# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
KVELERTAK – 25 Ocak 2014, Örebro, İsveç
| 27.01.2014

KVELERTAAAAAAAAAAAAK!

Ömer Kuş

2014 yılının ilk konserinden herkese merhaba. Bu yıla bomba gibi bir konserle başladık gördüğünüz gibi. Bugünkü konuğumuz son yılların en başarılı çıkış yapan gruplarından biri olarak gösterilen Norveçli deli grup KVELERTAK.

Konser Ritz adlı gayet “ciks” diye tabir edilebilecek bir gece klubünde gerçekleşti. Zaten orada yaşayan arkadaşımdan öğrendiğime göre normalde gayet rezil müzikler çalan bir mekanmış. Bir metal konserinin orada olmasına çok şaşırmıştı. Mekana girdikten sonra ben de teyit ettim bu durumu. Ama birkaç saat sonra oranın sağlam bir şekilde dağılacağına da emindim.

Konserin ilk grubu Örebro’nun yerel gruplarından biri olan APE idi. Normal enstrüman çalan elemanların dışında grupta bir adet de maymun maskesi takmış sahnede deli dana gibi koşturan eleman bulunuyor. Kendisi şu ana kadar gördüğüm en gereksiz grup elemanıydı sanırım. Gerçekten, ben o adamın yerinde olsam “ne yapıyorum lan burada?” der ve çıkardım gruptan büyük ihtimalle. Adam eline zilli bir tef almış, tabii ki duyulmuyor. Onun dışında ise sahnede atlıyor zıplıyor, oraya buraya koşturuyor, mikrofonu alıp çeviriyor falan. Bir araya basçının yoluna çıktı neredeyse ikisi de düşeceklerdi. Bir kere mikrofon ayaklığını öndeki güvenlik elemanının kafasına düşürdü. Saf zarar ya adam. Neyse grup da bu arada en düz tabirle modern diyebileceğim bir metal yapıyor. Şarkılar genelde çok enerjik ve grup da hakikaten hiç yerinde durmuyor. Eğlenceli bir performans olduğunu söyleyebilirim. Vokalist bir ara bizim yanımıza geldi ve şarkının ortasında ellerini koymadan ters takla attı. İlk yaptığında iyi buldum ama bir 5 dakika sonra tekrar gelip iki takla daha atması biraz abartı geldi. Nijeryalı futbolcular gibi ne o öyle anasını satayım ikide bir takla atıyorsun. “Bakın neler yapabiliyorum” diyordu bir nevi.

APE’in ardından sahneyi Göteborglu grup SPIDERS aldı. Grup hakkında hiçbir fikrim yoktu ve nedense bir sludge grubu bekliyordum. Bayağı bir yanılmışım. Bayan bir vokaliste sahip, 70’lerden fırlama tiplerden oluşan ve eski usül rock yapan bir grup SPIDERS. Beni pek açan bir performans olmadı ama çok da kötü değildi. Oturup uslu uslu izledim.

Veee sıra geldi KVELERTAK’a. Vokalist hariç grup elemanları sahneye çıktı ve Åpenbaring’in ilk notaları duyuldu. Hafiften çıldırmaya başlamıştık ki son olarak vokalist Erlend Hjelvik de kafasındaki kocaman baykuşla sahneye çıktı ve tam gaz delirme başladı. Yapılan müzik o kadar gaz ki, grubun ekstra bir efor sarfetmesine gerek kalmadan seyirciler hayvan gibi coşuyor. Neredeyse konser başından sonuna kadar mosh pitin içerisindeydim (fotoğraflar o yüzden bu kadar kötü, kusura bakmayın artık). Seyirci de ne yaptığını biliyordu ve gayet düzgün, kimseye hayvan gibi vurmayan, düşeni kaldıran, pitin içerisine girmek istemeyenleri zorla almayan insanlardan oluşuyordu genelde. Gerçekten konserdeki gazı kelimelerle anlatmak zor geliyor şu an. Düşündükçe (bir yandan KVELERTAK dinliyorum bu arada) yine deli gibi kafa sallayıp etrafı kırıp dökmek istiyorum.

İkinci şarkı Spring Fra Livet idi. Bundan sonraki sırayı tam hatırlamıyorum ama internette Stockholm konserinin setlistini buldum, büyük ihtimalle tamamen aynısını çaldılar. Bruane Brenn, Sultans of Satan, Offernatt, Undertro, Nekrokosmos, Ordsmedar av rang falan tonla şarkı çaldılar, tam setlisti aşağıda göreceksiniz zaten. Ben biraz daha seyirciden süper tepki alan ve benim de favorim olan şarkılardan bahsedeyim. Bunlardan birincisi Ulvetid idi ve umarsızca kafa sallattı. Seyircilerden baya sözleri bilip eşlik edenler de vardı. Ben de daha önce sözlere pek bakmadığıma pişman oldum zaten. Anca Mjød’ün nakaratına eşlik edebildim. Mjød demişken, sondan bir önceki şarkı olarak çalındı ve gerçekten inanılmazdı. O nasıl gaz, o nasıl bir coşmak. Bu şarkı sırasında bir yerim kırılsa fark etmezdim herhalde. Çok kısa geldi ama, iki üç kere çalsalar keşke. Bunun dışında Fossegrim’de de inanılmaz bir coşku seli yaşandı. Yine inanılmaz gaz bir şarkı zaten. Her şarkıda zıplanacak, pogo yapılacak, kafa sallanacak yer var zaten bazen ne yapacağımı şaşırıyordum. Tek içimde kalan nokta yeterince sahneye bakamamak oldu. Ara ara anca. Elemanlar zaten gayet coşuyor sahnede beklendiği gibi. Aklımda kalan güzel enstantanelerden biri Erlend’in vokal yaparken sıklıkla sol elini kaldırıp adeta “You shall not pass!” diyerek vokal yapması. Genelde yüzü de pek gözükmüyor saçlarından dolayı. İki kere de hiç beklenmedik anlarda üstümüze atlayıp crowdsurfing yaptı.

Utrydd dei svake’nin uzatılmış bir versiyonuyla grup sahneye veda etti. Baya doyurucu bir setlistti. Çalınmasını çok istediğim ve çalınmayan bir tek Trepan vardı herhalde. O kadar olur artık. Evet, bir yazıyla ancak bu kadar anlatabilirim bu konseri. Umarım en kısa zamanda Türkiye’de de çalarlar diyerek bitireyim. Kesinlikle canlı görülmesi gereken bir grup KVELERTAK. KVELERTAAAAAAK!

Setlist

1. Åpenbaring
2. Spring fra livet
3. Sultans of Satan
4. Bruane Brenn
5. Ulvetid
6. Offernatt
7. Undertro
8. Månelyst
9. Nekrokosmos
10. Ordsmedar av rang
11. Fossegrim
12. Evig Vandrar
13. Blodtørst
14. Kvelertak

Encore:

15. Sjøhyenar (Havets herrer)
16. Mjød
17. Utrydd dei svake

  Yorum alanı

“KVELERTAK – 25 Ocak 2014, Örebro, İsveç” yazısına 4 yorum var

  1. bay kuş says:

    Bence yazar soyadından dolayı baykuş maskesi olayını abartmış.
    :) şaka bi yana taş gibi grup. adrenalin şırıngası gibi nabzı cart diye tavan yaptırıyor. yazarın da eline ayağına sağlık

    Ömer Kuş

    @bay kuş, sağ olasın bay kuş :P

  2. ismail vilehand says:

    ben Kvelertak’ı canlı izlediğimde adamlar o kadar sarhoştu ki, bende sarhoştum ama adamları izlerken ayıldım. adamların öte sarhoşluğu beni tedirgin etti, “lan inşallah adamlara bişi olmaz.” diye korkarak izledim. herkes felaket tepiniyor, gitarlar kafarına giricek sanki. zaten grup uçmuş, vokalist vokal yapmadığı zaman emzik gibi şişe emiyor, bir de adam tırmanmalar denedi yüreğim ağzıma geldi. çok sevdiğim grubun bir elemanının ölümünü görmiyim diye. sonra nette adamların bira derecelendirme videolarını gördüm, cidden bu adamlar alkolik yani.

    Ömer Kus

    @ismail vilehand, bu konserde iyi gözukuyolardi. Fazla icmemisler herhalde :) Ama dedigin gibi, mesela sokaga cikip caldiklari o meshur Singapur konserinde vokalist ayakta zor duruyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.