# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ACT – World’s a Stage
| 14.02.2014

Yerli gruplara destek qeyfi.

“Ülkemizdeki metal sahnesi” lafı geçtiğinde “Öyle bişeymi varki asdfadfs XDDDD” diye gülen insan sayısı her ne kadar bir hayli fazla olsa da, özellikle son yıllarda, ülkemizde gerçekten kaliteli bir şeyler ortaya koymaya çalışan, metal dünyasını takip ettiğini hissettiren, x klonu olmaya çalışma devrinin artık çoktan geçtiğinin farkına varmış pek çok grup var.

2014 içerisinde hızla ilerlediğimiz şu günlerde, “yerli grup” kavramını duyduğunda kafasında hâlâ “default olarak kötü” fikri oluşan dinleyiciler, bence ya bu müziği derinlemesine bilmek istemiyor ve araştırmıyorlar, ya “bu ülkeden iyi grup çıkmaz” türü sloganlardan dökülen kırıntıları topluyorlar, ya da daha derin birtakım sıkıntıları var. Zira son yıllarda ülkemiz metal gruplarında çok net şekilde görülen bir yükseliş var. Çok kötüler, dayanılmaz düzeyde taklitçiler, aşırı düzeyde bayıklar, amatörlükten bir hal olanlar yok mu? Hem de o kadar çok var ki. Ama bu kavramların yakınından geçmeyen, kendi tarzları içerisinde dünyada olup bitenden hiçbir eksikleri olmayanlar da var. Son yıllarda, yakın bir geçmişe oranla çok daha iyi prodüksiyonlar, tertemiz kayıtlar, çok daha iyi albüm kapakları, daha iyi şarkılar, daha özgün fikirler, hatta şarkı ve albüm isimleri, promo fotoğraflar gördüğümüzün farkında değil miyiz? Son 10 yıldır sayısız miktarda yerli grup promosu almış, basın bülteni okumuş bir insan olarak, özellikle son 3-4 yıldır her konuda bariz bir ilerlemeye bizzat tanık olduğumu söyleyebilirim. Dediğim gibi, gerçekten çok kötü, “bu devirde artık bu kadar da olmasın” diye düşündüren gruplar da var; ama bunlar her yerde, her ülkede var. Önemli olan iyileri ayıklamak ve gerçekten de kaliteyi artırabilecek isimleri destekleyerek topyekün bir kalite artışını hedeflemek. “YERLİ GRUPLARA DESTEK!!!1!” değil, “kaliteyi yükseltene destek” dersek, cidden bir şeyler olacağına inanıyorum. Vallahi de inanıyorum. Önümüzdeki günlerde, haftalarda, aylarda, yıllarda, ülkemiz gruplarından baya iyi albümler dinleyeceğiz. Cidden inanıyorum.

Evet, bu iç dökmenin ardından konumuza dönelim.

Çoğumuzun ilk kez o loş lamba ışığındaki bas videosuyla keşfettiği ve daha ilk andan ısındığı ACT, İzmir’deki çeşitli gruplarda çalan 5 müzisyenin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir grup. ACT, melodi ile kızgınlığı aynı potada eriten bir müzik yapıyor. Neden “melodi ile sertlik” veya “melodi ile teknik” demedim, çünkü ACT müziği sertliği de, tekniği de farklı düzeylerde müziğine yaymış bir grup. Şarkılarda çok teknik olmaya çalışma, ölümüne sert olmaya kasma gibi sunilikler yok; her şarkı, ne gerekiyorsa onu barındırıyor.

“World’s a Stage”i ilk dinlememde bazı şarkıları yapı olarak birbirlerine benzettiğimi söylemeliyim. Melodik nakaratlar, boru gibi sert bir gitar tonu, büyük oranda aynı tarzda devam eden bir vokal ile, “World’s a Stage” ilk dinlemede beni bütünüyle çarpan bir albüm olmadı. Çok beğendiğim bölümler, şarkılar oldu, ancak “oha süper albüm lan” yorumunu ilk andan yapamadım. Ama emin olduğum bir şey vardı, o da bu sorunun benden kaynaklanıyor oluşuydu. Albümü 3-4 kez dinlemeden bir kanıya varmamam gerektiğini biliyordum. Ben de albümü 2 kez daha dinledim. Sonra 4. kez, 5. kez dinledim. Bu yazıyı yazarken kulağımda The Shattered’ın son notaları var ve sanırım albümü şu ana dek bir 15-16 kez döndürdüm.

Albümün sunduğu her şeyi tam olarak almam ve ilk dinlemedeki hatamı kapatmam, sanırım 3. dinlemede oldu. “World’s a Stage”, bence birkaç kez dinlendikten sonra çözülen bir albüm. Çok zor, aşırı progresif olduğundan mı? Hiç de değil, bilakis albüm çoğunlukla belli kalıplar içerisinde devam eden şarkılar barındırıyor. Ancak melodi ve riflerin birbirine yedirilme şekilleri, şarkılara karakter katan kimi unsurların öne çıkarlıkları ve bunun sonucu olarak şarkılardaki farklı kimlikleri kavramanız için albümü bir defadan fazla dinlemeniz iyi olacaktır diye düşünüyorum.

Devam edelim. “World’s a Stage” gayet temiz bir kayda sahip. Dinlerken canınızı sıkacak bir şey olmadığı gibi, bu canlı ve güçlü hava sayesinde rifler, şarkılar kulağa olduklarından da büyük geliyorlar. Albümün kafa sallatma potansiyeli bir hayli yüksek. Grup elemanları ne yaptıklarını gayet iyi biliyorlar ve şarkılardaki düzenlemeler de bu tecrübeyi her anlamda yansıtıyor. Walking on the Path’in 02:07′sinde giren rif bile, ACT’teki tecrübe miktarını anlamak için yeterli. Tek kelimeyle mükemmel bir rif ve albümdeki “grubu canlı izlemek isteme hissi veren” pek çok bölümden biri olarak öne çıkıyor.

ACT, gerçekten de, gerek elemanların enstrüman kabiliyetleri, gerek -her ne kadar kendi adıma sadece kendileriyle yaptığımız röportajla sınırlı olsa da- tavırları, gerek de müziklerindeki kudurma potansiyeliyle, asıl gücünü canlı performansta yansıtacak bir grup havası veriyor.

Kritiği kapatırken, ACT’in yapılmamış bir şey yapma çabasının olmadığını, size daha önce duymadığınız şeyler vadetmediğini, ancak yaptıkları müzikle başka hiçbir gruba özenmeden, kaliteli bir metal ortaya koyduklarını söyleyebiliriz. Bir sonraki albümlerinde “World’s a Stage”i de aşıp çok daha tehditkâr bir ürün ortaya koyacaklarına da inanıyorum.

THROWN TO THE SUN olarak herhangi bir organizasyonda kendileriyle birlikte çalmak çok güzel olurdu diyor, kritiği noktalıyorum.

ACT’in takipçisi olun, arkadaşlarınıza tavsiye edin, yakaladığınız konserlerini kaçırmayın.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.05/10, Toplam oy: 39)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2014
Şirket
Sliptrick Records
Kadro
Kaan Dinçer: Vokal
Harun İçli: Gitar
Umut İçli: Gitar
Emin Köklü: Bas
Kemal Payzın: Davul
Şarkılar
1. The Solution
2. Walking On The Path
3. Trapped Nation
4. No Way
5. Fratricidal Quarrel
6. Civil Clash
7. You Owe Us Blood
8. Sanguine
9. It Makes You Right
10. But I Stare
11. The Shattered
  Yorum alanı

“ACT – World’s a Stage” yazısına 9 yorum var

  1. crowkiller says:

    Grubu ilk kez burda duydum, ilk videoyu dinlemeden önce heavy metal, thrash metalimsi bir şey bekliyordum ama vöaaaağh diye girince şaşırdım baya, vokal oldukça iyi, gitarlar old school geliyor kulağa,şimdilik ilk izlenimim bunlar

  2. saw you drown says:

    Taş gibi albüm. Başarılar ve Tebrikler.

    saw you drown

    @saw you drown, Albümü dinlemedim bu arada. Kritikteki şarkının gazıyla albümü de çok beğeneceğimden eminim.

  3. Can Yakay Darbaz says:

    Canlı izleme şerefine ulaştığım bir grup.. Gerçekten çok iyi bi grup olmalarının yanısıra sahneleri de gayet iyiydi fena coşmuştuk.

  4. progressive says:

    Bende albümün promosu var. İzmirde olduğum için kolay ulaştım. Albümü baya dinledim ve çok beğendim.

  5. eXozmen says:

    Beğendim ben. Vokal özellikle hoşuma gitti. Daha sonra albümün tamamını dinlemeye çalışacağım. O ‘iç dökme’ kısmına komple katılıyorum ayrıca.

    Biraz da kritiğin verdiği izlenimle şöyle diyeyim; Sağlam işleriniz devam etsin, tebrikler.

  6. Baybora says:

    Çıktığı an alacağım. Baya merak ediyorum bu albümü, hatta direk grubu.

  7. Beleg says:

    Albüm oldukça kaliteli ve gaza getirici. İşin ilginç ve saygı duyulması gereken tarafı, grubun bu kadar “aa şuna benziyo, bu grubun izinden gitmişler” vs. denmesi kaçınılmaz olan bir türde bile ilk albümde kendi tınısını bulması. Ders çıkarılacak bir rif yazımı değil ama bilindik formüllere özgün bir yaklaşım olarak değerlendirdim daha çok. Gidecekleri yönleri pek değişebilecek gibi durmuyor ama bu kalitede 5 albüm yapsalar hepsini aynı heyecanla dinlerim. Ayrıca kritikte de yazılmış ama benim de aklımda dinler dinlemez “Lan konserleri ne muazzam olur” düşüncesi belirdi. Ankara’da veya İzmir’de canlı izlemek için sabırsızlanıyor, Türk gruplarının şahlanmasıyla da gurur duyuyorum. 8,5

  8. Cattle Bilmemne says:

    Vokallerden Jens Kidman tadı alan?

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.