# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CALADAN BROOD – Echoes of Battle
| 22.01.2014

Orijinal olmak, ya da olmamak.

Ertuğrul Bircan Çopur

“İyi müzik” nedir, bunu biraz konuşmak gerek. Bir grubun müziğini iyi olarak tanımlarken en önemli kriteriniz nedir mesela? Grup üyelerinin enstrüman hakimiyeti, vokalistin sesi, ciddi anlamda bir şeyler anlatan şarkı sözleri ilk akla gelenler arasında olacaktır belki; ama “iyi müzik” bunların hiçbirine tam olarak bağlı bir şey olmasa gerek, aslında hepsine bağlı olsa da.

Veya ortaya konan işin daha önce denenmemiş, ya da denenmiş olsa bile varolanın üzerine bir şeyler ekler halde olması gerektiğini savunabiliriz belki, bu epey daraltabilir “iyi müzik” tanımını. Müziği oluşturan onlarca, belki yüzlerce böyle farklı katmanın bir ya da birkaçını seçmek kolay olmasa da, aslında her dinleyicinin farkında olmadan yaptığı bir iş. Müziği yalnızca dinleyip keyfini çıkartmanın ötesine geçip ya müzik üretmeye, ya da müzikle ilgili fikirlerinizi yazıya dökmeye başlayınca ise bunun farkına varma aşaması başlıyor. Beğendiğim albümlerde aslında neyi beğendiğimi, burun kıvırdıklarımda neyi tatmin edici bulmadığımı bilinçli bir şekilde fark etmeye başladığım dönemlerin şu an bu yazıyı okuduğunuz sitede yazmaya başladığım zamanlarda olması tesadüf eseri değil yani benim için.

Tüm bu laf kalabalığından sıyrılıp, kendi açımdan bir müziği “iyi” olarak nitelendirme kriterimin, dinlediğim şarkının beni etkisi altına alması, ister çok sıkı, ister daha hafif bir dokunuşla etrafımda kendi varlığını hissettirmesi olduğunu söyleyeyim. Hal böyle olunca, çok sevdiğim bir grubun neredeyse birebir aynısı şekilde müzik yapan bir grubun müziğini bile “iyi” bulabildiğimi görüyorum. “Echoes of Battle” ile ortaya koyduğu dinletiyle CALADAN BROOD tam olarak bu kategoriye giriyor.

Albüm kapağı, şarkı isimleri, şarkıların kendileri tamamıyla eloğlunun “SUMMONING worship” diyeceği şekilde yapılmış. Belli formüller ile müzik yapan SUMMONING, yaptığı işleri her albümde biraz daha büyütmek, parlatmak dışında bir yenilik peşinde koşmaz ve 2013 çıkışlı “Old Mornings Dawn” ile hala bu işi çok iyi yaptığını ilan ederken, belli ki yola onlar gibi müzik yapmak için çıkmış olan CALADAN BROOD’dan da fazlasını beklememek gerek. “Echoes of Battle”, SUMMONING’in 90’lı yıllarda çıkarttığı albümler havasında, araya serpiştirilmiş bir iki solo dışında az varyasyonlu gitarlar ve programlanmış davulların klavyelerle sürüklenmesi ve bunların önünde icra edilmiş sert ve temiz vokaller ile yürüyen bir albüm.

Dediğim gibi, “Echoes of Battle” adeta bir saygı albümü ve herhangi bir orijinallik barındırmıyor. Bin bir lafı dolandırarak söylemeye çalıştığım gibi ise, bu onu iyi bir albüm olmaktan alıkoymuyor. İyi düzenlenmiş besteler, iyi icra edilmiş sert ve yerinde kullanılmış temiz vokaller, özellikle de farklı enstrümanlar ve efektleri taklit için kullanılmış klavye partisyonlarının başarısıyla, “gibi olmak” istediği grubun doğru yaptığı neredeyse her şeyi hiç fena olmayan bir şekilde kotarmayı başarmış CALADAN BROOD. Kendini dinleten, atmosferini dinleyiciyi kendi tarafına çekmek için kullanmayı başaran bir eser yaratmayı başarmışlar.

Her şeyin ötesinde, “iyi müzik” yapmayı başarmışlar, ortaya yeni bir şey koyma çabasına girmeden dahi olsa.

Not: Şimdiye kadar çok kötü seçilmiş mahlaslar gördüm; ama “Shield Anvil” diye bir isim seçmek gerçekten tepe noktası oldu benim için, bunu belirteyim.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.11/10, Toplam oy: 28)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2013
Şirket
Northern Silence Productions
Kadro
Shield Anvil: Klavye, vokal, gitar, bas, programlama
Mortal Sword: Klavye, vokal, gitar
Şarkılar
1. City of Azure Fire
2. Echoes of Battle
3. Wild Autumn Wind
4. To Walk the Ashes of Dead Empires
5. A Voice Born of Stone and Dust
6. Book of the Fallen
  Yorum alanı

“CALADAN BROOD – Echoes of Battle” yazısına 14 yorum var

  1. ali ihsan balı says:

    Albüm hakkında görüşlerim Ertuğrul’la birebir olarak aynı. Zaten etrafta Summoning’e özenmişler denebilcek grup yok sayılır. Özenen grup da bunu iyi yapıyorsa benim için hiç bir sorun yok. Adamların promo fotoları bile Summoning gibi eheh.

    Caladan Brood her şeyden önce Summnoning sevenler için. Summoning’den hoşlanmayan birisi için bu albüm 1 küsür saatlik bir vakit kaybından başka bir şey olmaz.

    Bu arada Shield Anvil o kadar kötü ki Mortal Sword bile gayet iyi bir takma isim gibi göründe gözüme :/

  2. OnurOnur says:

    Bazı kritiklerde albüme dair olan düşünce o kadar isabetli oluyor ki, üstüne birşey ekleyemiyorum. Hakikaten iyi müzik yapmışlar. Temiz vokal bölümleri çok güzel, etkisiyle alıp götüren bölümler aynı şekilde. Sönük fazla yer yok parçalarda. Dünkü Walden’den sonra bugünde kârdayım. Teşekkürler kritik için

  3. BelGarath says:

    Albümü hem hiç anlatmayıp hem de çok iyi tanımlamışsın.

    Bir işi doğru ya da iyi diye tanımlamak için işin doğru kişiyle buluşması gerekir. Bu da birebir böyle. Eğer seveni iseniz hiç sıkılmazsınız.

    Albüm kapağından, vokallere, melodiye kadar her şeyi beğendim. Gayet nezih olmuş.

  4. Beleg says:

    Bir Summoning etkisi, hatta direk kopyası olsa bile bence de dinlemesi keyifli bir müzik. Folk etkili melodilerin nerede girdiklerine dikkat ederek dinlerseniz onların dahi Summoning’le aynı olduğunu görürsünüz. Zaten facebook sayfalarında paylaştıkları coverlar ( http://bit.ly/1dv0MrH , http://bit.ly/1apIvSs ) ve “Caladan Brood, Summoning müziği olmasaydı hiç ortaya çıkmayacaktı” gibi ifadelerle kendileri de bu durumu ifade ediyorlar açıkça. Ama beni albümü dinlemeye çeken en büyük etken şüphesiz ki konseptiydi. “The Malazan Book of the Fallen” isimli seriden alınmış şarkı sözleri gruba sağlam ilham sağlamış olacak ki, cidden dinlerken hiç sıkılmadım.
    Puanlama konusundaysa, herkesin yöntemi farklıdır bu konuda ama bence bir ilk albüm 8 alıyorsa o grup ilerde iyi işler yapabilecek potansiyel barındırıyor demektir. Ki Caladan Brood, çok büyük bir sürpriz yapmaz ise, tüm albümlerini aynı formülde çıkaracak bir grup ama dinlemekten sıkılmadığımız, onlar da işi fabrikasyona dökmediği, gerçekten müziklerini hissederek yaptıkları sürece ben sürekli 7,5 vermeye devam ederim. Ha bir Amon Amarth örneğinde olduğu gibi parlama yaşarlarsa bilemem tabi de en azından şu anlık öyle bir şey vaat etmiyorlar.

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @Beleg, Notlandırma konusunda açıkçası ilk albümleri olduğunu pek göz önüne almadan davrandım, söylediklerine katılıyorum ama bağımsız olarak düşününce bence 8′i hakediyor albüm. Ha bir sonraki albümlerinin bundan daha iyi ya da daha farklı olacağını düşünüyor muyum, hayır. Senin 7.5 vermeye devam edeceğin gibi ben de 8 vermeye devam ederim gibi geliyor :)

  5. Ömer Kus says:

    Album kapagi da cok klasik olsa da gayet guzel. Not ettim bu albumu bi kenara, kisa zamanda dinleyecegim.

  6. Korhan Tok says:

    Bir gruba 3. bir eleman alırlarsa yeni arkadaşın isim de Destriant olacak muhtemelen.

    http://malazan.wikia.com/wiki/Shield_Anvil

    Son albüm dışında Summoning’e hala çok alışamadığım için bu albümü de 1 tur dinledikten sonra bıraktıydım. Ameliyatlı yerime vurmayın, üzülürüm.

  7. Baybora says:

    Baya beğenmiştim bu albümü. Yer yer fazla uzuyor gibi gelebiliyor, ve Summoning benzerliği zaten kaçınılmaz. Ama sonuçta belirtildiği gibi ortaya bu etkileşimin ağırlığına rağmen “iyi müzik” koymayı ve dinleyicilerin ilgisini çekmeyi başarmışlar.

    İleride müzikal olarak biraz daha değişebilirler gibime geliyolar, değişmeseler bile ilerdeki işlerini merakla bekliyorum.

  8. sacrifist says:

    Echoes of Battle albümdeki en iyi parça bence.Summoning her sene albüm çıkarmayacağına göre arada böyle grupların albüm çıkaraması susuzluğumuzu birazda olsa gideriyor.Ayrıca taklit deselerde sonuçta iyi taklit:)

  9. Nahilath says:

    Wild autumn wind çok iyiymiş yalnız

  10. Havitity says:

    Ertugrul Bircan bey acaba bu tur albumleri nasil kesfettiginizi sorabilir miyiz? Hayalkirikligi yasadiginiz albumlerin de (misal 2013 icin) bir toplu elestirel yazisi yazmayi dusunur musunuz?
    Bir de album kapagina gore secim yaptiginiz oluyor mu?
    Tesekkur ederiz

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @Havitity, Ahah Havitity selam. Bu albümü Metal Storm’un yılın en iyileri listesinde görmüştüm. Genel olarak da orası ve benzer sitelerdeki yeni çıkan albümleri takip ederek keşfediyorum. Albüm kapaklarına göre seçim yapıyorum ara ara tabii, sanırım THE DEVIL kritiğinde bahsetmiştim, albüm kapakları albümün türünü epeyce ele veriyor çoğu zaman, ben de ilgimi çeken kapaklara sahip albümlere yönelebiliyorum.

    Uzunca süredir oldukça yoğun bir hayatım olduğu için öyle çok fazla yeni grup/albüm peşinde koşamıyorum, dolayısıyla uğradığım hayal kırıklığı miktarı da sınırlı. Tekrar deliler gibi yeni şeyler keşfetmeye çalıştığım bir dönem olursa neden olmasın diyeyim; ama şu anki planlarımda öyle bir şey yok maalesef.

  11. sagittal crest says:

    Wild Autumn Wind. mmmmmmmm…..

  12. BelGarath says:

    Dinledikçe daha çok sevdim ve neredeyse şimdilik sadece bunu dinliyorum…

    Ertuğrul, teşekkür ederim sana.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.