# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Darkwave
| 26.03.2014

Metalcinin ufuk genişletme rehberi – Bölüm 4

Nasıl bir ülkede yaşadığımızı her gün farklı açıdan sorgulatan bu ilginç dönemin merakla beklenen gününden merhaba. Bu hafta, tartışma köşemizde bir buçuk ay önce başlatmış olduğumuz ufuk genişletme seanslarımıza devam ediyoruz. Hatırlayacağınız üzere 2013’ün Mayıs ve Ekim ayları arasında köşemizde gerçekleşen “Ülke Haftaları”nda, bir hafta bir ülkeyi, bir hafta ise başka bir konuyu konuşmuştuk. Bu tartışma dizisinde de aynı şekilde köşenin tekdüzeleşmemesi adına bir hafta “Metalcinin ufuk genişletme rehberi”, bir hafta da başka bir konu düzeniyle ilerleyeceğiz. Yeni konu dizimizin ana amacı sitemizde sıklıkla yer bulmayan, ancak metal dinleyicisinin ilgisini çeken veya çekebilecek türleri tanımak ve tartışmak. Bu haftaların büyük bir çoğunluğunda yapısal veya kültürel olarak metal ile organik bağı bulunan türleri tartışacağız. Şu anda bir kısmını geride bıraktığımız, 11 müzik türünden oluşan bir listemiz bulunuyor. Konuşulmasını önereceğiniz türleri ve diğer konulardaki önerilerinizi guzidearslaner@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Zaten listemizde bulunmuyorsa, önerdiğiniz türe öncelik vereceğiz. Yani e-posta ile önerdiğiniz türü (araya giren bir haftalık dizi dışı diğer tartışma konusu ile birlikte) en geç iki hafta sonra sayfamızda görebileceksiniz.

Bu hafta, 1970’lerde ortaya çıkıp dünyayı sarsan pek çok türle birlikte adını duyurmaya başlayan darkwave’den bahsedelim. Avrupa’da daha fazla üretilmiş ve ilgili görmüş gotik ve karanlık üslubuyla çok farklı bir yerde duran ve tabii ki yine punktan türemiş, hem diskoda hem rock barda duyulabilecek belki de tek tür olan darkwave’e hakim olan sound’u, teknikleri, temaları; türün ilk örnekleri olan grupları, önemli kişileri ve olayları, türün günümüzdeki yabancı ve yerli müzik ortamındaki yansımalarını konuşalım.

Konunun doğası gereği tabii ki grup tavsiye edebilir, bağlantı paylaşabilirsiniz. Ancak özellikle türlerin yapısı, karakteristik özellikleri, bu türlerin neden özellikle ilginizi çektiği gibi noktaları paylaşmanızı, olabildiğince bilgi ve yorum içerikli mesajlar göndermenizi rica ediyoruz. Hepimizin müzik ufkunu genişletmesinin yanı sıra, uzun vadede Pasifagresif veri tabanını da zenginleştireceğini umduğum bu tartışma dizisinin zevkli ve eğlenceli geçmesini umut ediyor, doğru kararlar vereceğiniz, başladığınız hiçbir işi yarım

  Yorum alanı

“Darkwave” yazısına 6 yorum var

  1. saw you drown says:

    Çok uzak kaldığım ve muhtemelen uzak kalmaya devam edeceğim bir müzik türü daha.

  2. GoreMageddon says:

    Metal dışında başka bir tür dinleyemeyen ben miyim sadece? Metal müziğin yanı sıra jazz, klasik müzik vs. Dinleyenlere rastliyorum çoğu zaman. Bana hep garip gelir bu.

    Durakonis

    @GoreMageddon, Öyle diyenlerin bir kısmı göstermelik karizma yapmak için öyle der, bir kısmı samimidir. Benim sadece metal dinlediğim bi uzun bi dönem hiç olmadı, ilk dönemlerde hard rock, metal, klasik müzik ve film müzikleri takılırdım, lisede sadece hard rock ve metale döndü. Üniversitede baya her türden dinliyodum, ama parama kıyıp aldığım iki tarz metal ve rock’tı her zaman, diğerlerini başkasından çekiyodum. En uzun sadece metal dinlediğim dönem birkaç ayı geçmez. :) Ha bir de caz müziği her zaman fon müziği (mesela filmlerde), ve canlıda sevmişimdir. Ya da sevdiğim tarzlara yedirildiğinde. Albümünü koyup dinleyebildiğim saf caz müzik hiç olmadı neredeyse.

    GoreMageddon

    @Durakonis, Demek istediğim şu, metal müzik kendi içinde bu kadar geniş bir yelpazeye sahipken bu kadar cesitliyken, baska bir tür’e nasıl ihtiyaç duyulabilir ki. Kimse yanlış anlamasin, elbette zevk meselesi sonuçta. Ama baktığın zaman örneğin Nightwish de metal, atıyorum dying fetus da. Ama aralarında resmen uçurum var. Verdiğim gruplar sadece örnek içindi. Birçok farklı karakterde olup da metal müzik altında toplanan grup var.

    Durakonis

    @GoreMageddon, Müziğin bir ihtiyaç olmadığını düşünüyorum, sadece dinlemesi çok zevkli ve bağımlılık yapıyor. Ha trafik gürültüsü dinleyeceğime, metal dinlerim elbette. Bir de nasıl başladığın çok önemli, benim müzik aşkım çizgifilm müzikleriyle başlamıştı. Hatta çizgifilm karakterlerinin seslerini taklit ederdim, jenerik müziklerine eşlik ederdim Japoncalara bile küçükken. Metal ise çok böyle nasıl diyeyim damardan bi tür olarak direk bağımlısı yapmıştı, ama o dönemden önce klasik müziği de çok sevdiğim için genellikle hep birlikte yürüdü. Alışkanlık ve yaşanmışlıklarla da alakalı yani. :)

  3. Aklıma direkt olarak hayranları olduğum şu darkwave / goth projesi geldi. https://www.youtube.com/watch?v=Z6CVj6DIP4A

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.