# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Powerviolence
| 09.03.2014

Metalcinin ufuk genişletme rehberi – Bölüm 3

Buluğ çağındaki ve yetişkin kedilerin afedersin kendilerini ve çevrelerini daha derinlemesine keşfettiği bu yanardöner Mart ayının başlangıcında hepinize içten sevgi ve selamlarımı sunuyorum. Bu hafta, tartışma köşemizde bir ay önce başlatmış olduğumuz ufuk genişletme seanslarımıza devam ediyoruz. Hatırlayacağınız üzere 2013’ün Mayıs ve Ekim ayları arasında köşemizde gerçekleşen “Ülke Haftaları”nda, bir hafta bir ülkeyi, bir hafta ise başka bir konuyu konuşmuştuk. Bu tartışma dizisinde de aynı şekilde köşenin tekdüzeleşmemesi adına bir hafta “Metalcinin ufuk genişletme rehberi”, bir hafta da başka bir konu düzeniyle ilerleyeceğiz. Yeni konu dizimizin ana amacı sitemizde sıklıkla yer bulmayan, ancak metal dinleyicisinin ilgisini çeken veya çekebilecek türleri tanımak ve tartışmak. Bu haftaların büyük bir çoğunluğunda yapısal veya kültürel olarak metal ile organik bağı bulunan türleri tartışacağız. Şu anda 11 müzik türünden oluşan bir listemiz bulunuyor. Konuşulmasını önereceğiniz türleri ve diğer konulardaki önerilerinizi guzidearslaner@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Zaten listemizde bulunmuyorsa, önerdiğiniz türe öncelik vereceğiz. Yani e-posta ile önerdiğiniz türü (araya giren bir haftalık dizi dışı diğer tartışma konusu ile birlikte) en geç iki hafta sonra sayfamızda görebileceksiniz.

Serimizin üçüncü haftasında powerviolence denen bıçkın serseriyi köşeye sıkıştıralım. Önemli bir nüfusun dinlediği –core sonekli türlerle aynı atayı paylaşmasının yanı sıra, çoğumuzun vazgeçilmezi olan black metal ve death metal gibi daha ana janr isimleriyle önemli kesişim noktaları bulunan bu türe hakim olan sound’u, teknikleri, temaları; türün ilk örnekleri olan grupları, önemli kişileri ve olayları, türün günümüzdeki yabancı ve yerli müzik ortamındaki yansımalarını konuşalım.

Konunun doğası gereği tabii ki grup tavsiye edebilir, bağlantı paylaşabilirsiniz. Ancak özellikle türlerin yapısı, karakteristik özellikleri, bu türlerin neden özellikle ilginizi çektiği gibi noktaları paylaşmanızı, olabildiğince bilgi ve yorum içerikli mesajlar göndermenizi rica ediyoruz. Hepimizin müzik ufkunu genişletmesinin yanı sıra, uzun vadede Pasifagresif veri tabanını da zenginleştireceğini umduğum bu tartışma dizisinin zevkli ve eğlenceli geçmesini umut ediyor, kendinizle barışık olduğunuz bir hafta diliyorum.

  Yorum alanı

“Powerviolence” yazısına 10 yorum var

  1. DrAQA says:

    Powerviolence adına ufukta pek bir şey yok sanırım. :) Kimseden ses soluk çıkmıyor.

  2. Cattle Bilmemne says:

    Biraz kafa siken bir tür, ya da ben türü anlayamayacak kadar malım.

    saw you drown

    @Cattle Bilmemne, Bence birazda ilgi ve kültür ile alakalı. Bazı türler ülkemize çok yabancı geliyor. Hardcore punk bile pek sevilmezken o müziğin alt türü olan power violence’in sevilmesi pek mümkün değil. Sadece müzik türünde değil, gruplarda da var bu durum. Bakıyorsun gruba dev bir grup. Dünyada tapılıyor, avrupa’yı kasıp kavuruyor, ülkemizde ise grubu dinleyen bir avuç insan bile yok.

    Cattle Bilmemne

    @saw you drown, Doğrudur, ben biraz daha melodik türleri seviyorum, onun da etkisi var muhakkak. Torture Garden bu türün jazz etkileşimli halini mi ne yapıyordu sanırım, o sayılıyorsa onu seviyorum ama bak.

    parasite/gallows

    @saw you drown, memleketin geniş bir tabana yayılabilmiş bir punk sahnesi olmadığı için buralarda aşinalık sınırlı. Dünyada 2010 sonrasında yeniden patladı, dalgaları TC’ye de vuruyor şimdi. Karşılık buluyor, yapanı, dinleyeni çıktı, çıkıyor.

    Crunch, ta doksanlarda powerviolence’a çok yakın bir hardcore yapıyordu. Bugün de bu işi en iyi, formüle en uygun yapan Neglected var.

    Powerviolence’la ilgili gözlemlediğim bir şey var. Birinci nesil gruplar, bir “meseleye” sahipken, ikinci nesil tamamen geyikten, pizzadan, lak laktan, baya’ düz muhabbetten besleniyor. Spazz örneğin: http://www.youtube.com/watch?v=VPy3mBtIvfQ

    İlk nesle de en iyi örnek Crossed Out olur herhalde: http://www.youtube.com/watch?v=wASQJxkkRqk

    Powerviolence süper bir şey. Neden? Son derece süründürücü, bir doom/sludge metal şarkısı gibi ilerlerken birden ATEŞ ETMEYE başlayan temposu mesela, beni çok fena tavlıyor.

    Bir de şöyle bir şey var: Zihinlerdeki powerviolence fikrini oluşturan, temel sound’u oluşturan gruplar birbirlerine BENZEMİYOR. Crossed Out’tan sonra Man Is The Bastard dinleyin, sonra kapatın, Lack of Interest açın, sonra onu da kapatın, Apartment 213 açın. Kaba hatları aynı, geri kalanı bana çok farklı geliyor. Belki de malım, bilmiyorum.

    saw you drown

    @parasite/gallows, Abi tabi ben hiç dinlemedim bu türü. Tek bildiğim burada pek rağbet görmediği. Heavy metalin bile ben pek rağbet gördüğünü düşünmüyorken sen Powerwiolence’in dalgalarının TC’ye yayıldığını söylüyorsun. İlginç, şaşırdım doğrusu. Cahilliğimi maruz gör.

    saw you drown

    @parasite/gallows, Abi ben senden daha malım. Paylaştığın ikinci şarkı Grindcore değil mi? Gerçekten hiçbir fikrim yokmuş bu tür hakkında.

    parasite/gallows

    @saw you drown, şöyle rağbet görüyor: artık bileni, dinleyeni var. tabii, büyük bir sirayet söz konusu değil hala. crossed out’un saf powerviolence olduğuna eminim ama powerviolence diye bir janr olduğundan pek değilim ahahah. varsa da artık grindcore, fastcore ve hatta hızlı hardcore’la arasında pek bir fark yok. onları çevreleyen sınırlar hızla buharlaşıyor. powerviolence için crossed out örneğin yola çıkarak hardcore için fazla grindcore, grindcore için fazla hardcore diyebilir miyiz? bir de amerika’da gerçekten büyük bir grup enflasyonu var ve otun bokun powerviolence diye nitelendirilmesi bahsettiğim muğlaklığın yoğunlaşmasına sebep oluyor.

    neglected güzel grup ama, dinleyin
    http://www.youtube.com/watch?v=CBe7EC1GDbk

  3. CG says:

    Ülkemizin rock/metal müzisyenleri ve dinleyicileri ne yazık ki gerçek dünyada duyulması imkansızlıkta temiz kayıtlar ve haliyle tertemiz duruşlar sergilediği için kitle bu tür leş müzik akımlarına hiç aşina değil. Şiddetin müziğidir:

    https://www.youtube.com/watch?v=dTpKjuCuh8Y

    parasite/gallows

    @CG, Drug Problem bana pek pv gelmiyor, sludge yanı daha ağır basıyor bence. Yeni grupları Meth Drinker’ı dinledin mi? Çok daha iyi.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.