# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VINTERSORG – Naturbål
| 05.07.2014

Doğala özdeş Skellefteå balı.

Ömer Kuş

İsveç’in en üretken ve yetenekli insanlarından biri olan Vintersorg, durmak nedir bilmediği için 2012 yılında çıkan “Orkan”dan iki yıl sonra yine çok kaliteli bir işle karşımızda. Kendisini takip edenler zaten sürüyle yan projesi olduğunu, üstüne BORKNAGAR’da vokal yaptığını falan da biliyordur. Gerçekten bu adamı takdir etmekten ve aynen böyle devam etmesini dilemekten başka bir şey gelmiyor elimden. Kendisini daha fazla övmeden albüme geçmek istiyorum, zira albümü anlatırken de övmeden duramayacağım.

Albüm çıkmadan yayınlanan şarkıyı pek dinlememiştim zira kendimi albüme saklamayı istiyordum. Hatta albüm Spotify’a yasal olarak düşmeden de dinlemedim. Düştüğü anda ise hunharca üzerine çullandım. Albümü açar açmaz beni karşılayan ve adeta buram buram İsveç kokan melodileri duyduğumda suratıma büyük bir sırıtış yayıldı. Hemen ardından işte olduğumu fark edip kendime çeki düzen verdim veişten sonra tam konsantre olarak dinlemeye karar verdim. Yeni albümleri tam konsantre olmadan dinlemeyi pek sevmiyorum, büyüsünü alıyor bence. Yeteri kadar dikkatimi veremiyorsam ve o albüm arkada dönüp duruyorsa albümden soğuma ihtimalim bile var.

Neyse sonra uzun “Naturbål” dinleme seansları gerçekleştirdim. Bunu daha önce de söylüyordum da yine söyleyeyim: VINTERSORG’dan kötü iş çıkmaz. İsterse altı ayda bir albüm çıkarsın bu adam, yine de dinletmesini bilir. Zaten eminim şimdiden sonraki albüm için üç beş şarkı yazmıştır. Neyse biz albüme dönelim tekrar. “Ur aska och sot”un giriş melodisinin de ipucu verdiği gibi albümdeki folk etkisi baya üst düzeyde ki bu beni çok mutlu ediyor. VINTERSORG’un bu halini çok seviyorum. Şansıma VINTERSORG da “Solens Rötter”den itibaren iyice folk/black metal kırması bir müziğe yoğunlaşmaya başladı. Bu albümde de blast beat’ler, tremolo rifler, Mr V.’nin scream vokalleri hiç eksik olmuyor.

Bence albümün en vurucu yani yine tabii ki vokal melodileri ve Vintersorg’un şahane temiz vokali. Birçok şarkı daha ilk dinlemede “yuh kardeşim o ne güzel melodiydi öyle” dedirtip geri aldırıyor. “Överallt och ingenstans”ı dinleyip de “Öööööööveraaaallt ok ingenstaaaans, sdsfawqeas, ooordunans” diye gezmemek mümkün değil. “Ur aska och sot”, “Lågornas rov”, ”Elddraken” de aynı şekilde inanılmaz nakaratlara sahipler. Daha tam sözleri ezberleyip eşlik etmek nasip olmadı ama en kısa zamanda yapacağım ve çok zevkli olacağını düşünüyorum, size de tavsiye ederim.

Vokaller mükemmel, onu bir kenara bırakalım bir kere. Onun dışında gitar melodileri de pek altta kalmıyor. “Överallt och ingenstans”ın girişindeki gibi folk etkili kısımlar, “Elddraken”deki şahane solo, “Urdarmåne”deki majestik melodiler ilk aklıma gelenler. Yine Vintersorg tarafından programlanan davullar çok bir özellik barındırmasalar da en azından “Solens Rötter”deki gibi saçmalamıyorlar.

Son olarak da bir iki ufak eksiden bahsedip bitireyim bu kritiği. Albümde Vintersorg’a eşlik eden bir bayan (belki de iki farklı vokalist olabilir, tam emin değilim) var. Ben şahsen bu bayanın vokalini çok özelliksiz ve irite edici buldum. Özellikle “Rymdens brinnande öar” şarkısında ilk söylemeye başladığı yerler hiç olmamış bence. Sen sus bırak Vintersorg söylesin ya, deli etmeyin adamı. Nakaratta biraz toparlanıyor yine, nakarat melodisinin çok iyi olmasının da etkisiyle. Ama yani bu bayan vokal olmasa da olurmuş gibi geliyor bana. Bunun dışında “En Blixt Från Klar Himmel” de biraz fazla uzun tutulmuş gibi geldi bana, süresi biraz kırpılsaymış daha iyi olurmuş. Nakaratı dışında pek bir olayı yok bence.

Kısacası, VINTERSORG yine yapacağını yapmış ve şahane bir folk/black metal albümü çıkarmış ortaya. Bende özel bir yere sahip olan “Jordpuls” kadar sevmeyeceğim belki ama “Orkan”dan daha iyi olduğunu düşünüyorum. Hatta grubun son yıllarda çıkarttığı en iyi albümlerden. Tereddütsüz bir şekilde dalın içine.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.66/10, Toplam oy: 41)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2014
Şirket
Napalm Records
Kadro
Vintersorg: Vokal, gitar, bas, klavye, programlama
Mattias Marklund: Gitar
Şarkılar
1. Ur aska och sot
2. Överallt och ingenstans
3. En blixt från klar himmel
4. Lågornas rov
5. Rymdens brinnande öar
6. Natten visste vad skymningen såg
7. Elddraken
8. Urdarmåne
9. Själ i flamma
  Yorum alanı

“VINTERSORG – Naturbål” yazısına 10 yorum var

  1. Eline sağlık Ömer. Garip bi şekilde ben de baya seviyorum Vintersorg’u, türle neredeyse hiç alakam olmamasına rağmen hem de. Albümü bir kere döndürdüm, cidden tam da anlattığın gibi bir atmosfer mevcut. Özellikle davulların saçmalamıyor olmasına özellikle sevindim, Solens Rötter çılgınlığından sonra hep özellikle dikkat ediyorum davullara.

    Çok sağlam müzisyen bu Vintersorg.

  2. ÖNCÜL says:

    Bu sabah Vintersorg’un yeni albümü çıktı mı diye düşünürken, siteye girişimle sorunun cevabını almış oldum. Anlaşılan yine iyi bir iş çıkmış ortaya. Bu övgü dolu kritikten sonra her türlü dinleyeceğim.

  3. Sheva says:

    Bugüne kadar hiçbir işi ile beni hayal kırıklığına uğratmayan Vintersorg, yine uğratmadı. Harikulade bir albüm ile geldi yine.

  4. Melkor says:

    Boşuna sıçsa dinlenir demiyoruz amk

  5. Sırf Vintersorg müziği için bile İsveççe öğrenilir sanki. Yolda izde şu şarkılara eşlik etmek süper olurdu.

    Albümü hakkında bir şeyler söylemeye yetecek kadar döndüremedim henüz ama ilk dinleyişten aklımda kalan baya yer var. Ofisteyken dinleyeyim biraz daha şimdi, yazıyı okuyunca iştahım kabardı. Eline sağlık Ömer.

  6. Beleg says:

    Orkan’a göre daha çok sevdiğim kesin bu albümü ama yine de mükemmel vokal melodilerine “hmm hmmhmmhmHMMM” diye eşlik etmek rahatsız edici. Bazen keşke İngilizce yapsa şu albümleri diyorum ama herhalde aynı havayı vermez.
    Ayrıca şaka maka bu folk/black işine alışmaya başladım Vintersorg sağolsun. Müzikal açıdan tekdüzelikten uzak olması etkiliyor sanırım beni. Velhasıl, yine albümü dinleme şevkiyle dolduran bir kritik olmuş, bir solukta okudum. Albümdeki favori şarkım şimdilik Överallt och ingenstans ama değişebilir daha dinledikçe.

  7. Vintersorg Borknagar’dan ne kadar uzak müzik yaparsa o kadar hoşuma gidiyor. Solo proje gibi solo proje olsun istiyorum.

    Mesela Cronian sırf bu yüzden başarılı bir proje değil bence, çünkü Oystein+Vintersorg, Borknagar için yazılmış ama albümlere girememiş şarkıları o grupta değerlendiriyor gibiler.

    Vintersorg ile progresif döneminde tanışıp ilk o halini duymuş ve sevmiş biri olarak, o dönemiyle hiç alakası olmayan Ödemarkens Son ve Svaltvinter hayatta en sevdiğim şarkılar arasında. Sonsuza kadar dinleyebilirim cidden.

    Orkan’ı dinleyemedim, ama bu albümü dinleyeceğim.

  8. Ellerine sağlık Ömer, yazının büyük bir çoğunluğu benim düşündüklerimle aynı. Özellikle “Öööööööveraaaallt ok ingenstaaaans, sdsfawqeas, ooordunans” kısmı sdghs. Ama hatun vokalleri beğenmemeni şaşkınlıkla karşıladım :((( Ur aska och sot’taki vokaller biraz amatör (zaten kadının müzik geçmişi de yok gibi bir şeymiş)ama güzel bence gayet. Rymdens brinnande öar’a da bayıldım ben mesela. Neyse sonuç olarak 8,5 gibi iyi bir puan vermişsin, o yüzden canını sıkmayayım fazla sdgh. Ha bu arada bence son üç albümü ele alırsak, bu en iyisi derim. Puanım: 9,5/10

  9. Erdal Öcal says:

    10 numara 5 yıldız 3 evetli bir albüm olmuş. Helal olsun vintersorga. Çoğu grup geri giderken devamlı ileri gidiyor. Albümdeki favorim herkesinde beğendiği 2. Parça. Tek kelime ile muhteşem olmuş.

  10. Rashid says:

    Albüm bildiğin melodilerle kaynıyor. Belki ben bayan vokal seviyorum diyedir bilemiyorum ama bayan vokaller olan kısımlar benim hoşuma gitmişti. Bu arada yeni albümün çıkmasına sayılı günler kala son albümü dinlemem iyi oldu :D Şimdi tam gaz yeni albümü bekleyebilirim.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.