışsın abi :D

  8. Ufuk Sönmez says:

    piramitler’in gizemi için de adamı mısır’a mı yollasak, n’apsak, gizem mizem kalmadı. ghost oldu casper via 8. takdir ettim valla, helal olsun başkan.

    Ömer Kus

    @Ufuk Sönmez, ahah casper. Bu arada konserden sonra birkac kere daha görustum Papa ve bir iki ghoul ile daha. Hakikaten benim icin Ghost farkli bi konuma geldi artik. Gizem mizem kalmadi. Bi de böyle giderse baya arkadas olacagimiz icin yeni cikaracaklari albume de ne kadar objektif yaklasabilecegim bilmiyorum bakalim ahah.

    Korhan Tok

    @Ömer Kus, Senin derdine tüküreyim sevgili Ömer.

  9. zeynep says:

    e peki neymiş adları? (adları yok nameless onlar demeyin)

    Ömer Kus

    @zeynep, adlarini biliyorum ama burada veya herhangi bir yerde aciklamayacagim tabii ki. Ayip olur adamlara :)

  10. Ömer , bu yazıdan sonra kafamda soru işaretleri var. Bu adamların maskesiz hallerini gördün evet. Peki bu adamlar çok tartışıldığı gibi hali hazırda metal dünyasında bilinen gruplardan mı yoksa sıfırdan bu grubu mu kurmuşlar? Bu konuda bir aydınlat bizi :D

    Ömer Kus

    @Berker İlhan, ya bu konuda da yorum yapmiyim en iyisi :) Gizem olussun, spekulasyonlar artsin :D

    Berker İlhan

    @Ömer Kus, Vay arkadaş ya ! :D

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.