# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ABORTED – The Necrotic Manifesto
| 08.09.2014

Nerede o eski gitarlar?

ABORTED ile ilk tanışmam death metal dinlemeye yeni başladığım günlere denk geliyor. Arkadaşlar sağ olsun, her gün hem yeni hem de eski bir sürü gruba maruz kalıyordum. ABORTED da özellikle bol kan içeren klipleriye ilgimi çekmişti, ama ne yalan söyleyeyim o sıralar CANNIBAL CORPSE, DEATH ve MORBID ANGEL gibi tanrısal grupların tapınmakla meşgul olduğumdan ABORTED’a gereken önemi vermemiştim. 2005-2008 yılları arasında grubun çıkardığı albümlerin internette ve dergilerde hep yerden yere vurulduğunu ve eski işlerinin yanına yaklaşamadığının yazıldığını gördüm, bu da ister istemez beni yine onlardan uzak tuttu.

Ta ki bundan iki sene önce çıkan Global Flatline’a kadar. Her yerden olumlu tepkiler alan bu albüm beni de gaza getirdi ve oturup ABORTED’ı adamakıllı dinlemeye başladım. Bir death metal klasiği demek abartılı olur mu bilmiyorum, ama Global Flatline gerçekten dinlemesi gayet eğlenceli şarkılara ve çok yaratıcı bir gitar işçiliğine sahip bir albümdü. Grubun Archaic Abottoir ile başlattığı melodikleşme sürecinin zirvesiydi bence. Bu sene çıkan Necrotic Manifesto her ne kadar sağlam anlar barındırsa da, genel olarak Global Flatline’ın gölgesinde kalan bir çalışma olmuş.

Necrotic Manifesto’nın ilk önemli fakrı çok cilalı bir prodüksiyona sahip olması. Gitar ve davul tonları dalak, böbrek temalı müzik yapan bir gruptan beklenmeyecek derecede temiz. Burada The Faceless ayarında bir sterillikten bahsetmiyorum tabii ama açıkçası bu tarz müzik yapan death metal gruplarına ben biraz daha kirli tonları yakıştırıyorum. Örneğin Global Flatline’da tonların kirliliği ve anlaşılabilirliği arasındaki denge çok daha iyi yakalanmıştı.

Bu arada grubun gitarist kadrosunun komple değiştiğini belirtmekte fayda var. Zaten bu albümü Global Flatline’a göre zayıf bulmamdaki ana sebep de bu. Gitaristler giderken o albümü güzel yapan şeyleri de yanlarında götürmüşler. Melodik pasajlar, nereye gideceği belli olmayan gitar soloları, death metalde duymaya alışık olmadığımız riffler… Maalesef bunlar The Necrotic Manifesto’da çok az. Özellikle iki albümü arka arkaya dinlerseniz aralarındaki gitar çalımındaki yaratıcılık farkını çok bariz görebiliyorsunuz.

Bu albümdeki gitaristler çok daha geleneksel bir death metal anlayışı benimsemişler. Açıkçası albümdeki bütün riffler daha önce varyasyonlarını ABORTED’dan ve başka gruplardan duyduğumuz şeyler. Sanıyorum grup da bu açığın fakrında ki albümü sıradanlıktan kurtarmak için şarkıların ortalama tempolarını yüksek tutmuşlar ve vokal oyunlarına abanmışlar. Sven zaten çoklu vokal kanalları kullanmayı seven bir adam, bu albümde performansı tavan yapmış. Herhalde kimse albümdeki vokaller monoton falan diyemez, neredeyse her satırda tonunu değiştirmiş adam.

The Necrotic Manifesto her ne kadar ABORTED’ın müziğine yeni bir şey katmasa da ortalamanın gayet üstünde bir albüm. Taş gibi bir death metal davulculuğu ve sıkılmanıza bir an bile izin vermeyen vokal manevralarıyla dolu bir albüm. Fakat yazıda da bir çok kez değindiğim gibi Global Flatline’ı o kadar özel ve ilginç yapan gitar işçiliği maalesef burada yok.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.65/10, Toplam oy: 37)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2014
Şirket
Century Media
Kadro
Mendel bij de Leij: Gitar
Danny Tunker: Gitar
Ken Bedene: Davul
JB van der Wal: Bas gitar
Sven "Svencho" de Caluwé: Vokal
Şarkılar
1. Six Feet of Foreplay
2. The Extirpation Agenda
3. Necrotic Manifesto
4. An Enumeration of Cadavers
5. Your Entitlement Means Nothing
6. The Davidian Deceit
7. Coffin upon Coffin
8. Chronicles of Detruncation
9. Sade & Libertine Lunacy
10. Die Verzweiflung
11. Excremental Veracity
12. Purity of Perversion
13. Of Dead Skin & Decay
14. Cenobites
  Yorum alanı

“ABORTED – The Necrotic Manifesto” yazısına 5 yorum var

  1. saw you drown says:

    Global Flatline ile arasında büyük bir fark göremedim. Sadece bir tık altında ya da aynı ayarda diyebiliriz. Aborted çok kral bir grup. Böyle albümler yapmaya devam etsin, her daim dinlerim. 8 veriyorum.

  2. ismail vilehand says:

    azılı bir Aborted fanı olarak önce şunu söyleyeyim; Aborted köpek gibi gaz bir grup. her dönemiyle her albümüyle çok farklı işler yapmış olsa da, her dönem rahatlıkla insana sağı solu yumruklatmayı başarmıştır. bu albümde de geleneğini fazlasıyla devam ettirmiş.

    bence de Global Flatline bu albümden burun farkıyla önde ve kritikte bahsedilen kirli tonların eksiliğine bende katılıyorum. yani müzikal olarak olmasa da Global Flatline daha old school bir hava veriyordu tonlar sayesinde. bu albümde daha modern bir sound söz konusu olmuş. ancak dediğim gibi Aborted geleneği dibine kadar devam ediyor.

    ayrıca Aborted’ın kadro değişikliklerine pek takılmamak lazım. çünkü yıllardan beri grup Sven de Caluwe solo projesi pozisyonunda. birde aklıma geldi Aborted röportajı yapacaktık yaklaşık 1 sene önce, soruları cevaplamadı hıyarlar sanırım. ona da kırgınım baya. Sven’i yakalarsam bi festivalde falan vurucam yüzüne.

  3. Sodom büyükşehir belediye says:

    Kapak kötü değilde biraz ucuz durmuş gibi.

  4. Lefthandpath says:

    kadro değişikliklerinin neredeyse etkisi olmamış bana göre. ben de global flatline kadar iyi olmasa da ona yakın olduğunu düşünüyorum. Aborted kalitesinde baya gaz bir albüm. Fazlasıyla beklentilerimi karşıladı. The Extirpation Agenda, Necrotic Manifesto, An Enumeration of Cadavers, Coffin upon Coffin, Sade & Libertine Lunacy ve Cenobites favorilerim. bu parçalar bile albüme 8/10 vermeme yetiyor.

  5. Ugur says:

    Dün akşam gelen bok gibi atama-terfi mailleri sonrası sabah ofiste büyük bir nefret ile bu albümü açtım.”Coffin upon Coffin” çok net bir aborted klasiğiymiş yeni farkettim.Bir de acayip ‘Carcass vibe’ı verdi bana.Çok anlamam ama riffleriyle falan bir öykünme var sanki.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.