# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Crust punk
| 11.02.2014

Metalcinin ufuk genişletme rehberi – Bölüm 1

Kaliteli sürprizlerin birinci adresi Pasifagresif’in sohbet erbabı katılımcılarına merhaba. Bu hafta, tartışma köşemizde yer alacak olan 2. konu dizisini başlatıyoruz. Hatırlayacağınız üzere 2013’ün Mayıs ve Ekim ayları arasında köşemizde gerçekleşen “Ülke Haftaları”nda, bir hafta bir ülkeyi, bir hafta ise başka bir konuyu konuşmuştuk. Bu tartışma dizisinde de aynı şekilde köşenin tekdüzeleşmemesi adına bir hafta “Metalcinin ufuk genişletme rehberi”, bir hafta da başka bir konu düzeniyle ilerleyeceğiz. Yeni konu dizimizin ana amacı sitemizde sıklıkla yer bulmayan, ancak metal dinleyicisinin ilgisini çeken veya çekebilecek türleri tanımak ve tartışmak. Bu haftaların büyük bir çoğunluğunda yapısal veya kültürel olarak metal ile organik bağı bulunan türleri tartışacağız. Şu anda 11 müzik türünden oluşan bir listemiz bulunuyor. Konuşulmasını önereceğiniz türleri ve diğer konulardaki önerilerinizi guzidearslaner@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Zaten listemizde bulunmuyorsa, önerdiğiniz türe öncelik vereceğiz. Yani e-posta ile önerdiğiniz türü (araya giren bir haftalık dizi dışı diğer tartışma konusu ile birlikte) en geç iki hafta sonra sayfamızda görebileceksiniz.

Açılışı crust punk ile yapıyoruz. 80’lerin başlarında ayarsız hırçınlıkta enstrüman ve vokal kullanımıyla duyulmaya başlayan bu punk kökenli, anarşist tavırlı yeraltı müziği, günümüzde de varlığını baskın şekilde sürdürüyor ve günümüzün gruplarına ilham vermeye devam ediyor. Bu türe hakim olan sound’u, teknikleri, temaları; türün ilk örnekleri olan grupları, önemli kişileri ve olayları, türün günümüzdeki yabancı ve yerli müzik ortamındaki yansımalarını konuşalım.

Konunun doğası gereği tabii ki grup tavsiye edebilir, bağlantı paylaşabilirsiniz. Ancak özellikle türün yapısı, karakteristik özellikleri, bu türün neden özellikle ilginizi çektiği gibi noktaları paylaşmanızı, olabildiğince bilgi ve yorum içerikli mesajlar göndermenizi rica ediyoruz. Hepimizin müzik ufkunu genişletmesinin yanı sıra, uzun vadede Pasifagresif veri tabanını da zenginleştireceğini umduğum bu tartışma dizisinin zevkli ve eğlenceli geçmesini umut ediyor, herkese unutulmaz bir hafta diliyorum.

  Yorum alanı

“Crust punk” yazısına 29 yorum var

  1. Fakat crust punk hakkında kimsenin diyecek bir şeyinin olmaması? Yetiş ya ismail, yetiş ya vilehand.

  2. Colony in Flames says:

    Darkthrone gelir aklıma crust punk deyince onun dışında pek bişi bilmiyorum. crust punk kültürüm yerlerde.

  3. eXozmen says:

    “..ancak metal dinleyicisinin ilgisini çeken veya çekebilecek türleri tanımak ve tartışmak.” Çok iyi düşünülmüş, öncelikle onu söyleyeyim.

    Crust punk hiç dinlemedim. Zaten Punk rock gibi türlere biraz uzağım. Bilgilerim extreme metal’le olan ilişkisinden ve bazı crustçıların metal müziği, özellikle de şarkı sözleri açısından fena biçimde eleştirmesinden ibaret; ‘Biz dünyada yaşanan gerçek olayları konu ediniyoruz, ama metalciler realiteden uzaklar vs. vs.’

    Anarşist ve andırgırand müzikle olan alakam, sadece internet ortamında araştırıp öğrenmekle sınırlı ve ilgimi çekmemeye de devam edecek sanırım.

  4. parasite/gallows says:

    Crust punk’ın yalakasıyım. Crust punk için fazla steril bir insan görüntüsü çiziyorum sanal dünyanın dışında, takım elbise giydiğim bile görülmüştür lakin crust punk sevdiğim müziklere bir noktada karışmışsa ya da bir başına öylece duruyorsa tadına doyamıyorum. Crust punk’ı niye seviyorum? Ayakları yere basıyor çünkü. Misal, Hellbastard’dan Malcolm şöyle diyor:

    “Metal lyrics were so dumb, so far removed from daily life. Venom were going on about Satan… and bikes… and Satan… and women… and Satan! You know what? I never got up in the morning and said, ‘Fuck yeah! Satan! Let’s go and meet my disciples from Hell!’ I’d switch on the TV and know I was going to see hundreds of people dying because there’d been an earthquake in the third world… and all these people starving to death while military expenditure still increased… That was — and still is — the reality of it. The whole heavy metal thing is just an escape from reality, into this other world of… well, bullshit basically.”

    Bullshit’i görünce sizi bir kaşıntı tutmuştur, eminim. Ama geri kalanı için haksız olduğunu söylemek mümkün mü? Ben siyaseti müzik sayesinde, müzik üzerinden keşfettim. Ak Partili badem bıyıklılar, Özal ve Çiller vardı zaten hayatımda fakat daha hakiki bir şeyden söz ediyorum. Hayvan özgürlüğü, polis şiddeti, bir problem olarak devlet gibi konularda, kimi derin kimi yüzeysel, binlerce şarkı yapılmamış olsaydı, bunların büyük kısmı da crust punk etiketi taşıyor olmasaydı ben muhtemelen hiçbir şeyi siklemeyen pasifist bir tip olurdum. TEŞEKKÜRLER CRUST PUNK, GÖZÜMÜ AÇTIN. Şaka bi’ yana, hem bu yönüne, hem de müzikal açıdan bildiğimiz karanlık tonunda yakaladığı hızlı-yavaş uyumuna hastayım.

    Gidin Amebix dinleyin.

    Ömer Kus

    @parasite/gallows, “metal lyrics were so dumb” diye genis ötesi bir ifade kullanip sonra yalnizca Venom’u örnek vererek isin icinden siyrilmak da iyiymis yalniz.

    Crust punk hic dinlemedim, ilgimi ceken bi tur olmadi. “Su grupla basla” diyecek olan varsa bir tik uzaginizdayim.

    parasite/gallows

    @Ömer Kus, sığlığı eleştirirken sığlaşmak kötü cidden. amebix, discharge, disrupt, erken dönem neurosis mesela, disfear, skitsystem, wolfbrigade, his hero is gone (sonra tragedy oldu) güzel bir başlangıç olur.

    Ömer Kuş

    @parasite/gallows, sağ olasın. En azından dinlemeye çalışacağım :)

    ismail vilehand

    @Ömer Kus, aslında senin gelip bizi burada sıraya dizip Crust denen şeyi öğretmen lazım çünkü bu tür müziğin tam kalbinde yaşıyorsun. en iyi crust grupları, ortamları, organizasyonları falan hep İsveç’te. ben bazen bakıyorum netten aklım çıkıyor, süper konserler oluyor. hani sevmiyosan bile arkalardan bakma amaçlı git gör ortamı sarmazsa al biranı uzaklaş. yani ne bileyim ben olsam öyle yaparım.

    ismi ve bütün şarkıları İsveç’çe olan çok fazla iyi grup var ama bence Crust başlangıcı Disfear ile olmalı. sevme ihtimalin çok yüksek. misal bu şarkının olduğu albüm bence The Red in the Sky Is Ours’tan sonra Tompa’nın en iyi vokal performansını barındırıyor:

    http://www.youtube.com/watch?v=BdikC7xlXxw

    Swedish

    @parasite/gallows, adam gerçekten olayın en kısa özetini geçmiş.Yıllardır death ve black metal dinlesemde sözler ve anlamlara bir o kadar uzağım.Böyle olmak bu müziğin sadece müzik kısmından mahrum kalmak anlamına gelmemeli.
    Ama gerçekten kimse sabah uyandığında satan hell yeah diye uyanmıyordur bence de.(ergenler hariç)
    Türü hiç dinlemedim fakat fikirsel konularda buna yakın slayer in politik parçaları,rage against the machine sepultura ve nice başka gruplar dinlemişliğim var.
    Ama black ve death metal gruplarının daha çok fantastik ve mitolojik şeyler konusunda şarkılar yapması da insanı epey havaya sokabiliyor

    Ediz Mudul

    @parasite/gallows, bu demeci veren kişinin grubunun adınının hellbastard olması da ilginç bir çelişki olmuş…

  5. Durakonis says:

    Şarkı sözlerine, anlam yüklenesi, bişeyler katası sözleri varsa önem veririm. Öte türlüyse, ilgilenmem bile. Müziğe bakarım. Müzik teorileri de doğadan esinlenilen, dünyevi şeyler olduğundan, gerçeklikten kopmak gibi görmem metal müzik dinlemeyi. Elbette şarkı sözlerine önem vermek de farklı bir yol, anlamlı bir tercih. Punk müziği hiç sevmem, şarkı sözleriyle alakalı değil, müziğini ve müzisyenlerinin yaklaşımını hiç sevmem. Bir tek Bad Religion kulağıma biraz hoş gelirdi, ama onları bile yıllardır dinlemiyorum. Crust punk’ı da duymuştum, ama ne olduğunu burada yazılanlardan öğreniyorum.

  6. qtah says:

    metal ile izdüşümü şöyle galiba

    punk -> hardcore -> crust -> grindcore
    hardrock-> heavy metal -> thrash -> death metal

    not: punk konusunda neredeyse hiçbir bilgim yok. yanlışım varsa düzeltin ki bende öğreneyim

    ismail vilehand

    @qtah, bu tarz dizilişlerde pek yokum ama söylediklerin kısmen doğru. misal punk -> hardcore -> crust -> grindcore kısmına okey denilebilir ama alt dizilişte söyle bişi var, heavy metal ve hardcore punk karışımından thrash metal çıkmıştır. hardcore punk kısmını metalden çektiğin an ne thrash ne death ne de black metale ulaşırsın. kısacası hardcore punk’ın metale bulaşmasıyla oldu hepsi.

  7. Alperen Kartal says:

    punka hep ilgim oldu.hard rock yerine hep punk rock dinlerim ki crust punk agresifligini es gecmek olmaz.gunumuzdede saglam gruplar vardir..

    Ali Karabacak

    @Alperen Kartal, Sinan Engin ile bir akrabalığın var mıydı ?

  8. OnurOnur says:

    Metalcinin zor anları – Hafta 1 sdfg

  9. ismail vilehand says:

    bence Crust Punk, metal olmayan ama yanından geçen türler arasında “metalci” olupta diğer türlere ilgili olan kişilerin en çok sevebileceği alt tür. misal safkan grindcore bile kesinlikle metalci kafasına uymayan bişey.

    ilk dönem Crust Punk gruplarının haricinde ve özellikle 2000ler sonrası ortaya çıkan crust gruplarının karanlık ve melodik soundu metalciler için leziz bir alternatif. ancak Crust bilen bir kankaları tavsiye etmezse bulup dinlemeleri neredeyse imkansız.

    daha da yakın dönemde türeyen black/crust, sludge/crust ve hatta crust/death grupları zaten kulaklara zarar lezizlikte. git gide metal ve crust inanılmaz biçimde iç içe giriyor.

    ben bu iç içe girmeden gayet memnunum ama son dönem crust ne kadar metalcilere bayram ettirecek güçte olsa da bence ilk dönem crust, metale ve metalcilere o derece uzak.

    Crust Punk’ın öyle güzel bir yapısı var ki içine Motörhead tarzı rock’n roll’da atsan, satanik black metalde atsan dışarı başarılı bir sonuç çıkabiliyor. o bakımda az önce de dediğim gibi Crust Punk, metal dinleyicileri için leziz bir alternatif.

    tavsiye versem onlarca veririm ama kafa karışır. arşivime de baktım olcak gibi değil çok fazla var. hani şunla karışık crust, old school crust, melodik crust falan gibi soran olursa yazarım ama yorumlarda gözüktüğü üzere soran olmayacak sanki hahaha.

    Furkan Keskin

    @ismail vilehand, Abi müsait olduğunda black/crust, sludge/crust ve crust/death türlerinden birer örrnek verebilirsen süper olur mesela.

    OnurOnur

    @ismail vilehand, Abi madem öyle bende bi melodik crust alabilirmiyim en iyisinden sana zahmet. :D

    parasite/gallows

    @OnurOnur, onları da ben vereyim

    http://www.youtube.com/watch?v=RTKgvSnsvMs

    http://www.youtube.com/watch?v=ZD3CwsfWF6Q

    ve en iyisi

    http://www.youtube.com/watch?v=d8CwzYIPz7c

    OnurOnur

    @parasite/gallows, ilk izlenimim pek bana göre olmadığı yönünde ama şans vermek gerekir tabii tekrardan. teşekkür ettim

    ismail vilehand

    @OnurOnur, Tragedy linki atmaya gelmiştim parasite/gallows gerekeni yapmış zaten. bence de en iyisi.

    hysteresis

    @ismail vilehand, abi aylardır yorum yazmaya girdiğim bütün konulara benim yazcağım herşeyi sen önden yazmış oluyorsun :) yakın zamanda müzik kafamın bu kadar benzediği bi insanla denkgelmedim. istanbula gelirsem lokantandayım, haberin olsun.

    konuya gelirsek, o kadar basit ve klas bi formülü var ki bu türün, dinlemeye başladıktan kısa süre sonra çok çok iyi gruplar bulmaya başlıyor insan. formülün basitliği, metalin diğer türleriyle anında alaşım yaratmaya imkan veriyor; bu da araştırmacı dinleyiciye bitmeye bi yeni grup keşif süreci yaşatıyor. dinlerken hissettirdiklerinin çeşitliliği de cabası…

    eğer burda önerilmiş gruplar hoşunuza gittiyse, netteki mevcut “similar artist” olaylarını kullanarak gruptan gruba atlayıp coşabilirsiniz.

    yazmışken bi grup da ben öneriyim. şu anda da winamp’te dönüyodu:

    http://youtu.be/4rqjSXzd0o4

    ismail vilehand

    @hysteresis, ne zaman istersen. zaman bildir yeterli.

  10. ismail vilehand says:

    @Furkan Keskin,

    Sludge/Crust:

    http://www.youtube.com/watch?v=hWYR9WuAuhU

    Death/Crust:

    http://www.youtube.com/watch?v=wcuIZDcC-eU

    bu da benden metal etkili Crust bir olsun:

    http://www.youtube.com/watch?v=G2JAgbjJLFk

    aynı türlerde bu olmadı başka var mı dersen daha var.

    Furkan Keskin

    @ismail vilehand, Hemen bakıyorum, çok sağol :)

    ismail vilehand

    @Furkan Keskin, black/crust dememişim. bu da ondan işte:

    http://www.youtube.com/watch?v=CEgWBnGn-aI

    parasite/gallows

    @ismail vilehand, hepsi çok iyi gruplar ama fall of efrafa’nın yanında biraz mağrur kalıyorlar sanki biraz.

  11. sefagn says:

    öylesine girmiştim başlığa ama o verilen yutub linklerinde baya güzel şarkılar var özellikle bu çok hoşuma gitti http://www.youtube.com/watch?v=RTKgvSnsvMs

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.